STAR WARS: DAWN OF THE JEDI VOL. 1

coverWriter: John Ostrander
Artist: Jan Duursema
Inker: Dan Parsons
Colorist: Wes Dzioba
Dark Horse Comics

Ο συγκεκριμένος τίτλος μου έκανε αρκετά μεγάλη εντύπωση, μιας και αναλαμβάνει να μας αφηγηθεί την ιστορία των Jedi από το σημείο “μηδέν”. Δηλαδή, όχι απλά πριν το “σχίσμα” τους, αλλά τόσο πίσω που δεν χρησιμοποιούσαν καν lightsabers. Είναι ongoing τίτλος (αν και όχι σταθερά μηνιαίος) και το πρώτο τεύχος βγήκε τον Φλεβάρη του ’12, ενώ τα πρώτο story arc των πέντε (έξι με το τεύχος #0) πρώτων τευχών εκδόθηκε σε trade paperback τον περασμένο μήνα.

Είχα, λοιπόν, μία αρκετά καλή προδιάθεση όσον αναφορά στο concept της σειράς, η οποία συμπληρώθηκε απ’ το τεύχος #0. Το τελευταίο είναι ουσιαστικά ένα companion με επεξηγήσεις για τους χαρακτήρες, τις τοποθεσίες, αλλά και διάφορες άλλες έννοιες που θα συναντήσουμε στα επόμενα τεύχη. Η αλήθεια είναι πως το βαρέθηκα λίγο, αλλά δεν έχασα την εκτίμηση μου για αυτό, μιας και τα πράγματα που πρέπει να ξέρεις είναι πολλά.

05 Για να καταλάβουμε το πόσο πίσω μας μεταφέρει αυτό το comic στο universe του STAR WARS, θα χρειαστεί να βάλουμε στο μυαλό μας τη μάχη του Yavin και να “αφαιρέσουμε” περίπου 36.000 χρόνια. Τότε, λοιπόν, εφτά πυραμίδες ταξίδεψαν στον γαλαξία, μαζεύοντας άτομα από διαφορετικούς πλανήτες, ευαίσθητα στην Δύναμη, με σκοπό να τα συγκεντρώσουν στο κέντρο του Γαλαξία, στον πλανήτη Tython. Ονομάζονταν “Je’daii”κι εκεί θα μελετούσαν τη Δύναμη. Παράλληλα, στο γαλαξία υπάρχει μία ακόμη ευαίσθητη στη Δύναμη φυλή, οι Ratakan, οι οποίοι είναι τεχνολογικά προηγμένοι, έχοντας ήδη ανακαλύψει τα υπερδιαστημικά ταξίδια και τα “forcesabers”. Οι Ratakan, επίσης, χρησιμοποιούν δούλους που ονομάζουν “Force Hounds” για να ανιχνεύουν πλανήτες πλούσιους στη Δύναμη. Κάπως έτσι, λοιπόν, θα συνδεθούν οι παραπάνω δύο “κόσμοι”, όταν ένα Force Hound εν ονόματι Xesh καταφθάνει στον Tython – εκεί ξεκινάει και η ιστορία μας. Στον Typhon, φυσικά, τον περιμένει αξιόλογη άμυνα από μία ομάδα τριών Je’ddai.

06

Η ιστορία, όπως δεν κατάφερα να κρύψω παραπάνω, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ειδικά χάρη στο γεγονός ότι μπορούμε να μάθουμε τόσα πολλά για τα origins των Jedi, της Δύναμης αλλά και – ναι – των lightsabers! Το γενικότερο story είναι δύσκολο να το κρίνω, μιας και το VOL. 1 είναι καθαρά εισαγωγικό.

Από άποψης storytelling, με δυσκόλεψε κάποιες στιγμές και σκέφτομαι πως σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερα στημένο, αλλά για να γίνει αυτό ίσως χρειαζόταν περισσότερες σελίδες/τεύχη, κάτι που μπορεί να αποφεύχθηκε για άλλους λόγους. Εξάλλου, εικάζω πως και για αυτό υπήρχε το τεύχος #0. Ο όγκος των πληροφοριών είναι μεγάλος και για αυτό καλά θα κάνετε να είστε διαβασμένοι πριν μεταβείτε στην ιστορία.

01 Αυτό που με μπέρδεψε προς το τέλος της ιστορίας είναι ο ρόλος του Xesh. Φοράει μάσκα, χρησιμοποιεί την Σκοτεινή πλευρά της Δύναμης, έχει ένα πανέμορφο και σκοτεινότατο Forcesaber. Ο τέλειος villain. Μέσα στο comic, όμως, παρουσιάζονται τόσα πράγματα για τον ίδιο, κάνοντάς με να πιστεύω ότι ο ρόλος του στη σειρά θα είναι πρωταγωνιστικός… και ενδεχομένως ότι δε θα έχει καν ρόλο villain.

 Όσον αναφορά στο σχέδιο, έχω ανάμικτα συναισθήματα. Είναι στο ίδιο μοτίβο των άλλων STAR WARS τίτλων της Dark Horse και θα έλεγα πως, ενώ δεν έχω να του προσάγω κάτι αρνητικό, δεν έχω και κάτι θετικό. ΟΚ, μάλλον έχω κάτι αρνητικό: για κάποιο λόγο η εισαγωγή (ΑΚΑ τεύχος #0) είχε αρκετό CGI, παρόμοιο με αυτό των ταινιών BARBIE (ναι, τόσο κακό), παρόλα αυτά δεν επηρεάζει τόσο, αφού η χρήση του companion είναι καθαρά γνωστική. Όπως και να έχει, δεν περίμενα κάτι καλύτερο ή χειρότερο σε τίτλο STAR WARS, μιας το μοτίβο στο οποίο αναφέρθηκα πριν θεωρώ πως είναι καθιερωμένο πλέον.

21Πιστεύω πως η σειρά έκανε ένα πάρα πολύ καλό ξεκίνημα και αν κάποιος έχει τη διάθεση να ξεκινήσει έναν ongoing τίτλο νομίζω πως αξίζει. Φυσικά, μιλάμε για STAR WARS, άρα δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς αν του ταιριάζει. Από την άλλη μεριά, αν κάποιος έχει συμπτώματα του γνωστού STAR WARS fanboism προφανώς και δεν τίθεται θέμα αποφυγής αλλά επιβολής. Αλήθεια, ξεκινήστε το.