Best Web Comics

Στο διαδίκτυο, θα συναντήσει κανείς πολλά web comics, τα οποία με χαρά θα τρέξει να διαβάσει, με τα περισσότερα δυστυχώς, να καταλήγουν να είναι απογοητευτικές απεικονίσεις του alter ego του σχεδιαστή, συχνά με απογοητευτικό σχέδιο. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει και ένας σεβαστός αριθμός αξιόλογων καλλιτεχνών, οι οποίοι αποβλέπουν στην αναγνώριση της δουλειά τους από το κοινό, δημοσιεύοντας δωρεάν τις ιστορίες τους, ευελπιστώντας στις δωρεές των αναγνωστών.

Ένα από τα καλύτερα διαδικτυακά comics που μπορεί να διαβάσει κανείς, είναι το MONSIEUR CHARLATAN, που άρχισε τα εβδομαδιαία “updates” του το 2011, δημιουργημένο εξ’ ολοκλήρου από την Αγγελική Σαλαμαλίκη, η οποία έχει πραγματοποιήσει σπουδές στον τομέα του Computer Animation. Το στυλ της ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ η τζαζ αισθητική είναι ολοφάνερη, με τους ήρωές της να κατέχουν ο καθένας τη δική του προσωπικότητα, και να συμβάλουν στην εξέλιξη της ιστορίας με άκρως προσωπικό τρόπο.

Το ήθος τους εναρμονίζεται με τα δεδομένα της εποχής του 1930, όπου τοποθετούνται χρονικά, ενώ τοπικά, βρίσκονται στο Παρίσι, αφού μετακόμισαν εκεί από την Αμερική μετά το “μεγάλο κραχ” και την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος. Ο κάποτε διάσημος και επιτυχημένος ντετέκτιβ Isidore Charlatan, βέρος Παριζιάνος, είναι πλέον άνεργος και στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, ως συνέπεια του πρόσφατου διαζυγίου του. Η μόνη του φίλη, και η καλύτερη δημοσιογράφος της πόλης, Magda O’ Neil, προσπαθεί πεισματικά να τον βοηθήσει να ορθοποδήσει, οδηγώντας μοιραία και τους δύο προ των πυλών ενός φονικού μυστηρίου με κρυφά κίνητρα. Οι νέοι χαρακτήρες με το αινιγματικό παρελθόν, που εμφανίζονται σε κάθε σελίδα, θέτουν καινούρια ερωτήματα που μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε – δεν θα πω περισσότερα, για να μην υποπέσω σε spoilers.

Ένα ακόμη εξαιρετικό comic είναι το THE MEEK, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2009 και συνεχίζει να εκτυλίσσει την πλοκή του μέχρι σήμερα, με δημιουργό το βιολόγο, παρακαλώ, Der-shing Helmer, ο οποίος ασχολείται με το comic στον ελεύθερό του χρόνο, όπως ο ίδιος αναφέρει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε ανθρώπους, άσχετους θεωρητικά με την καλλιτεχνική δημιουργία, να δίνουν πνοή σε κάτι τόσο αξιόλογο. Ο εν λόγω κύριος είναι αυτοδίδακτος, με μια 2D καρτουνίστικη αισθητική με ζωντανά χρώματα, και πλέον έμπειρος στο χώρο, με δουλειές του να κυκλοφορούν από την 4D Dimension Entertainment και τη Lerner Books.

Η αφήγηση, κι εδώ, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, και δεν έχουμε εισαχθεί στην κεντρική δράση, παρά το γεγονός ότι μόλις μπήκαμε στο τέταρτο κεφάλαιο. Οι χαρακτήρες έχουν, ωστόσο, συστηθεί, αλλά είναι προφανές ότι και νέοι θα κάνουν την εμφάνισή τους. Η πρωταγωνίστρια είναι η αθώα έφηβη υπό το όνομα Angora, που αρνείται πεισματικά να φορέσει ρούχα, και θυμίζει αρκετά τη Navis από την ΑΡΜΑΔΑ, με την πρώτη ματιά. Συναντά τον νεαρό, καλόκαρδο, αλκοολικό Pinter deJersy, ο οποίος τη σώζει από βέβαιο βιασμό, ενώ σταδιακά δέχεται απρόθυμα να τη βοηθήσει να βρει το μυστηριώδη, χαμένο παππού της. Στη συνέχεια, εμφανίζονται και οι βοηθητικοί χαρακτήρες – αρχικά, η Soli Areni, μια αρρενωπή γυναίκα, που επιθυμεί έμμονα την εκδίκηση του πρώην εραστή της, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, πορευόμενη με το δωδεκάχρονο sidekick της, κι έπειτα, ο ανισόρροπος ηγεμόνας Luca deSadar με την οικογένειά του. Ο δεύτερος βρίσκεται στα όριά του, με την κρίση του να αμφιταλαντεύεται μεταξύ της σύναψης ειρήνης και της  μαινόμενης επιθυμίας για εκδίκηση από τους αντιπάλους, που επίσης απουσιάζουν. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποκαλυφθεί η σύνδεση των παραπάνω ηρώων μεταξύ τους, και τα λίγοστά στοιχεία που δίνονται για τις υπεράνθρωπες δυνάμεις της πρωταγωνίστριας, είναι προφανές ότι συνδέονται με έναν επικείμενο πόλεμο, δίχως, προς το παρόν, “το μήλο της έριδας”.

Μολονότι έχουμε μόλις εισαχθεί στο νέο κόσμο και προσπαθούμε να καταλάβουμε το ύφος και την πλοκή της ιστορίας, έχει ήδη γεννηθεί η δίψα για την εξέλιξή της, μπροστά στα μάτια μας, και η αγωνία για τη συνέχεια. Φαίνεται ότι η έρευνα του “ερασιτέχνη” κομίστα, που ξεκίνησε το 2007, απέδωσε καρπούς με την επιτυχημένη αφήγηση και τους καλοσχηματισμένους χαρακτήρες. Αρχίστε το, είναι must.

Τέλος, το NIMONA, της Noelle Stevenson, το οποίο είναι ακόμη ongoing, εξιστορεί τις περιπέτειες της στρουμπουλής, κοκκινομάλλας έφηβης, που ακούει στο παραπάνω όνομα. Η πρωταγωνίστρια είναι σατανικό πειραχτήρι, με ροπή προς βίαιες συμπεριφορές και την ιδιότητα να παίρνει οποιαδήποτε μορφή – κακός συνδυασμός. Επίσης, κατέλαβε σχεδόν εξαναγκαστικά, τη θέση του sidekick στο πλευρό του κακοποιού, αλλά αγαθού κατά τα άλλα, Lord Ballister Blackheart, ο οποίος προσπαθεί να γίνει βασιλιάς στη θέση του βασιλιά, υπακούοντας μόνο στους δικούς του κανόνες.

Το σχέδιό της Stevenson είναι απλό και λιτό, με χρώματα που κινούνται σε συγκεκριμένο εύρος παλέτας, ενώ οι μορφές και τα σκηνικά θυμίζουν εικονογραφημένο παραμύθι. Bonus αποτελούν τα σχόλια της ίδιας της δημιουργού κάτω από κάθε σελίδα, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται εκεί, όμοιο με live chat.

Από το 2015, μάλιστα, θα μπορεί κάποιος να αγοράσει το comic σε έντυπη μορφή, αλλά η ίδια η δημιουργός επιβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται πάντα ελεύθερο στο διαδίκτυο και οι ανανεώσεις θα συνεχίζονται κανονικά.