MANIA COMIX! Έκθεση Και Παιδικό Εργαστήρι Από Τον Benoit Pare

Μια εικαστική έκθεση με τον γενικό τίτλο COMIX MANIA έκανε τα εγκαίνιά της στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall, το Σάββατο 2 Μαρτίου (13.00). Πρόκειται για την έκθεση του Γάλλου Benoit Pare, ο οποίος, στις 9 και 16 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει στο χώρο της γκαλερί και δύο παιδικά εργαστήρια ζωγραφικής. Περισσότερες λεπτομέρεις στα δελτία Τύπου που ακολουθούν:

Ο BENOΙT PARE ΣΤΗΝ KAPOPOULOS FINE ARTS ΣΤΟ GOLDEN HALL

COMIX MANIA!

«Το παιδί είναι ο γονιός του ανθρώπου»
Ινδιάνικο ρητό

Με όχημα το κόμικ και βασικό θέμα τους αγαπημένους ήρωες των παιδικών μας χρόνων ο Μπενουά Παρέ δημιούργησε μια νέα εκρηκτική δουλειά, που, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Comix Mania!», παρουσιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts από το Σάββατο 2 Μαρτίου (13.00). Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση του Μπενουά Παρέ στην Kapopoulos Fine Arts με την οποία διατηρεί αποκλειστική συνεργασία.

benoit_1

Ως αντίδοτο στη διάχυτη θλίψη της εποχής, ο καταξιωμένος ζωγράφος οικειοποιείται τις τεχνικές των κόμικς για να φτιάξει νέους κόσμους μέσα στα όρια του καμβά, τους οποίους προτείνει ως προορισμούς απόδρασης. Ο Μπενουά Πάρε μας οδηγεί στην χαρά που προσφέρουν τα κόμικς, τα οποία θεωρεί υψηλής αξίας σύγχρονη τέχνη. Οι πίνακές του χαρακτηρίζονται από εκρήξεις αγνών χρωμάτων, ενώ οι ήρωες του γίνονται οι πρωταγωνιστές και οι οικοδεσπότες αυτού του νέου κόσμου που ανακαλύπτει και ανοίγει διάπλατα τις πύλες του στο φιλότεχνο κοινό.

Ο Τεν Τεν, η Μπέτυ Μπουπ, ο Σπάιντερμαν, η Γουόντερ Γούμαν, ο Κάπτεν Αμέρικα, ο Ταρζάν, αλλά και ο Σκρουτζ, η Μίνυ, τα τρία γουρουνάκια, μας παίρνουν από το χέρι για να μας μεταφέρουν στο παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Όμως ο Μπενουά Παρέ δεν δημιουργεί απλά πορτρέτα. Τοποθετεί τους ήρωες του σε ένα ευρηματικό φόντο, το οποίο συμπληρώνει την ιστορία τους, ενώ συχνά βάζει τους πρωταγωνιστές του να συναντηθούν στο ίδιο έργο, αναπλάθοντας το αιώνιο παιχνίδι της προσέγγισης ανάμεσα στα δύο φύλα. Έτσι ο Τεν Τεν συναντά την Μπέτυ Μπουπ, ο Σπάιντερμαν εμφανίζεται με φόντο έναν πολύχρωμο λαβύρινθο ως μεταφορά της ατέρμονης αναζήτησης του ζωγράφου, ενώ ο Πίτερ Παν πετάει πάνω από την σύγχρονη Ελλάδα, αναζητώντας τη δική του χώρα του «ποτέ».

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν μέσα από μια αλχημιστική διαδικασία που απαιτεί τέλεια γνώση των υλικών και των εικονικών θεμάτων που ανήκουν στη δυτική εικαστική παράδοση. Οι πίνακες του Μπενουά Παρέ χαράσσουν μία άλλη κατεύθυνση του βλέμματος. Αν και τα κόμικς προήλθαν από τη ζωγραφική, ήταν στην ουσία μία ανάγκη, ένα βήμα, προς την απλοποίησή της.
Αυτό που βασιλεύει στο εικαστικό σύμπαν του Παρέ είναι η ανόθευτη ευτυχία και ανεμελιά -οι αντίπαλοι του παραλόγου και της ματαιότητας. Ο Παρέ λέει ότι η μεγαλύτερη του επιθυμία όταν δουλεύει είναι να μπορέσει να επιτύχει να μεταδώσει μέσα από τους πίνακες του την ενέργεια που νιώθει όταν τους δημιουργεί: μια δονούμενη ενέργεια. Κατά τη γνώμη του, ο ρόλος της τέχνης, όπως το δείχνει και ιστορικά η θέση του εικαστικού καλλιτέχνη στην κοινωνία, είναι να παρέχει πρόσβαση στην αρκάνα της δημιουργίας. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος αποτελεί από μόνος του ένα δίκτυο σχημάτων εν τη γενέσει, διαχρονικών σημαδιών, μαγνητικών δεσμών σε συνεχή αλληλεπίδραση με το σύνολό του. Ο καλλιτέχνης είναι εδώ μόνο για να υπενθυμίσει στον άνθρωπο την αληθινή του φύση.

