SNAPSHOT REVIEWS 06-12-12

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

CAPTAIN AMERICA (Vol 7) #1
Writer: Rick Remender
Artist: John Romita Jr
Marvel Comics

Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά το relaunch του CAPTAIN AMERICA μου άρεσε. Ίσως πολύ περισσότερο από ότι θα φανταζόμουν, καθώς δεν έχω καμία ιδιαίτερη συμπάθεια στον ήρωα. Βλέπετε, ένα μέρος του κοινού θα διχαστεί, γιατί το run του Ed Brubaker στον Captain America ήταν πολύ αγαπητό. Όποιοι απομείνουν, θα διχαστούν για το art του John Romita Jr που έχει γίνει χρόνιο και άλυτο debate.

Ο Rick Remender αναδεικνύεται, από τίτλο σε τίτλο, σ’ έναν απο τους καλύτερους συγγραφείς αυτή τη στιγμή, που, παρέα με τον Jonathan Hickman, έχουν δώσει πνοή σε πολλά comics, με τις μεγαλεπήβολες και τρελές ιδέες τους που δε διστάζουν να εισάγουν. Νομίζω ότι φτάνει πια με τα down to earth, σκοτεινά και ψευδορεαλιστικά σενάρια των προηγούμενων ετών. Διαβάζω comic και θέλω νέες ιδέες, υπερβολικές ιδέες και ήρωες που να μην πιστεύω παρά μόνο όταν θα ανοίγω τις σελίδες ενός τεύχους.

Ο Romita Jr μπορεί να μην είναι ο πλέον συνεπής καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια, αλλά όταν το θέλησει δείχνει από πού πηγάζει το τεράστιο όνομα του και σ’ αυτό το τεύχος απλά τα “σπάει”, έκφραση που με καλύπτει, γιατί δε νομίζω ότι μπορώ να προσθέσω κάτι για το ταλέντο του, που δεν έχει ήδη ειπωθεί.

Μια αναπάντεχα καλη αρχή, με μικροατέλειες που εύκολα παραβλέπονται.

IRON MAN (Vol 6) #1
Writer: Kieron Gillen
Artist: Greg Land
Marvel Comics

Συνήθως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, όταν ένα comic μας κάνει να θέλουμε να διαβάσουμε απεγνωσμένα τα επόμενα τεύχη, τότε πρόκειται για μια καλή σειρά ή τουλάχιστον μια σειρά που μας ικανοποιεί. Τι σημαίνει, λοιπόν, όταν μια σειρά είναι εμφανώς μέτρια και δε σου δίνει και τρομερή ικανοποίηση, αλλά θέλεις οπωσδήποτε να διαβάσεις τη συνέχεια;

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει, για εμένα, το IRON MAN. Ο Kieron Gillen δε μας προσφέρει κάτι καινούριο σε αυτό το relaunch. Κλασική περίπτωση Tony Stark και χιλιοειπωμένο σενάριο του τύπου “μου κλέβουν τα παιχνίδια μου, πρέπει να τα πάρω πίσω”. Στο σχέδιο δε, τα πράγματα χειροτερεύουν, με τον – γραφικό πια – Greg Land να σχεδιάζει για νιοστή φορά την ίδια γυναίκα και τον Tony Stark να μοιάζει διαφορετικός από panel σε panel, με εξαίρεση, φυσικά, τη γνωστή σε όλους ασιατική του καταγωγή!!! Η στολή είναι σχεδιασμένη θαυμάσια. Στα άψυχα μέταλλα τα πάει περίφημα.

Είναι, λοιπόν, απλός μαζοχισμός ή ένα πιο σύνθετο σύνδρομο κακής τηλεόρασης που σε καθηλώνει. Έχω ήδη διαβάσει και το 2ο τεύχος και περιμένω το 3ο (…σας είπα, κάτι δε πάει καλά) και ισχύουν τα ίδια. Δεν έχω απάντηση ούτε εξήγηση.

