TOP 100 CHARACTERS: 90-81

90. SNOW WHITE (FABLES)
Δημιουργoί: Bill Willingham, Lan Medina
Πρώτη Εμφάνιση: FABLES #1 (Ιούλιος 2002)

Ένας από τους πιο δυναμικούς χαρακτήρες της σειράς, η Snow του FABLES έρχεται να ανατρέψει κάπως τον ίδιο της το μύθο. Θυμάστε την εύθραυστη, καλή νοικοκυρά Χιονάτη, στο κλασικό παραμύθι των Grimm; Ε, ξεχάστε την, γιατί στη συγκεκριμένη εκδοχή, η Χιονάτη απέχει έτη φωτός, τόσο από το αδύναμο προφίλ της, όσο και από τα οικοκυρικά… Έπειτα από έναν ατυχή γάμο με τον Prince Charming, αναλαμβάνει τη διαχείριση της Fabletown, για αρκετό καιρό, ως Αντιδήμαρχος.

Έξυπνη, αποφασιστική, υπεύθυνη, αλλά ταυτόχρονα ισχυρογνώμων και αυστηρή, με ηγετικά χαρακτηριστικά, φέρνει εις πέρας κάθε αποστολή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το γαμήλιο δώρο που ζήτησε από τον πρώην σύζυγό της, ήταν μαθήματα ξιφασκίας. Ο κακός Λύκος – a.k.a. Bigby – γίνεται, τελικά, το έτερόν της ήμισυ και μαζί αποκτούν επτά ξεχωριστά παιδιά. Οι περιπέτειες, όμως, συνεχίζονται και το ερώτημα, αν θα ζήσουν happily ever after, εξακολουθεί να υπάρχει.

(Λήδα Τσενέ)

89. MARY JANE WATSON
Δημιουργοί: Stan Lee & John Romita Sr.
Πρώτη Εμφάνιση: AMAZING SPIDER-MAN #42 (Νοέμβριος 1966)

Δε μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τον Peter Parker τυχερό… Μπορεί να απέκτησε υπερδυνάμεις από το τσίμπημα μιας ραδιενεργούς αράχνης, αλλά στη ζωή του φαίνεται να του πηγαίνουν όλα στραβά. Αυτό, δηλαδή, μέχρι να γνωρίσει την ανιψιά της γειτόνισσας, που του “προξένευε” η θεία του και που αυτός απέφευγε με όποιον τρόπο μπορούσε. Ώσπου γίνεται το αναπόφευκτο, η πόρτα ανοίγει και… Έκπληξη!!!

Εντυπωσιακή, κοκκινομάλλα, σαρωτική, αστείρευτη πηγή ενέργειας και κεφιού (αν και η δική της ζωή κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν), εισβάλλει στη ζωή του Peter και την αναστατώνει με τον πιο υπέροχο τρόπο. Στην αρχή, μάχεται για να κερδίσει θέση στη ζωή του, ενώ αργότερα αποτελεί σε αυτή το πιο σταθερό και φωτεινό σημείο αναφοράς. H Mary Jane μετατρέπεται, στο πέρασμα του χρόνου, από μυστηριώδης φιγούρα, σε φίλη, ερωμένη, μοντέλο, ηθοποιό και σύζυγο. Βρίσκεται στο πλάι του Peter και τον στηρίζει, ενώ παράλληλα ζει και τη δική της ζωή και αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς, ενδιαφέροντες και ολοκληρωμένους χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί στον κόσμο των comics.

“Face it tiger… You just hit the jackpot!”

