PREVIEWS PICKS (December 2012)

Για τον τελευταίο μήνα του 2012, το PREVIEWS της Diamond μας επεφύλασσε δεκάδες ενδιαφέρουσες (και μη) προτάσεις. Όλες αυτές ανέλαβαν να ξεχωρίσουν οι Βασιλεία Βαξεβάνη, Αριστείδης Κώτσης, Μυρτώ Τσελέντη και Κώστας Λαμπρόπουλος, προτείνοντάς σας τις πιο ενδιαφέρουσες, αλλά και πιο αναμενόμενες εξ αυτών, στο τελευταίο PREVIEWS PICKS του χρόνου (το οποίο είναι κι ένα από τα πιο χορταστικά).

Διαβάστε, λοιπόν, τις επιλογές τους, πάρτε χαρτί και μολύβι και διαλογιστείτε όλοι μαζί, με την ελπίδα να πάρουμε όλοι τον 13ο μισθό και να τον ξοδέψουμε σε comics!

BLUE PAGES (Βασιλεία Βαξεβάνη)

Ε, λοιπόν, αυτή η βόλτα στους μεγάλους εκδότες του Μέσου, αν και έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες – στις οποίες δε θα υπεισέλθω τώρα – δεν ήταν τόσο τραγική όσο περίμενα. Υπήρξε ένα “πώπω, σαβούρα και κακό”, αλλά όχι και χάλια μαύρα. Άντε και καλή μας βόλτα.

MARVEL

GUARDIANS OF THE GALAXY #0.1 (pM2, $3.99)
Πολυαναμενόμενο και πολυδιαφημισμένο. Με τον Bendis στο σενάριο, όχι ότι αυτό σημαίνει κάτι, μιας και ο άνθρωπος φαίνεται σα να γράφει ακόμα και διαφημίσεις για δημητριακά. Εμένα αυτό που με ανησυχεί είναι η αρίθμηση. Άμα αρχίσουμε και τα 0.1, κλάφτα Χαράλαμπε! Σε αυτό, λοιπόν, το πρελούδιο γνωριζόμαστε με τον Star-Lord και μαθαίνουμε πώς αυτός από παιδάκι έγινε γαλαξιακός bad-ass.

NOVA#1 (pM4, $3.99)
Χμ, Jeph Loeb στο σενάριο και μια σειρά από απίθανα variants δεν ξέρω αν είναι αρκετά για να παραγγείλω τις περιπέτειες του Sam Alexander. Γενικότερα, δε με ψήνει αυτή η φάση Human Rocket. Ξέρω, όμως, κόσμο που τρελαίνεται, οπότε ενημερώνω αναλόγως.

SECRET AVENGERS #1 YU VARIANT

UNCANNY X-MEN #1 (pM10, $3.99)
Αυτές οι δύο λέξεις μαζί χτυπάνε κατευθείαν στο κύτταρο, παναθεμά τις. Ξυπνάνε μνήμες, τί να κάνουμε; Μέσα στα νέα δεδομένα, τα κακά παιδιά (;) ξεκινούν να βρουν τους νέους μεταλλαγμένους και να τους πάρουν στο στρατόπεδό τους. Κάτι σας είχα αναφέρει εδώ. Και τί σας έλεγα για τον Bendis; Να τος, τσουπ!, και εδώ. Το σχέδιο είναι του Chris Bachalo. Τώρα ξέρω, ξέρω, κάποιοι από εσάς καθόλου δε το συμπαθάτε αυτό το ιδαίτερο στιλ του. Αλλά εμένα μου αρέσει, γούστα είναι αυτά.

SECRET AVENGERS #1 (pM18, $3.99)
Ας φανταστούμε όλοι μαζί την εξής εικόνα! Μαζεμένοι γύρω από ένα τραπέζι εκεί στη Marvel είναι μαζεμένα όλα τα μεγάλα κεφάλια της εταιρείας και κοιτούν ένα ανοιχτό βιβλίο. Μην είναι το “Πώς να πουλήσετε ξαναζεσταμένο φαγητό και άλλες ιστορίες για το marketing”; Όχι, είναι ένα λεξικό επιθέτων. Ανοίγουν τυχαία κάπου και μετά τραβούν από ένα καπέλο τυχαία ένα χαρτάκι που είτε θα γράφει X-MEN είτε AVENGERS. Πέρα από την κακεντρέχεια, εδώ μπορεί και να έχει ένα ενδιαφέρον, καθώς ο Nick Fury συστήνει μια ομάδα μυστικών αποστολών (secret, το’πιασες;).

DARK HORSE

STAR WARS #2 (pg. 36, $3.50)
Σας το πρότεινε και ο αξιολογότατος κ. Σακαρίδης στο PREVIEWS PICKS του προηγούμενου μήνα. Σας έχω Brian Wood στο σενάριο και για το cover Alex Ross! Θα ήθελα πιο πολύ ενθουσιασμό, μιας και πράγματι αυτή η προσπάθεια της Dark Horse μοιάζει με ξεπούλημα, όσο την παίρνει να ξεζουμίσει την αγελαδίτσα που λέγεται STAR WARS. Και καλά κάνουν, εδώ που τα λέμε.

