TOP 100 CHARACTERS: 60-51

60. CEREBUS
Δημιουργός: Dave Sim
Πρώτη Εμφάνιση: CEREBUS #1 (Δεκέμβριος 1977)

Μέσα σε τριακόσια τεύχη και έξι χιλιάδες σελίδες, από το 1977 έως το 2004, ο Cerebus ενσάρκωσε την μονολιθικά εστιασμένη, δημιουργική ευφυΐα του Dave Sim. To γεγονός ότι ένας λιλιπούτειος μυρμηγκοφάγος, όπως ο Cerebus, που ξεκίνησε την ύπαρξη του στις κομιξικές σελίδες ως παρωδία του Conan, κατέληξε να γίνει το βασικό όχημα των μεγαλεπήβολων φιλοδοξιών του δημιουργού του, για τόσα χρόνια, διατηρώντας συνέπεια και συνοχή στην εξέλιξή του, είναι από μόνο του κάτι το αξιοθαύμαστο και μοναδικό για το Mέσο.

Το κέλυφος του Cerebus δεν κατέρρευσε ούτε εξερράγη, από τόσες ιδέες, που τον οδήγησαν στην αναζήτηση της δύναμης και της αυτογνωσίας, κάνοντας τον πολεμιστή, αρχηγό κράτους, Πάπα και πάνω απ’ όλα στοχαστή συμπαντικού διαμετρήματος. Ο πειραματισμός του Sim στην αφήγηση και τη ροή της ιστορίας του, δεν παρέσυρε ολοκληρωτικά ποτέ τον Cerebus, αναδεικνύοντάς τον ως έναν ζωντανό, παλλόμενα εξελισσόμενο χαρακτήρα, ο οποίος επηρέασε, ως ιδέα, σωρεία δημιουργών (κυρίως τον Jeff Smith για το ΒΟΝΕ), και καθιστώντας τον μία απαστράπτουσα παραδοξότητα, που σηκώνει άνετα τον μανδύα της διαχρονικότητας.

(Βασίλης Σάκκος)

59. BLACKSAD
Δημιουργοί: Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Πρώτη Εμφάνιση: BLACKSAD: QUELQUE PART ENTRE LES OMBRES (Νοέμβριος 2000)

Ο John Blacksad δεν είναι απλά ένας σκληροτράχηλος ιδιωτικός ντετέκτιβ με χαρισματική προσωπικότητα και ευαίσθητη καρδιά – είναι σκέτη γάτα… κυριολεκτικά! Ένας ολότελα noir χαρακτήρας, στη ζωομορφική Αμερική του 1950, που δημιούργησαν οι Canales και Guarnido, ο Blacksad κινείται αλαφροπάτητα, στα όρια μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας, όντας, ωστόσο, πάντα “με το μέρος των Αγγέλων”.

Φυσικός λογοτεχνικός συγγενής του Marlowe του Raymond Chandler και του Spade του Dashiel Hammet, ο Blacksad έχει ακλόνητο ηθικό και ετοιμόρροπο νομικό έρεισμα, κινούμενος σε έναν κόσμο που χρησιμοποιεί τις λεκτικές μας μεταφορές κυριολεκτικά – με τα ερπετά να λυμαίνονται τον υπόκοσμο, τα πάσης φύσεως λαγωνικά και ποιμενικά να στελεχώνουν την αστυνομία και με τους δημοσιογράφους να είναι συχνά νυφίτσες.

Η γενναιότητα και η έμφυτη καλοσύνη του, δεν εμποδίζουν, με κανέναν τρόπο, τα πάθη του, που συχνά τον οδηγούν στην αγκαλιά μοιραίων, επικίνδυνων και ολότελα καταδικασμένων γυναικών, οι οποίες τον συναγωνίζονται επάξια για τον χαρακτηρισμό της “γάτας” (μεταφορικά και κυριολεκτικά).

(Ανδρέας Μιχαηλίδης)

58. L
Δημιουργοί: Tsugumi Ohba, Takeshi Obata
Πρώτη Εμφάνιση: DEATH NOTE Chapter One (Δεκέμβριος 2003)

Έχει σκούρα μαλλιά μέχρι το μέτωπο, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, λιπόσαρκο σώμα. Τρέφεται αποκλειστικά με γλυκά, κουλουριάζεται στα γόνατα αντί να κάθεται, δαγκώνει τα νύχια του και προτιμά να είναι ξυπόλητος.

Η εκκεντρική μορφή του L είναι απολύτως ξεχωριστή και αναγνωρίσιμη, όπως ταιριάζει, άλλωστε, σε έναν τέτοιο χαρακτήρα. Δεν είναι δα και λίγο πράγμα να είσαι ο καλύτερος detective του κόσμου (τουλάχιστον στον σύμπαν του DEATH NOTE). Με τρομερή έλλειψη social skills, ο L ζει αποκομμένος από τον κόσμο, με τον οποίο επικοινωνεί μονάχα μέσω οθόνης. Μακριά από όλους, λύνει με ηρεμία όσες υποθέσεις αναλαμβάνει. Όσες, δηλαδή, καταφέρνουν να του κινήσουν το ενδιαφέρον.

