PREVIEWS PICKS (MARCH 2013)

Ένας ακόμη μήνας ξεκίνησε και μαζί του ελπίζουμε να φέρει και λίγη ζέστη, λίγο πιο καλό καιρό. Για αυτό που δε χρειάζεται να ελπίζουμε είναι να μας φέρει προτάσεις για καλά comics, γιατί, όπως φαίνεται, το PREVIEWS της Diamond φροντίζει για αυτό. Και για να μας παρουσιάσουν αυτές τις προτάσεις φροντίζουν οι Νίκος Λάμπρης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Μυρτώ Τσελέντη.

ΒLUE PAGES (Νίκος Λάμπρης)

Η ώρα για ένα ακόμα Previews Picks έφτασε, και ως συνήθως οι επιλογές από τους μικρότερους mainstream publishers (Dark Horse) είναι πιο ενδιαφέρουσες από τους μεγάλους, Marvel και DC.

Marvel

ΙRON MAN 258.1 – 258.4 (pM 46-47, $3.99)
Η μοναδική επιλογή από Marvel αυτό το μήνα. Δεν καταλαβαίνω την αρίθμηση, θα μπορούσε να είναι και limited series. O David Michelinie και ο Bob Layton επιστρέφουν στον ήρωα που βοήθησαν να καθιερωθεί. To preview artwork φαίνεται πολύ καλό και σίγουρα θα φέρει όμορφες αναμνήσεις στους πιο παλιούς fans.

IronManDark Horse

KING CONAN: HOUR OF THE DRAGON #1 (pg. 54-55 , $3.50)
Νέο limited series με τον Conan, με πολύ δυνατό creative team που μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική από τον on-going τίτλο.

DC

7 AGAINST CHAOS HC (pg. 128, $24.99)
Και από τη DC μια επιλογή αυτό το μήνα, αλλά καλή. O Paul Chadwick αφήνει για λίγο το CONCRETE και συνεργάζεται με το Harlan Ellison, σε ένα original graphic novel που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας. Οι fans του Chadwick πιστεύω ότι θα το τσεκάρουν.

KingConanIDW

Πολύ δυνατά παίζει η IDW αυτό το μήνα με τις ακόλουθες επιλογές.

HALF PAST DANGER (pg. 164, $3.99)
Pulp adventure στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με πολύ ενδιαφέρον σχέδιο. Αξίζει να το ελέγξετε.

THE BEST OF EC Vol 1: ARTIST’S EDITION (pg. 165, pls inquire)
Η IDW συνεχίζει την εξαιρετική σειρά ARTIST’S EDITION, αυτή τη φορά με ανθολογία από κορυφαίους καλλιτέχνες της EC.

MICHAEL WM. CALUTA: SKETCHBOOK SERIES, Vol 4 (pg. 183, $9.99)
O Kaluta είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στο χώρο και εδώ μπορείτε να διαπιστώσετε το λόγο.

GREEN PAGES (Ανδρέας Μιχαηλίδης)

Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι θύμα μιας παραδοξότητας – παρόλο που σπάνια παραγγέλνω πολλά πράγματα από τις “πράσινες σελίδες” του PREVIEWS, είναι το κομμάτι που με διασκεδάζει περισσότερο να ξεφυλλίζω. Ίσως είναι η τεράστια ποικιλομορφία, ίσως τα διάφορα παλαβά που βρίσκω μπροστά μου, ίσως το γεγονός ότι δεν βλέπω τα ίδια, βαρετά και αναμασημένα των “μπλε σελίδων”. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το μήνα θα πρέπει να με ανεχτείτε. Πάμε, λοιπόν!

STEAMPUNK SNOW WHITE (Antarctic Press, pg. 240, $5.99)
Ο Rod Espinosa (COURAGEOUS PRINCESS) μας φέρνει μια… “ατμοκίνητη” Χιονάτη επαναστάτρια. Σε έναν κόσμο όπου η Βασίλισσα έχει ξεκινήσει μια σειρά επεκτατικών πολέμων, με τη βοήθεια γιγάντιων ατμοκίνητων μηχανών, κάνοντας
το λαό να βογκάει από τους φόρους. Η Χιονάτη εναντιώνεται στη μητέρα της και βρίσκεται στο πλευρό του Lone Fox, The Reason for Dragons HC - Coverενός παρανόμου που προσπαθεί να θέσει ένα τέρμα στην τρέλα της Βασίλισσας.

