TOP 100 CHARACTERS: 7. SUPERMAN

action-_comics_1-_coverΔημιουργοί: Jerry Siegel, Joe Shuster
Πρώτη Εμφάνιση: ACTION COMICS #1 (Ιούνιος 1938)

Δε νομίζω πως υπάρχει χαρακτήρας που συνοψίζει την εικόνα που έχουμε για τους υπερήρωες περισσότερο από τον Superman. Ο μυώδης υπερήρωας με τη μπλε στολή με το μεγάλο S στο στήθος αποτελεί το αρχέτυπο και την πλέον εμβληματική φιγούρα του υπερήρωα, αλλά και σε ένα βαθμό καθορίζει την ιδέα που έχουμε για το τι είναι τα comics.  Η εικόνα του είναι τόσο  συνυφασμένη πλέον με τα όσα συμβολίζει, που είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε τις σκέψεις των αναγνωστών όταν πρωτοείδαν την (τόσο οικεία για εμάς, αλλά τόσο μυστηριώδη για αυτούς) φιγούρα του να σηκώνει ένα αυτοκίνητο και να σπέρνει τον πανικό στους τριγύρω του.

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Αν και γεννήθηκε στον Krypton, ο Kal-El θα βρεθεί σα μωρό σε έναν πύραυλο που θα τον στείλει στη Γη, γλιτώνοντας έτσι την ύστατη ώρα, χάρη στην προνοητικότητα των γονιών του, από τον καταστροφή που θα βρει τον πλανήτη του. Το μωρό θα βρεθεί στη Smallville του Kansas από δύο ανθρώπους, τον Jonathan και τη Martha Kent που θα αποφασίσουν να το μεγαλώσουν σα δικό τους παιδί και θα του δώσουν το όνομα Clark . Στη Smallville θα περάσει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, αλλά όταν μεγαλώσει θα βρεθεί στη Metropolis, όπου με την ταυτότητα του Clark Kent θα εργαστεί ως δημοσιογράφος στη Daily Planet. Εκεί θα γνωρίσει τον Jimmie Olsen, αλλά και τον έρωτα τη ζωής του, στο πρόσωπο της δυναμικής δημοσιογράφου Lois Lane (νούμερο 32 στην παρούσα λίστα).

'Superman' Comic Book CoverΜε πεδίο δράσης κυρίως τη Metropolis, αλλά όχι μόνον αυτή, ο Clark Kent/Superman ζει τη διπλή ζωή του. Από τη μια εξωγήινος, χάρη στην καταγωγή του, και από την άλλη άνθρωπος, χάρη σε όσα του δίδαξαν οι Kents. Aπό τη μια ντροπαλός δημοσιογράφος και από την άλλη ο υπερήρωας, σωτήρας της πόλης και του κόσμου που τον μεγάλωσε, να μάχεται κάθε είδους “κακό”.

Παρά τις πάμπολλες αλλαγές στην ιστορία του χαρακτήρα και τις διαφοροποιήσεις στα retelling του origin του, τα παραπάνω στοιχεία μένουν λίγο ως πολύ σταθερά. Και αυτό, γιατί ο Superman έχει ξεφύγει από το status του χαρακτήρα comics και πλέον, ας μη γελιόμαστε, βρίσκεται στη σφαίρα της μυθολογίας. Ο Superman έχει ξεφύγει από τον χάρτινο κόσμο των comics και έχει μεταφερθεί πάμπολες φορές σε σειρές κινουμένων σχεδίων (ξεχωρίζουν αυτά του Fleisher), τηλεοπτικές σειρές (τόσο αυτός όσο και σχετικοί με αυτόν χαρακτήρες) και κινηματογραφικές ταινίες (με την ερμηνεία του Cristopher Reeve να έχει σημαδέψει την εικόνα του ήρωα). Η εικόνα του είναι περισσότερο αναγνωρίσιμη από αυτή σημαντικών “πραγματικών” προσώπων και ο μύθος του είναι γνωστός σε ένα τεράστιο πλήθος κόσμου.

WHTTMOTcoverΤα σημαντικά στοιχεία του μύθου αποτελούν πλέον σταθερό σημείο αναφοράς για κάθε άλλον υπερήρωα. Η μοναξιά τους μέσα στον κόσμο (δεν είναι βεβαίως ο Superman ο μόνος υπερήρωας που έχει χάσει δικούς του ανθρώπους), η σημασία που η οικογένεια έχει παίξει στην εξέλιξή τους, η διπλή ταυτότητα,  οι υπερδυνάμεις. Ακόμα και η εικόνα του αποτελεί πλέον το πρότυπο της ιδέας του υπερήρωα: η μπέρτα, το εσώρουχο πάνω από τη φόρμα. Και αυτό που μετράει είναι πως δεν έχει σημασία αν τα παραπάνω (μα και άλλα) εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Superman, αλλά πως χάρη σε αυτόν είναι πλέον τόσο δεμένα με την εικόνα του ήρωα.

