SNAPSHOT REVIEWS 04-01-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

drama

DRAMA
Writer/Artist: Raina Telgemeier
Scholastic/Graphix

H Callie λατρεύει το θέατρο και συμμετέχει ενεργά στο ανέβασμα της σχολικής παράστασης, χωρίς να έχει κάποιο ρόλο ηθοποιού/τραγουδιστή, αλλά όντας κομμάτι της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την σκηνή. Όσο η παράσταση ετοιμάζεται, θα κάνει νέους φίλους, θα αποκτήσει νέα “ερωτικά ενδιαφέροντα” και θα ρίξει πολλή δουλειά, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό.

Μετά την επιτυχία του SMILE, η Raina Telgemeier επιστρέφει με μια ακόμα νεανική- αισθηματική ιστορία που σε πρώτη ματιά μοιάζει να έχει σα target group νεαρά κοριτσάκια, αλλά που καταφέρνει να στέκεται πολύ καλά, ανεξάρτητα από το ποιος/ποια είναι ο/η  αναγνώστης του. To DRAMA είναι ένα καλοφτιαγμένο comic, χάρη στις αδιαμφισβήτητες ικανότητες της δημιουργού του. Είναιμάλλον πιο καλοφτιαγμένο από το SMILE και με θέμα (το κομμάτι με τις ρομαντικές αναζητήσεις των πρωταγωνιστών) πιο πιασιάρικο από αυτό του SMILE. Από την άλλη, προσωπικά νομίζω πως, παρά την αρτιότερη εκτέλεση, το SMILE δεν κατέφευγε σε κάποια κλισέ (που εδώ δεν αποφεύγονται) και, εν τέλει, με είχε αγγίξει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εξακολουθεί να είναι μια δουλειά παραπάνω από αξιοπρεπής.

 

SamHill

THE CAVALIER MR. THOMPSON: A SAM HILL NOVEL
Writer/Artist: Rich Tommaso
 Recoil Graphic Novels

Είχαμε αναφερθεί πριν 3 χρόνια στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο Rich Tommaso στην προσπάθεια του να βρει εκδότη για τα comics του και στην προσπάθεια του να δημοσιεύσει τις νέες δουλειές του αρχικά στο διαδίκτυο. Οι προσπάθειες του τελικά έδωσαν καρπούς, αφού το PETE AND MIRIAM εκδόθηκε από τη Boom!, ενώ ο ίδιος κατάφερε (με τη βοήθεια του Kickstarter) να ιδρύσει μια νέα εκδοτική, με το όνομα Recoil Graphic Novels και να εκδώσει από αυτή το THE CAVALIER MR. THOMPSON (η διανομή γίνεται από τη Fantagraphics).

Το βιβλίο είναι το πρώτο από αυτά που έχουν να κάνουν με τη ζωή του Sam Hill, αλλά λειτουργεί εντελώς αυτόνομα. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή που έχει να κάνει με τη γέννηση του, βρίσκουμε το νεαρό Sam Hill μαθητή να δουλεύει στο ξενοδοχείο του πατέρα του. Εκεί θα γνωρίσει πρώην πυγμάχους, ντετέκτιβς, παρανόμους και μια σπιρτόζα νεαρή που θα δώσει νέο ενδιαφέρον στη ζωή του. Ο Tomasso έχει περάσει προ πολλού την εποχή, στην οποία οι επιρροές του από τον Clowes ήταν ξεκάθαρες στη δουλειά του και πλέον έχει ένα προσωπικό και άκρως ενδιαφέρον στιλ.

Συνολικά, σίγουρα το αποτέλεσμα με κέρδισε και απαίτησε από μένα τουλάχιστον μια δεύτερη προσεκτικότερη ανάγνωση του βιβλίου. Νομίζω πως είναι ένα από τα καλά πράγματα που κυκλοφόρησαν τη χρονιά που πέρασε και θα περιμένω με αγωνία την επόμενη δουλειά του Tommaso. Μπορείτε, μάλιστα, να πάρετε μια γεύση από το νέο βιβλίο του Sam Hill που ξεκίνησε να δημοσιεύεται στο site του δημιουργού.


nursenursecoverlargeNURSE NURSE

Writer/Artist: Katie Skelly
Sparkplug Books

Μια νεαρή νοσοκόμα που ταξιδεύει στους πλανήτες για να γιατρεύει τους γήινους που έχουν μεταναστεύσει σε από το δηλητηριώδες περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Μονόφθαλμοι πειρατές, ανθρωπόμορφα πάντα, σέξι νοσοκόμες, θανατηφόρες πεταλούδες και διαστημική γλίτσα είναι κάποια από τα στοιχεία αυτού του space sci-fi έπους που μου θυμίζει κάτι ανάμεσα σε C.F (POWR MASTRS), Jeffrey Brown  και Junko Mizuno (PURE TRANCE), με την οπτική, όμως, ενός κοριτσιού που δεν έχει βρεθεί ακόμα στην εφηβεία.

Το ευχάριστο είναι πως η Sparkplug συγκέντρωσε τα επτά τεύχη του mini-comic της Katie Skelly μαζί με ένα όγδοο όπου ολοκληρώνει (λέμε τώρα) την ιστορία. Μπορείτε να πάρετε μια καλή γεύση στο site της δημιουργού, όπου μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν τα δύο πρώτα τεύχη. Σίγουρα βρήκα το τελικό αποτέλεσμα ευχάριστο και διασκεδαστικό. Αν και κάποιες φορές το NURSE NURSE ξεπερνούσε το πόσο αλλοπρόσαλλο μπορεί να είναι το σενάριο που πίστευα πως μπορώ να ανεχτώ, το έκανε με τόσο χαριτωμένο τρόπο που δε μου άφησε καθόλου κακή γεύση στο τέλος.

passagecoverlarge (1)PASSAGE
Writer/Artist: Tessa Brunton
Sparkplug Books

Φαίνεται πως αποτελεί ιστορικό καθήκον των γονιών να κάνουν τα έφηβα παιδιά τους να αισθάνονται πολύ άβολα. Μπορεί ο καθένας μας να έχει (τουλάχιστον) μια ιστορία να πει, αλλά η πρωταγωνίστρια του comic νομίζω πως  βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα άβολη θέση. Οι new age γονείς της έχουν υποβάλλει την ίδια σε μια τελετή ενηλικίωσης και τώρα πρόκειται να περάσουν και τον αδερφό της από μια αντίστοιχη. Με αφορμή αυτή τη δοκιμασία, έχουμε μια σύντομη διήγηση ανάλογων αναμνήσεων.

To PASSAGE  ήταν για μένα μια αρκετά ευχάριστη έκπληξη. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν υποψήφιο για δύο Ignatz Awards. Το όμορφο σχέδιο με τα εντυπωσιακά μοτίβα μου θύμισε Debbie Drechsler (THE SUMMER OF LOVE) και κάπως Mark Beyer (RAW). Ακόμα και αν κάποιες στιγμές ένιωθα πως η ιστορία δεν πήγαινε κάπου, υπήρχαν κάποιες στιγμές που σε αντάμειβαν (όπως το επικό “Live long and oooooorgasm”). Αν το βρείτε στο δρόμο σας, αξίζει να του ρίξετε τουλάχιστον μια ματιά… Στο μεταξύ μπορείτε να δείτε το site της Tessa Brunton  για περισσότερα comics.