Παρά τη σχετικά σύντομη εμφάνιση του στη σειρά (manga και anime), ο L κατάφερε σύντομα να κερδίσει το κοινό του, κλέβοντας έτσι την παράσταση από τον main character, Light. Δικαιολογημένα, πιστεύω, μιας και είναι τόσο σκοτεινός και μυστήριος, που καταντά γοητευτικός. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα χιλιάδες fangirls που τον σκέφτονται τα βράδια. Για να βρίσκεται στη λίστα, σημαίνει πως, λίγο με την εμφάνιση του, λίγο με την ευφυΐα του, μας κατάφερε και εμάς.

(Ιλάειρα Μισιρλιάδη)

57. JESSE CUSTER
Δημιουργοί: Garth Ennis, Steve Dillon
Πρώτη εμφάνιση: PREACHER #1 (Απρίλιος 1995)

Από έναν ιερέα δεν περιμένεις και πολλά, πέρα από κάποια λόγια συμπαράστασης. Ο (πρώην) ιερέας του Garth Ennis, όμως, κρύβει πολλά περισσότερα, πίσω από το λευκό κολάρο του. Πρώτα απ’ όλα, είναι παραπάνω από ικανός στους καβγάδες, είτε αντιμετωπίζει μεθυσμένους σε ένα μπαρ, είτε παραστρατιωτικούς, είτε την ίδια του τη διαστρεβλωμένη οικογένεια. Είναι, επίσης, ικανότατος στη στρατηγική και ολόκληρο το PREACHER θα μπορούσε απλά να ακολουθεί τους δικούς του κανόνες. Τέλος, έχει καταληφθεί από την οντότητα που προέκυψε μετά από την ένωση αγγέλου με δαίμονα.

Τίποτα από τα παραπάνω, βέβαια, δε θα αρκούσε για τη δημοφιλία του Custer (και του PREACHER), αν βασικός σκοπός του δεν ήταν να κλείσει τις ανοιχτές υποθέσεις του με το Θεό, από τον οποίο απαιτεί εξηγήσεις. Ή αν δεν έβλεπε συνεχώς μπροστά του το φάντασμα του John Wayne. Οι ιδιαιτερότητες αυτές ήταν που έκαναν το PREACHER τόσο απολαυστικό και τον Jesse Custer τόσο δημοφιλή – κι ας είχε να ανταγωνιστεί… τρομερούς συμπρωταγωνιστές του, όπως ο Cassidy και ο Saint Of Killers.

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

56. HULK
Δημιουργoί: Stan Lee, Jack Kirby
Πρώτη Εμφάνιση: INCREDIBLE HULK #1 (Μάιος 1962)

Ο φανταστικός ήρωας Hulk αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της Marvel. Η ιστορία του ξεκινά με μία έκρηξη βόμβας ακτίνων γάμμα, κατά την οποία ο Dr. Bruce Banner, ένας επιστήμονας εξαιρετικής ευφυΐας, μεταμορφώνεται στο τέρας Hulk. Βασικό του χαρακτηριστικό, πλέον, είναι η τεράστια φυσική δύναμη, η οποία μεταβάλλεται αναλογικά προς την ψυχολογική του κατάσταση και το θυμό του. Θεωρείται από τους δυνατότερους ήρωες της Marvel και οι καταστροφές που επιφέρει στο πέρασμά του, τον οδηγούν σε συχνές καταδιώξεις από την αστυνομία και το στρατό. Εκτός από τη φυσική του δύναμη, όμως, ο Hulk έχει και άλλες ικανότητες, όπως την αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες, καθώς και τα τεράστια άλματα, χάρη στα πανίσχυρα πόδια του.

Το 2008, το περιοδικό MAGAZINE τον κατέταξε στην έβδομη θέση με τους σημαντικότερους χαρακτήρες της Marvel, ενώ το EMPIRE τον ανακήρυξε δέκατο τέταρτο καλύτερο comic χαρακτήρα και πέμπτο σημαντικότερο χαρακτήρα της Marvel. Στην Ελλάδα, η ιστορία του ξεκινά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, μέσα από τις εκδόσεις Καμπανά.

