PAX ARENA

Writer: Mast
Artist: Geoffo
Storyboards: Mast, Geoffo, Balak
www.thrillbent.com/pax-arena

“Sin City Meets Blade Runner”. Ώπα! Είχα μόλις διαβάσει αυτή την πρόταση κάτω από τον τίτλο του PAX ARENA, ενός νέου digital comic και, αυθόρμητα, χάρισα ένα βλέμμα δυσπιστίας στην οθόνη (ναι, γνωρίζοντας πως η κίνησή μου ήταν εντελώς ανούσια). Θαρραλέος ισχυρισμός, οπωσδήποτε, έως και θρασύς. Γιατί, όπως και να ‘χει, και τα δύο προαναφερθέντα έργα αποτελούν μεγάλα ονόματα, το καθένα στον τομέα του. Δε θα συγκρίνεις εύκολα ένα comic μαζί τους, πόσο μάλλον να το χαρακτηρίσεις “πάντρεμα” των δύο. Εννοείται, βέβαια, πως η προκλητική φρασούλα πέτυχε τον στόχο της: πέντε λεπτά αργότερα, διάβαζα το 10 επεισόδιο.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο (μακρινό;) μέλλον, όπου τα ταξίδια στο διάστημα είναι ρουτίνα και οι σχέσεις μεταξύ διαφορετικών εξωγήινων πολιτισμών, καθημερινότητα. Εκεί, βρισκόμαστε σε έναν πλανήτη στον οποίο εφαρμόζεται το σύστημα της “Pax Arena”. Στην αρένα αυτή (θυμίζει μελλοντικό Κολοσσαίο), οι τερατόμορφοι τρόφιμοι των φυλακών πολεμούν σε αγώνες έως θανάτου, και με το θάνατό τους, βοηθούν στην καταπολέμηση του υπερπληθυσμού, ενισχύουν την εθνική οικονομία, και συνεισφέρουν στην ψυχαγωγία του κοσμάκη. Σε έναν από αυτούς τους αιματηρούς αγώνες, κατασπαράζεται ο Pal Peleri, ένας απλός λογιστής, ο οποίος καταλήγει (κατά λάθος;) να αγωνίζεται στη θέση ενός κανίβαλου φυλακισμένου. Τότε είναι που κάνει την εμφάνισή της η πρωταγωνίστρια, πράκτορας Zoë, η οποία καλείται να εξιχνιάσει τη δολοφονία του Peleri. Δυναμική και μάλλον σέξι, η Zoë ξεκινάει τις έρευνες, υποπτευόμενη τον ίδιο τον διαχειριστή της Pax Arena.

Κάπως έτσι, τελειώνει το 2ο επεισόδιο και αρχίζει η περιπέτεια. Σίγουρα, το story μοιάζει γνωστό. Και είναι, άλλωστε. Η έρευνα δολοφονίας στον κόσμο του μέλλοντος είναι πράγματι η γενικότερη ιδέα του BLADE RUNNER. Όμως, ο Mast δείχνει να έχει πρωτότυπες πινελιές να προσθέσει, ώστε να εμπλουτίσει ένα, κατά τα άλλα, πολυπαιγμένο σενάριο. Τα σχέδια των χαρακτήρων, κάποιες ωραίες ατάκες, η ίδια η έμπνευση της Pax Arena, αρκούν για να μη σε αφήσουν να βαρεθείς.

Η παραπομπή στο SIN CITY αφορά στο σχέδιο, το οποίο είναι και αυτό ασπρόμαυρο, αν και λιγότερο ρεαλιστικό (υπάρχουν και κάποιοι καρτουνίστικοι ήρωες). Προσεγμένο και καλαίσθητο, με κάλυψε πλήρως. Ο Geoffo προσπάθησε, μάλιστα, να δημιουργήσει κι εκείνος noir ατμόσφαιρα, όπως ο Miller, και μπορώ να πω, με σχετική επιτυχία! Βέβαια, η σύγκριση ευνοεί το SIN CITY, μιας και πιστεύω πως, αν υπάρχει κάτι που ο Miller ξέρει πραγματικά να κάνει, είναι να δημιουργεί ατμόσφαιρα. Πρέπει να πω εδώ, πως υπήρξαν ένα-δυο καρέ στην αρχή, τα οποία βρήκα αρκετά όμοια με κάποια από το A DAME TO KILL FOR, αλλά ας μη γινόμαστε και καχύποπτοι, δεν υπάρχει λόγος. Αφού το αποτέλεσμα είναι σωστό και ωραίο, μου είναι αρκετό.

Μία ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία που υπάρχει στο PAX ARENA, είναι η διαδοχή των καρέ. Και εξηγώ: Υπάρχουν πολλές σελίδες, οι οποίες διαφέρουν ελάχιστα από τις προηγούμενές τους, και μόνο στην κίνηση που πρέπει να τονιστεί. Π.χ., όταν η Zoë ανάβει τσιγάρο, υπάρχει μια ολόκληρη σελίδα με την ίδια σκυμμένη πάνω στον αναπτήρα και μία ολόιδια που ακολουθεί, μόνο που στη 2η, υπάρχει μια φωτίτσα πάνω από τον αναπτήρα. Αυτό δίνει ένα αποτέλεσμα που θυμίζει animation και προσθέτει σημαντικά στην κινηματογραφική ατμόσφαιρα του comic. Με αυτόν τον τρόπο, και δε μπερδεύεται το μάτι του αναγνώστη, αλλά και κυλούν ομαλά οι εικόνες.

(Tip: διαβάστε το comic μέσω CDisplay, το οποίο παρουσιάζει τις σελίδες full screen και προχωράει με scroll down. Έτσι έχετε και το επιθυμητό εφέ.)

Η δήλωση σχετικά με την ομοιότητα με το SIN CITY και το BLADE RUNNER, σίγουρα έθεσε υψηλές προσδοκίες και προκάλεσε αναπόφευκτες συγκρίσεις. Θα ήταν άδικο, όμως, να απορροφηθώ από αυτές. Το comic στέκεται πολύ καλά, το σχέδιο είναι όμορφο, οι διάλογοι ευχάριστοι, και ακόμη και αν έχω παρακολουθήσει ξανά διάφορα παρόμοια story, δεν βαρέθηκα, καθώς οι διάσπαρτες πρωτότυπες πινελιές ομορφαίνουν το σύνολο. Ελπίζω οι δημιουργοί να συνεχίσουν έτσι και ακόμη καλύτερα, και περιμένω το 3ο επεισόδιο, την επόμενη εβδομάδα.

(Το comic είναι διαθέσιμο στα αγγλικά αλλά και στα γαλλικά.)