THE REASON FOR DRAGONS HC (Archaia, pg. 244, $19.95)
Μια ιστορία με δράκους, ιππότες, μοτοσικλέτες και έναν έφηβο που ανακαλύπτει την αξία της φαντασίας. Μετά από έναν καυγά με τον πατέρα του, ο βιβλιοφάγος Wendell καταλήγει στο χώρο του εγκαταλειμμένου (και πιθανώς, στοιχειωμένου) Renaissance Fair, όπου τον αναγκάζουν να μπει οι νταήδες του σχολείου του. Εκεί βρίσκει έναν αλλόκοτο άνδρα που ισχυρίζεται ότι είναι ο ιππότης Habaersham και ότι σκοπός του είναι να σκοτώσει τον δράκο του δάσους. Όσο περισσότερο κάνει παρέα με τον νέο, εκκεντρικό του φίλο, ο Wendell αρχίζει και αντιλαμβάνεται ότι ίσως ο ιππότης να μην είναι ολότελα τρελός…

Mouse Guard Legends of the Guard Vol. 2 #1MOUSE GUARD: LEGENDS OF THE GUARD VOL.2 #1 (Archaia, pg. 246, $3.50)
Τα ποντίκια επιστρέφουν! Περισσότερες ιστορίες από τους θαμώνες της ταβέρνας “June’s Alley”, όπου η ιδιοκτήτρια προκαλεί τους μπαταξήδες να ξεπληρώσουν το χρέος τους κερδίζοντας σε έναν διαγωνισμό ιστοριών. Ιστορίες για τα ηρωικά ποντίκια με τον μανδύα, από 13 guest δημιουργούς και τον “πατέρα” της σειράς, David Petersen – ανάμεσά τους οι Stan Sakai, Ben Caldwell, Rick Geary και Bill Willingham!

ARSENIC LULLABY: THE BIG STALL ONE-SHOT (Arsenic Lullaby Publishing, pg. 254, $11.99)
Ο Cthulhu τσακώνεται με έναν εκδότη εφημερίδας σχετικά με το ποιος είναι πιο cool – ο ίδιος ή ο Σατανάς; Έχει μέσα κι άλλα – από τον Douglas Paszkiewicz. Σοβαρά, θέλετε κι άλλο λόγο για να το πάρετε; Σάπιο black humor λέμε!

Suicide Risk #1 - CoverSUICIDE RISK #1 (BOOM!, pg. 279, $3.99)
Superheroes, the Carey way! Στον κόσμο μας υπάρχουν πανίσχυρα πλάσματα , άλλα ταγμένα με το καλό και άλλα με το κακό – τα περισσότερα, δυστυχώς, με το κακό. Οι ήρωες πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο και οι αστυνομικοί παίζουν περίπου το ρόλο του canon fodder. Ένας αστυνομικός, ωστόσο, ο Leo Winters, προσπαθεί να κάνει τη διαφορά, τόσο βάζοντας ένα τέρμα στα ποτάμια αίματος που χύνονται καθημερινά, όσο και λύνοντας το μυστήριο της εμφάνισης αυτών των όντων.

NEW GENESIS #1 (of 12) (BOOM!, pg. 280, $3.99)
Η πρώτη σειρά που επιχειρεί να γράψει ο Clive Barker αποκλειστικά για comics, της οποίας το βασικό θέμα είναι η επιστροφή του Θεού – και η καταστροφή που αφήνει στο πέρασμά του. Με τον Barker υπάρχει πάντα το ρίσκο του κακού παραληρήματος, αλλά και η ελπίδα του εκπληκτικά καλογραμμένου παραληρήματος. Ίδωμεν.

MARBLE SEASON HC (Drawn & Quarterly, pg.293, $21.95)
Δεν είμαι προσωπικά ιδιαίτερα fan των Hernandez, αλλά ξέρω ότι αρκετοί και αρκετές εκεί έξω θα ενδιαφερθούν για τη συγκεκριμένη ημι-αυτοβιογραφική νουβέλα για μια παρέα παιδιών που μεγαλώνει στην California της δεκαετίας του ’60.