(Χαρά Τριανταφύλλου)

55. LUCKY LUKE
Δημιουργός: Morris
Πρώτη Εμφάνιση: SPIROU ALMANACH 1947 (Δεκέμβριος 1946)

Η φιγούρα του, αρχετυπική. Παιχνιδιάρα φράντζα, κάτω από το λευκό καπέλο, κόκκινο μαντήλι, μαύρο γιλέκο, κίτρινο πουκάμισο. Πολλοί θεωρούν ότι η ικανότητά που κάνει τον Lucky Luke ήρωα είναι το ότι “πυροβολεί πιο γρήγορα από τη σκιά του”. Εντάξει, εντυπωσιακό, αλλά αυτό δε θα ήταν τίποτα, χωρίς το κοφτερό μυαλό και το αταλάντευτο θάρρος του. Μυστήρια φιγούρα, αυτό το λιγνό αγόρι, που έχει κάτι από Cary Grant. Πάντα με το μέρος των αδικημένων, καρδιοκατακτητής με τις γυναίκες (μέχρι και την Calamity Jane συγκίνησε!), ατρόμητος μπροστά στον κίνδυνο και χαμογελαστός – μα την ίδια ώρα, σοβαρός, όταν στρίβει τα τσιγάρα του, και πάντα με αυτό το μελαγχολικό τέλος, να φεύγει στο ηλιοβασίλεμα. Πολύ μοναξιά!

Αν και, τώρα που το σκέφτομαι, όχι και τόση. Υπάρχει στη ζωή του μια ξανθιά, πανέξυπνη, με χιούμορ, απίστευτη στο σκάκι που την… καβαλάει. Καλέ! Εννοώ την Ντόλυ (Jolly Jumper, στο πρωτότυπο)! Πού πήγε το μυαλό σας; To “πιο έξυπνο άλογο στον κόσμο” είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μυθολογίας του ήρωα. Η σοφή της παρέας, πάντα έτοιμη για καυστικά σχόλια, η μόνη που σπάει τον τέταρτο τοίχο και με ένα αλάνθαστο ένστικτο να στέκεται στο παράθυρο, από το οποίο πετάγεται ο Lucky (με κάποιες ατυχείς στιγμές – λάθη γίνονται). Ααχ! “Είναι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι!”

(Βασιλεία Βαξεβάνη)

54. THE THING
Δημιουργοί: Stan Lee, Jack Kirby
Πρώτη Εμφάνιση: FANTASTIC FOUR #1 (Νοέμβριος 1961)

Δεν έχω συναντήσει, μέχρι σήμερα, ούτε έναν αναγνώστη comics που να μην λατρεύει αυτόν τον χαρακτήρα. Προφανώς, δεν είναι τυχαίος ο (αυτο)χαρακτηρισμός “The ever-lovin’ blue eyed Thing”. Ο Ben Grimm δεν είναι απλά μέλος των Fantastic Four. Είναι το πιο τραγικό μέλος των Fantastic Four, γιατί, ενώ στα υπόλοιπα μέλη οι κοσμικές ακτινοβολίες που τους έδωσαν υπερδυνάμεις, άφησαν απαράλλαχτα τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, στη περίπτωση του Ben δημιούργησαν έναν άνθρωπο-τέρας, παγιδευμένο σε ένα κουκούλι από πορτοκαλί πέτρες. Αν και προσπαθεί, πολλές φορές, να δείξει ξέγνοιαστος και εύθυμος, υπάρχουν περιπτώσεις που απελπίζεται και σχεδόν καταρρέει ψυχολογικά.

Η αγάπη του για τα υπόλοιπα μέλη είναι δεδομένη και δε θα δίσταζε να θυσιαστεί ο ίδιος για αυτά. Πάντα πρώτος και στις μάχες, εφορμά απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο (γήινο, εξωγήινο, θεό, ή ημίθεο), με τη χαρακτηριστική του φράση “It’s clobberin’ time”! Ένα τέλειο ψυχογράφημά του, θα βρείτε στο κλασικό FANTASTIC FOUR #51, στην ιστορία “This Man, This Monster”, των Lee και Kirby.

(Γαβριήλ Τομπαλίδης)

53. CYCLOPS
Δημιουργοί: Stan Lee, Jack Kirby
Πρώτη Εμφάνιση: X-MEN #1 (Σεπτέμβριος 1963)

Στη συνείδηση όσων τον έμαθαν σχετικά πρόσφατα, είτε από τον “ευνουχισμό” του στην κινηματογραφική X-Trilogy του Bryan Singer, είτε από τη σχεδόν δαιμονοποίησή του στα comics των τελευταίων ετών, στα χέρια συγγραφέων που ελάχιστα δείχνουν να κατανοούν τα βασικά των αρχετυπικών ηρώων του Marvel Universe, ο Cyclops μπορεί να είναι ξενέρωτος, μαλάκας, απρόβλεπτος, οξύθυμος, κλαψιάρης, εκνευριστικός και “αυτός που πρέπει να ξεφτιλίζεται για να εξυψώνεται ο Wolverine”.

