Gobelins: Where One Day, Oktapodi Will Have Fur

FUR

Έφτασε η στιγμή που έπρεπε να αρχίσω να ψάχνω για πανεπιστήμια. Εντελώς στα τυφλά και με πιστό βοηθό το internet, πληκτρολογούσα επί μέρες “animation school Europe”, “best animation school”, “animation courses” και ξημεροβραδιαζόμουν μπροστά σε fora, sites και κριτικές πανεπιστημίων. Αρκετά από αυτά είχαν εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, διάσημους καθηγητές, τρομερή αυτοπροβολή. Και όταν έβλεπα το showreel της δουλειάς των αποφοίτων, απογοήτευση. Πολλές μισοτελειωμένες δουλειές, άτσαλο 3D απλά και μόνο για να “δείξουμε ότι μάθαμε και 3D”, ανούσια και μη ενδιαφέροντα stories.

Και μετά βρήκα κάτι που πραγματικά μου άρεσε. Τις δουλειές των αποφοίτων της σχολής Gobelins, στο Παρίσι. Άριστου επιπέδου animation, με ποικιλία από δυνατά στιλ, ευχάριστα και έξυπνα (επί το πλείστον) σενάρια. Μιας και ξαναέπεσα πρόσφατα πάνω τους, βρήκα πως είναι κρίμα να μην τα μοιραστώ εδώ. Και ιδού, τα τρία films που ξεχώρισα (με αύξουσα σειρά προτίμησης):

3. OKTAPODI (2007)
Created By: Quentin Marmier, Thierry Marchand, François Xavier Chanioux, Emud Mokhberi, Julien Bocabeille, Olivier Delabarre

Ίσως να το θυμάστε από το άρθρο της Λήδας Τσενέ το 2009, όταν ήταν υποψήφιο για Oscar στην κατηγορία Short Animated Film. Το βραβευμένο πλέον με Oscar OKTAPODI διαδραματίζεται σε ελληνικό νησί και αφηγείται τη δίλεπτη αποστολή διάσωσης που πραγματοποιεί ένα χταπόδι, προκειμένου να σώσει την αγαπημένη του από το να βρεθεί λεμονάτη δίπλα σε κοφτό μακαρονάκι. Απολαυστική δράση, πετυχημένα gags, εξαιρετικό 3D animation, με αέρα από Μεσόγειο. Προσωπικά, δε ζητάω κάτι περισσότερο από μία κωμωδία μικρού μήκους.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=badHUNl2HXU[/youtube]

2.FUR (2011)
Created By: François Barreau, Marion Delannoy, Claire Fauvel, Rachid Guendouze, Vincent Nghiem, Benoit Tranchet

Έχω μία μικρή αδυναμία στα παραμύθια και το FUR με κέρδισε κυρίως εξαιτίας αυτής της αδυναμίας. Αρχίζει με τον πρωταγωνιστή να αφηγείται την ιστορία ενός βασιλείου, από το οποίο εξορίστηκε, επειδή είχε μορφή ζώου. Με τη βοήθεια μία εξόριστης φίλης, επιστρέφουν στο βασίλειο για να ελευθερώσουν το λαό από την εξουσία που τους απαγορεύει να εκφράζουν το ζώο μέσα τους. Το σχέδιο είναι πολύ όμορφο και εντόπισα κάποια στοιχεία που θυμίζουν Hayao Miyazaki (2.28). Η ιστορία, αν και όχι εκπληκτική, αποτελεί μια ευχάριστη ωδή στη διαφορετικότητα. Σίγουρα θα την προτιμούσα σε full length, μιας και συμπυκνώνει πολύ την ιστορία, είναι όμως ένα φιλμάκι που αξίζει να δείτε.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mUvk38Lu3l8[/youtube]

1. ONE DAY (2012)
Created By: Joël Corcia, Bung Nguyen, Thomas Reteuna, Laurent Rossi, Bernard Som

Θα κλείσω με το αγαπημένο μου ONE DAY. Ο πρωταγωνιστής, ένας νεαρός άντρας, ζει υπό περίεργες συνθήκες. Το σπίτι του ταξιδεύει κάθε βράδυ σε άλλα μέρη. Το απόγευμα ψαρεύει σε ποταμούς της Νότιας Αμερικής, ενώ το επόμενο πρωί ξυπνάει σε μία αφρικανική σαβάνα. Πάντα μόνος, πάντα νιώθοντας ότι δε ζει, ότι δεν έχει τίποτα να κάνει. Ώσπου μία μέρα, ξυπνάει σε μία πόλη. Γνωρίζει μία κυρία και το παιδάκι τους, ξοδεύει όλο του το χρόνο μαζί τους, απολαμβάνοντας για πρώτη ίσως φορά την ανθρώπινη παρέα. Όταν ο χρόνος τελειώνει, αναγκάζεται να γυρίσει σπίτι του, οργισμένος που χρειάζεται να αφήσει το μοναδικό μέρος που φάνηκε να δίνει νόημα στη ζωή του. Και στο τέλος… δε θα το πω, αφιερώστε εσείς 4 λεπτά για να το χαρείτε μόνοι σας, καλύτερα. Μία ταινία μικρού μήκους που μιλάει τόσο ολοκληρωμένα για την αξία της ανθρώπινης επαφής, πίσω από μία τόσο πρωτότυπη ιστορία, κατατάσσεται αναμφίβολα στα καλύτερα short animated films που έχω δει.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vFART6ZMeEA[/youtube]

Με ελάχιστο μα και πλήρες δείγμα τα παραπάνω films, βγάζω το καπέλο στην Gobelins και στους σπουδαστές της. Δουλεύουν με μεράκι (ελληνική λέξη, γαλλική εφαρμογή), επαγγελματισμό και αισθητική. Άντε, και στα δικά μας.