THE BLACK WELL

Writer/Artist: Jamie Tanner

Το καλό που σας θέλω να μη με κατηγορήσετε για ασυνέπεια!

Όπως όλοι οι άνθρωποι, έχω και εγώ τα ελαττώματα μου: ξεχνάω πράγματα, έχω πολλά κολλήματα, κακό χιούμορ και πολλές φορές η δουλειά μου είναι αρκετά πρόχειρη αλλά τουλάχιστον προσπαθώ να είμαι συνεπής… ακόμη και στα ελαττώματά και τα κολλήματα μου (ή μάλλον, κυρίως σε αυτά). Και ως συνεπής άνθροπος, όταν λέω πως ξεχώρισα τη δουλειά ενός δημιουργού και ότι με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω τα επόμενα projects του, το εννοώ και το κάνω με ιδιαίτερη καρτερικότητα και επιμονή.

Το προηγούμενο comic του Jamie Tanner ήταν το AVIARY (για το οποίο, ο υπογράφων είχε γράψει πριν από περίπου πεντε χρόνια). Από τότε, ο Tanner είχε τη φαεινή ιδέα (το 2009) να χρησιμοποιήσει το Kickstarter για να χρηματοδοτήσει την επόμενη δουλειά του. Αξίζει να σημειώσω πως (από όσο γνωρίζω και θυμάμαι, τουλάχιστον) ήταν από τους πρώτους δημιουργούς comics που χρησιμοποίησαν το crowdfunding (το Kickstarter είχε μόλις λίγους μήνες ζωής), ενώ οι διάφορες “ανταμοιβές” για τους υποστηρικτές δεν περιλάμβαναν το τελικό comic.

Από το 2009, έχει περάσει αρκετός καιρός… Μπορείτε να διαβάσετε σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο στο blog του δημιουργού, για το τι συνέβη από τότε, αλλά και για διάφορα συμπεράσματά του, σχετικά με τη διαδικασία του crowdfunding. Και να, λοιπόν, που το νέο comic του Tanner είναι πλέον γεγονός και ονομάζεται THE BLACK WELL. (Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που εμφανίζονται στο προαναφερθέν κείμενο, είναι πως το συγκεκριμένο comic οφείλει το όνομα του σε έναν από τους γενναιόδωρους “υποστηρικτές”.)

Η ζωή ενός ανθρώπου αλλάζει εντελώς, όταν αποκτά κεφάλι σκύλου. Σιγά-σιγά, η ζωή του καταρρέει και αυτός μπλέκει με μια παράξενη κλινική που ειδικεύεται σε “περίεργες καταστάσεις”, αλλά και με ακέφαλους βρυκόλακες, εξαφανισμένες γυναίκες και ένα σχεδόν ελληνικό νησί, που δείχνει να αποτελεί κλειδί του αινίγματος.

Το THE BLACK WELL είναι ένα comic με την ιδιαίτερη γραφή του Tanner, το οποίο, όπως και τα προηγούμενα, δεν προσφέρει απαντήσεις (και πολύ συχνά ούτε καν ερωτήσεις). Έντονη, μυστηριώδης ατμόσφαιρα, βγαλμένη από έναν εφιάλτη, όπου οι σταθερές συνεχώς αλλάζουν. Το στοιχείο του ονείρου είναι ιδιαίτερα έντονο, σε όλο το comic, με στοιχεία που εμφανίζονται ξαφνικά, αλλά και με στιγμές και φράσεις που σου μένουν καρφωμένες στο μυαλό, χωρίς “φαινομενικά” κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Το έντονο crosshatching, τα ιδιαίτερα πρόσωπα των χαρακτήρων και οι σκοτεινές σκιαγραμμίσεις, κάνουν το artwork του comic να ξεχωρίζει.

Το THE BLACK WELL πωλείται σε print-on-demand softcover και hardcover εκδόσεις, αλλα και σε ηλεκτρονική μορφή (λεπτομέρειες εδώ). Το πιο ευχάριστο είναι πως ο δημιουργός του το διαθέτει και δωρεάν προς ανάγνωση στο δίκτυο, ζητώντας μας ευγενικά (εφόσον μας αρέσει) να το στηρίξουμε οικονομικά, αγοράζοντας κάτι από το site του. Προσωπικά, βρίσκομαι στη διαδικασία επιλογής του τι θα είναι αυτό το το “κάτι”.