AMALA’S BLADE #0 (pg. 40, $3.50)
Η σειρά επισήμως ξεκινάει τον Απρίλη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από τις περιπέτειες της Amala, μιας δολοφόνου σε ένα steam-punk, πειρατικό περιβάλλον που… sees dead people! Και όλα αυτά σε σχέδιο Μιχάλη Διαλυνά.

DARK HORSE PRESENTS #21 (pg. 44, $7.99)
Η σειρά DARK HORSE PRESENTS έχει πάντα ένα αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον και αυτό είναι το θετικό της. Στο #21 συνεχίζονται τα ALABASTER και THE VICTORIES, αλλά μπαίνει στο χορό και ο Shanon Wheeler (TOO MUCH COFFEE MAN). Αν, τώρα, προσθέσεις ότι σε αυτό το τεύχος υπάρχει και η ιστορία “The Day The Saucers Came” από τον Neil Gaiman, το τεύχος γίνεται αυτομάτως ένα must-have!

NINGEN’S NIGHTMARES TP (pg. 49, $12.99)
Με πηχαία γράμματα αναγέλλεται NEW, STANDALONE ADVENTURE. Όχι ότι ήξερα τις παλιές, συνεχείς περιπέτειες, αλλά αυτή η ιστορία με μάγισσες, δαίμονες samurai μοναχούς και κακούς κυνηγούς κεφαλών είναι πολύ του γούστου μου! Να του δώσω μιαν ευκαρία; Να του δώσω.

CREEPY COMICS #11 (pg. 60, $4.99)
Μπορεί να σου βγουν πατατούλες κάποιες ιστορίες από τη σειρά, αλλά αμφιβάλλω πόσο πατάτα μπορεί να είναι μιαν ιστορία από τον Gilbert Hernadez. Ακόμα, οι Dan Braun και Peter Bagge. Και όλα αυτά στο κλίμα του ερωτιάρικου Φεβρουαρίου, με ιστορίες… creepy, προφανώς, αλλά και ερωτικές. Μπρρ, ανατρίχιασα!

DC COMICS

BEFORE WATCHMEN: DOLLAR BILL #1 (pg. 76, $3.99)
Ένα one-shot για έναν χαρακτήρα που αν μη τι άλλο έχει ένα πολύ ενδιαφέρον όνομα. Και πώς θα τον έλεγαν, θα μου πεις, αφού είναι ήρωας που είχε σα σπόνσορα μια τράπεζα. Λίγα ξέραμε για εκείνον, παρά μόνο ότι πέθανε, που κάτι είναι και αυτό. Δε θα μπω σε αναλύσεις του τύπου “Ο Dollar Bill συμβολίζει τα δεινά του καπιταλισμού και την εμπορευματοποίηση των ιδεών από την εποχή μας”, αλλά πολύ θα ήθελα να μάθω παραπάνω για εκείνον.

JUSTICE LEAGUE OF AMERICA #1 (pg. 84, $3.99)
Δεν έχω διαβάσει και δε το βλέπω να διαβάζω εδώ που τα λέμε, JLA. Και σε αυτή την καινούρια ομάδα που μας συστήνουν εδώ δεν ανήκουν οι πιο ισχυροί, αλλά, and I quote: “the most dangerous”. Ή αλλιώς, “ένας πιασάρικος τρόπος να εξηγούμε γιατί δεν είναι ο Superman και ο Batman εδώ”, αν με ρωτάς. Και μερικά από τα πιο αστεία variants που έχω δει.

JUSTICE LEAGUE OF AMERICA’S VIBE #1 (pg. 87, $2.99)
Μόλις διάβασα τον τίτλο είπα “Συγγνώμη;”. Κατάλαβα πως πρόκειται για τον Vibe. Και είναι πολύ θλιβερό να χρειάζεται να σε συστήνουν έτσι. “Από εδώ ο Vibe που δεν τον ξέρετε και αναρωτιέστε τί σ%@τά κάνει στη Justice League”. Τί και αν του έβαλαν τον Geoff Johns να μας τον κάνει γνωστό; Μπορεί κάλλιστα να τον φανταστεί κανείς να τα πίνει γέρος σε μπαρ και να περηφανεύεται ότι ήταν κάποτε στη Justice League.

ACTION COMICS #17 (pg. 94, $4.99)
Το απίθανο, υπέροχο, καθηλωτικό φινάλε της σειράς από τον Grant Morisson. Και σε αυτό, ο Superman – καλά μαντέψατε – θα σώσει τον κόσμο. Δε έχω διαβάσει τη σειρά, αλλά υποθέτω ότι ένα τέτοιο τελευταίο τεύχος είναι γεγονός που ενδιαφέρει.