(Αριστείδης Κώτσης)

88. THANOS
Δημιουργός: Jim Starlin
Πρώτη Εμφάνιση: IRON MAN #55 (Φεβρουάριος 1973)

Thanos, the Mad Titan. Thanos, Avatar of Death.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους villains του Marvel Universe. Όσοι είναι οπαδοί των cosmic storylines της Marvel, πίνουν νερό στ’ όνομά του. Με πλούσιο background, περίπλοκη ψυχοσύνθεση και κίνητρα, ο Thanos – που με το νέο έτος κλείνει τα 40 του χρόνια – έχει πρωταγωνιστήσει σε σημαντικές ιστορίες, όπως τα THANOS QUEST, THE DEATH OF CAPTAIN MARVEL, INFINITY GAUNTLET, INFINITY WAR, ANNIHILATION και THANOS IMPERATIVE.

Πρόσφατα, ο δημιουργός του, Jim Starlin, ομολόγησε ότι έμπνευση για τον χαρακτήρα αποτέλεσαν οι New Gods του Jack Kirby. Όχι ο Darkseid, όπως ακόμη πιστεύουν πολλοί, αλλά ο Metron (έτσι εξηγείται και η καρέκλα). Ο Thanos, βέβαια, εξελίχθηκε σε πολύ πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα από τους New Gods και αυτό είναι μεν προσωπική γνώμη, αλλά δικαιώνεται από τις εφτά παραπάνω θέσεις που βρίσκεται έναντι του Darkseid, σε αυτό το Top 100. Eat this, Darkseid! Ο Thanos, τέλος, σημείωσε αύξηση της δημοτικότητάς του, μέσα στο χρόνο που μας πέρασε, χάρη στην εμφάνιση του στην ταινία AVENGERS, για λίγα δευτερόλεπτα. Δημοτικότητα που θα εκτοξευθεί στα ύψη, τα επόμενα χρόνια, καθώς θα είναι ο κεντρικός villain στην επόμενη ταινία AVENGERS.

“I, Thanos, gaze upon the cold Vastness of Space and muse upon my Life. Both, I find, are empty.”

(Άκης Τριανταφύλλου)

87. THE COMEDIAN
Δημιουργοί: Alan Moore & Dave Gibbons
Πρώτη Εμφάνιση: WATCHMEN #1 (Σεπτέμβριος 1986)

Ο Comedian παίζει, ίσως, το βασικότερο ρόλο στην αποδόμηση των superheroes του Alan Moore, αφού η δολοφονία του ξεκινά την αλληλουχία των γεγονότων που εκτυλίσσονται στο WATCHMEN. Βασισμένος, εν μέρει, στον χαρακτήρα της Charlton Comics, Peacemaker, ο χαρακτήρας της DC από τον οποίο ενσωματώνει τα περισσότερα στοιχεία είναι ο Joker. Είναι μηδενιστής και εξαιρετικά βίαιος, απομακρυσμένος από την κοινωνία που υποτίθεται ότι προστατεύει. Το όνομά του είναι αντιφατικό, αφού τίποτε από όσα κάνει δεν είναι αστείο.

Στο πρόσωπό του, ο Moore ταυτοποιεί τα πιο ζωώδη ένστικτα και παρουσιάζει ως ήρωα ένα σαδιστή χωρίς ηθικούς φραγμούς, ο οποίος θεωρεί πως τα πάντα μπορούν να εκληφθούν ως “αστείο”.

Ο Comedian είναι από τους πλέον ενδιαφέροντες χαρακτήρες στο Watchmen Universe. Deeply flawed, αλλά ίσως πιο κοντά στην πραγματικότητα από όλους τους ήρωες του comic.

