ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #9: Καλοκαιρινές Αυτοεκδόσεις

Το καλοκαίρι (δυστυχώς) τελείωσε και είμαστε ξανά εδώ μαζί για δεύτερη σεζόν για να συνεχίσουμε να γράφουμε για comics που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και όχι μόνο. Σήμερα, σαν πρώτο θέμα της καινούριας αυτής σεζόν, θα γράψω για κάποιες αυτοεκδόσεις και θα αναφέρω και δύο καινούριες εκδόσεις (η μία επανέκδοση) που κυκλοφόρησαν μέσα στο καλοκαίρι, μία ας πούμε “νεκρή περίοδο” σε ό,τι έχει να κάνει με εκδόσεις γενικά. Καλή μας αρχή λοιπόν..!

Ξεκινάμε με την πρώτη αυτοέκδοση που πήρα το καλοκαίρι και δεν είναι άλλο από το Ο ΜΠΑΪΒΑΝΗΣ από τον Τάσο Ζαφειριάδη. Μία πάρα πολύ όμορφη αυτοέκδοση 24 σελίδων (20 σελίδες+4 τα εξώφυλλα), διαστάσεων Α5, που βγήκε στη σειρά Λέσχη Φίλων Εικοστού Αιώνα, στην οποία σειρά ο Τ. Ζαφειριάδης έχει βγάλει και άλλες πολλές αυτοεκδόσεις/διαμαντάκια. Η τιμή του είναι 1,5 ευρώ και όποιος θέλει μπορεί να το προμηθευτεί από τα “κομιξάδικα” της Jemma. Βασικά δεν είναι αυτό που θα περιμένανε οι περισσότεροι, δηλαδή ένα comic καθαρά, αλλά περισσότερο μία εικονογραφημένη ιστορία με βασικό της θέμα τον Μπαϊβάνη. Αυτά είναι τα μόνα στοιχεία που μπορώ να δώσω για αυτήν την αυτοέκδοση, μιας και άμα σας αποκαλύψω τί ακριβώς “παίζει” με αυτόν τον Μπαϊβάνη, θα σας χαλάσω και όλη την μαγεία του να το πάρετε και να το διαβάσετε. Άρα, όποιος θέλει να ανακαλύψει μία λίγο διαφορετική πλευρά του δημιουργού, το καλύτερο είναι να το αναζητήσει και να το διαβάσει.

Επόμενη αυτοέκδοση, η οποία έφτασε στα χέρια μου μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα λίγες βδομάδες μετά την αυτοέκδοση του Τ. Ζαφειριάδη, είναι Ο ΧΑΡΜΑΝΗΣ. Μία επίσης εξαιρετικά όμορφη έκδοση που μας έρχεται από την Κρήτη και δημιουργός της είναι η Μαρία Ξανθάκη. Και αυτή με τη σειρά της, στο στιλ εικονογράφησης της πρώτης αυτοέκδοσης που παρουσιάσαμε σήμερα, 40 σελίδων (36 σελίδες+4 τα εξώφυλλα), διαστάσεων Α5 και αυτή, αλλά τιμή δυστυχώς δεν ξέρω, μιας και μου την έστειλαν. Πάρα πολύ όμορφη και συγκινητική ιστορία από τη Μ. Ξανθάκη που ειλικρινά αξίζει να ψάξετε να βρείτε. Τώρα θα μου πείτε πως θα γίνει αυτό; Άμα κάποιος ενδιαφέρεται, ας μου στείλει κάποιο mail και θα προσπαθήσω να βρω κάποιο τρόπο, ώστε να το αποκτήσει. Κατά περίεργο τρόπο, οι δύο αυτές αυτοεκδόσεις έφτασαν με διαφορά μιας βδομάδας και, όταν τις διάβασα, μου φάνηκε σαν ο ένας δημιουργός να έχει εμπνευστεί από τον άλλον στη δημιουργία της δικιάς του ιστορίας.Ίδιο format, παρόμοιος τίτλος (όχι σαν νόημα φυσικά, αλλά σαν τίτλος γενικά), ίδιο στιλ απόδοσης της ιστορίας και, ας πούμε, έξυπνη και ταξιδιάρικη θεματολογία. Δυστυχώς, για ευνόητους λόγους, ούτε εδώ θα μπορούσα να σας πω κάτι περισσότερο για την ιστορία.