THE PHANTOM STRANGER #5 (pg. 110, $2.99)
Ούτε που ξέρω αυτή τη σειρά (τι ξέρεις τότε, πουλάκι μου, και μας πρήζεις;), αλλά έχει ένα εξαιρετικό εξώφυλλο που σε ταράζει από τον Jae Lee.

YOUNG ROMANCE: A NEW 52 VALENTINE’S DAY SPECIAL #1 (pg. 123, $7.99)
Αγόρια, να ένα ωραίο δωράκι! Superman και Wonder Woman, Catwoman και Batman μέσα στο χαμό του DEATH IN THE FAMILY, οι Midnighter και Apollo γιορτάζουν χώρια, ενώ ο Aquaman – που δεν τον έχετε σε εκτίμηση – σηκώνει κύματα (η DC τα λέει αυτά), πρσφέροντας στη γυναίκα του ένα ξεγυρισμένο royal treatment. Και για να τσιμπήσετε λίγο ακόμα, στη συγγραφική ομάδα o Peter Milligan και ανάμεσα στους καλλιτέχνες ο Phil Jimenez.

DC UNIVERSE BY ALAN MOORE (pg. 132, $24.99)
Τώρα, αν διάλεγα το δωράκι μου για του Αγίου Βαλεντίνου, θα ήταν αυτό. 464 σελίδες με τις ιστορίες του Alan Moore στο σύμπαν της DC. Δεν έχει αφήσει κανέναν από τους μεγάλους ήρωες της εταιρίας απείραχτους και είπε τις ιστορίες του με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

HELLBLAZER #300 (pg. 143, $4.99)
Είχαμε ανακοινώσει το τέλος της σειράς HELLBLAZER και την αντικατάστασή της από το CONSTANTINE. Είδατε που λέμε την αλήθεια! Θα καταφέρει ο ήρωας που έχει γλιτώσει από τα πάνδεινα να τη σκαπουλάρει μιαν ακόμα φορά; Η απάντηση στο τεύχος που ολοκληρώνει μιαν ολόκληρη εποχή.

IDW

Μα είναι λίγο αλλοπρόσαλλη αυτή εταιρεία – αν μου επιτρέπεται μια γνώμη – ή μου φαίνεται; Transformers και Little Pony, Star Trek, Ghostbusters, TMNT, Doctor Who και Kiss. Θα με ρωτήσεις “δεν έχεις IDW”; Έχω, αλλά το ερώτημα δεν αλλάζει.

THE CROW: SKINNING THE WOLVES #3 (pg. 160, $3.99)
To φινάλε ενός ηχηρού comeback στο χώρο. Δεν ξέρω πώς τα πήγε η σειρά, αλλά θα μάθω και θα σας πω. Πάντως έχω μεγάλη περιέργεια να δω αν ο O’Barr ανταποκρίθηκε στο hype και είπε μια καλή ιστορία.

VITRIOL THE HUNTER #1 (pg. 172, $3.99)
“Certified Cool” λέει, αλλά το σηκωμένο φρύδι μου έχει τις επιφυλάξεις του. Ότι τώρα αυτή η ιστορία για αιμοδιψή βαμπίρ που εμποδίζονται από τον Vitriol (μα όνομα είναι αυτό) θα βγάλει γέλιο; Γιατί, αν πάει να βγάλει κάτι άλλο, θα κλάψω. Ώπα! “Co-Written and Drawn by Billy Martin of Good Charlotte”! Μάλιστα.

IMAGE

SNAPSHOT #1 (pg. 184, $3.99)
To δείγμα δε το λες και τρέλα, αλλά η ιστορία έχει κάτι που μπορεί να χτυπήσει φλέβα. Ένα τυπικό nerd που εργάζεται σε κομιξάδικο μπλέκει άσχημα, όταν πέφτει στα χέρια του το τηλέφωνο ενός πληρωμένου δολοφόνου. Φαντάζομαι κυνηγητό και ανατροπές, ελπίζω σε χιούμορ.

THE UNCANNY SKULLKICKERS #1 (pg. 198, $3.50)
Δε νομίζω να καθόμασταν να μιλάμε για αυτή τη σειρά, αν δεν είχε ένα τόσο έξυπνο marketing. Σας τα είχε πει και ο Ηλίας. Η εταιρεία πήρε την απόφαση να ειρωνευτεί μέχρις δακρύων την τακτική της Marvel – την οποία ανέλυσα επιστημονικώς παραπάνω – και λάνσαρε το 14ο τεύχος της σειράς ως #1, κοτσάροντας το επίθετο “uncanny”. Έξυπνο είναι, διαβάζεται άραγε;

CHEW POSTER: SECRET AGENT POYO (pg. 199, $9.99)
Δεν είναι comic, αλλά γιορτές έρχονται και βρήκα ξεκαρδιστικό το poster με το πιο θανατηφόρο, bad-ass κοκκόρι που υπάρχει στην παγκόσμια λογοτεχνία (λέμε τώρα).