(Νίκος Λάμπρης)

86. KINGPIN
Δημιουργοί: Stan Lee, John Romita Sr.
Πρώτη Εμφάνιση: AMAZING SPIDER-MAN #50 (Ιούλιος 1967)

Ο Wilson Fisk είχε για πολλά χρόνια τον “τίτλο” του Kingpin Of Crime της Νέας Υόρκης του Marvel Universe και ήταν, για να το πούμε όσο πιο κομψά μπορούμε, a bad motherfucker! Μπορεί να μη διαθέτει υπερδυνάμεις. όπως ο Magneto ή ο Venom, μπορεί να μην διαθέτει άπειρα gadgets και εξωπραγματική ευφυΐα, όπως ο Green Goblin ή ο Doctor Doom, μπορεί να μην είναι μάστορας στη διαπλοκή, όπως ο Mr. Sinister, μπορεί να μην είναι… Ναζί, όπως ο Red Skull, αλλά για περισσότερα από 50 χρόνια, αποτελούσε τεράστια απειλή για πιο “ανθρώπινους” ήρωες, σαν τον Spider-Man και τον Daredevil.

Σκληρός, αδίστακτος, πανέξυπνος και αποφασιστικός, με άπειρες διασυνδέσεις στον υπόκοσμο και ακόμη περισσότερα τσιράκια που θα πέθαιναν γι’ αυτόν (όχι πάντα από επιλογή), υπήρξε εγγύηση για ιστορίες στις οποίες οι ήρωες που αντιμετώπιζε διακινδύνευαν, συνήθως, περισσότερα από τη σωματική τους ακεραιότητα. Στα χέρια συγγραφέων όπως ο Frank Miller και ο Denny O’Neil, γνωρίσαμε και μια πιο ανθρώπινη πλευρά του χαρακτήρα, δίχως, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι έπαψε να είναι επικίνδυνος και απόλυτα τρομακτικός.

(Δημήτρης Σακαρίδης)

85. FLYCATCHER (FABLES)
Δημιουργοί: Bill Willingham, Lan Medina
Πρώτη Εμφάνιση: FABLES #1 (Ιούλιος 2002)

Ο Flycatcher (ή Prince Ambrose) αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες του FABLES, κυρίως λόγω της πολύπλευρης προσωπικότητάς του, η οποία έχει φανερωθεί κατά την εξέλιξη της ιστορίας. Ξεκίνησε ως ένας καλόκαρδος – αλλά, φαινομενικά, όχι και τόσο έξυπνος – πρώην πρίγκηπας, με σκοτεινό και τραγικό παρελθόν. Όταν ήρθε η ώρα να μάθουμε αυτό το παρελθόν, ο ήρωάς μας μεταλλάχθηκε στην πιο τραγική φιγούρα της ιστορίας. Φυλακισμένος σε σώμα βατράχου, ο Ambrose είχε δει ανήμπορος την οικογένειά του να βιάζεται επανειλημμένα και να δολοφονείται. Δε μπορούσαμε, πλέον, παρά να θέλουμε κι εμείς να ξεχάσουμε αυτό το παρελθόν.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια του storyline “The Good Prince” (το καλύτερο, ίσως, του FABLES), τον είδαμε να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Να μεταμορφώνεται σε αποφασισμένο πολεμιστή και να διεκδικεί πίσω το βασίλειό του. Ακόμη και σε αυτή τη φάση, όμως, ο Fly δεν έκρυψε τη χρυσή καρδιά του. Πλέον, ως βασιλιάς, εξακολουθεί να είναι καλοκάγαθος και πρόθυμος να βοηθήσει οποιονδήποτε τον χρειαστεί. Και παραμένει ένας από τους πιο ολοκληρωμένους και πολυδιάστατους χαρακτήρες του comic, έχοντας διανύσει το πιο δύσκολο ταξίδι από κάθε άλλον Fable.