Μαθητής του Κεσσανλή ο Παρέ, από την πρώτη γενιά που έζησε το ελεύθερο, ανανεωτικό πνεύμα της νέας ΑΣΚΤ στην Πειραιώς, μεταφέρει στο σώμα της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα έναν μετα-μοντερνισμό που, με τρόπο φυσικό, συγχωνεύει στοιχεία από δύο πατρίδες, (έχει γεννηθεί στο Παρίσι) τις επιρροές δύο πολιτισμικών κέντρων και όχι μόνο.

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 2 Μαρτίου 2013, ώρα 13.00 μμ.
Διάρκεια έκθεσης: 2 Μαρτίου – 23 Μαρτίου
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 10.00- 21.00 και Σάββατο 10.00-20.00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΚΘΕΣΗΣ:
www.kapopoulosart.gr
Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη στο www.benoitpare.com

benoit_2

Μπενουά Παρέ βιογραφικό

Ο Μπενουά Παρέ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961. Είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας από το 1986. Έπειτα από τις πρώτες του σπουδές στο Παρίσι, σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλο τον Ν. Κεσσανλή και χαρακτική με τον Θ. Εξαρχόπουλο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (1987-1992), από την οποία και αποφοίτησε με άριστα (30/30). Πέραν της ζωγραφικής, έχει επίσης ασχοληθεί με διαφήμιση, γραφιστική, σκηνικά θεάτρου, τοιχογραφίες, βυζαντινή τέχνη, πορτραίτα, εικονογράφηση βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων, καθώς επίσης και με το Internet. Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΠΟ ΤΟΝ BENOΙT PARE ΚΑΙ ΤΗΝ KAPOPOULOS FINE ARTS ΣΤΟ GOLDEN HALL

Με αφορμή τη νέα του έκθεση που παρουσιάζει στην αίθουσα τέχνης Kapopoulos Fine Arts κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Comix Mania!», ο εικαστικός καλλιτέχνης Μπενουά Παρέ θα πραγματοποιήσει στο χώρο της γκαλερί δύο παιδικά εργαστήρια ζωγραφικής τo Σάββατo 9 και 16 Μαρτίου 2013, ώρα 12.00 με 14.00 μ.μ. Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση του στην Kapopoulos Fine Arts, με την οποία διατηρεί αποκλειστική συνεργασία.

Σ αυτή του τη νέα ενότητα έργων ο Μπενουά Παρέ έχει για όχημα του το κόμικ και για βασικό του θέμα τους αγαπημένους ήρωες των παιδικών μας χρόνων. Ο Τεν Τεν, η Μπέτυ Μπουπ, ο Σπάιντερμαν, η Γουόντερ Γούμαν, ο Κάπτεν Αμέρικα, ο Ταρζάν, αλλά και ο Σκρουτζ, η Μίνυ, τα τρία γουρουνάκια, θα ξεπηδήσουν από τους πίνακες του ζωγράφου, και μαζί με τον Μπενουά Παρέ θα πάρουν τα παιδιά από το χέρι, για να τα μεταφέρουν σε κόσμους γεμάτους χρώμα και φαντασία.

Το παιδικό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί σε έναν διαμορφωμένο χώρο με την υποστήριξη του Golden Hall. Με τον καλλιτέχνη παρόντα τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ιχνηλατήσουν «αντίγραφα» των έργων της έκθεσης με τη δική τους πινελιά και φαντασία! Με τη καθοδήγηση του καλλιτέχνη (ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε παιδικά workshops) και μιας παιδαγωγού, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν με διάφορα υλικά και να δημιουργήσουν τους αγαπημένους τους ήρωες από τα comics.

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο των comics!

 

4 Comments