X-MEN LEGACY (Vol 2) #1
Writer: Simon Spurrier
Artist: Tan Eng Huat
Marvel Comics

Ίσως το πιο περίεργο πείραμα στο MARVEL NOW! να είναι το X-MEN: LEGACY. Και κρατάω πισινή με το “ίσως”, γιατί ακόμα δεν έχουμε δει τι φρούτο θα είναι το SUPERIOR SPIDER-MAN. Όπως και στην περίπτωση CAPTAIN AMERICA, και αυτός ο τίτλος θα διχάσει, με τη διαφορά ότι εδώ μιλάμε για κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε cancellation ή re-relaunch.

Ο τίτλος έχει κεντρικό ήρωα τον Legion, το γράφει ο Simon Spurrier και το σχεδιάζει ο Tan Eng Huat. Και οι τρεις είναι γνωστοί, αλλά όχι και τόσο. Και οι τρεις είναι love or hate περιπτώσεις. Και οι τρεις δεν είναι αυτό που θα λέγαμε κλασικό X-Men material. Προσωπικά, βρίσκω τον συνδυασμό καταπληκτικό και, όπως περίμενα, δεν έμεινα απογοητευμένος. Μάλιστα, εάν το πρώτο τεύχος είναι δείγμα, είναι από τα καλύτερα του MARVEL NOW! κύματος. Αναγνωρίζω, όμως, ότι εάν δεν σας αρέσει έστω και ένας απο τους τρεις, δεν πρόκειται να σας πείσω ποτέ.

Tο όνομα X-MEN: LEGACY δε δουλεύει υπέρ των δημιουργών και ίσως να λειτουργούσε καλύτερα ως limited series. Ας ελπίσουμε, αυτήν την πιο off-beat σειρά των X-Men να μην την φάει το σκοτάδι.

INDESTRUCTIBLE HULK #1
Writer: Mark Waid
Artist: Leinil Francis Yu
Marvel Comics

Μπορεί οι Jonathan Hickan και Rick Remender να είναι δύο ηχηρά ονόματα και να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των τίτλων του MARVEL NOW!, αλλά είναι νεούδια μπροστά στο πραγματικό αστέρι της Marvel, τον Mark Waid. Όλοι θέλουν να δούν εάν θα επαναλάβει τον πέρσινο του θρίαμβο, με το υπέροχο DAREDEVIL.

Από το πρώτο τεύχος φαίνεται ότι ο Mark Waid αντιγράφει τον… Mark Waid. Προσπαθεί να εφαρμόσει την ίδια συνταγή της επιτυχίας του DAREDEVIL, γράφοντας με κεντρικό άξονα τι είναι ο Hulk σήμερα, τι σημαίνει ο Hulk στον κόσμο και πώς θα παραμείνει σχετικός και στο μέλλον. Ο χειρισμός των ηρώων της Marvel, στα χέρια του Mark Waid γίνεται με σεβασμό, χωρίς να αγνοείται το παρελθόν τους. Δε σβήνει τον πίνακα και ξανά από την αρχή, ακόμα και εάν προηγήθηκαν κακοειπωμένες ιστορίες. Σέβεται το παρελθόν και συνεχίζει απο εκεί.

Ο Leinil Yu εντυπωσιάζει με το επίπεδο λεπτομέρειας που βάζει στο σχέδιο του. Υπάρχει panel στο comic με ένα εστιατόριο που σφύζει απο πελατεία και έχει σχεδιάσει πάνω απο 20 διαφορετικούς ανθρώπους, έτσι που να νομίζεις ότι ο καθένας έχει και μια δική του ιστορία. Κτίρια, σκάλες, gadgets και λοιπά parafernalia, όλα δοσμένα με εξαιρετική λεπτομέρεια και σαφήνεια.

Δεν πιστεύω να επαναληφθεί η ίδια περίπτωση με το DAREDEVIL, αλλά αυτό το τεύχος βάζει γερά θεμέλια για το μέλλον.

Υ.Γ.: Για όσους ενδιαφέρει, το INDESTRUCTIBLE HULK αντικαθιστά το (INCREDIBLE) HULK ως main Hulk τίτλο. Θεωρητικά, λοιπόν, πρόκειται για το Vol 6 της σειράς. Επειδή έβαλα και στις παραπάνω σειρές τα Volumes, είπα να μην αφήσω τον Hulk παραπονεμένο… even though he wants to be left alone!