FOX SISTER

Writer/Colorist: Christina Straintumblr_lo532lJ4wx1qhp3moo1_500
Artist: Jayd Aït-Kaci

http://thefoxsister.com/

Μετά το χαμό του HOBBIT review, όπου και έβγαλα την κακία μου, είπα να σας αποζημιώσω με ένα αρκούντως τρυφερό κομιξάκι. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, είναι γεμάτο φόνους και υπερφυσικά πλάσματα, αλλά είναι ιδιαίτερα χαριτωμένο στην πορεία. Αλήθεια. Εξάλλου, το “τρυφερό” δε συνεπάγεται απαραίτητα και “βαρετό”.

Θα πρωτοτυπήσω και θα πω πρώτα για το εικαστικό κομμάτι. Το FOX SISTER γράφεται από την Christina Strain, που είναι επίσης η colorist. Η δουλειά της είναι το λιγότερο εκπληκτική. Μπορεί και να μην έχω δει καλύτερο coloring σε webcomic, κι αυτό είναι προσωπική μου εκτίμηση, αλλά γενικά έχει απίστευτο praise από παντού για αυτό. Ζωγραφίζει η Jayd Aït-Kaci, και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά όμορφο. Έχει κάτι από στοιχειωμένη ιστορία, μαζί με ονειρικό τοπίο. Γενικά, το στυλ της  Aït-Kaci, στους χαρακτήρες, μου αρέσει πάρα πολύ. Δεν είναι τυποποιημένα πρόσωπα, και εκφράζουν πειστικά τα συναισθήματά τους.

Fox_Sister_1

Αν και ήταν η αισθητική του comic που με τράβηξε στην αρχή, μπορώ να πω πως η πλοκή μου άρεσε, επίσης, ιδιαίτερα. Χωρίς να είναι cutting edge, έχει αυτή τη χάρη του κλασσικού (παραμυθιακού σχεδόν), με κάτι από twist. Λίγο από αστυνομικό με υπερφυσικό μαζί, αλλά στην Κορέα του 1968. Το υπερφυσικό κομμάτι βασίζεται στον κορεάτικο μύθο της “Fox Sister”, ο οποίος έχει όλα τα μοτίβα του παραμυθιού που προειδοποιεί τους άντρες για τους κινδύνους των γυναικών (μουαχαχα). Περιλαμβάνει ένα kumiho, δηλαδή μία εννιάουρη αλεπού δαίμονα, που σκοτώνει και τρώει το συκώτι ανθρώπων. Προφανώς, παίρνει τη μορφή γυναίκας, γιατί “πυρ, γυνή και θάλασσα”, “cherchez la femme”, απαγορευμένα μήλα κι άλλα τέτοια χαριτωμένα. Δεν είναι αυστηρό retelling της ιστορίας, όπως φαντάζεστε, αλλά έχει αρκετή από την ατμόσφαιρά του μύθου. Και μιλάω για την ατμόσφαιρα της τρομακτικής ιστορίας που λες κάτω από κουβέρτες, όταν πας στο δημοτικό.

Fox_Sister_2

Η ηρωίδα μας είναι η Cho Yun-Hee, μία ιερέας (mudang) του Κορεάτικου Σαμανισμού. Η Cho ζεί στη Seoul κι έχει μεγάλη αγάπη προς τη δουλειά της, αν και είναι κυρίως μοναχική. Η οικογένειά της έχει σκοτωθεί από ένα kumiho, χρόνια πριν, και προφανώς, αυτό της αφήνει δύο πράγματα: 1) την αναζήτηση του δολοφόνου ως στόχο ζωής, και  2) μία δυσπιστία προς τους ανθρώπους. Εδώ να πούμε πως ο δολοφόνος έχει τώρα τη μορφή της μικρής αδερφής της Cho, εξού και το “Fox Sister” του τίτλου. Να πούμε, επίσης, πως τη δυσπιστία της Cho προς τους ανθρώπους, θα έρθει να δοκιμάσει ο Alex, ένας Αμερικάνος ιεραπόστολος. Αυτός, πέρα από την άτσαλη αντιμετώπιση της κορεάτικης κουλτούρας, είναι εξαιρετικά χαριτωμένος και γλυκός απέναντί της. Εφόσον μοιράζονται και μία αγάπη προς τον Elvis Presley, μπορούμε να υποθέσουμε πως κάτι καλό θα προκύψει από αυτό. Η μουσική συμβατότητα είναι μεγάλο πράγμα, εξάλλου. Μεγαλύτερο κι από τη θρησκευτική συμβατότητα. Να πως το comic με έκανε να ψάξω λίγο και την ιστορία της Κορέας, και ελπίζω να κάνει και πιο βαθιά εξερεύνηση της εκεί ανόδου του Χριστιανισμού, στη δεκαετία του ’60.

Fox_Sister_3

Κάτι άλλο που θα φέρει κοντά τον Alex και την Cho, είναι και η εξιχνίαση των δολοφονιών που προκύπτουν ξαφνικά. Αν και ο Alex, με την νηφαλιότητα και λογική που διακρίνει τους δυτικούς, δε θέλει καμία επαφή με τους φόνους, θέλει ωστόσο επαφή με την Cho, που δε δείχνει καμία δειλία μπροστά τους, ούτε καν αυτή που έχουν οι λογικοί άνθρωποι. Μ’ αρέσει που σε μία ιστορία που στην πρώτη της μορφή, ουσιαστικά, δαιμονοποιούσε τις γυναίκες, έχουμε μία δυνατή χαρακτήρα σαν την Cho. Με σεβασμό στην παράδοση της χώρας της και πείσμα για τον στόχο της, είναι δύσκολο να την αντιπαθήσεις, παρά το απότομο του χαρακτήρα της. Όσο τα πράγματα σοβαρεύουν, τόσο οι δυο τους δένονται στην πορεία. Love story, δοσμένο όμως κομψά.

Fox_Sister_4

Όμορφος είναι και ο τρόπος που δίνεται η ιστορία, μέσα από απλούς διαλόγους και λιτές περιγραφές. Μαθαίνουμε τα πάντα μέσα από τους χαρακτήρες, χωρίς τρίτο πρόσωπο. Αυτό, για μένα, κάνει την εμπειρία πολύ κομψή. Επιπρόσθετα, όταν έχουμε σκηνές με την kumiho, δίνονται με έναν αρκούντως ανατριχιαστικό τρόπο. Γενικά, οι ισορροπίες των σκηνών ήταν πολύ καλές. Το σασπένς χτίζεται σωστά, και οι σκηνές ποικίλλουν, δίνοντας βάθος τόσο στους χαρακτήρες όσο και στην πορεία της πλοκής.

Το FOX SISTER ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011. Το πρώτο κεφάλαιο έχει βγει σε μορφή αυτοέκδοσης, από τις ίδιες τις δημιουργούς, και αυτή τη στιγμή εξελίσσεται online το τρίτο. Αν και, ανά διαστήματα, τα καινούρια strips αργούν να δημοσιευθούν, το comic ανανεώνεται κάθε Πέμπτη. Ξέρω πως δε μοιράζεται τον παραλογισμό που συνήθως αγαπώ στα web comics, αλλά τσεκάρετέ το, αν έχετε όρεξη για μία πιο “σοβαρή” ιστορία. Αν είστε fan του horror, μην παραλείψετε να του δώσετε μια ευκαιρία. Κυρίως για το ενδιαφέρον του τρομακτικού μύθου που ξαναλέγεται από σύγχρονη σκοπιά, με διαφορετικό Μέσο.