Για όλους εμάς, όμως, που τον γνωρίσαμε σε… καλύτερες εποχές, ο Scott Summers είναι πρότυπο ηγέτη και υπόδειγμα αποφασιστικού, οργανωτικού, συγκεντρωμένου, αφοσιωμένου, πιστού χαρακτήρα, που διατηρεί πάντα την ψυχραιμία και την αυτοσυγκέντρωσή του, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Μπορεί να μην θεωρείται πλέον “cool” να είναι κάποιος σοβαρός, μετρημένος, ψύχραιμος και (ελαφρώς) συντηρητικός, αλλά προσωπικά, αν βρισκόμουν σε συνθήκες μάχης, στις οποίες η ζωή μου και οι ζωές των συντρόφων μου κρέμονταν από μια κλωστή, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο συμπολεμιστή και αρχηγό από τον Cyclops! Τουλάχιστον, τον Cyclops που ξέρω εγώ…

(Δημήτρης Σακαρίδης)

52. SILVER SURFER
Δημιουργοί: Stan Lee, Jack Kirby
Πρώτη Εμφάνιση: FANTASTIC FOUR #48 (Μάρτιος 1966)

Ένας ασημένιος ήρωας πάνω σε σανίδα του surf, με κοσμικές δυνάμεις. Πόσο γελοίο, σκέφτηκα. Αυτό, βέβαια, σε πιο τρυφερή ηλικία, όταν πρωτοξεκίνησα την ενασχόληση μου με τα comics και χωρίς να έχω διαβάσει τίποτα από SILVER SURFER. Κάποια στιγμή, διάβασα τα τεύχη #1-18 (1968) των Stan Lee και John Buscema. Αυτό ήταν. Ακαριαίος έρωτας.

Η ιστορία του Norrin Radd, που δέχεται να γίνει Herald of Galactus, για να σώσει τον πλανήτη Zenn-La και την αγαπημένη του, Shalla-Bal, είναι ένα από τα ομορφότερα origins ήρωα. Ως ένας μοναχικός, ευγενής και συχνά ποιητικός ήρωας, που περιπλανιέται στην απεραντοσυνη του σύμπαντος, ψάχνοντας τον επόμενο πλανήτη, για να θρέψει το “μεγάλο αφεντικό”, τον Galactus, διαφέρει αρκετά από το κλασικό μοτίβο superhero.

Και επειδή η λίστα μας αναφέρεται και στο animation, δείτε τα υπέροχα 13 επεισόδια της ομώνυμης σειράς του Fox (1998), παρ’ όλο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Δείτε το origin, ακούστε το κλασσικό “To me, my board!” και απολαύστε το σχέδιο, που αποτίει φόρο τιμής στον Jack Kirby. Από την μεριά μου, θα συνεχίσω να εξηγώ σε γνωστούς, πόσο δεν είναι lame ένας ήρωας με surf board.

(Άκης Τριανταφύλλου)

51. BENDER
Δημιουργοί: Matt Groening, David X. Cohen
Πρώτη Εμφάνιση: FUTURAMA Season 1, Episode 1 (28 Mαρτίου 1999)

Σαρκαστικός, εγωπαθής, ζηλιάρης, κάφρος, sex addict, με ροπή προς πάσης φύσεως καταχρήσεις και παραβατικότητα, έτοιμος να ηγηθεί ενός αγώνα ακόμη και κατά του ίδιου του εαυτού του (“Bender Should Not Be Allowed On TV”), ορκισμένος εχθρός του ανθρώπινου είδους, πρωτοστατεί σε ανίερες συμφωνίες με τον Robot Devil και τη Robot Mafia, έχοντας πάντα την πληρωμένη απάντηση σε όποιον δε γουστάρει κάτι – ή όλα – από τα παραπάνω: “Bite my shiny, metal ass!”

Είναι ο Bender Bending Rodríguez, το ρομπότ της ευφυέστατης animated σειράς FUTURAMA. Το πολιτικά μη ορθό προφίλ του, η ξεκαρδιστικά ναρκισσιστική δομή ενός χαρακτήρα που προσομοιάζει περισσότερο σε άνθρωπο παρά σε μηχανή, καθιστούν – όχι άδικα – τον Bender τοn δημοφιλέστερο και πλέον συναρπαστικό χαρακτήρα που δημιούργησε ο Groening, μετά τους Homer και Bart Simpson.

Προσωπική αγαπημένη ατάκα και ενδεικτική ως προς το ποιόν του χαρακτήρα; Στο επεισόδιο “The Late Phillip J. Fry”, όταν ο Bender, o Fry και ο καθηγητής Farnsworth ταξιδεύουν, από ένα λάθος, στο απώτερο μέλλον…

Farnsworth: Relax, Fry. Everyone we ever knew died thousands of years ago.
Bender: Everyone we ever knew? Nah, I never liked those guys.

(Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου)