HIPSTERS

425814_383463665015636_1515517921_nWriter/Artist: Andrian vom Baur
www.hipsters-comic.com/

Η κουλτούρα του “νέου-hip” έχει εξαπλωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Τα μεγάλα sexy/cute γυαλιά, τα ατελείωτα κασκόλ που τυλίγονται γύρω από λαιμούς χειμώνα-καλοκαίρι, τα τρελά κουρέματα και τα πολύχρωμα αξεσουάρ υπάρχουν πλέον σε όλους μας, λίγο-πολύ. Στοιχεία αυτής της κουλτούρας έχουν υιοθετηθεί, περισσότερο ή λιγότερο, έχουν στιγματιστεί, ή απενοχοποιηθεί.

Όντας, λοιπόν, και ο Andrian vom Baur μέλος του συγκεκριμένου κοινωνικού συνόλου, όπως ο ίδιος παραδέχεται, δημιουργεί το παρόν webcomic, όπου όλοι οι ήρωές του είναι HIPSTERS. Στο γιατί διάλεξε τους συγκεκριμένους  χαρακτήρες, απαντάει ότι τους βρίσκει διασκεδαστικούς. Έχει αρκετούς φίλους hipsters, ενώ σύμφωνα με κάποιους άλλους, επίσης φίλους του, ανταποκρίνεται και ο ίδιος σε αυτό το χαρακτηρισμό. Βέβαια, τον αρνείται, όπως άλλωστε κάθε hipster που σέβεται τον εαυτό του, αντιμαχόμενος τη mainstream κουλτούρα που απεχθάνεται, την ίδια στιγμή που οι όμοιοί του έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που το “hip” έχει γίνει συνηθισμένο και τo alternative έχει γίνει mainstream.

Ο Γερμανός κομίστας και illustrator ξεκίνησε το webcomic του το 2009 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με εβδομαδιαίες ανανεώσεις. Η ιστοσελίδα του δημιουργήθηκε στα γερμανικά και αργότερα προστέθηκε η δεύτερη γλώσσα των αγγλικών. Μερικά στριπάκια δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί. Οι χαρακτήρες του εμφανίστηκαν σε διάφορα έντυπα comic, πριν το διαδίκτυο, χωρίς, όμως, να δίνεται έμφαση, τόσο στην κοινωνική τους συμπεριφορά, όσο και στις στυλίστικές τους επιλογές.

545192_565982250097109_1857008080_n Οι περιπέτειές τους, λοιπόν, εκτυλίσσονται σε διάφορους χρόνους και τόπους, στους οποίους τυγχάνει, όχι απαραίτητα πάντα, να υπάρχει κάποια λογική εξήγηση.

Στο πρώτο κεφάλαιο, με τίτλο ΗIPSTERS VS MONSTERS, παρεξηγημένα τέρατα κάνουν την εμφάνισή τους, κατά λάθος, σε ένα club. Το σχέδιο είναι εντελώς απλό και καρτουνίστικο. Στο δεύτερο κεφάλαιο, HIPSTERS VS ZOMBIES, γίνεται λίγο πιο τρισδιάστατο, με την εμφάνιση των σκιών και του πολυπλοκότερου στησίματος κάθε σελίδας. Στο τρίτο, HΙPSTERS VS VAMPIRES, οι τελικές μορφές εμφανίζονται. Τα φωτεινά χρώματα με τις χαρούμενες μορφές ταιριάζουν τέλεια στην ιστορία, ενώ ο τρόπος παρουσίασης αλλάζει από στριπάκι σε στριπάκι.

Τα δύο επόμενα που ακολουθούν, HIPSTERS VS DINOSAURS και HIPSTERS VS ROBOTS, έχουν πλέον κοινά χαρακτηριστικά και γνώριμο ύφος. Ο αναγνώστης έχει πλέον οικειοποιηθεί τους χαρακτήρες, με τα “ειρωνικά” αστεία και τα “geeky” ενδιαφέροντα, τα οποία μοιάζουν υπόπτως γνώριμα, και περιμένει αναφορές στην pop καθημερινότητα και τα cult ξεχασμένα συγκροτήματα, παιχνίδια, ή ταινίες.

Ρίξτε του μια ματιά, γιατί αν και ο δημιουργός δε συμπεριφέρεται στους πρωταγωνιστές του απαξιωτικά και χλευαστικά, έχει ωστόσο πιάσει το “beat” τους και τους περιγράφει τόσο καλά, ανάγοντάς τους σε στερεότυπα.

2010-08-23-hip001e