TOP 100 CHARACTERS: 100-91

100. CAPTAIN HARLOCK
Δημιουργός: Leiji Matsumoto
Πρώτη Εμφάνιση: MITSUBACHI NO BOUKEN (1953)

Ίσως ο πιο εμβληματικός gothic χαρακτήρας για τα πιτσιρίκια των 80s την Ελλάδα, πριν ακόμη μάθουμε τι στα κομμάτια ήταν αυτό το “gothic”. Ένας θλιμμένος, πλην ακατάβλητος πειρατής του διαστήματος, καταζητούμενος από τη γήινη κυβέρνηση κι ωστόσο, ορκισμένος προστάτης της Γης. Ο Harlock ήταν ο σκοτεινότερος και κυνικότερος μελλοντικός εαυτός όλων των πειρατών που υποδύθηκε ποτέ ο Errol Flynn.

Είναι λες και ο δημιουργός του επανεφηύρε τη μορφή του tall dark stranger και του τυχοδιώκτη με τη χρυσή καρδιά, δίνοντάς του, ταυτόχρονα, την εμφάνιση ενός rock star παλαιάς κοπής (δεν είναι τυχαίο ότι η φυσιογνωμία του Harlock πήρε, σχεδόν, τελική μορφή, το 1970 – στον πρώτο τίτλο όπου ήταν ο βασικός ήρωας – μετά την εμφάνιση των Beatles).

Ο Harlock έχει πολλές ιστορίες και ελάχιστες ανάμεσά τους μοιράζονται οποιοδήποτε continuity, με κορυφαία αυτή που περιέχεται στο manga του 1977 (SPACE PIRATE CAPTAIN HARLOCK), όπου τον στοιχειώνει ο θάνατος του φίλου του και δημιουργού του Αστρόπλοιου Arcadia, καθώς και της πειρατίνας Emeraldas, ενώ από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, είναι “ο προστάτης εκείνων που τον μισούν” – δέκα χρόνια πριν τους X-Men…

(Ανδρέας Μιχαηλίδης)

99. YORICK BROWN
Δημιουργοί: Brian K. Vaughan & Pia Guerra
Πρώτη Εμφάνιση: Y: THE LAST MAN #1 (Σεπτέμβριος 2002)

“Τι θα έκανες αν ήσουν ο τελευταίος άνδρας στη Γη;”

Πολλοί, ίσως, έχουμε σκεφτεί αυτό το σενάριο. Συνήθως, το μυαλό μας πάει κατευθείαν στο πονηρό, χωρίς να αναλογιστούμε το χάος που θα επικρατούσε στον κόσμο. Αυτό το χάος καλείται να διαχειριστεί ο Yorick Brown, ένας απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας και ερασιτέχνης escape artist, όταν μια μέρα πεθαίνουν ξαφνικά όλοι οι εκπρόσωποι του ανδρικού φύλλου, όλων των ειδών, σε ολόκληρο τον πλανήτη, εκτός από τον ίδιο και το μαϊμουδάκι του, τον Ampersand.

Με συντρόφους μια μυστική πράκτορα και μια καθηγήτρια γενετικής, θα γυρίσει τον κόσμο και θα έρθει αντιμέτωπος με φεμινιστικές συμμορίες, Ισραηλινές κομάντο και μισθοφόρους ninja. Χωρίς υπερδυνάμεις, μπράτσα και πανάκριβα gadgets, αλλά με χιούμορ, καλοσύνη, ρομαντισμό και ατελείωτες γνώσεις trivia, θα προσπαθήσει να επιβιώσει και να εξελιχθεί σε έναν γυναικείο post-apocalyptic κόσμο και, μέσα από χαρές, δοκιμασίες και τραγωδίες, να λύσει τα μυστήρια του θανάτου, της φιλίας και της αγάπης.

