PIRATES! IN AN ADVENTURE WITH SCIENTISTS!

Directors: Peter Lord, Jeff Newittpirates_in_an_adventure_with_scientists
Screenlpay: Gedeon Dadoe
Cast: Hugh Grand, Martin Freeman, Imelda Staunton, Salma Hayek, David Tennant κ.ά.
Music: Theodore Sapiro
Sony Pictures Animation/ Aardam Animations 

Στις 28 Μαρτίου του 2012, έκανε την πρεμιέρα της η ταινία animation με τον παραπάνω τίτλο, έπειτα από πέντε χρόνια προετοιμασίας, ένα μεγάλο, αλλά συνηθισμένο διάστημα για τέτοιου είδους παραγωγές.

Η ιστορία είχε γραφτεί αρκετά χρόνια πριν σαν παραμύθι, από τον ίδιο σεναριογράφο, ως μια προσπάθεια αποτυχημένου εντυπωσιασμού μιας κοπέλας. Παρόλο που το εγχείρημά του δεν απέδωσε καρπούς ως προς τον αρχικό του στόχο, αποδείχθηκε εξαιρετικά παραγωγικό, αφού ο σκηνοθέτης Peter Lord του πρότεινε να γράψει ο ίδιος και το σενάριο της κινηματογραφικής μεταφοράς.

Η τρίτη κατά σειρά ταινία των Studio Aardam έχει το χαρακτηριστικό ύφος των προηγούμενων CHICKEN RUN και WALLACE AND GROMMIT, με τους αστείους χαρακτήρες και τις τρελές εκφράσεις.

the-pirates-003_196088-480x360‘Οσον αφορά στους ηθοποιούς, είναι φυσικά άψογοι, με ονόματα όπως οι Hugh Grand, David Tennent (για όσους δε θυμούνται, είναι ο  προηγούμενος Doctor Who) και Salma Hayek, ονόματα που διακρίνει η πολύχρονη εμπειρία και ο επαγγελματισμός. Όλοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία που τους δόθηκε να συμμετάσχουν σε ένα τόσο ξεχωριστό project, δίνοντας ζωή σε έναν χαρακτήρα μόνο με τη φωνή τους.

Οι ήρωες της ιστορίας δεν είναι οι πειρατές που θα περίμενε να συναντήσει κανείς.  Ο καπετάνιος, με το “ευφάνταστο” όνομα Καπετάνιος Πειρατής είναι ένας καλόκαρδος θαλασσοπόρος που νοιάζεται για το πλήρωμά του, χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερη επιτυχία… στην ίδια την πειρατεία. Το πλήρωμα αποτελείται από τον Πειρατή με το Κασκόλ, ή Νο2, τον Αλμπίνο Πειρατή, τον Πειρατή με τις Εκπληκτικές Καμπύλες, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι γυναίκα, τον Πειρατή Που Του Αρέσουν Τα Ηλιοβασιλέματα Και Τα Γατάκια και ούτω καθεξής.

Η πρωτοτυπία δεν συναντάται στα p00r10bnχαρακτηριστικά του καθενός ξεχωριστά, αλλά στη συνύπαρξη όλων μαζί ως ομάδας. Επίσης, στο γεγονός ότι στην παρέα προστίθεται ο φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος που ανακατώνει τα πράγματα, με την αμφιταλάντευσή του μεταξύ καλού και καλού και με τη δειλή και ύπουλη – ωστόσο καλοπροαίρετη – προσωπικότητά του, η οποία διαφέρει πολύ από τη φανταστική εικόνα που μπορεί να έχουμε γι’ αυτόν, λόγω της σπουδαιότητας και της σοβαρότητας του έργου του.

Κύρια αντίπαλος είναι η προαναφερθείσα Βασίλισσα Βικτώρια, με το μαινόμενο μίσος της ενάντια σε κάθε πειρατή, αλλά και ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν είναι πειρατές “της δεκάρας”, αλλά αξίζουν να βρίσκονται στο σωματείο.

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να καταλάβουν έναν πολυπόθητο θησαυρό, προκειμένου να πείσουν μια για πάντα για την αξία τους, οι μεταξύ τους σχέσεις κλονίζονται και ηθικά διλήμματα μεταξύ χρήματος και δόξας ή αγάπης και αλληλεγγύης κάνουν την εμφάνισή τους.

queen-victoriaTα σκηνικά είναι απίστευτα καλοδουλεμένα και λεπτομερή, όπως επίσης και οι φιγούρες. Η τεχνική του βασίζεται στο stop-motion animation και τα CG, ενώ οι χαρακτήρες και οι περιβάλλοντες χώροι είναι φτιαγμένα από πλαστελίνη, ξύλο και πηλό. Είναι μια ταινία που απευθύνεται κυρίως στο παιδικό κοινό, με απολαυστικές εκφράσεις και χωρίς σύνθετα νοήματα.

Η μουσική, εκτός του ότι δίνει την απαραίτητη έμφαση και ολοκλήρωση κάθε συναισθήματος, λειτουργεί και σαν μουσικό διάλειμμα, προχωρώντας όμως την αφήγηση.

Είναι “μια ταινία για όλη την οικογένεια” όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζονται οι ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά, αλλά εύκολα τις απολαμβάνουν και οι συνοδοί τους. Να τη δείτε κι εσείς με τα παιδιά της παρέα σας.