Βασισμένη σε ηθοποιούς της εποχής, αλλά και σε μυθικούς χαρακτήρες, η εικόνα του αποτελεί την πλέον εμβληματική και αρχετυπική μορφή υπερήρωα και αποτελεί την καλύτερη αποτύπωση της έννοιας του ήρωα στα comics. Προικισμένος με υπεράνθρωπες ικανότητες, αλλά και κουβαλώντας την ηθική που πήρε από την οικογένεια του, αποφασίζει να αφιερώσει τις δυνάμεις του όχι για προσωπικό συμφέρον, αλλά για το γενικότερο καλό, καταφέρνοντας, μάλιστα, να αποφύγει να έχει οποιοδήποτε προσωπικό όφελος από την προσφορά του. Δεν απολαμβάνει τις τιμές που του αξίζουν για τα κατορθώματα του, αλλά αποσύρεται στη ζωή του alter ego του ή στο μυστηριώδες Fortress of Solitude.

byrnesupermanΤο πόσο εμβληματικός είναι ο χαρακτήρας του Superman φαίνεται και στο πώς ο χαρακτήρας του μπορεί να αλλάζει μέσα στον καιρό, αποτυπώνοντας την κάθε εποχή και τις τάσεις της. Άλλοτε μάχεται πιο “γήινους” κακούς (ληστές, λαθρέμπορους, ανήθικους εργολάβους), άλλοτε εξωγήινους κινδύνους  και άλλοτε τον Hitler και τον Stalin. Άλλες εποχές τον βλέπουμε σαν έναν υπερήρωα που κρύβεται κάτω από την ψεύτικη ταυτότητα του Clark Kent, ενώ σε άλλες ο Clark είναι ο πρωταγωνιστής που μεταμφιέζεται σε Superman. Στο Silver Age συναντά απίθανα πλάσμα και έχει απίστευτες δυνάμεις, ενώ στα σύγχρονα comics αντιμετωπίζει τις αδυναμίες του και νιώθει συχνά την ανθρώπινη και την εξωγήινη πλευρά του να συγκρούονται.

Ακόμα και ο θάνατος του αποτελεί ξεκάθαρη απεικόνιση της αντίληψης της κάθε εποχής για τους ήρωες της. Στα 80s, ο Superman πεθαίνει, έχοντας αποχαιρετήσει όλους τους αγαπημένους φίλους, γιατί ο κόσμος δε χρειάζεται πια ήρωες, αλλά ανθρώπους που θα τον θυμούνται, θα τιμούν τη μνήμη του και θα φροντίσουν να ζήσουν μια νέα ζωή. Στα 90s, ο Superman πέφτει θύμα μιας αναπάντεχης και ασταμάτητης μυστηριώδους δύναμης με το όνομα Doomsday, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουμε πόσο πολύ ο κόσμος τον έχει ανάγκη (τόσο που θα έρθουν τέσσερις νέοι Supermen για να τον αντικαταστήσουν), σε μια ιστορία που θα αποτελέσει την αρχή για μια σειρά από θανάτους και αλλαγής του status quo κάθε υπερηρωικού comic.

Superman75Αυτό  που με εντυπωσιάζει προσωπικά περισσότερο στον Superman είναι ολόκληρο το background του χαρακτήρα (ιδιαίτερα στη Silver Age εκδοχή του). Το μεγαλειώδες Fortress of Solitude στο Βόρειο Πόλο που αποτελεί καταφύγιο, αλλά και χώρο απομόνωσης του ήρωα, η πόλη του Kandor που έχει συρρικνωθεί και πλέον βρίσκεται στον πάτο ενός μπουκαλιού, αλλά και οι πολλές εκδοχές Kryptonite, με κάθε μια να έχει διαφορετική επίδραση πάνω του.  Ιδέες μεγαλειώδεις και υπέροχες που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κόσμου του Superman. Οι villains, εντυπωσιακοί και μεγαλειώδεις, είναι εξίσου σημαντικοί για την εικόνα του ήρωα – όπως ο Bizarro, μια διαστρεβλωμένη εικόνα του Superman, ο Brainiac με την υπερεξυπνάδα του, o Μr. Μxyzptlk με τις απίθανες ικανότητες. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει ο Lex Luthor (νούμερο 18 στην παρούσα λίστα), ο οποίος και αυτός καταφέρνει να αλλάζει: άλλοτε τρελός επιστήμονας με απίθανες εφευρέσεις, άλλοτε υπέρ-επιχειρηματίας και άλλοτε πολιτικός, αποτυπώνοντας τις ιδέες και τάσεις κάθε εποχής.

Η λέξη που πάντα κρατάω για το Superman (θα το καταλάβατε ήδη από το πόσες φορές τη χρησιμοποίησα) είναι “αρχετυπικός”. Είναι αυτός που ήρθε πρώτος και που άλλαξε την ιστορία των αμερικανικών comics. Όλοι οι υπόλοιποι υπερήρωες πατάνε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, πάνω στην εικόνα και στο μύθο του.