(Γιώργος Ξύδης)

98. LUCY VAN PELT
Δημιουργός: Charles Schulz
Πρώτη Εμφάνιση: PEANUTS comic strip (3 Μαρτίου 1952)

Η Lucy πρωτοεμφανίζεται στις 3 Μαρτίου του 1952 ως… μωρό. Από την πρώτη στιγμή, κάνει αισθητό τον ιδιαίτερο και όχι τόσο ευχάριστο χαρακτήρα της, με τους γονείς της να είναι και τα πρώτα θυμάτά της. Καθώς μεγαλώνει, το εκρηκτικό – κυριολεκτικά – ταπεραμέντο της, μεγαλώνει και αυτό, με αποδέκτες όλα τα μέλη της παρέας. Η κουβέρτα του Linus είναι για αυτήν κόκκινο πανί. Οι προσβολές της προς τον Charlie Brown είναι σήμα κατατεθέν του strip, ενώ μια από τις πιο κλασικές εικόνες είναι η Lucy να του παίρνει τη μπάλα, τη στιγμή που είναι έτοιμος να την κλωτσήσει.

Το μόνο που μπορεί να την ηρεμήσει είναι οι μελωδίες που παίζει στο πιάνο ο αγαπημένος της, Schroeder, ο οποίος, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στα αισθήματά της. Τον δάσκαλό της, όμως, βρίσκει και από τον Snoopy, ο οποίος την κυνηγά για να την φιλήσει, κάτι που εκείνη απεχθάνεται! Παρ’ όλα αυτά, ποιός δεν θα ήθελε να επισκεφτεί το ψυχιατρικό της booth και να πάρει μια πολύτιμη – αν και κάποιες φορές πικρόχολη – συμβουλή για τη ζωή; Και μόνο για πέντε cents;

(Λήδα Τσενέ)

97. GRENDEL (HUNTER ROSE)
Δημιουργός: Matt Wagner
Πρώτη Εμφάνιση: COMICO PRIMER #2 (Δεκέμβριος 1982)

Είναι στις τελευταίες θέσης της κατάταξης, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το υπερμέγεθες εγώ του. Ο Eddie, ως Hunter Rose, δεν ήταν ικανοποιημένος με τα όσα είχε αποκτήσει στην πολυτάραχη ζωή του. Οι καρποί της επιτυχίας του ιδιοφυούς ταλαντούχου νέου, μέσα και έξω από τους συγγραφικούς κύκλους, δεν ήταν αρκετή για να νικήσει την πλήξη που βίωνε. Αποκτά, λοιπόν, μια ακόμη νέα ταυτότητα, δανειζόμενος το όνομα του Grendel (από το ποίημα Beowulf), και αποφασίζει να γίνει κυρίαρχος του εγκλήματος. Όλα αυτά, επειδή βαριόταν και ήθελε προκλήσεις στη ζωή του.

Άνθρωπος των τεχνών και τις κουλτούρας, ένας εκλεπτυσμένος villain, που παρ’ όλα αυτά παραμένει πάντα αδίστακτος με τους εχθρούς του. Στην καρδιά και την ψυχή του, έχει λίγο χώρο για αγάπη, κυρίως προς την θετή του κόρη, Stacy. Και αυτή θα είναι που, τελικά, θα τον προδώσει. Σύντομο το αρχικό του πέρασμα από τις σελίδες των comics, αλλά ο Matt Wagner δεν τον άφησε να αναπαυθεί, προσφέροντας μας και άλλες ιστορίες, εφόσον πρώτα έχτισε ένα ολόκληρο σύμπαν, με αφετηρία αυτόν.

(Γιώργος Χατζηκωστής)

96. CAPTAIN MARVEL (SHAZAM)
Δημιουργοί: Bill Parker, C.C. Beck
Πρώτη Εμφάνιση: WHIZ COMICS #2 (Φεβρουάριος 1940)

Ο νεαρός Billy Batson, φωνάζοντας τη λέξη “Shazam”, δέχεται ένα κεραυνό και μεταμορφώνεται σε έναν ενήλικα με υπεράνθρωπες δυνάμεις, γνωστό και ως Captain Marvel. Αυτό δε συνέβη τυχαία, καθώς ο Billy έχει επιλεχθεί απ’ τον μάγο Shazam για να κληρονομήσει αυτές τις δυνάμεις και να συνεχίσει το έργο του μάγου, ως προστάτης του Καλού, γιατί έχει προφητευτεί ότι ο ίδιος θα πεθάνει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Captain Marvel κατέχει τη σοφία του Σολομώντα, την σωματική δύναμη του Ηρακλή, την αντοχή του Άτλαντα, τις δυνάμεις του Δία, το θάρρος του Αχιλλέα και την ταχύτητα του Ερμή! (Τα αρχικά των παραπάνω σχηματίζουν τη λέξη “Shazam”, στην αγγλική γλώσσα.)

Πολλές φορές, όμως (τουλάχιστον σε συγκεκριμένες εκδοχές του χαρακτήρα), οι υπερδυνάμεις αυτές δεν αρκούν για να προστατεύσει το καλό, καθώς το έργο του δυσκολεύει ο ίδιος του ο εαυτός, αφού, στην πραγματικότητα, ο Shazam δεν παύει να είναι… ένα παιδί.

(Τάσος Κυριακίδης)

95. DARKSEID
Δημιουργός: Jack Kirby
Πρώτη Εμφάνιση: SUPERMAN’S PAL, JIMMY OLSEN #134 (Νοέμβριος 1970)

Από τη φαντασία του Jack Kirby γεννήθηκε ο συγκεκριμένος villain, που απετέλεσε την απαρχή της δημιουργίας ενός ολόκληρου “κόσμου”, γνωστού και ως Fourth World. Θυμίζοντας, τουλάχιστον σε μένα, για ποικίλους και αρκετά… ασαφείς λόγους, ένα αμάλγαμα Doctor Doom και Galactus (δύο αρχετυπικοί villains στις δημιουργίες των οποίων ο “King” είχε βάλει κάτι παραπάνω από ένα χέρι βοηθείας), ο Darkseid έδειξε από πολύ νωρίς πως είχε τα φόντα να γίνει πολύ εξίσου σπουδαίος με αυτούς.

Ηγεμόνας (μάλλον δικτάτορας) του τεχνολογικά αναπτυγμένου πλανήτη Apokolips, δεν δίστασε να κάνει ότι θεωρούσε απαραίτητο για να αποκτήσει την εξουσία και κυριολεκτικά οτιδήποτε για τη διατηρήσει. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για κάποιον που σκότωσε τη μητέρα του και εξόρισε τη γυναίκα και τον γιό του. Παρά τον διαρκή πόλεμο με τον γειτονικό πλανήτη, New Genesis, ο κοσμικός villain του DC Universe δεν εγκαταλείπει ποτέ τα σχέδιά του για κυριαρχία του σύμπαντος, τα οποία συχνά τον φέρνουν αντιμέτωπο με τους ισχυρότερους υπερήρωες.

Η πιο εμβληματική post-Kirby εμφάνιση του είναι στο μυθικό “Great Darkness Saga”, όπου έρχεται αντιμέτωπος με τους Legion Of Super Heroes και παρά την τελική ήττα του, η παρουσία του και μόνο ήταν αρκετή για να κάνει τους ήρωες του comic (αλλά και χιλιάδες αναγνώστες) να νιώσουν τρόμο, αμφιβολία και ανασφάλεια.