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

84. SHANG-CHI (MASTER OF KUNG FU)
Δημιουργοί: Steve Englehart, Jim Starlin
Πρώτη Εμφάνιση: SPECIAL MARVEL EDITION #15 (Δεκέμβριος 1973)

Για του ζητήματος το αληθές, ή, καλύτερα, το ακριβές, θα ισχυριζόμουν πως οι ουσιαστικοί δημιουργοί του χαρακτήρα είναι οι Doug Moench και Paul Gulacy. Έχετε ασφαλώς ακούσει τη φράση “location, location, location!”. Για τον μάστορα/μύστη του Kung Fu, Shang-Chi, αντικαθιστούμε τον όρο “location” με τον όρο “mood” (ή και “poetry”, if you’re so inclined). Οι προαναφερθέντες δημιουργοί άγγιξαν στρατοσφαιρικά ύψη, στον καθορισμό μίας ατμόσφαιρας τόσο ιδιαίτερης, μα και τόσο ολοκληρωμένης, που προσδιορίζει καταλυτικά το χαρακτήρα, ακόμη και σήμερα, δεκαετίες μετά.

Ο (χρηστικά) “εκλεκτός” υιός του Fu Manchu, που, συνειδητοποιώντας τη σατανική φύση των προθέσεων του πατέρα του, αποσκιρτεί στους πατερναλιστικούς κόλπους της βρετανικής αντικατασκοπίας, είναι ένας “ήρωας” που αφουγκράζεται την (εκρηκτικά ή υπόγεια) επικίνδυνη πραγματικότητά του, με μία αταραξία ψυχής που παραπέμπει στην αρχέγονη σοφία της Άπω Ανατολής, μα και στην ακαριαία, αστραπιαία βία των πολεμικών τεχνών της. Στα εμπνευσμένα χέρια των Moench και Gulacy, οι βίαιες δοκιμασίες του αποκτούν μία ποιητική διάσταση και μια μεστή αίσθηση γνώσης, που όσο κι αν ψάξετε, απλά δεν θα βρείτε σε άλλο χαρακτήρα της αμερικανικής mainstream comic book αφήγησης. Χρόνια αργότερα, ο πρόωρα αδικοχαμένος Gene Day θα ταξιδέψει αντάξια σχεδιαστικά (πάντα κάτω από την συγγραφική επίβλεψη του Moench) τον Shang-Chi, σε εξίσου υποβλητικές τροχιές.

(Κωνσταντίνος Ιμπλικιάν)

83. THE ROCKETEER
Δημιουργός: Dave Stevens
Πρώτη Εμφάνιση: STARSLAYER #2 (Απρίλιος 1982)

Ο Cliff Secord είναι πιλότος σε σόου με αγωνιστικά αεροπλάνα. Ένα κλασσικό φρικιό της αδρεναλίνης – πραγματικός daredevil – θα αποδείξει και με το παραπάνω ότι δύσκολα κάποιος μπορεί να αντισταθεί στη φύση του. Έτσι, όταν πέσει στα χέρια μια πρωτότυπη τουρμπίνα για την δημιουργία ιπτάμενων ανθρώπων, το πιο λογικό πράγμα που θα του έρθει στο μυαλό, είναι να την φορέσει και να κάνει ένα σόου που θα του αποφέρει πολλά χρήματα, ώστε να εντυπωσιάσει την – εκπληκτικά όμορφη – κοπέλα του.

Το κλασσικό ανδρικό πρότυπο του άντρα που δεν μεγαλώνει ποτέ, απλά μεγαλώνουν σε κόστος και μέγεθος τα παιχνίδια του. Το ταμπεραμέντο του Cliff, η δύναμη με την οποία αντιμετωπίζει ότι του συμβεί και η ευθύτητα στην λογική του, ακόμη και στις πιο επικίνδυνες στιγμές, θα μας δώσουν αυτό το “no retreat, no surrender” αίσθημα που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητα μας.

Ζει την ζωή του στο φουλ και δεν τον πτοούν ούτε Γερμανοί κατάσκοποι, ούτε κυβερνητικοί πράκτορες, ούτε καταστάσεις ζωής και θανάτου. Οι ιστορίες λαμβάνουν χώρα το 1938 και χρησιμοποιώντας μεγάλες δόσεις ρετρό και νοσταλγίας για την εποχή, ο μεγάλος Dave Stevens μας δίνει ένα από τους πιο σημαντικούς ήρωες της 9ης Τέχνης.

