M/A/C: Layer #10: BERSERK: THE GOLDEN AGE ARC I – THE EGG OF THE KING

Τι είναι άραγε αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αγαπούν την αιματοχυσία; Γιατί βρίσκουν τον πόλεμο συναρπαστικό; Γιατί τους αρέσει να σκοτώνουν; Αυτά αναρωτιόταν μια πριγκίπισσα, καθώς παρακολουθούσε τον πατέρα της και άλλους ευγενείς να συμμετέχουν με ενθουσιασμό στο κυνήγι αλεπούς. Η απάντηση που της δώθηκε κάποιο καιρό μετά, μπροστά σε ένα συντριβάνι, ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε να ακούσει. Αυτός που της έδωσε την απάντηση ήξερε ότι αυτό που είπε ήταν αυτό που η πριγκίπισσα ήθελε να ακούσει και μην έχεις καμία αμφιβολία ότι με αυτό το σκεπτικό της απάντησε. Ακόμα κι εσύ που μπορεί να γελάς με την αφελή πριγκίπισσα, έχεις βρεθεί στη θέση της. Μπορεί να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στην αντίθετη μεριά, ότι είσαι αυτός που λέει στους άλλους αυτό που θέλουν να ακούσουν, είτε γιατί αυτό εξυπηρετεί το σκοπό σου είτε γιατί πιστεύεις ότι αυτό είναι το καλύτερο και για εκείνους, αλλά κάποια στιγμή έχει υπάρξει κάποιος που σου είπε αυτό που ήθελες να ακούσεις εκείνη την ώρα.

berserk-trio

“Είμαι εδώ για σένα”. “Είμαστε φίλοι”. “Όλα καλά θα πάνε”. “Μη στεναχωριέσαι”. Ε; Σου θυμίζει αυτό κάτι; Είσαι σίγουρος ότι ποτέ δεν έχεις πει κάτι από τα παραπάνω και μετά “κάτι έγινε”; Γυαλιά ραγίζουν, σχοινιά κόβονται, καθρέφτες σπάνε, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι το είπες. Και μπορεί όταν το είπες να το εννοούσες, αλλά μπορεί και να ήξερες ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να το αναιρέσεις. Μπορεί ακόμα να μην το πίστεψες ποτέ, να μην το εννοούσες ποτέ και παρ’ όλα αυτά να το είπες. Μπορεί να εξυπηρετούσε απλά το σκοπό σου. Σε κάνει αυτό κακό άνθρωπο; Ανήθικο; Αδιάφορο; Εάν το πρώτο πράγμα που σου ήρθε στο μυαλό είναι να μου πεις ότι για να απαντήσουμε στο παραπάνω θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι είναι καλό, τι είναι κακό, καθώς και τι είναι το λευκότερο λευκό, θα μου επιτρέψεις να πιστεύω ότι κι εσύ κάποια φορά έκανες αυτό που έκανε ο Griffith. Είπες σε κάποιον αυτό που ήθελε να ακούσει, γιατί αυτό έπρεπε να κάνεις. Ο Griffith, ο ένας από τους δυο πρωταγωνιστές της παραπάνω σκηνής είχε φιλοδοξίες. Όχι ότι θέλω να υποβιβάσω τις δικές σου φιλοδοξίες, αλλά μάλλον εκείνου ξεπερνούσαν τις δικές σου. Εκτός αν κι εσύ ήθελες απλά τα πάντα και τίποτα λιγότερο. Εκτός αν κι εσύ δεν θα δίσταζες μπροστά σε τίποτα και κανέναν προκειμένου να αποκτήσεις τα πάντα. Όταν μαθαίνει κανείς την ανάλυση DISC, για να του περιγράψουν μια τέτοια προσωπικότητα χρησιμοποιούν συνηθέστερα τον χαρακτηρισμό “λιοντάρι”. Ο Griffith, όμως, δεν ήταν λιοντάρι, ήταν γεράκι. Και το γεράκι βλέπει το θήραμά του από ψηλά.