GREEN PAGES (Αριστείδης Κώτσης)

SPERA VOL.2 (Archaia, pg. 239, $24.95 )
Οι περιπέτειες των δυο πριγκιπισσών, Pira και Lono, συνεχίζονται σε αυτό το δεύτερο volume του SPERA. Τέσσερα κεφάλαια γραμμένα από τον Josh Tierney και σχεδιασμένα από διαφορετικούς σχεδιαστές, ανάμεσα τους και ο πολύ “hot” αυτή τη στιγμή Γιάννης Μυλωνογιάννης. Τις τέσσερις βασικές ιστορίες τις συνοδεύουν και κάποιες σύντομες, μία εκ των οποίων (σύμφωνα με έγκυρες πηγές) είναι σχεδιασμένη από τον Μιχάλη Διαλυνά… Θεωρητικά, μπορείτε να δείτε και ένα preview στο site της Archaia, αλλά να ξέρετε πως εγώ τουλάχιστον δεν κατάφερα να δω κάτι… Οπότε, αν θέλετε να πάρετε μια γεύση, θα σας πρότεινα να δείτε τα διαθέσιμα online short stories).

SIMMONS COMICS ANTHOLOGY (Arcana Studio, pg. 243, $19.95)
Και οι παρουσίες Ελλήνων artists συνεχίζονται στις σελίδες του PREVIEWS με τον Γιάννη Ρουμπούλια, ο οποίος μετά το DEADLY HARVEST συνεχίζει την συνεργασία του με την Arcana, σχεδιάζοντας το εξώφυλλο, αλλά και τουλάχιστον μια από τις ιστορίες της ανθολογίας. Στις σελίδες παρελαύνουν χαρακτήρες όπως οι Zipper και Dominatrix, αλλά και το GENE SIMMONS HOUSE OF HORRORS. Το συγκεκριμένο volume είναι το πρώτο από τα συνολικά 4.

THE BEST OF ARCHIE COMICS VOLUME 2 (Archie Comics, pg. 246, $9.99)
Μπορεί να προσπέρασα το πρώτο trade του SABRINA THE TEENAGE WITCH: THE MAGIC WITHIN και του THE ADVENTURES OF THE FLY που συγκεντρώνει τις πρώτες περιπέτειες του ήρωα των Joe Simon και Jack Kirby (και το οποίο είχα ξαναπροτείνει πριν κάμποσους μήνες), αλλά δε μπορώ παρά να κάνω μια τουλάχιστον αναφορά στο δεύτερο volume του εξωφρενικά οικονομικού (10 δολάρια για πάνω από 400 σελίδες) THE BEST OF ARCHIE COMICS (διαβάστε περισσότερα εδώ για το πρώτο volume).

FAIRY QUEST (Boom! Studios, pg. 265, $3.99)
Κάποια comics δείχνουν να βρίσκονται στον δικό τους κόσμο (μα καλά, ποιός ήταν αυτός ο αρκετά τρελός που είχε την έμπνευση να εκδώσει Pekar στα ελληνικά; Δε λέω, του τρέφω απέραντο σεβασμό, αλλά μου μοιάζει απίστευτη επιλογή…) και κάποια άλλα είναι “παιδιά της εποχής τους”. Αυτή η έκδοση είναι το δεύτερο. Χαρακτήρες από παραμύθια στον πραγματικό κόσμο, σε μια ιστορία που έγινε πραγματικότητα (χάρη στο funding του Kickstarter) από δυο διάσημους δημιουργούς (Paul Jenkins, Humberto Ramos), σε μια από τις μεγάλες μικρές εκδοτικές. Πιο 2012 δεν έχει…

RED TEAM (Dynamite, pg. 280, $3.99 )
Πού είμαστε; Α ναι… Διάσημος δημιουργός που έχει βρει το καταφύγιο του σε μια μεγάλη μικρή εκδοτική… Με το που τελείωσε με το THE BOYS, ο Garth Ennis δεν το σκέφτηκε πολύ και πέρασε κατευθείαν στον επόμενο τίτλο του στη Dynamite, με μια ειδική ομάδα αστυνομικών που δεν καταφέρνει να “μπαγλαρώσει” έναν ύποπτο και που στρέφεται σε πιο ακραίες μεθόδους, μέχρι που τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο τους. Προσπαθώ εδώ και δέκα λεπτά να θυμηθώ πότε έπαψα να ελπίζω για κάτι καλό στο επόμενο project του Ennis, αλλά δυσκολεύομαι… Μάλλον δεν πάει και τόσος καιρός…