(Δημήτρης Σακαρίδης)

94. ΜΙΚΡΟΣ ΚΘΟΥΛΟΥ
Δημιουργός: Γιώργος Τσούκης (Trashman)
Πρώτη Εμφάνιση: TRASHCAN UNPLUGGED #3 (Μάρτιος 1999)

Αν και οι Μεγάλοι Παλαιοί του H.P. Lovecraft δεν αποτελούν θέμα για παιχνίδι, ο Γιώργος Τσούκης (τότε Trashman) δημιούργησε τη δική του εκδοχή. Σε αυτή, ο Κθούλου είναι πιτσιρικάς, πηγαίνει σχολείο στη Θεσσαλονίκη και δεν εμπνέει κανενός είδους τρόμο. Το αντίθετο, μάλιστα. Αδιάφορος (στην καλύτερη περίπτωση – στη χειρότερη είναι μισητός) στους συμμαθητές του, κλειστός χαρακτήρας και χεβιμεταλάς, ο Μικρός Κθούλου σου προκαλεί συμπάθεια – ακόμη και αν δεν είχες τραβήξει κι εσύ τα ίδια από σκληρούς συνομήλικούς σου.

Δεν πρόκειται, όμως, να τον λυπηθείς. Ούτε όταν η Κικίτσα (ο έρωτάς του) τον αγνοεί παντελώς, ούτε όταν ο Κώστας τον τουλουμιάζει στο ξύλο, ούτε όταν ο πατέρας του τον στέλνει να κουρέψει το γκαζόν, ή να του φέρει μπύρες. Ούτε καν όταν όλος ο κόσμος τον φτύνει (κυριολεκτικά!). Γιατί ο Μικρός Κθούλου δεν το βάζει κάτω. Και βλέπει αυτόν τον κόσμο, τον τόσο άδικο απέναντί του, με καυστική και άκρως χιουμοριστική ματιά. Θα μπορούσε να αποτελεί την κριτική ματιά της λογικής, σε έναν ρηχό και, κάποιες φορές, σουρεαλιστικό κόσμο, αρκεί οι γύρω του να τον άκουγαν πού και πού.

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

93. NEXUS
Δημιουργοί: Mike Baron, Steve Rude
Πρώτη Εμφάνιση: NEXUS #1 (Δεκέμβριος 1981)

Αν αποκτούσες υπερφυσικές δυνάμεις κοσμικού επιπέδου και το μόνο που χρειαζόταν για να τις κρατήσεις ήταν είναι να εκτελείς δικτάτορες, δουλεμπόρους και, γενικά, άτομα που εκμεταλλεύτηκαν και δολοφόνησαν ή οδήγησαν στο θάνατο ομάδες ανθρώπων, τί θα έκανες; Ο Horatio Valdemar Hellpop απάντησε αποφασιστικά, ακόμη και όταν κλήθηκε να υπερασπίστει τις δυνάμεις του με αντάλλαγμα την ζωή του πατέρα του.

Ο Νexus είναι ένας τραγικός ήρωας, που αναζητά ανακούφιση από τις τύψεις που τον πνίγουν για τις εκτελέσεις των στόχων του, δημιουργώντας ένα καταφύγιο για όλα τα θύματα τους, στον πλανήτη Ylum, όπου μένει και ο ίδιος. Ηθικά, κινείται σε μια γκρίζα περιοχή, όπου η ψυχολογική του επιβίωση είναι και η σκληρότερη μάχη που θα δώσει ως υπεράνθρωπος.

Ήρωας, δικτάτορας, σωτήρας, τιμωρός, ή υπερασπιστής του ηθικά δίκαιου; Ίσως και όλα μαζί; Όποιο χαρακτηρισμό και αν επιλέξει κανείς για τον Nexus, σίγουρα θα μαγευτεί από τη θνητή ματιά μέσα απο την οποία αντιμετωπίζει τον εσωτερικό του πόλεμο, τη σχεδόν φασιστική επιβολή μέσω των υπεράνθρωπων δυνάμεων του, και την ανθρώπινη αθωότητα μέσα από την οποία θα ολοκληρωθεί ως οντότητα.

