ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #15: Τζίν, Τόνικ & Ό,τι Να ‘Ναι Κόμικ!

Δύο βδομάδες έμειναν μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων και γι’ αυτό σήμερα θα ασχοληθούμε με κάτι ανάλαφρο και εορταστικό! Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να γράψω για κάποιους τίτλους οι οποίοι είτε δεν είναι πολύ γνωστοί στο ευρύ κοινό, είτε είναι λίγο… “ό,τι να ’ναι” εκδόσεις. Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να σημειώσω πως εκδόσεις σαν αυτές που θα δούμε παρακάτω υπάρχουν πάρα πολλές και θα μπορούσε κανείς να γράψει σελίδες ολόκληρες. Σήμερα, όμως, θα δούμε μόνο κάποιες από αυτές, που βρήκα σε μία γρήγορη ανασκαφή στην αποθήκη με τη συλλογή μου και αν σας αρέσει, θα καθίσω κάποια στιγμή να βρω και άλλα τέτοια διαμαντάκια.

Μ’ αυτά και με ‘κείνα, ξεκινάμε με ένα περιοδικό που είχα βρει κάποια στιγμή σε μία αποθήκη με παλιά βιβλία και comics. Το όνομά του είναι ΤΣΑΦ COMICS και δεν ξέρω ποιο τεύχος είναι αυτό που έχω στην κατοχή μου, αλλά ούτε και πόσα τεύχη κυκλοφόρησαν. Μέσα στις 36 σελίδες του περιοδικού, υπάρχουν δύο ιστορίες comic (“Τζόν Γουέστ – Εκδικητής” και “Εισβολή των Τεράτων”), ένα κεντρικό κολάζ, κάποια πολύ μικρά μουσικά και αθλητικά αφιερώματα, αλλά και κάποια τεστ και παιχνίδια, στο τέλος.

Εκδοτική είναι η Multipress – Editions ltd, το έτος κυκλοφορίας είναι το 1990 και η τιμή του 150 δραχμές.

Σειρά έχει μία άλλη σπάνια, αλλά και περίεργη σειρά. Τα ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ, από τις εκδόσεις Σκαραβαίος του Δ. Χάνου. Βγήκαν δύο τεύχη ως έξτρα έκδοση της (παραλογοτεχνικής έκδοσης) ΜΑΣΚΑΣ. Το περίεργο εδώ, είναι πως σε αυτά τα δύο τεύχη, η μισή ύλη είναι comic ενώ η άλλη μισή αποτελείται από μεταφρασμένες, αστυνομικές κυρίως, ιστορίες. Από την τιμή (100 δρχ για 144 σελίδες) υποθέτω πως κυκλοφόρησε κάπου στα 80s, αλλά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πότε, μιας και δεν αναγράφεται πουθενά. Κυκλοφόρησαν το ΝΤΡΑΚΟΥΛΑ – Ο ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ και το ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΗΣΙ. Στην εισαγωγή του δεύτερου τεύχους, μας ανακοινώνεται πως θα υπάρξει και τρίτο, με τίτλο Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, αλλά δεν γνωρίζω αν τελικά κυκλοφόρησε.

Επόμενος τίτλος είναι μία σπάνια έκδοση των FREAK BROTHERS. Οι περισσότεροι ίσως έχουν δει τα δύο άλμπουμς των FREAK BROTHERS που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος, λίγοι όμως έχουν δει μία άλλη έκδοση, που κυκλοφόρησε κι αυτή στα 80s. Υπεύθυνος είναι ο Νίκος Πλατής και το comic βγήκε μέσω της Maria Pentagiotissa Press Co. Πειρατική έκδοση, όπως αναγράφεται και στο εσώφυλλο, με το πρώτο τεύχος να κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 1983, σε 8.000(!!) αντίτυπα, και η τιμή του να ανέρχεται στις 200 δραχμές. Από αυτή τη σειρά των FREAK BROTHERS κυκλοφόρησαν δύο τεύχη, ενώ από την ίδια “εκδοτική” και με τον ίδιο υπεύθυνο, κυκλοφόρησε ταυτόχρονα και το PHILIPINO FOOD του Ed Badajos). Για την ιστορία, να πούμε πως το δεύτερο τεύχος (που δυστυχώς δεν το έχω βρει… ακόμα! 😛 ) έχει τον τίτλο ΧΟΡΤΟΦΑΡΜΑ.

Συνεχίζουμε με κάποια μικρά βιβλιαράκια τσέπης, που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Σαμούχος. Το 1979, ο Σαμούχος εξέδωσε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το μηνιαίο περιοδικό MAD, και λίγα χρόνια μετά, κυκλοφόρησε η σειρά Βιβλία Τσέπης Πάντερ. Έχω δει τρία βιβλιαράκια από αυτή τη σειρά, τα Ο ΝΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ, MAD ΜΕ ΑΓΑΠΗ και ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥ. Για αυτά δεν έχουμε να πούμε και πολλά, μόνο ότι και τα τρία κυκλοφόρησαν το 1981 και η τιμή τους ήταν 75 δραχμές. Κατά τα άλλα, πρόκειται για τα κλασικά βιβλιαράκια που έβγαζε το MAD, “εκεί στα ξένα”.

Περνάμε σε μία λιγότερο γνωστή έκδοση του Αστερίξ… εεε… λάθος μου…του Υστερίξ, ήθελα να πω. Από τις εκδόσεις Μ. Ψαρόπουλου & ΣΙΑ, έχουμε μια σειρά με τίτλο Οι Μεγάλες Απομιμήσεις. Σε αυτή τη σειρά, κυκλοφόρησαν δύο albums-συλλογές, η μία με τις ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΥΣΤΕΡΙΞ και η άλλη με τον ΡΟΚΥ ΛΟΥΚ – ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ! Μέσα σε αυτά τα albums, μπορούμε να δούμε τους γνωστούς μας ήρωες, σε ιστορίες που ούτε καν θα μπορούσαμε να τους φανταστούμε να συμμετέχουν, από διάφορους Γάλλους δημιουργούς.

Αν και έλεγα να σταματήσω στις ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΥΣΤΕΡΙΞ, δεν μπορούσα να κλείσω τα μάτια στο COMIC ΜΑΠΠΕΤ ΣΟΟΥ, που βρισκόταν ακριβώς από πίσω του, στο ράφι της βιβλιοθήκης. Επομένως, ας είναι αυτό το τελευταίο για σήμερα. Έκδοση του Τάσου Ψαρόπουλου, βγήκε και αυτό τα 80s (ημερομηνία δεν αναγράφεται πουθενά) και ήταν όλο έγχρωμο. Πρώτη έκδοση στην Αγγλία, από την Fontana Paperbacks, το 1979. Κυκλοφόρησε ένα τεύχος, η τιμή του ήταν 60 δραχμές και η μετάφραση του comic έγινε από τους Γιάννη και Τάσο Ψαρόπουλο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια που έγραφα το κείμενο, σκεφτόμουν πως εδώ θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα πολλά. Όπως είπα και στην αρχή, όμως, αν υπάρξει ενδιαφέρον, θα βάλω άλλο ένα τζίν τόνικ και θα ξαναπιάσω το θέμα για τα καλά. Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως σήμερα ισχύει, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πως η κάθε πληροφορία είναι χρήσιμη, αφού όπως θα παρατηρήσατε κι εσείς, στους περισσότερους τίτλους υπάρχουν πολλά κενά. Άρα, όποιος ξέρει κάποια έξτρα πληροφορία, ας την αναφέρει στα comments. Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε καλά και καλά Χριστούγεννα!