THE SHADOW: YEAR ONE (Dynamite, pg. 282, $3.99)
Τελικά τα PREVIEWS PICKS είναι καλή αφορμή για προβληματισμούς… Αν δεν είχαν κάνει κάτι τόσο καλό οι Miller/ Mazzucchelli, θα είχαμε τόσα πολλά YEAR ONE για κάθε χαρακτήρα που εμφανίστηκε ή πέρασε από τον κόσμο των comics; Για το YEAR ONE του εμβληματικού THE SHADOW υπεύθυνοι είναι οι Matt Wagner και Wilfredo Torres. Δε νομίζω να επενδύσω σε αυτό… Πιο πιθανό είναι να παραγγείλω το JUDGE DREDD: YEAR ONE που θα βρίσκεται τον άλλο μήνα στα solicitations της IDW…

LETTING IT GO (Drawn & Quarterly, pg. 299, $24.95)
Μετά από το WE ARE ON OUR OWN, στο οποίο η Miriam Katin περιγράφει τις εμπειρίες της από την εισβολή των Nazi στη Βουδαπέστη, η δημιουργός επιστρέφει με μια ακόμη μεγάλου μήκους δουλειά. Εδώ μαθαίνει πως ο γιος της θέλει να μετοικίσει στο Βερολίνο και αυτή αναγκάζεται να βρεθεί αντιμέτωπη με όλες τις δικές της αναμνήσεις και προκαταλήψεις.

PETER BAGGE’S OTHER STUFF (Fantagraphics pg. 307, $19.99)
Ακόμα και τους λιγότερο ενδιαφέροντες μήνες, η Fantagraphics έχει κάτι αξιόλογο να προτείνει. Ανάμεσα στα πράγματα που μπορούμε να βρούμε στα solicitations αυτού του μήνα, έχουμε το FRANQUIN’S LAST LAUGH (Fantagraphics, pg. 306, $16.99) με στορίες μαύρου χιούμορ από τον δημιουργό του Gaston, το συγκεντρωμένο NEW TALES OF OLD PALOMAR (Fantagraphics, pg. 306, $22.99) που περιέχει μάλλον τις καλύτερες δουλειές του Gilbert Hernandez τα τελευταία χρόνια και το THE DANIEL CLOWES READER (Fantagraphics, pg. 307, $29.99) που είχε ξαναμπεί στα solicitations πριν λίγους μήνες, αλλά τώρα φαίνεται να έχει αλλάξει εξώφυλλο και τιμή.

Αυτό που ξεχωρίζω, όμως, είναι το PETER BAGGE’S OTHER STUFF που περιέχει διάφορα short stories του Peter Bagge από την εποχή του HATE και όχι μόνο. Κάποια από τα short stories αυτά είναι σχεδιασμένα από δημιουργούς όπως οι Daniel Clowes, Andrian Tomine και, Robert Crumb. Μέσα στην έκδοση θα βρείτε και μια από τις πιο αγαπημένες μου ιστορίες όλων των εποχών, το THE HASTY SMEAR OF MY SMILE, γραμμένο από τον Alan Moore.

HAND-DRYING IN AMERICA (Pantheon Books, pg. 321, $29.95)
Λατρεύω τα comics του Ben Katchor, αλλά το βρίσκω αντελώς αδύνατον να τα διαβάσω. Έχουν αυτό τον απίστευτα σουρεαλιστικό τρόπο να είναι απίθανα και μαγικά με έναν εντελώς βαρετό τρόπο, που το να διαβάσω 20 σελίδες με εξαντλεί και συχνότατα τις ξεχνάω πολύ εύκολα αργότερα, αλλά εξακολουθεί να είναι απολαυστικό… Αυτή η περίεργη σχέση μου με τον Katchor αναμένεται να συνεχιστεί και στη νέα του δουλειά, με τον εντελώς χαρακτηριστικό (για το έργο του δημιουργού του) τίτλο.

WHEN DAVID LOST HIS VOICE (Selfmadehero pg. 323, $ 24.95)
Όσο περνάνε τα χρόνια, προσπαθώ να συμβιβαστώ με την ιδέα της απώλειας και της φθοράς. Το προφανές είναι πως δεν έχω ιδιαίτερες ελπίδες να τα καταφέρω. Από την άλλη, στρέφομαι εύκολα σε δουλειές όπως το παρόν comic. Βέβαια, το ρίσκο είναι πως περιπτώσεις σαν αυτή εδώ προσφέρονται για εύκολους συναισθηματισμούς, αλλά είναι ένα ρίσκο που μάλλον θα πάρω… H Selfmadehero έχει και πολύ καλές στιγμές και πιστεύω πως εδώ βρισκόμαστε σε μια από αυτές.