PAYING FOR IT GN (Drawn & Quarterly, pg.293, $19.95)
Τον Chester Brown μπορώ να πω ότι οριακά τον απεχθάνομαι (πυρσοί και δικράνια στο Comicdom), όμως το συγκεκριμένο, ένα χρονικό της σχέσης του δημιουργού με τον κόσμο της πορνείας (και της ένθερμης υποστήριξής του), έχει συγκεντρώσει καλές κριτικές. Είναι resolicited, οπότε έχετε μια δεύτερη ευκαιρία να το αποκτήσετε.

Grimm #1GRIMM #1 (Dynamite, pg. 301, $3.99)
Το GRIMM είναι μια τηλεοπτική σειρά που με εξέπληξε. Αντιμετωπίζοντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα πλάσματα των παραμυθιών, τις ιστορίες τους, τη λειτουργία των ανθρώπων που αυτοαποκαλούνται Grimm, καθώς και έχοντας αρχικά στη διάθεσή της πολύ λίγα χρήματα για ικανοποιητικά εφέ, κατάφερε να διεκδικήσει ένα σημαντικό κοινό, βελτιώνοντας συνεχώς την απόδοσή της. Το comic ακολουθεί την Kelly Burkhardt, μητέρα του πρωταγωνιστή, καθώς προσπαθεί να καταστρέψει τα τρία χρυσά καταραμένα νομίσματα της Ζακύνθου.

RED-HANDED: THE FINE ART OF STRANGE CRIMES HC (:01 First Second, pg. 318, $26.99)
Στην πόλη Red Wheelbarrow, ο Detective Gould λύνει κάθε έγκλημα εν τάχει, μέχρι τη μέρα που αρχίζει να λαμβάνει χώρα μια σειρά από παράξενα, ανεξήγητα εγκλήματα, τα οποία μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους – ή μήπως όχι; η απάντηση βρίσκεται στο μυαλό του δημιουργού, Matt Kindt.

Old Castle's Secret - CoverWALT DISNEY’ S DONALD DUCK: THE OLD CASTLE’S SECRET HC (Fantagraphics, pg. 320, $28.99)
Ιστορίες του παπιάνθρωπου Barks από το 1948, συμπεριλαμβανομένης της εκπληκτικής ιστορίας του τίτλου, την οποία μερικοί από εμάς διαβάσαμε στο ΚΟΜΙΞ #37, παλιά, πολύ παλιά…

PEYO: THE LIFE AND WORK OF A MARVELOUS STORYTELLER SC (NBM, pg. 331, $50.00)
Ένα αρκετά τσιμπημένο βιβλίο 250 σελίδων, γεμάτο με σκίτσα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα γύρω από τον δημιουργό των Smurfs (ή Στρουμφακίων). Αν σας ψήνει, καλώς.

CAPOTE IN KANSAS HC (Oni Press, pg.336, $19.99)
Το χρονικό του ταξιδιού που έκανε ο Truman Capote στο Kansas για να γράψει την non-fiction, δημοσιογραφική νουβέλα του, IN COLD BLOOD, προκειμένου να μάθει από κοντά για το έγκλημα, τους ανθρώπους και τελικά να βρεθεί και προσωπικά αναμεμειγμένος στην υπόθεση. Πιθανώς το pick of the month για μένα.

Είχα κι άλλα – ήταν ένα απρόσμενα πλούσιο PREVIEWS – αλλά έχω ήδη ξεφύγει, οπότε σας προτείνω να το ξεφυλίσσετε ενδελεχώς.

MANGA (Μυρτώ Τσελέντη)

Είσαι στην φάση, αγαπητέ αναγνώστη του Comicdom, που έχεις γύρω στις χίλιες δουλειές και υποχρεώσεις ταυτόχρονα, στην φάση όπου έχει αρχίσει η pre–Con περίοδος με όλα τα έξτρα βάρη της, στην φάση όπου φαντασιώνεσαι πόσο υπέροχη θα ήταν η ζωή σου, αν μπορούσες να βρίσκεσαι σε δυο σημεία ταυτόχρονα ή αν είχε εφευρεθεί η τηλεμεταφορά και ακριβώς εκείνη την στιγμή έρχεται ο editor με δακρυσμένα μάτια, με ραγισμένη φωνή και τρέμουλο στο χέρι και σου ζητά να κάνεις Previews Picks. Πώς να πεις όχι; Και, άλλωστε, πόσα καλά manga να έχει αυτός ο μήνας; Χα! Έτσι την πάτησα, φίλε αναγνώστη, γιατί αυτός ο μήνας έχει και πολλά και καλά manga, οπότε και η συνείδησή μου επιβάλει να σε ενημερώσω και να ανακαλύψω αργότερα πόσο γρήγορα μπορώ να τρέξω!