(Γιάννης Κουρουμπακάλης)

82. GARFIELD
Δημιουργός: Jim Davis
Πρώτη Εμφάνιση: GARFIELD comic strip (19 Ιουνίου 1978)

Λίγοι χαρακτήρες είναι τόσο ευρεία αγαπητοί όσο ο Garfield. Δύσκολα μπορείς να μην αγαπήσεις ένα γατί με πάθη τόσο κοινά σε όλους μας. Το φαγητό, ο πρώτος έρωτάς του από γεννησιμιού του. Ο ύπνος, τον οποίο έχει φτάσει σε αριστοτεχνικά επίπεδα. Το μίσος προς τις Δευτέρες. Η διαρκής αψιμαχία με τον Odie, που αντιπροσωπεύει κάθε ανεξήγητα μακάριο τύπο που έχουμε γνωρίσει. Η σαφώς εγωιστική αγάπη του για την Arlene και η αγνή αγάπη του για το αρκουδάκι του, τον Pooky. Κυρίως, αυτή η εξαιρετική ικανότητά του να αποδομεί τις καταστάσεις με μία ατάκα, παραδιδόμενη με ύφος σαρκαστικό και νυσταλέο.

Από την άλλη, όμως, υπήρξαν και στιγμές που έδειξε, παρά την γατίσια φύση του, ένα πολύ ανθρώπινο πρόσωπο προς όλους αυτούς, συμπεριλαμβανόμενου και του κατακαημένου ιδιοκτήτη του, Jon Arbuckle. Αυτές οι στιγμές, αν και σπάνιες, μας δίνουν την ευκαιρία να υποψιαστούμε πως ο Garfield ίσως να είναι, κατά βάθος, ένα πλάσμα αγάπης, που δυσκολεύεται, όμως, να την εκφράσει. Κι αυτό καταλήγει να τον κάνει ακόμη πιο συμπαθή.

(Ελπίδα Παυλίσεβιτς)

81. STORM
Δημιουργοί: Len Wein, Dave Cockrum
Πρώτη Εμφάνιση: GIANT-SIZE X-MEN #1 (Μάιος 1975)

Σε ένα ράφι της βιβλιοθήκης μου, έχω μια σειρά από φιγούρες των X-Men. Από τη μια μεριά, είναι οι αυθεντικοί X-Men και από την άλλη οι All-New, All-Different X-Men, του relaunch της δεκαετίας του ’70. Οι δύο αυτές γενιές ενώνονται στο κέντρο, όπου συναντώνται ο Cyclops με τη Storm. Γιατί η Storm είναι, μετά τον Cyclops, αυτή που συμβολίζει καλύτερα τον αγώνα των μεταλλαγμένων για μια ειρηνική συνύπαρξη του homo sapiens με τον homo superior. Άλλωστε, πολλές φορές έχει ηγηθεί διάφορων ομάδων των X-Men.

Επιπλέον, η Storm είναι από τους χαρακτήρες που έχουν αλλάξει πολύ, μέσα στα χρόνια. Γόνος μιας παράδοσης μυστικιστικών ιερέων της Αφρικής, θα υποδυθεί πολλούς και αντικρουόμενους ρόλους. Κλέφτρα, βασίλισσα, αρχηγός, μητρική φιγούρα, μαχήτρια, “θεότητα”, είναι ένα σχεδόν συνεχές σημείο αναφοράς στους X-Men, διαθέτοντας, παράλληλα, μία από τις ισχυρότερες υπερδυνάμεις, αυτή του ελέγχου των καιρικών φαινομένων. Η σημασία της στην ιστορία των comics, ως μαύρης γυναίκας, είναι αδιαμφισβήτητη, όμως η Storm είναι ένας έξοχος χαρακτήρας, ακόμη και χωρίς τους συμβολισμούς που κουβαλάει.

(Γιώργος Ξύδης)