LORELEI: SECTS AND THE CITY (Starwarp Concepts, pg. 324, $12.95)
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα, όταν γράφω PREVIEWS PICKS, είναι πως νιώθω την ανάγκη να μην αδικήσω κάποια έκδοση και έτσι καταλήγω να αναζητώ πληροφορίες για κάθε “άκυρη” κυκλοφορία… Πέρασα, λοιπόν, αρκετή ώρα στο site της Starwarp Concepts, η οποία είναι μια εταιρία που ειδικεύεται σε dark fantasy και horror. Από το σύντομο preview, καταλαβαίνω πως μιλάμε για ασπρόμαυρο, “φτηνό” και cheesy τρόμο. Τώρα, αν πω πως παρόλα αυτά με ψήνει κάπως, θα φανεί άσχημο;

NEMO: HEART OF ICE (Top Shelf, pg. 330, $14.95)
Μπορεί να χρειαστηκε να περιμένουμε πολύ για την ολοκλήρωση του CENTURY, αλλά η επόμενη περιπέτεια από τον κόσμο του LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN ήρθε γρήγορα. Η κόρη του Nemo (την γνωρίσαμε στο πρώτο Volume του CENTURY) έχει πάρει την θέση του πατέρα της και ξεκινά να διασχίσει την Ανταρκτική, ενώ ο μεγαλομανής Charles Foster Kane την ακολουθεί κατά πόδας. Μπορούμε να αναμένουμε ένα ακόμα υπέροχο παζλ από αυτά που οι Moore και O’Neill μας έχουν συνηθίσει και που θα μας πονοκεφαλιάσει κάτα την ανάγνωσή του. To artwork του Kevin O’Neill είναι κάτι, πάντως, στο οποίο μπορούμε να στηριζόμαστε…

CORTO MALTESE VOLUME 1: THE BALLAD OF THE SALT SEA (Universe, pg. 331, $25.00)
Οι περισσότεροι φίλοι των comics στην Ελλάδα γνωρίζουν πως ο Corto Maltese είναι ένας από τους πιο κλασικούς ήρωες των ευρωπαϊκών comics και πως έκανε το ντεμπούτο του σε αυτή εδώ την ιστορία. Την ιστορία μπορείτε να την αναζητήσετε στα αγγλικά και έγχρωμη σε αυτή την έκδοση της Universe, για την οποία, όμως (σας προειδοποιώ), δεν έχουν ακουστεί και τα καλύτερα… μάλλον τα χειρότερα έχουν ακουστεί.

MANGA (Μυρτώ Τσελέντη)

Αχ, τελευταία φορά που τα είπαμε είχε ακόμα ζέστη, δεν σας έγραφα φορώντας γάντια και δεν κοιτούσα λάγνα τα comics μου, υπολογίζοντας πόσο θα ζεσταθώ άμα σκεπαστώ με κάτι παλιά και ψιλοάρχηστα τεύχη από αυτά που έχω μαζέψει κατά την διάρκεια της κομιξόφιλης καριέρας μου. Τα manga είναι αλήθεια ότι δεν βολεύουν πολύ για κάτι τέτοια πράγματα, οπότε ίσως να είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε κάτι άλλο που θα είναι καλύτερο υποκατάστατο θέρμανσης. Αλλά τέτοιες σημαντικές αποφάσεις καλύτερα ας τις πάρουμε με το νέο έτος. Άλλωστε, τώρα έρχονται Χριστούγεννα, όποτε έχουμε ζέστη στην καρδιά και PREVIEWS στα χέρια (ναι, ξέρω, το κρύο φταίει).

KNIGHTS OF SIDONIA vol. 1 (Vertical, $12.95, pg. 339)

Τι άλλο να θέλω από ένα PREVIEWS (εκτός από το να βρω κανά 100ευρο ξεχασμένο ανάμεσα στις σελίδες του, από κάποιον άγνωστο/αλήτη εργαζόμενο στην Diamond); Ένα νέο manga, από έναν από τους αγαπημένους (προσοχή, δεν λέω καλύτερους, γιατί αυτό είναι debatable) μου δημιουργούς! O Tsutomi Nihei επιστρέφει με comic επιστημονικής φαντασίας που διαδραματίζεται σε έναν… μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Ναι, ΟΚ, δε συγκλονιστήκατε, μισή δουλειά του Nihei να έχεις διαβάσει ξέρεις ότι πάντα είναι μετα-αποκαλυπτική, παράξενη, με μπόλικη δράση και κάπως μυστηριώδης. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά τους κόσμους που δημιουργεί εγώ ακόμα δεν τους έχω βαρεθεί, οπότε, όσοι πιστοί προσέλθετε.

