PENGHUNT

Banner4ColorWriter / Artist: Σπύρος Ευάγγελος Αρμένης
http://www.blowtoons.com/comics.php?subcat=116

Αν έχετε διαβάσει κάποιο από τα προηγούμενα άρθρα μου, θα έχετε ίσως υποψιαστεί πως έχω ένα soft spot για τον σουρεαλισμό. Μην πω για το παράλογο σε όλο του το μεγαλείο. Κι έχω και ένα soft spot για τα πράγματα που ξεκινάνε από παρεξηγήσεις, από “τι θα γινόταν αν”, από πολλή μπύρα και ευδαιμονία που κάνει όλες τις ιδέες να φαίνονται καλές. Αν στη συνέχεια πέσει και η απαραίτητη δουλειά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ καλό. Οπότε, για μένα, το ότι το PENGHUNT ξεκινάει με την ιδέα της παρεξήγησης ενός τίτλου τόσο βαρύγδουπου όσο το MANHUNT από πιγκουίνους, είναι πολλά υποσχόμενο.

Για να γίνω σαφής: Το PENGHUNT ξεκίνησε από τον Σπύρο Ευάγγελο Αρμένη ως back story του action comic MANHUNT (των Jeremy Scully και Ryan Kent Paule). Η ιδέα (αν και δεν ξέρω αν υπήρξε μπύρα στη διάρκεια της σύλληψής της) ήταν πως ο τίτλος παρεξηγήθηκε από ένα σμάρι πιγκουίνων κατασκόπων. Ερμηνεύτηκε ως η απαρχή της επανάστασης των ζώων. MANHUNT, Man-Hunt, έξυπνοι άνθρωποι είστε, δε χρειάζεται να σας ζωγραφίσω την ιδεατή εικόνα. Οι 52 πιγκουίνοι φιλοξενήθηκαν όντως στα συγκεκριμένα άλμπουμ για κάποιον καιρό και στη συνέχεια άνοιξαν τα φτερά τους και πέταξαν (ξέρω, δεν πετάνε) σε ένα ολοδικό τους αλμπουμάκι, παρέα με ένα φίδι, έναν ελέφαντα, κάποιες τρισχαριτωμένες κοπέλες και πολλά άλλα ζώα. Αυτό κυκλοφόρησε πρώτα στο Emerald City Comicon Exclusive κι αργότερα στο δικό μας Comicdom Con Athens, το 2010. Παρακάτω, το εξώφυλλο δια χειρός Fred Hembeck.

Penghunt0001

Καθώς το αλμπουμάκι τους, αν και καλό για εφαλτήριο, είναι ένα μέσο πεπερασμένο, τα ζώα του PENGHUNT αποφάσισαν να προτιμήσουν κάτι πιο διαδραστικό, κάτι πιο ευρύ. Πιστά στον σκοπό τους να ηγηθούν του κατασκοπικού πολέμου εναντίον των ανθρώπων, βρήκαν τη λύση στο internet, όπου και έστησαν το κρυσφύγετό τους στο site του Blowtoons.com. Από εκεί εξορμούν κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για τον ιερό αγώνα της επικράτησης των ζώων επί homo sapiens. Αν έχετε διαβάσει το THE FOREST του Αρμένη, ίσως να έχετε μια κάποια ιδέα για το πού το πάμε. Η απάντηση είναι πως όχι, δεν έχετε ιδέα, αν και θα δείτε πολλά από τα στοιχεία του FOREST και εδώ (καθώς και τον ίδιο τον Mr. Bunny σε κάποια strips).

Βέβαια, υπάρχει ένα θέμα. Kαι το θέμα είναι πως υπάρχουν ίντριγκες, δολοπλοκίες, διπλοί κατάσκοποι, μηχανορραφίες και βασικά όλα τα καλούδια μιας αστυνομικής ταινίας. Οι πιγκουίνοι όντως θέλουν να εξολοθρεύσουν την ανθρωπότητα, αλλά δεν προλαβαίνουν ποτέ. Λίγο κάτι προβλήματα με τη δομή της ομάδας τους. Λίγο κάτι θέματα με τους πράκτορeς που έχουν την καρδιά τους στο σωστό μέρος, αλλά το μυαλό τους συχνά καταλήγει στο στομάχι ενός κροκόδειλου. Λίγο που υπάρχει και ανάμεσά τους ένας σπιούνος, που είναι αδύνατον να εντοπίσουν, γιατί έχει μεταμφιεστεί απίστευτα καλά. Εδώ θα κάνω spoiler: Ο σπιούνος προέρχεται από την αντίπαλη κατασκοπική ομάδα των φιδιών. Ενώ είναι φίδι – και τα φίδια φοράνε συνήθως γυαλιά – κατάφερε να παρεισφρήσει στην ομάδα με τη σατανική ιδέα *…τύμπανα…* να τα βγάλει! Γιατί οι πιγκουίνοι, ως γνωστόν, έχουν άριστη όραση και τα γυαλιά θα έγειραν υποψίες.