Σειρά έχει μία συλλογή που έβγαλα εγώ τον Αύγουστο, σε συνεργασία με πολλούς καλούς φίλους-δημιουργούς. Ξέρω πως ίσως θα ήταν πιο σωστό να μην έγραφα εγώ την παρουσίαση για μία δικιά μου έκδοση, αλλά μιας και είναι για το τί κυκλοφόρησε μέσα στο καλοκαίρι (και μιας που είναι μόνο 70 κομμάτια), είπα να την αναφέρω. Ο τίτλος της συλλογής είναι EVOL – TALES FROM TE DARK SIDE και μέσα στις είκοσι σελίδες (16 σελίδες + 4 τα εξώφυλλα) χώρεσαν 10 δημιουργοί. Όλη η συλλογή έχει ένα κοινό θέμα, το οποίο δεν είναι και δύσκολο να το καταλάβετε από τον τίτλο. Τιμάται 2,5 ευρώ και είναι και αυτό στο πλέον κλασικό format για τέτοιου είδους εκδόσεις, σε Α5. Μέσα συμμετέχουν με τη σειρά που δημοσιεύουν οι: Κ. Τζωρτζακάκης, A. Launberger, Γ. Αντωνόπουλος, G. Kant, Malk, Π. Παυλίδης, Β. Σαγκιώτη, Κ. Μακρής, Δ. Τιμπιλής, A. Dutina (εξώφυλλο), ενώ το όλο στήσιμο και η γραφιστική δουλειά έγινε από τη Β. Καπάδαη. Για την έκδοση αυτή δεν υπάρχει κάτι να πω περισσότερο, εκτός από το ότι περιμένουμε και συνέχεια λίαν συντόμως.

Τέλος, ήρθε η σειρά να αναφέρω και δύο κανονικές εκδόσεις που κυκλοφόρησαν το καλοκαίρι που μόλις έφυγε. Η μία είναι το FUTURE UNDER CONSTRUCTION – ATHENS BY MIGHT (Vol 1), από τις εκδόσεις Βατερλώ, σε σχέδιο Α. Σχισμένου, σενάριο  Β. Ξηροτσόπανου, μοντάζ Η. Μπάλιου και εξώφυλλο από τον Λέανδρο. Το συγκεκριμένο μπορεί κάποιος να το βρει, εάν πάει στο περίπτερο της γειτονιάς του (με τη προϋπόθεση φυσικά να πουλάει περιοδικά), μιας και έγινε πολύ καλή διανομή και υπάρχει παντού. Η άλλη είναι η επανέκδοση του ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΦ & ΤΟΥ ΣΠΑΦ, του Τ. Ζαφειριάδη που επανακυκλοφόρησε από την Jemma Press, με έξτρα υλικό. Τα δύο τελευταία δεν έχω πολύ καιρό που τα αγόρασα και μόλις που πρόλαβα να τους ρίξω μία ματιά. Συνεπώς, δεν μπορώ να κάνω κάποια κριτική. Απλά για το πρώτο να επισημάνω πως είναι περίεργο σαν ανάγνωσμα, αλλά δυνατό κατ’εμέ. Επίσης, θα υπάρξει και συνέχεια και όχι απαραίτητα με τους ίδιους δημιουργούς. Για το δεύτερο τώρα, μιας και έχω διαβάσει άπειρες φορές την πρώτη κυκλοφορία του Σπίφ & του Σπάφ, μπορώ να πω πως είναι ένα από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα.


 Αυτό ήταν το πρώτο “ανάλαφρο” θέμα μας για αυτήν την περίοδο. Για όποια πληροφορία χρειαστεί κάποιος για τις αυτοεκδόσεις κυρίως, αλλά και για οτιδήποτε άλλο, ας γράψει από κάτω, ή ας στείλει κάποιο mail. Καλό Φθινόπωρο να έχουμε, καλή σχολική χρονιά για τους μαθητές και καλή υπομονή για τους μεγαλύτερους 😉