(Γιάννης Κουρουμπακάλης)

92. LITTLE NEMO
Δημιουργός: Winsor McCay
Πρώτη Εμφάνιση: LITTLE NEMO IN SLUMBERLAND comic strip (15 Οκτωβρίου 1905)

O Little Nemo ήταν ο πρωταγωνιστής στο εβδομαδιαίο comic strip LITTLE NEMO IN SLUMBERLAND, ενώ αργότερα συνέχισε τις περιπέτειες του υπό τον τίτλο IN THE LAND OF WONDERFUL DREAMS, εξαιτίας της μεταφοράς του strip από την NEW YORK HERALD στη NEW YORK AMERICAN.

O McCay τοποθετεί τον ήρωα του, (το όνομα του οποίου σημαίνει “κανείς”, στα λατινικά) σε μια φανταστική διάσταση, που οριοθετείται από τα ίδια τα όνειρα του χαρακτήρα. Στις πρώτες περιπέτειες του, η δράση επικεντρωνόταν στην προσπάθεια του ήρωα να φτάσει στο Slumberland ,τη χώρα του βασιλιά Morpheus, ενός καλοκάγαθου άρχοντα που έψαχνε παρέα για τη μικρή του κόρη, πριγκίπισσα Camille. Σχεδόν πάντα, στο τελευταίο panel, ο μικρός Nemo ξύπναγε από το όνειρό του, μέσα στα σκεπάσματά του, ή έχοντας πέσει από το κρεβάτι.

Αν δεν έχετε ανακαλύψει ακόμη (γαμώτο, 107 χρόνια πέρασαν!) τον Nemo και το comic strip που φιλοξενεί τις γεμάτες φαντασία περιπέτειες του, αναζητήστε το οπωσδήποτε. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρόκειται για ένα από τα πέντε κορυφαία comic strips όλων τον εποχών.

(Γαβριήλ Τομπαλίδης)

91. BART SIMPSON
Δημιουργός: Matt Groening
Πρώτη Εμφάνιση: THE TRACY ULLMAN SHOW Season 1 Episode 3 (Απρίλιος 1987)

Μετά την επιτυχία που είχε το LIFE IN HELL, έγινε πρόταση στον Matt Groening για μια animated σειρά βασισμένη σε αυτό. Ο Groening ήταν αποφασισμένος, όμως, να κάνει κάτι εντελώς καινούριο και όση ώρα περίμενε να ξεκινήσει η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με τον James L. Brooks, έκανε το πρώτο σκίτσο του Bart Simpson. O Bart είναι ο μόνος από την οικογένεια Simpson που δεν έχει το όνομα κάποιου μέλους της οικογένειας του Groening (το όνομά του είναι απλά αναγραμματισμός του brat) και για τρία περίπου χρόνια, εμφανιζόταν στο THE TRACY ULLMAN SHOW, σε μικρές animated ιστορίες, πριν αποκτήσει τη δική του σειρά το 1989.

Στις δυο πρώτες σεζόν των SIMPSONS, σχεδόν όλα τα επεισόδια περιστρέφονταν αποκλειστικά γύρω από τον Bart, ενώ αργότερα ο Groening θέλησε να ασχοληθεί με την οικογένεια Simpson στο σύνολό της. Η δημοτικότητα του Bart, όμως, ήταν τέτοια, που πολλοί σύλλογοι γονέων τον θεώρησαν κακή επιρροή για τα παιδιά τους, ενώ το 1999, το περιοδικό TIME τον συμπεριέλαβε στην λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του Εικοστού Αιώνα.

Δεν ξέρω αν ο Groening είχε στο μυαλό του να κάνει μια σειρά με έναν ήρωα όπως οι DENNIS THE MENACE (ναι, ήταν δυο και εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Αμερική και Αγγλία), αλλά αυτό που πέτυχε τελικά, είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντικό για να λείπει ο Bart από μια λίστα σαν τη δική μας.

(Κώστας Λαμπρόπουλος)