QUEEN’S BLADE: PERFECT VISUAL COLLECTION (Vertical, $39.95, pg. 339)

Περίεργη επιλογή για την συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία μας έχει συνηθίσει σε πιο εναλλακτικές επιλογές, αλλά την καταλαβαίνω. Νταξ’, ο Tezuka σου φέρνει λεφτάκια, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι μια ή άλλη σου βγαίνουν. Οπότε, δώσε χρήμα για να βγάλεις καμιά mainstreamιά και τα χώνεις στη κουλτούρα μετά. Επιπλέον, ούτε ο Λαμπρόπουλος  θα με συγχωρούσε, αν δεν το έβαζα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα art book με έγχρωμα pin-ups (σε ημι-αποκαλυπτικές πόζες), πληροφορίες και άλλα καλούδια διαφόρων Ιαπώνων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από την πιο πρόσφατη βυζιά-και-σπαθιά-η-χαρά-του-pervert σειρά – αχέμ – από το υπερεπιτυχημένο anime/παιχνίδι QUEEN’S BLADE ήθελα να πω. Σκληρόδετο (χεχεχε) για μεγάλες αντοχές, πολυτελές και συλλεκτικό, θα ικανοποιήσει (δεν το σώζω, ε;) τους fans τους συγκεκριμένου franchise.

BARRAGE (Viz Media, $9.99, pg. 342)

Καιρό είχαμε να δούμε κάποια καινούργια σειρά από τη Viz. Το παίζει, βέβαια, στο σιγουράκι (αχ, IKKI πόσο μου λείπεις…), οπότε είναι shonen και τύπου πιο κλισέ πεθαίνεις, καθώς είναι βασισμένο στο διάσημο νεανικό ανάγνωσμα O ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΦΤΩΧΟΣ, το οποίο έχει διασκευαστεί ουκ ολίγες φορές. Βέβαια, εδώ έχουμε επιπλέον εξωγήινους, σωτηρία του κόσμου και άλλα χαριτωμένα που δεν είμαι πολύ σίγουρη πώς συνδέονται με την συγκεκριμένη ιστορία, αλλά της προσδίδουν μια αναγκαία φρεσκάδα. Οπότε, πάρτε το δώρο για το ανιψάκι σας που δεν γουστάρει μια την κλασσική λογοτεχνία και μετά δανειστείτε το και εσείς (και πείτε μου πώς ήταν). Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια!

MERCHANDISE (Κώστας Λαμπρόπουλος)

Χριστούγεννα. Ημέρες αγάπης. Ημέρες ασυγκράτητου καταναλωτισμού. Ημέρες που περνάς μαζί με την οικογένεια ή μακριά από την οικογένεια. Όποια και να είναι η άποψή σας, οφείλετε να παραδεχτείτε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα Χριστούγεννα σήμαιναν και κάποιο έξτρα εισόδημα. Κάποιο έξτρα εισόδημα σημαίνει κάποιες έξτρα αγορές. Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε έναν ατελείωτο διάλογο για την βλασφημία που πέταξα στην προηγούμενη πρόταση, αλλά όπως λένε και στο χωριό μου “gimme a break” καταλαβαίνουμε τι και πώς το εννοώ.

Λες και επίτηδες, το PREVIEWS αυτού του μήνα είναι τίγκα στα statues.

SUPER ROBOT CHOGOKIN GURREN LAGANN
(pg. 421, $69.99)
Η Tamashii Nations είναι μια εταιρεία – ή πιο σωστά ένα label – που συγκεντρώνει συλλεκτικές φιγούρες από διάφορους κατασκευαστές και, όπως ευαγγελίζεται, σκοπός της είναι να δώσε tamashii (ψυχή) σε κάθε τι που κάνει release. Το GURREN LANGAN είναι το νεότερο μέλος της οικογένειας SUPER ROBOT CHOGOKIN, είναι από μέταλλο με τη μέθοδο die cast και είναι η πρώτη φιγούρα της σειράς που θα έχει το νέο σύστημα αρθρώσεων με το όνομα που στάζει μετριοφροσύνη: “Super Robot Chogokin cross-over joint system”. Έχει ύψος 15 περίπου εκατοστά, ενώ μπορείτε να αγοράσετε ξεχωριστά το το “Drill Set Of Manliness“, ένα σετ από… τρυπάνια, και να κάνετε το ρομπότ σας ακόμα πιο cool. Μπορείτε να δείτε περισσότερες φιγούρες στο site της Blue Fin Corp, του διανομέα της Tamashii Nations.

VENOM SYMBOL BLACK THERMAL SHIRT
(pg. 370, $25.99)
Την προηγούμενη φορά, σας είχα βάλει ισοθερμικό DEADPOOL, για να σας κρατάει ζεστούς τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τον χειμώνα δεν τον βλέπω να έρχεται, σε αντίθεση με τα “Winter is coming jokes”, αλλά βλέπω πολλούς να στήνονται στα αστυνομικά τμήματα για ανανέωση διαβατηρίου, οπότε πάλι χρήσιμο θα σας είναι, εάν σκοπεύετε να μεταναστεύσετε σε κάποια βόρεια χώρα. Το παν σε αυτή τη ζωή είναι να έχεις επιλογές και κατανοώ ότι μόνο με DEADPOOL δεν κάνουμε δουλειά. Έτσι, λοιπόν, εάν προτιμάτε τον VENOM, έχετε την ευκαιρία να μένετε ζεστοί και να δείχνετε όπως δείχνει κάποιος που φοράει το logo του VENOM. Το καλό δε με αυτό το αξεσουάρ είναι ότι σας δίνει την ευκαιρία να χλευάσετε οποιονδήποτε σας κάνει την αφελέστατη ερώτηση: “Α, σου αρέσει ο Spiderman, έτσι;” και να τον ταπεινώσετε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, για τις ελλιπέστατες γνώσεις του σχετικά με το Marvel Universe.