eok_1

Όταν, λοιπόν, ένας άγνωστος μισθοφόρος εμφανίζεται από το πουθενά και σχεδόν με ένα χτύπημα κατατροπώνει έναν αντίπαλο που όλοι έτρεμαν και κανείς δε τολμούσε να αντιμετωπίσει, το γεράκι είναι εκεί και βλέπει. Και ξέρει ότι αυτό που βλέπει το θέλει. Και όταν το γεράκι θέλει κάτι, θα το αποκτήσει χωρίς να υπολογίζει τίποτα και κανέναν.

eok_2

Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να έχει δει ή διαβάσει το BERSERK και να μην έχει φέρει αυτή τη στιγμή στο μυαλό του: τη μάχη του Guts με τον Bazuzo. Επίσης, δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος fan του BERSERK που να περίμενε έναν ολόκληρο χρόνο να δει την πρώτη από τις τρεις ταινίες που εδώ και τρισήμισι χρόνια περιμέναμε. Η δική μου αναμονή ανταμείφθηκε με το collector’s edition της Kaze και, όσο να πεις, είναι σημαντικό για να το αφήσω να περάσει έτσι. Επειδή μπορεί να υπάρχει κάποιος που να μην έχει δει την παλιά σειρά ή να μην έχει διαβάσει το manga και το release αυτό είναι εξαιρετικό entry point, θα αποφύγω τα spoilers κατά το δυνατόν. cover Ας ξεκινήσουμε με το ίδιο το πακετάκι, το οποίο βλέπετε και στην παραπάνω φωτογραφία. Αυτό που παίρνετε ως συλλεκτική έκδοση, είναι την ταινία σε Blu-Ray, την ταινία σε DVD και ένα βιβλιαράκι 32 σελίδων με σχέδια και κάποιες πληροφορίες. Το δε Blu-Ray, εκτός από τη δυνατότητα να επιλέξετε chapter και να (ευτυχώς) επιλέξετε τα ιαπωνικά με αγγλικούς υπότιτλους, δεν σας δίνει ούτε μισό εξτραδάκι. Ούτε ένα trailer, ρε παιδί μου. Παρά μόνο μια διαφήμιση για την ταινία BLEACH, που βγαίνει όπου να ‘ναι. Αισθάνθηκα πολύ εξαπατημένος με αυτό, ειδικά όταν η γαλλική έκδοση δίνει κι ένα Behelit μαζί. Η ποιότητα εικόνας είναι αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα Blu-Ray. Να πω ότι την ταινία την είδα σε μια τηλεόραση 32 ιντσών, συνδεδεμένη με ένα PS3 με HDMI και δεν παρατήρησα ούτε artifacts ούτε σπάσιμο στην κίνηση. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω πολλά για τον ήχο, καθώς δεν διαθέτω ενισχυτή και surround (αλλά δεν θα πω όχι σε όποιον θέλει να μου δώσει ένα σετάκι). Από τα λίγα ιαπωνικά που ξέρω και έχοντας δει την παλιά σειρά, οι υπότιτλοι μου φάνηκαν αξιοπρεπέστατοι, με σωστό μέγεθος και χρόνο παραμονής στην οθόνη.

eok_3

Η ιστορία, τώρα, είναι ακριβώς η ίδια με την παλιά σειρά anime. Εγώ και πολλοί άλλοι στεναχωρηθήκαμε με αυτό, καθώς ελπίζαμε ότι θα ακολουθεί πιο πιστά το manga, αλλά δε μας έκαναν τη χάρη. Επομένως, εάν καθυστερούσατε την παρακολούθηση της ταινίας για να κάνετε πρώτα ένα catch up με την παλιά σειρά, δεν υπάρχει λόγος, πέρα από την έξτρα πόρωση. Θα δείτε τα ίδια πράγματα, αλλά με πιο γαμάτο animation (όπως και να το κάνουμε το Studio 4°C είναι εγγύηση).

Η δεύτερη ταινία της σειράς, THE BATTLE FOR DOLDREY, κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία τον Ιούνιο που μας πέρασε, αλλά όχι ακόμα στην Αμερική ή την Ευρώπη, ενώ τον επόμενο μήνα βγαίνει και η τρίτη ταινία με τίτλο DESCENT.

Ελπίζω ότι οι φωτογραφίες που είχαν διαρεύσει και έδειχναν τον Puk να είναι αληθινές και να τον δούμε και αυτόν.