chihoicoverfinalwebTHE LIBRARY BY CHIHOI HC (Conudrum International, pg.292 $20.00 )
OΚ, αυτό δεν είναι τυπικά manga, αλλά manhua, καθότι ο δημιουργός του είναι Κινέζος, αλλά υποθέτω ότι εδώ σε αυτό το τμήμα μπαίνουν all things Asian. Επιπλέον, η πρώτη δουλειά του Chihoi που μεταφράζεται στα Αγγλικά είναι μια αρκετά σημαντική κυκλοφορία. Όχι μόνο επειδή τα έργα των Κινέζων δημιουργών comics που εκδίδονται στα αγγλικά είναι τόσο περιορισμένα (LITTLE THUNDER κανείς; Ναι, κι εγώ εύχομαι και ελπίζω διαρκώς…), αλλά κι επειδή είναι αρκετά ιδιαίτερη περίπτωση. Οι μη-Ιάπωνες, Ασιάτες δημιουργοί πρέπει να περνούσαν (και ακόμα να περνάνε) μια φάση “θα κάνω κι εγώ manga” με μέτρια αποτελέσματα, όχι γιατί δεν μπορούσαν, αλλά επειδή έδιναν στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μεγάλο βάρος στο σχέδιο, αγνοώντας το σενάριο που ήταν εντελώς σχηματικό. Ο εναλλακτικός και αυτοδίδακτος δημιουργός Chihoi, όμως, επέλεξε έναν πολύ πιο προσωπικό δρόμο στην δουλειά του που δεν θυμίζει εμφανώς manga. Μπορείτε να δείτε δείγματα και να κρίνετε και μόνοι σας στο προσωπικό του site.

artbook_2250_591352904LAST OF THE MOHICANS HC (PictureBox, pg.339 $24.95)
Μια ακόμα παράδοξη κυκλοφορία για αυτό το μήνα. Ο Sugeru Sugiura (1908-2000) θεωρείται ένας από του πατέρες του manga και ειδικά του σουρεαλιστικού, κωμικού strip, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιαπωνία. Επίσης, τον έχει αναγνωρίσει ως επιρροή μέχρι και ο Miyazaki. Εδώ, όμως, δεν έχουμε κάποια ανθολογία από τα strips του, αλλά τη μεταφορά σε manga του O TΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΩΝ ΜΟΪΚΑΝΩΝ. Ναι, του γνωστού. Οπότε, ένα τμήμα του εαυτού μου το θέλει για ιστορικούς λόγους, ένα άλλο διαμαρτύρεται εντόνως ότι η υπόθεση μυρίζει πεταμένα λεφτά από χιλιόμετρα, μάλλον κανά νόμισμα θα στρίψω για να αποφασίσω στο τέλος.

e0004588_63625UTSUBORA: THE STORY OF A NOVELIST OMNIBUS SC (Vertical Inc., pg.360 $18.95)
Άλλο ένα ντεμπούτο μετάφρασης για αυτό τον μήνα. Η Asumiko Nakamura έχει κάνει μια σχετική αίσθηση τα τελευταία χρόνια στα εναλλακτικά manga και προσωπικά ανυπομονώ να την διαβάσω για να δω τι λέει.

Το σχέδιό της μου κινεί επαρκώς την περιέργεια, οπότε ας ρίξουμε και μια ματιά στο σενάριο, για να μην ψωνίζουμε γουρούνια στο σακί. Ο ξαφνικός θάνατος μιας νεαρής συγγραφέως οδηγεί το μυθιστόρημά της σε έκδοση και την αδελφή της να μην πιστεύει ότι ήταν αυτοκτονία. I’m in!

SUNNY Vol.1 HC (Viz Media, pg.362 $22.99)
Νέα δουλειά του Taiyo Matsumoto! Εάν δεν ξέρεις γιατί χορεύω στην καρέκλα μου από χαρά, προφανώς και δεν έχεις διαβάσει το TEKKONKINKREET, οπότε α) ντροπή σου, β) τρέχα να επανορθώσεις άμεσα! Δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο. Και ναι, εδώ γουρούνι στο σακί, δεν χρειάζεται να διαβάσω καμία υπόθεση, να δω κανένα preview για να ξέρω ότι hands down αυτό θα είναι καλό comic.