WHAT AM I GOING TO DO WITHOUT YOU?

Writer/Artist: Patt Kelley
Top Shelf Productions

Περιφερόμενη ένα βράδυ από site σε site, προσπαθούσα να βρω κάτι να μου κλέψει την προσοχή. Μάταια. Ήταν μία από εκείνες τις φορές που νιώθεις πως έχεις “τερματίσει” το internet (κι όμως συνεχίζεις να χαζεύεις). Σκέφτηκα, λοιπόν, να τσεκάρω το site της Top Shelf και δε χρειάστηκαν παρά λίγα μονάχα scroll down, για να βρω τη συντροφιά μου για το υπόλοιπο βράδυ.

Σίγουρα ήταν το εξώφυλλο που μου έκανε το κλικ. Μου θύμισε εξώφυλλο από τα παραμύθια που διάβαζα παλιά (εκδόσεις Παπαδόπουλος συνήθως, με σκληρό cover και απίθανα χρώματα). Η εικόνα του φωτός που περνάει ανάμεσα από τα φύλλα, ο παιδικά σχεδιασμένος δεινόσαυρος… Σου βγάζει μία οικειότητα, ρε παιδί μου, μια ζεστασιά. Παραμύθι, λοιπόν, γιατί όχι;

Το να συνοψίσεις το θέμα του WHAT AM I GOING TO DO WITHOUT YOU? δεν είναι ακριβώς απλή υπόθεση. Αν έπρεπε να διαλέξω μία αρχή, θα διάλεγα τη στιγμή που το πτώμα ενός πρόσφατα πεθαμένου δεινόσαυρου βρίσκεται στο δάσος μίας μικρής πόλης. Με φόντο το γεγονός αυτό, ο Patt Kelley αφηγείται τις παράλληλες ζωές τριών οικογενειών. Αρχικά, εκείνη μίας κοπέλας που παρακολουθεί τα γεγονότα στις βραδινές βόλτες με το σκύλο της (ο ίδιος ο Kelley δηλώνει dogwalker), στη συνέχεια τη ζωή μιας goth έφηβης που την κοροϊδεύουν οι συμμαθητές της για τους παράξενους γονείς της και το ντύσιμό της, και τέλος, τις τελευταίες μέρες που μοιράζεται ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, γνωρίζοντας πως ο ένας εκ των δύο δεν έχει πολλή ζωή μπροστά του.

Οι συνηθισμένες ζωές τους, σε κρίσιμες, όμως, στιγμές, είναι και το θέμα του comic. Ο συγγραφέας λειτουργεί απλά σαν παρατηρητής και μιλάει για τρία είδη αγάπης (προς το σκύλο σου, προς την οικογένειά σου και προς το σύντροφό σου). O Patt Kelley μας δείχνει πως ακόμη και ο κόσμος να καίγεται, ακόμη και μετεωρίτες να πέφτουν (γίνεται κι αυτό, στη συνέχεια), δεν είναι παρά οι δικές μας προσωπικές τραγωδίες που μας απασχολούν.

Όσον αφορά το σχεδιαστικό part, ακολουθεί και αυτό ένα παραμυθιακό μοτίβο. Οι φιγούρες θυμίζουν animation και έχουν έναν απλό, κάπως παιδικό χαρακτήρα. Οι εκφράσεις είναι πραγματικά πετυχημένες και to the point, ενώ οι γκρι αποχρώσεις προσθέτουν κι εκείνες τη δική τους απλότητα. Οπωσδήποτε, το αποτέλεσμα δεν ενθουσιάζει, αλλά είναι όμορφο, έχει στιλ και δένει ωραία με το υπόλοιπο comic, κάνοντας το να κυλάει γρήγορα και ευχάριστα.

Γυρνώντας και την τελευταία σελίδα, έμεινα κάπως απογοητευμένη. Η ιστορία καταλήγει λίγο αφηρημένα, στο τέλος της. Πρόκειται για αποσπάσματα από καθημερινές ζωές και όπως γίνεται και στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τέλος. Επειδή, όμως, αυτό είναι ένα comic, μια μυθοπλασία, περίμενα την ιστορία πιο δεμένη, με αρχή, μέση και τέλος, όχι τόσο ρεαλιστική (δεν αναφέρομαι, εννοείται, στους δεινοσαύρους και τους μετεωρίτες). Μία ακόμη λεπτομέρεια που μου άφησε άσχημη γεύση, ήταν η γλώσσα, καθώς οι διάλογοι είναι πολύ συνηθισμένοι και χρωματίζονται δυσάρεστα από “αμερικανιές” (didja see? – enough my gaah!). Ενώ, λοιπόν, το σχέδιο και η γενικότερη ιδέα προσδίδουν μία παραμυθιακή διάθεση, οι λεπτομέρειες την προδίδουν, και το αποτέλεσμα παρουσιάζει μία άκομψη αντίθεση.

Παρ’ όλα αυτά, πέρασα ωραία διαβάζοντάς το, ενώ σε κάποια, μάλιστα, σημεία, με συγκίνησε και λιγάκι (“WHAT AM I GOING TO DO WITHOUT YOU?”, δεν είναι τυχαία διαλεγμένος τίτλος). Και θα το ξαναδιαβάσω σίγουρα, γιατί είναι απλό, ξεκούραστο και τρυφερό, όσο χρειάζεται. Δε συναντάω συχνά comics που να έχουν (ξεκάθαρα) ως θέμα την αγάπη και όταν βρίσκω κάτι σχετικό, το δέχομαι ευχάριστα. Αν και δεν ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία του, ταυτόχρονα, είναι αναμφίβολα μοναδικό. Τέλος, στα bonus πρέπει να αναφέρω τα πολύ ωραία  κινηματογραφικά πλάνα και παύσεις.

Ένα γλυκό comic, λοιπόν, αποκλειστικά σε digital μορφή (θα το ήθελα και τυπωμένο, γαμώτο – θα του ταίριαζε το χαρτί!) από την Top Shelf. Η τιμή εξίσου συμπαθητική ($3.99) και – για όσους ενδιαφέρονται – υπάρχει διαθέσιμο και δωρεάν preview. Με άφησε με ανάμεικτες εντυπώσεις και δεν μπορώ να το συστήσω ανεπιφύλακτα, μα από την άλλη, δε θα απέτρεπα κανέναν από την ανάγνωσή του.