SNAPSHOT REVIEWS 14-03-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Uncanny X-Men 1UNCANNY X-MEN (Vol 3) #1-#2
Writer: Brian Michael Bendis
Artist: Chris Bachalo
Marvel Comics

Η ναυαρχίδα των X-τίτλων επιστρέφει, σε μια σειρά που πρωταγωνιστή έχει τον έκπτωτο ηγέτη των X-Men, Cyclops, μαζί με τους σκιώδεις Magic, Emma Frost και Magneto.

Ο Bendis, μετά το ALL NEW X-MEN, αναλαμβάνει και αυτή τη σειρά, που είναι στην ουσία συμπληρωματική της πρώτης, καθώς εξιστορεί την άλλη πλευρά του νομίσματος. Δύο είναι οι ξεκάθαροι στόχοι της σειράς: Η επανάσταση των μεταλλαγμένων κάτω απο το έξυπνο banner “Cyclops was right” και η στρατολόγηση των “new mutants” που έχουν αρχίσει να ξεπηδούν στην Γη.

Η ικανότητα του Bendis στους διαλόγους είναι και πάλι παρούσα, άλλα όπως και στο ALL NEW X-MEN, εκπλήσσει ευχάριστα με το heavy-continuity narration του, που δεν το περίμενα, να πω την αλήθεια. Στα πλήν, δεν φαίνεται να έχει βρεί την “φωνή” της Emma Frost, κάτι που θα λείψει σε πολλούς. Στα ουδέτερα, το σχέδιο του Chris Bachalo, που είναι περι ορέξεως, either you hate it or love it. 

Age of Ultron 1AGE OF ULTRON #1
Writer: Brian M. Bendis
Artist: Bryan Hitch
Marvel Comics

Περίπου 6 μήνες μετά το AVENGERS vs X-MEN, το επόμενο event της Marvel έφτασε. Το πολυδιαφημισμένο, και απο καιρό ολοκληρωμένο, AGE OF ULTRON, είναι το event που ο Bendis μας είχε ταράξει στα teaser εδώ και χρόνια και η τελευταία δουλειά του Brian Hitch στη Marvel, για πάντα, όπως έχει δηλώσει.

Το setting και η τεχνική αφήγησης, θυμίζουν τα προηγούμενα “AGE OF…” της Marvel και πιο έντονα απο όλα το AGE OF X του Mike Carey. Βρισκόμαστε σε ένα δυστοπικό μέλλον(;), όπου ο Ultron έχει ήδη κερδίσει, χωρίς καμία εξήγηση του πως ή γιατί. Παρόλο που ο Bendis έχει πεί ξεκάθαρα ότι η σειρά είναι εντός continuity, o Spider-Man είναι ο Amazing και η Emma Frost φοράει λευκά, οπότε χρονικά ίσως να μιλάμε για πριν το Marvel NOW!. Ή επειδή η σειρά είναι έτοιμη εδώ και καιρό, να τους ξέφυγε, οπότε μιλάμε για major fail!

Ο Hitch, στο σχέδιο, δίνει ρέστα στα πανοραμικά πλάνα και στην background λεπτομέρεια, αλλά συνεχίζει να κάνει πολύ περίεργα, εώς εφιαλτικά, πρόσωπα (εκτός εαν είναι πολύ κοντινό πλάνο) και μου δημιουργεί απορία η απήχηση που έχει ως σχεδιαστής.

Guardians OT Galaxy 1GUARDIANS OF THE GALAXY #0.1
Writer: Brian M. Bendis
Artist: Steve McNiven
Marvel Comics

Τρίτος τίτλος πρεμιέρα στη σειρά για τον Bendis και έτσι μου έρχεται να μετονομάσω τα Snapshots Reviews σε The Bendis Special. Πρίν λίγες ημέρες, ο Τάσος Κυριακίδης σας μίλησε για το GUARDIANS OF THE GALAXY INFINITE COMICS #1, που αποτελεί τον ηλεκτρονικό πρόλογο του GUARDIANS OF THE GALAXY και μας παρουσιάζει τον Drax The Destroyer. Στο #0.1, έχουμε το origin του αρχηγού της ομάδας, Starlord.

Σε αντίθεση με την ιστορία του Drax, που ήταν τυχαία και άστοχη, εδώ έχουμε ένα έξοχο origin story, τόσο σε ρύθμο όσο και σε περιεκτικότητα, συνδυασμένο με το λεπτομερές και καθαρό σχέδιο του Steve McNiven. Αν και το στιλ του τεύχους είναι σχετικά κινηματογραφικό, αυτό είναι μάλλον φυσικό επόμενο, εν αναμονή της ομώνυμης ταινίας.

Ως φαν των Marvel cosmic ιστορίων των Dan Abnett και Andy Lanning, ένιωσα μια ανακούφιση διαβάζοντας αυτό το τεύχος. Ας ελπίσουμε και τα επόμενα να κρατήσουν το ίδιο δημιουργικό επίπεδο.

Nova 1NOVA (Vol 5) #1
Writer: Jeph Loeb
Artist: Ed McGuinness
Marvel Comics

Η επόμενη πρεμιέρα του μήνα, ανήκει και αυτή στο cosmic universe της Marvel, ειπωμένη από τον Jeph Loeb, αυτή τη φορά.

Ξεκαθαρίζω ότι δεν μπορώ να χωνέψω με τίποτα ότι το 15χρονο που απεικονίζεται είναι ο νέος Nova. Δεν μπορώ να χωνέψω με τίποτα, επίσης, ότι Nova είναι ο Sam Alexander και όχι o Richard Rider. Εφόσον ο Peter Quill γύρισε ως Starlord, γιατί όχι και ο Nova; With that out of the way, δεν μπορώ παρά να πώ ότι, αντικειμενικά, ήταν ένα πολύ ευχάριστο τεύχος. Τα ελαττώματα του Jeph Loeb απουσιάζουν και το σχέδιο του McGuinness είναι δυναμικό και χορταστικό.

Αν και το origin του νέου Nova είναι επικίνδυνα παρόμοιο με εκείνο του Starlord, κάτι που μάλλον είναι σύμπτωση, σίγουρα υπάρχει άμεση σχέση με το GUARDIANS OF THE GALAXY.

Sex 1SEX #1
Writer: Joe Casey
Artist: Piotr Kowalski
Image Comics

Μετά από τόση μεγάλη δόση superhero comics, λίγο SEX είναι ότι πρέπει…

(Αυτό ακουγόταν αλλιώς στο κεφάλι μου…)

Η νέα σειρά του Joe Casey, τιτλοφορείται απλά SEX, όπου μετά το θεϊκό BUTCHER BAKER, RIGHTEOUS MAKER, είναι η σειρά που έχω εναποθέσει μεγάλες ελπίδες. Με σαφέστατες επιρροές απο το WATCHMEN, ύφος που σε παραπέμπει και το σχέδιο, αλλά και από το Batman mythos, βλέπουμε την ανάλυση της εσωτερικής ψυχολογίας ενός πρώην ήρωα. Προσθέστε και μια αρκετά explicit girl-on-girl σκηνή, που δεν είναι εκεί μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί ο τίτλος, τί άλλο να θέλει κανείς;

Το όνομα του Piotr Kowalski το συναντώ για πρώτη φορά, αλλά αυτό το τεύχος είναι ικανό να τον βάλει στο χάρτη μια για πάντα. Ως μπόνους, που είμαι σίγουρος ότι ο Joe Casey το έκανε μοναχά για μένα (!;), στο τέλος του τεύχους επιστρέφουν τα τρελά του editorial, διανθισμένα με γράμματα αυτή τη φορά.