Ryan Andrews: Μια Δόση Ρομαντισμού

http://www.ryan-a.com/ra3

Είναι φορές που εμείς οι ρομαντικοί άνθρωποι έχουμε νοσταλγικές διαθέσεις. Κι εκεί που έχουν αρχίσει να μας ζαλίζουν, βάζουμε να ακούσουμε λίγο γλυκανάλατη μουσικούλα, να διαβάσουμε ένα όμορφο βιβλίο, να δούμε μία μελό ταινία. Και όσοι είναι κομιξόφιλοι συχνά χάνονται στα panels τρυφερών comics, όπως αυτών του Ryan Andrews που πρόσφατα ανακάλυψα.

Ο δημιουργός διαλέγει να αφηγηθεί ιστορίες που, αν και κοντά στην πραγματικότητα, ξεφεύγουν στο παραμυθιακό σύμπαν. Η πρώτη μου επαφή με τα comics του έγινε μέσω του SARAH AND THE SEED, το οποίο έχει κερδίσει το Eisner Award για την κατηγορία Best Digital Comic. Μιλάει για τη ζωή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που, αποτυγχάνοντας να φέρει στη ζωή ένα φυσιολογικό παιδί, γεννά έναν περίεργο σπόρο τον οποίο και προσπαθεί να αναθρέψει. Συνεχίζοντας, το THIS WAS OUR PACT είναι η περιπέτεια πέντε παιδιών που αποφασίζουν να ακολουθήσουν τα φώτα που αφήνουν κάθε χρόνο οι συμπολίτες τους στο ποτάμι, με σκοπό να δουν αν το ρεύμα τα οδηγεί σε κάποια σπηλιά, στο βυθό με τις γοργόνες ή στον ουρανό. Νομίζω πως σε πολλούς θα θυμίσει τις περιπέτειες που είχαν ως παιδιά, με τις καλοκαιρινές τους παρέες. Ακολουθεί το OUR BLOODSTAINED ROOF, η ιστορία τριών αδερφών που ο θάνατος ενός κοπαδιού χηνών κοντά στο σπίτι τους σημαδεύει τη ζωή τους. Τέλος, το NOTHING IS FORGOTTEN περιγράφει τις μοναχικές στιγμές ενός παιδιού που μόλις έχασε τον πατέρα του και βρίσκει παρηγοριά στα φαντάσματα του δάσους.

Οι ιστορίες είναι απλές, με αρχή, μέση και τέλος, σωστούς και κάπως αργούς αφηγηματικούς ρυθμούς. Θα μπορούσε κανείς να τις κατηγορήσει για τα γλυκανάλατα ending τους και για την εν μέρει προβλέψιμη ροή τους. Προσωπικά, δε με ενοχλούν καθόλου, μιας και η τρυφερότητα είναι μέρος της ζωής μας και, αν πέσει σε καλά χέρια, μπορεί να μετατρέψει ιστορίες μέτριες σε ιδιαίτερα όμορφες.

ra4Όσον αφορά το σχέδιο… θα παίξουμε ένα παιχνίδι! Δείτε αυτά τα panels του THIS WAS OUR PACT και πείτε μου ποιος Έλληνας δημιουργός θα μπορούσε να τα είχε ζωγραφίσει. Αν το πρώτο όνομα που σας έρχεται στο μυαλό αρχίζει από Δ και τελειώνει σε ΙΑΛΥΝΑΣ, μπορείτε να καταλάβετε γιατί μου αρέσει τόσο. Είναι γλυκό, με ωραία λεπτομέρεια εκεί που χρειάζεται, ωραία πλάνα που μεταφέρουν τον αναγνώστη στο χώρο και την ατμόσφαιρα του comic. Το γεγονός ότι είναι ασπρόμαυρο ενισχύει ακόμα περισσότερο το νοσταλγικό και παραμυθιακό χαρακτήρα της δουλειάς του Ryan Andrews και δένει πολύ ωραία την ιστορία με το σχέδιο.

Αυτό που ίσως λείπει από το art part είναι η ποικιλία, μιας και οι γραμμές και οι χαρακτήρες είναι σχεδόν ίδιοι παντού. Βέβαια, το αποτέλεσμα παραμένει καλό και, αν ο Ryan Andrews αισθάνεται πως έχει κατασταλάξει σε ένα στιλ, τότε δεν μένει παρά να δούμε τις ιστορίες ως συνολικό έργο, γεγονός που δικαιολογεί την έλλειψη πρωτοτυπιών.

Ένα webcomic, λοιπόν, για δρόμους που οδηγούν στα αστέρια και δέντρα που γεννούν παιδιά. Οπωσδήποτε αξίζει να ρίξει μια ματιά κανείς, ιδίως με τη συνοδεία νοσταλγικής διάθεσης. Άλλωστε, μεταξύ μας τώρα, ξεπέρασε ποτέ κανείς στ’ αλήθεια τα παραμύθια;

notes:
1. Μπορεί κανείς να αγοράσει το pdf του THIS WAS OUR PACT, διαθέτοντας όποιο ποσό θέλει
2. In Kickstarter we trust! Τα webcomic του Andrews είναι πλέον διαθέσιμα και σε έντυπη μορφή!
3. Το πρώτο comic που ολοκλήρωσε ο Ryan Andrews. Ναι, η σκηνή είναι κοινότοπη και χιλιοειπωμένη. Και τώρα είναι χιλιακαιεναειπωμένη, μα τι πειράζει τέλος πάντων;

ra1ra2