SNAPSHOT REVIEWS 21-02-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

FRANKENSTEIN, AGENT OF S.H.A.D.E. #16   Frankenstein_Agent_of_SHADE_Vol_1_16
Writer: Matt Kindt
Artist: Alberto Ponticelli
DC Comics

Όντας στο δρόμο για μια αποστολή στην άλλη άκρη του κόσμου, ο Frankie και η παρέα του αντιμετωπίζουν μια ομάδα τρομοκρατών που έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν μια βόμβα ιών πάνω σε ανύποπτους πολίτες. Μάρτυρας της αναμέτρησης θα βρεθεί ένας πράκτορας που παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια τους τρομοκράτες.

Τελευταίο τεύχος για τη σειρά, που ξεκίνησε έχοντας στα συγγραφικά ηνία τον Lemire να προσπαθεί να κάνει κάτι αλά Morrison και που συνέχισε με τον Matt Kindt να προσπαθεί να προσθέσει κάτι από το κατασκοπικό genre που κατέχει τόσο καλά. Το ξεκίνημα του Kindt δε με εντυπωσίασε, αλλά πάνω που άρχισε να χτίζει την ιστορία του (και να συνεχίζει αυτή του προκατόχου του) ήρθε το crossover του ROTWORLD που έβγαλε τον τίτλο εντελώς εκτός τροχιάς. Έτσι, στο τελευταίο τεύχος δεν έχουμε κάποιου είδους closure ή έστω κάποια εξέλιξη, αλλά μια επαναδιατύπωση του πού βρισκόμαστε. Αν δεν ήταν τελευταίο τεύχος, πιθανότητα θα μου άρεσε περισσότερο. Σταθερά καλός (χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό) από την αρχή του τίτλου ο Alberto Ponticelli.

Fables_125FABLES #125
Writer: Bill Willingham
Artist: Mark Buckingham
DC Comics Vertigo

Το “Cubs in Toyland”, το προηγούμενο arc του FABLES ήταν νομίζω από τα καλύτερα arcs του FABLES. Απίστευτο γράψιμο, εντυπωσιακή εξέλιξη, θαυμάσιο artwork. Ήταν τόσο καλό που με έκανε να περιμένω τα επόμενα τεύχη με αγωνία. Τα δύο, όμως, επόμενα τεύχη με τον Gene Ha τα βρήκα αναπάντεχα βαρετά, ενώ και το one off με τον Shawn McManus δε μου φάνηκε κάτι περισσότερο από συμπαθητικό.

Φτάνουμε έτσι στο νέο τεύχος, το πρώτου ενός νέου arc με τον πάντα εξαιρετικό Mark Buckingham να επιστρέφει στο artwork (κάτι που με κάνει να νιώθω πως επιστρέφουμε στην “κανονική ροή”). Η αρχή της νέας ιστορίας είναι (ως συνήθως) πολλά υποσχόμενη. Ο Bigby έχει ξεκινήσει μια αναζήτηση με ένα μαγικό αυτοκίνητο, η Snow White έχει μείνει πίσω ελπίζοντας για το καλύτερο, ενώ ένα σωρό ακόμα χαρακτήρες συνθέτουν το παζλ που θα μας απασχολήσει στα επόμενα τεύχη. Περιμένω εναγωνίως να ανεβάσουμε στροφές στη συνέχεια.

The_Adventures_of_Augusta_Wind_03THE ADVENTURES OF AUGUSTA WIND #3
Writer: J. M. DeMatteis
Artist: Vassilis Gogtzilas
IDW

Για ένα ακόμα τεύχος, η Augusta Wind (ή Webster) δείχνει να βρίσκεται ανάμεσα σε δυο κόσμους, χωρίς να είναι 100% σίγουρη για το ποιος από τους δύο είναι περισσότερο πραγματικός… Παράξενα πλάσματα την καταδιώκουν και, ακόμα και αν δε φαίνεται το πού θα καταλήξει, ο αναγνώστης συνεχίζει να παρακολουθεί το ταξίδι της με ενδιαφέρον.

