SNAPSHOT REVIEWS 24-01-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

New Avengers 1NEW AVENGERS (Vol 3) #1
Writer: Jonathan Hickman
Artist: Steve Epting
Marvel Comics

Το NEW AVENGERS #1 είναι ο τίτλος του Marvel Now! που ανυπομονούσα πιο πολύ να κυκλοφορήσει, αμέσως μετά το ALL NEW X-MEN. Πέντε λέξεις-κλειδιά: Jonathan Hickman, Doctor Stange, Black Bolt, Steve Epting, Illuminati. Μια μόνο από αυτές τις λέξεις-κλειδιά φτάνει για να “τσιμπήσω” όποιον τίτλο τις περιέχει, πόσο μάλλον όλες μαζί.

Οι πολλές αρετές του ταλαντούχου κου Hickman είναι γνωστές και έχω αναφερθεί σε αυτές ουκ ολίγες φορές, επομένως δε θα το ξανακάνω. Θα ασχοληθώ με ένα “ελάττωμα” του τεύχους, το οποίο είναι η πρότερη γνώση του αντικειμένου. Ο Hickman χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία που χρειάζονται γνώση του continuity για να αποκτήσεις ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας. To status του Black Panther που ορίζεται από το τελευταίο run του Hickman στους Fantastic Four, η παρουσία ενός “άλλου” Manifold, ενός άσημου χαρακτήρα που, όμως, πρωταγωνιστεί στο AVENGERS, καθώς και ο “διάβολος αυτοπροσώπως”, Namor, είναι στοιχεία που δυσκολεύουν το άνοιγμα μιας νέας σειράς. Όλα τα παραπάνω, προσωπικά, θα τα βάλω στη λίστα με τα προτερήματα (εξ ού και τα εισαγωγικά στο ελάττωμα, προηγουμένως), γιατί εάν ήταν π.χ. το τεύχος #32 και όχι το #1, θα θαυμάζαμε τη δεξιοτεχνία του συγγραφέα.

Ο Steve Epting ανήκει επίσης στη κατηγορία του “τι άλλο πια να πούμε για το ταλέντο του” και εάν θέλετε, μπορείτε να δείτε και μόνοι σας preview art της σειράς (στην πρώτη είδηση) και να κρίνετε. Το σκοτεινό του στιλ ταιριάζει πολύ ωραία σε ένα comic με θέμα τους Illuminati και το εξαιρετικά πλούσιο περιβάλλον που σχεδιάζει δίνει ένα σαφές πλαίσιο για να δρουν οι χαρακτήρες.

Άξιζε την αναμονή!

Uncanny X-Force 35UNCANNY X-FORCE #35
Writer: Rick Remender
Artist: Phil Noto
Marvel Comics

Ένα από τα αγαπημένα μου X-Men storylines των τελευταίων ετών έφτασε αισίως στο τέλος του και είμαι απόλυτα χαρούμενος. Όπως αισθανόμαστε, φαντάζομαι, όλοι, δεν υπάρχει χειρότερο από το να διαβάζεις κάτι εκπληκτικό και στο τέλος να σου σερβίρουν κάτι ανάμεσα σε χλιαρό, βιαστικό ή κακό. Όταν λοιπόν πλησιάζει το τέλος, πάντα νιώθω ένα άγχος μην τυχόν και με μια κίνηση γκρεμίσουν όλα. ‘Εχει συμβεί πολλές φορές.

Με χαρά λοιπόν έκλεισα την τελευταία σελίδα μιας σειράς που αποτελούσε την πρώτη μου κουβέντα, όταν κάποιος τα “έχωνε” για την κατάντια των X-τίτλων τα τελευταία δυόμισι χρόνια (δεύτερη κουβέντα είναι το X-FACTOR, αν επιμένουν). Ο Rick Remender τα κατάφερε! Και είναι διπλή η επιτυχία του, γιατί επιπλέον ενός άριστου επΙλΌγου, ολοκληρώνει όλα τα plotlines που είχε αφήσει ανοιχτά. Η ταραγμένη σχέση της Betsy Braddock με τον Captain Britain, η μοίρα του Shadow King, η εξέλιξη του Genesis και το νέο, αναπάντεχο status του Fantomex. Ναι, ακόμα και το τι ψιθύρισε τότε, ο “Old Wolverine” στο αυτί του τωρινού! Αυτό για μένα αποτελεί τον απόλυτο σεβασμό στον αναγνώστη, ο οποίος επένδυσε όλο αυτό το διάστημα για να ακούσει την ιστορία σου και ανταμείφθηκε παίρνοντας ολοκληρωμένες απαντήσεις.

Σε μια τέτοια σειρά, αρκετά σκληρή και σκοτεινή, με δολοφονίες και ηθικά διλήμματα, αυτό που δεν περίμενα με τίποτα ήταν ένα happy ending. Η τελευταία σελίδα επισφραγίζει με την απλότητα της ένα απο τα καλύτερα saga στην μυθοπλασία των X-Men.

Cable & X-Force 1CABLE & X-FORCE #1
Writer: Dennis Hopeless
Artist: Salvador Larroca
Marvel Comics

Οι δύο νέες σειρές του Marvel Now! που περιέχουν τη λέξη X-Force, CABLE & X-FORCE και UNCANNY X-FORCE, είναι ολοφάνερο ότι έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους. Εάν διαβάσατε το προηγούμενο review, γνωρίζετε πως ο σημαντικός προκάτοχός τους θα σταθεί αφορμή για αυστηρότερη αντιμετώπιση και κριτική από τους αναγνώστες. Θα ήταν, όμως, άδικο και για τις δύο σειρές.

Όταν ανακοινώθηκε το CABLE & X-FORCE, απογοητεύτηκα. Κάτι ο Cable, κάτι οι πορτοκαλόμαυρες στολές, κάτι τέλος πάντων δε μου γέμιζε το μάτι. Έχοντας, με όλα τα προηγούμενα, στοιχειοθετήσει την πρόωρη καταδίκη αυτου του τίτλου, μπορώ να πώ ότι ο κατηγορούμενος βρέθηκε τελικά αθώος… σχεδόν.

Με θετικά σημεία τη δυναμική της ομάδας, αλλά και την ικανότητα του Hopeless για ρεαλιστικούς διαλόγους, το πρώτο τεύχος σε κρατάει απο την αρχή. Eίναι αυτό που θα λέγαμε ένα αξιοπρεπέστατο ξεκίνημα σ’ έναν απλό superhero τίτλο, χωρίς όμως βλέψεις για μεγαλεία. Τα αδύναμα σημεία του τεύχους είναι σίγουρα το μουντόχρωμο γκριζοπράσινο coloring, όπως και, παρόλο που βρίσκω τον Larroca βελτιωμένο σε σχέση με το INVINCIBLE IRON MAN, το σχέδιο που έχει εμφανή στοιχεία photolifting, γεγονός που με ενοχλεί αρκετά στο τελικό αποτέλεσμα.

Μένει να δούμε τι θα καταφέρει και η έτερη σειρά UNCANNY X-FORCE που θα κυκλοφορήσει σύντομα.