TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES Season 1, Episodes 1-10

Writers: Joshua Sternin, Jeffrey Ventimilia
Directors: Michael Chang, Alan Wan
Actors: Jason Biggs, Sean Astin, Clancy Brown, Greg Cipes κ.ά.
Nickelodeon Animation Studio

Η καινούρια σειρά των Teenage Mutant Ninja Turtles έκανε το ντεμπούτο της στις 29 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα έχουν προβληθεί 10 επεισόδια, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η ανανέωσή της με δεύτερο κύκλο επεισοδίων.

Το concept (αν δεν το ξέρει κάποιος): Τέσσερις μεταλλαγμένες ανθρωπόμορφες χελώνες, μαζί με τον επίσης ανθρωπόμορφο αρουραίο δάσκαλό τους, ζουν στους υπονόμους της Νέας Υόρκης, μαθαίνοντας(και  εφαρμόζοντας) την πολεμική τέχνη του Ninjitsu.

Η σειρά ξεκινά απ’το σημείο που οι Turtles βγαίνουν για πρώτη φορά στην επιφάνεια της Νέας Υόρκης. Το οποίο σημαίνει ότι όχι μόνο δεν έχουν δει ποτέ τους ανθρώπινο ον, αλλά ότι είναι εντελώς άμαθοι σε πρόβληματα, αλλά και real life αποστολές.

Τρομερό γέλιο στη σειρά βγάζει το γεγονός ότι οι Turtles είναι πραγματικά teenagers. Αυτό αποδίδεται τόσο με τις αντιδράσεις τους όσο και με τα πράγματα που τους απασχολούν. Θα αποφύγω, όμως, τα spoilers, λέγοντας συνοπτικά πως είναι απλά μοναδικοί, απίστευτα ευχάριστοι και οι χαρακτήρες τους ξεδιπλώνονται με τέτοιο τρόπο στη σειρά, δίνοντάς μας την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε πολύπλευρα και να ρίξουμε μπόλικο γέλιο.

Πριν συνεχίσω, θέλω να είμαι σαφής: Η σειρά τα σπάει.

Καταρχάς, είναι πανέμορφη! Μπορώ να πω με σιγουριά (για τον εαυτό μου πάντα) ότι έχει το ομορφότερο CGI που έχω δει. Θύμιζει stop motion με κούκλες, από κάτι ανάμεσα σε πλαστελίνη και χαρτί (αλήθεια!). Πολύ ενδιαφέρον, επίσης, είναι το ότι έχει αρκετές ασιατικές επιρροές, ως προς τη χρήση κάποιον 2D εκφράσεων και των πλάνων στις σκηνές δράσης.

Η αλήθεια είναι πως, έχοντας στο μυαλό μου τον παλιό Splinter (ο αρουραίος δάσκαλος που λέγαμε παραπάνω), έχω μερικές ενστάσεις για το ότι είναι ένας τρικολόρε αρουραίος. Παρόλα αυτά, ρίχνοντας μια ματιά στο παλιό character design της σειράς του ’87, νιώθω αρκετά ικανοποιημένος απ’το design των καινούριων χαρακτήρων και το redesign των παλιών.

Και μιας και λέμε για character design, ας πιάσω τους “συμπρωταγωνιστές”. Τα επεισόδια είναι αυτοτελή, αλλά υπάρχει μία ευρύτερη συνέχεια μεταξύ τους, και το αναφέρω σε αυτό το σημείο, γιατί οι συμπρωταγωνιστές (villains & allies) “αλλάζουν” στην πορεία της σειράς με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, μοιράζοντας δόσεις ανυπομονησίας για αυτά που φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν.

Στο voice acting  έχει γίνει φανταστική δουλειά, με τον κάθε Turtle να έχει μία αντιπροσωπευτικότατη  φωνή, με βάση το χαρακτήρα του. Να αναφέρω ακόμη τη θετική μου έκπληξη απ’ την δουλειά των Jason Biggs και Sean Astin, τους οποίους δεν είχα ξανακούσει σε voice acting ρόλο. Επίσης, πολύ πετυχημένη είναι και η διασκευή του opening song.

Συνοψίζοντας, όπως είπα, η σειρά τα σπάει. Έχει γέλιο, όμορφο animation, έξυπνες ατάκες, ass-kicking ninjitsu, και από την εξέλιξη της στα 10 επεισόδια δείχνει ότι έχει να δώσει πολλά! Τι; Ακόμη δεν το κατάλαβατε? Είναι MUST!