Ο DeMatteis είναι ένας εξαιρετικός γνώστης των comics και καταφέρνει να διατηρεί το λυρικό και παιχνιδιάρικο τόνο του comic, χωρίς να το παρακάνει. Το artwork μου φαίνεται κάπως άνισο. Κάποια panels είναι υπέροχα με μεγαλειώδεις, φανταστικές και συχνά τρομακτικές συνθέσεις, ενώ κάποια δείχνουν σαφώς πιο αδύναμα. Σϊγουρα το ασπρόμαυρο artwork στο τέλος του comic βρίσκεται στα προσωπικά μου highlights του συγκεκριμένου τεύχους.

Dark-Horse-Presents_19DARK HORSE PRESENTS #19
Writers: Various
Artists: Various
Dark Horse

Το μεγάλο μου πρόβλημα με το DARK HORSE PRESENTS είναι ότι το νιώθω σαν ένα promotion comic για τις νέες εκδόσεις της Dark Horse. Και, ως promotion comic, αδυνατώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να πληρώνω full price για αυτό.

Αν, βέβαια, δε μου άρεσε αυτό που διαβάζω θα το είχα σταματήσει εδώ και καιρό. Διαβάζω, όμως, (σχεδόν) πάντα με ενδιαφέρον το DARK HORSE PRESENTS, παρά τις προφανείς ανισότητές του. Έτσι, σε αυτό το τεύχος έχουμε την επιστροφή του Χ, νέο επεισόδιο του CAPTAIN MIDNIGHT και του RESIDENT ALIEN, αλλά και ένα σύντομο επεισόδιο από MIND MGMT. Κρίνοντας, όμως, από τη μέχρι τώρα πορεία του τίτλου, μιλάμε για ιστορίες που θα συνεχιστούν σε κάποιο προσεχές ongoing ή limited series της Dark Horse. Με περισσότερο ενδιαφέρον αντιμετωπίζω ιστορίες όπως αυτή του Ulises Farinas που μοιάζουν να είναι φτιαγμένες για τους αναγνώστες του DARK HORSE PRESENTS και μόνο…

Συνολικά, θα μπορούσα ακόμα και να προτείνω σε κάποιον να αποκτήσει το συγκεκριμένο comic (χωρίς να μιλάω ειδικά το συγκεκριμένο τεύχος…), μια που περιέχει αξιοπρεπείς δουλειές ενδιαφέροντων δημιουργών με αρκετό diversity, αλλά δε θα το κάνω, επειδή μου αφήνει περισσότερο την αίσθηση ενός sampler.

judge_dredd_3JUDGE DREDD #3
Writer: Duane Swierczynski
Artist: Nelson Daniel
IDW

Μετά από τρία τεύχη της αμερικανικης εκδοχής του DREDD, νομίζω πως έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πού πάει ο τίτλος.

Το artwork της κύριας ιστορίας, το οποίο έχει αναλάβει σε μηνιαία βάση ο Nelson Daniel, με ξένισε στην αρχή, αλλά πλέον νομίζω πως πρόκειται για πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που θυμήθηκα ότι ίδιες σκέψεις είχα κάνει πριν 20 χρόνια σχεδόν για το (αρκετά διαφορετικό) artwork που είχε κάνει στο JUDGE DREDD της DC ο νεαρός και άγνωστος τότε J.H. Williams III. Το artwork στις backup ιστορίες προς το παρόν δε μου έχει κάνει αντίστοιχη εντύπωση (αν και στο προηγούμενο τεύχος είχαμε το αναμενόμενα καλό artwork του Brendan McCarthy).

Τα σενάρια του (τώρα-που-έχω-κάνει-όνομα-γράφω-ό,τι-κυκλοφορεί ) Duane Swierczynski έχουν κάτι από πολύ πρώιμο Dredd του 2000AD, αλλά με μια εντονότερη αίσθηση συνέχειας. Αν και δεν είναι αυτό ακριβώς που έχω στο μυαλό μου για Dredd (νομίζω πως έχει να κάνει με το είδος του χιούμορ), αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι η μικρή “πυκνότητα” της ιστορίας. Και πάνω που άρχισα να συνηθίζω την ιδέα ότι, λόγω των μικρότερων σελίδων απαιτείται μεγαλύτερο πλήθος τους, εδώ ξεκινά μια ιστορία που θα ολοκληρωθεί σε δύο τεύχη. Yποθέτω πως θα χρειαστώ λίγο χρόνο για να συνηθίσω σε αυτό…