1280

Τώρα προσοχή. Αν η προηγούμενη πρόταση σας φάνηκε κάπως αλλοπρόσαλλη ή κάπως βαριά στη συλλογιστική της, δεν είστε για το PENGHUNT. Ακόμη δεν αρχίσαμε. Αυτό είναι ελαφρύ μπροστά σε αυτά που θα συνεχίσουν. Γιατί μετά υπάρχουν πράγματα όπως ένας διακοσμητής ελέφαντας με φετίχ για τις ταπετσαρίες. Υπάρχουν τα δημιουργήματα των πιγκουίνων, enhanced human πράκτορες που συνήθως δυσλειτουργούν (ακόμη κι όταν δυσλειτουργούν, όμως, είναι αισθητικά ευχάριστα). Υπάρχει η εχθρική προς τους πιγκουίνους μυστική οργάνωση των καμηλοπαρδάλεων που προσπαθούν μάταια να συνεννοηθούν για το πιο απλό πράγμα, όπως ένα σημείο συνάντησης. Αυτές δε φαίνονται πολύ επικίνδυνες για τους αγαπημένους μας πιγκουίνους στην αρχή, αλλά είναι. Γιατί, προφανώς, μετά μπαίνουν και οι αράχνες στη μέση…

Δεύτερο σημείο που πρέπει να δώσετε προσοχή. Ωραία, αυτός είναι ένας τρόπος να παραλογιστεί ένα webcomic. Αλλά αν θες, ως δημιουργός, παραλογίζεσαι κι αλλιώς. Επιλέγεις να έχεις actual μοντέλα για τις ανθρώπινες μορφές που εμφανίζονται στο strip. Παθαίνεις ατύχημα, δεν μπορείς να σχεδιάσεις όπως συνήθως. Πώς το αντιμετωπίζεις; Φυσικά, εφευρίσκεις ένα παραμυθιακό εμβόλιμο story, γιατί τα παραμύθια απευθύνονται σε παιδιά και τα παιδιά δεν τα νοιάζει το σχέδιο (μετά τους παίρνεις και συνέντευξη όπου τα ρωτάς τι προτιμήσεις έχουν). Κάνεις συχνά recap για να βοηθήσεις τον αναγνώστη να θυμάται πού βρίσκεται η ιστορία και στα recap η κατάσταση πάλι καταφέρνει να ξεφύγει. Τρομάξατε; Όχι ακόμη;

Δημιουργείς ένα παράλληλα τρέχον strip, το BEHIND THE SCENES. Εκεί κάνεις σμπαράλια τον τέταρτο τοίχο, βάζεις τον εαυτό σου μέσα, απολύεις και προσλαμβάνεις καινούριους χαρακτήρες, αντιμετωπίζεις την diva που κρύβει ο καθένας μέσα του και καταλύεις απεργίες. Εκεί, επίσης, οι θιασώτες του PENGHUNT παραπονιούνται, τσιρίζουν, τσακώνονται, μπλέκουν τις μεταμφιέσεις που καλούνται να φορέσουν στο πραγματικό comic και είναι ένα κλικ πιο σουρεαλιστικοί από αυτό.

Καθώς οι χαρακτήρες έχουν ιδιαίτερα ισχυρή προσωπικότητα, σπάνε και οι ίδιοι τα όρια του comic. Ο Marcus, το αξιαγάπητο και σχετικά sane φίδι/κατάσκοπος, έχει το δικό του twitter εδώ: https://twitter.com/PENGHUNT. Ο Michael, ο ελέφαντας που θέλει απλά να τον αφήσουν να κρεμάσει κάπου τις σωστές διακοσμητικά κουρτίνες, διατηρεί το facebook του εδώ: http://www.facebook.com/michael.theelephant?fref=ts.

Καταλήγοντας, το PENGHUNT θέλει χιούμορ και υπομονή. Δημιουργεί γέλιο μέσα από την απίστευτη δυσλειτουργικότητα σχεδόν όλων των εμπλεκόμενων. Περιμένετε να δείτε συγκεκριμένα gags να απλώνονται σε πολλά, πολλά strips. Είναι το στιλ του comic τέτοιο. Περιμένετε, επίσης, να ξεχάσετε για τι πράγμα μιλούσαμε και να το δείτε μετά από τρία panels (από continuity δεν τα πάμε άσχημα, αν συνυπολογίσεις το χάος της κατάστασης). Αυτή τη στιγμή, το PENGHUNT μετράει 120 παράλογα στριπάκια και τα BEHIND THE SCENES δίνουν 31 ματιές στα παρασκήνια. Τα τελευταία θα ξεκινήσουν να φιλοξενούνται από την Τρίτη στο προσωπικό τους blog, στη διεύθυνση http://zoo75inc.blogspot.gr/. Μέχρι τότε, έχετε μπόλικο υλικό να διαβάσετε – ή να ξαναδιαβάσετε τα recaps για να θυμηθείτε που βρισκόμαστε.