Προσπερνάμε γρήγορα τις σελίδες με τα designer toys και με έκπληξη φτάνουμε στην σελίδα 393, που είναι ολόκληρη αφιερωμένη στην HANNA BARBERA! Back from the dead, blast from the past, μα τον άγιο βροντόσαυρο, ποιος θέλει να αγοράσει φιγούρες των Flinstones το έτος 2012 και τέτοια. Αν για οποιονδήποτε λόγο, όμως, το άκουσμα αυτού του ονόματος σας φέρνει δάκρυα νοσταλγίας στα μάτια, επισκεφθείτε το αγαπημένο σας κατάστημα και πείτε του να σας παραγγείλει τις φιγούρες αυτές.

MORTAL KOMBAT: KITANA 1/4-SCALE STATUE
(pg. 405, $340.00)
Περιμένεις να πέσει η τιμή του MORTAL KOMBAT 9 και, για να κάνεις την αναμονή ευκολότερη, λες να πάρεις το MORTAL KOMBAT VS DC UNIVERSE, όχι γιατί είναι τόσο καλό αλλά να, είναι ΜΟRTAL KOMBAT, έχεις καιρό να παίξεις και σκέφτεσαι ότι μπορεί να σου αρέσει τελικά. Ε, όχι. Όχι! Είναι τιτανοτεράστια πατάτα και καλά θα κάνεις να μην το σκέφτεσαι καθόλου. Ξεπέτα είναι η λέξη που έψαχνες. Σε αντίθεση με αυτό εδώ το άγαλμα της Kitana. Η πρώτη εμφάνιση της Kitana έγινε στο MORTAL KOMBAT II, το 1993 και έκτοτε αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες της σειράς, ενώ ψηφίστηκε και ένα από τα καλύτερα “μωρά” των video games (φράση συνοδευόμενη από ρούφηγμα φραπέ και κλάκα-κλάκα μπεγλεριού). Προσωπικά, έβρισκα πάντα την κακή αδερφή της, τη Mileena, πολύ πιο ενδιαφέρουσα, αλλά γούστα είναι αυτά. Μπορεί τα 340 δολάρια να είναι πολλά, όμως, έχει 55 εκατοστά ύψος, είναι βαμμένο στο χέρι και, το πιο σημαντικό, θα κυκλοφορήσει μόνο σε 350 κομμάτια. Συνοδεύεται από πιστοποιητικό αυθεντικότητας, με το οποίο υποθέτω θα σκουπίσετε τα δάκρυά σας, όταν δείτε το λογαριασμό της πιστωτικής σας. Ακολουθεί έξτρα δωράκι:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wOUTKfOtLE8[/youtube]

MARVEL COMICS AMAZING SPIDERMAN: VENOM UNBOUND FINE ART STATUE
(pg. 408, $209.99)
Αυτή τη φορά θα σας λυπηθώ και δε θα σας κουράσω καν με το να σας πω ότι δεν θα σας κουράσω με το πόσο πολύ εκτιμώ την Kotobukiya. Θα σας πω, όμως (φαντάζομαι για ακόμα μια φορά), ότι ο VENOM είναι ένας από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες, κυρίως για το γεγονός ότι, παρόλο που είναι θεότρελος, ακολουθεί τον δικό του κώδικα. Επίσης, ο Eddie Brock είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει πάντα παρέα, χωρίς να έχει φανταστικό φίλο. Και ο Carnage, θα μου πείτε, μαζί με τα εξώγαμά του είχαν τα συμβιωτικά τους, αλλά αυτοί δεν πιάνονται, γιατί η λέξη “θεότρελοι” δεν φτάνει να τους περιγράψει. Όχι ότι ένα άγαλμα Carnage δεν θα ήταν ενδιαφέρον, αλλά αν είχα να διαλέξω θα προτιμούσα αυτό. Το συγκεκριμένο φτιάχτηκε για να μπει δίπλα στο άγαλμα του Spider-Μan που έβγαλε η Kotobukiya, αλλά και μόνο του διεκδικεί άνετα μια θέση στη βιτρίνα σας.

Νομίζω πως αρκετά ξετινάξαμε τα πορτοφόλια μας και αυτό το μήνα, περισσότερο window shopping στο επόμενο PREVIEWS PICKS.