NIGHTMARES AND FAIRY TALES

Nightmares0Writer: Serena Valentino
Artists: FSc (Foo Swee Chin), Crab Scrambly, Camilla d’Errico
Slave Labor Graphics (SLG)

“How shall I begin this tale so you will get some sense of what manner of creature I am? I have only come to learn these things through my experiences. Perhaps then you shall learn about me and my nature as I did, in the context of others.

As these stories unravel, tiny shreds of myself shall come to light and a portrait of suffering and self realization will present itself for all to examine. Then you can decide what I am…

…For I do not know.”

Ετσι ξεκινάει το NIGHTMARES AND FAIRY TALES, με τα λόγια της Annabelle, της μικρής κούκλας που μέσα από τα μάτια της εκτυλίσσονται οι σκοτεινές ιστορίες του. Η Annabelle έχει ζήσει μια πολυτάραχη ζωή και τα μικρά κουμπάκια που έχει για μάτια έχουν αντικρίσει κάμποσα πράγματα. Αναρωτιέται ξανά και ξανά αν η ίδια φταίει για τις υπερφυσικές κατάρες που στοιχειώνουν τις κατά καιρούς ιδιοκτήτριές της, τις οποίες αγαπά πάντα και επιχειρεί να προστατέψει. Δυστυχώς, ελάχιστες από αυτές ακούν τη φωνή της κουκλίτσας που δεν έχει κι άλλη επιλογή από το να γίνει μάρτυρας των καταστάσεων.

Nightmares1Είχα διαβάσει παλιά τα NIGHTMARES AND FAIRY TALES, αρκετά παλιά για να επανέλθω σε αυτά σποραδικά και να ανακαλύψω, ξανά και ξανά, καινούριους τίτλους που έρχονταν να αποκαλύψουν περισσότερο από τον κόσμο της Valentino. Όταν τα ξαναθυμήθηκα πρόσφατα, ανησύχησα μήπως η εφηβική μου φαντασία και η απολύτως δικαιολογημένη αγάπη μου για στοιχειωμένες μικρές κούκλες με μελαγχολικά και ελαφρά gothic φορέματα, είχαν μεγαλοποιήσει την εμπειρία στο κεφάλι μου.

Ως ένα σημείο ναι, ήμουν στο κέντρο του target group του comic. Αλλά με την πυρετώδη ανάγκη να αποδείξω στον εαυτό μου πως τα γούστα μου ήταν και τότε σωστά, στην ουσία τους τουλάχιστον, τα ξαναδιάβασα. Ανακάλυψα πως παρά τις αδυναμίες στα πρώτα τεύχη, που προσπέρασα με μεγαλύτερη ευκολία τότε, οι ιστορίες ήταν καλές. Αγνό horror, αυτό που διαβάζεις κουκουλωμένη κάτω από τα σκεπάσματα. Ειδικά στα τελευταία τεύχη που φιλοτέχνησε η Camilla D’Errico, οι ιστορίες απογειώνονται. Πραγματικά κρίμα που συνεργάστηκαν μόνο στα τέσσερα τελευταία τεύχη.

Nightmares4

Η ιστορία κάθε ηρωίδας ολοκληρώνεται στις αρχές σχεδόν πάντα στο τρέχον τεύχος, αν και αργότερα έχουμε πιο σύνθετα story arcs που επεκτείνονται σε περισσότερα. Μετά τα δύο πρώτα τεύχη, η Valentino βρίσκει το ρυθμό της και η Annabelle παίρνει πλέον τον ρόλο της αφήγησής τους στην Gwen, το κορίτσι που είναι τώρα στην κατοχή του. Έτσι ακολουθούμε δύο χρόνους, του τώρα και του τότε, ενώ μαθαίνουμε αρκετά για την κουκλίτσα και τις ατυχίες των διάφορων ιδιοκτητριών της. Μερικές από αυτές ήταν απλά κορίτσια, άλλες ηρωίδες παραμυθιών όπως η Χιονάτη και η Σταχτοπούτα. Κάποιες από τις ιστορίες βασίζονται σε υπαρκτά πρόσωπα και κάποιες σε θρύλους. Όπως και να ‘χει, η αφήγηση της Annabelle είναι απολαυστική και επιτελεί τον σκοπό της θαυμάσια.

Εκτίμησα το Nightmares and Fairy Tales για συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, αγάπησα την αφήγηση μέσα από τα Nightmares5μάτια της Annabelle που αν και σχεδόν αόρατη σε κάποιες ιστορίες, είναι πάντα εκεί. Δεύτερον, χάρηκα το all woman cast. Πού και πού είναι ωραίο να διαβάζεις μία ιστορία από γυναίκα για γυναίκες. Αν μη τι άλλο το comic περνάει το Bechdel Test με χαρακτηριστική ευκολία. Οι ηρωίδες της Valentino μπορεί να γίνονται μάρτυρες ή θύματα φρικτών, αποτρόπαιων καταστάσεων, αλλά είναι πάντοτε ενδιαφέρουσες και ήταν ενδιαφέρον να τις βλέπεις να προσπαθούν να γλιτώσουν από τους υπερφυσικούς μπελάδες τους. Τρίτον, αν και τα περισσότερα story arcs είναι ολωσδιόλου δική της έμπνευση και ήταν συγκεκριμένα αυτά που εξέταζαν κλασικά παραμύθια with a twist, όλες τις οι ιστορίες, ακόμη και αυτές που εκτυλίσσονται στον σύγχρονο κόσμο, έχουν κάτι το παραμυθιακό. Υπάρχουν βαμπίρ, λυκάνθρωποι, φαντάσματα, μαγεία, και σε κάποιες περιπτώσεις οι κλασικοί αγαπημένοι και απλά κακοί άνθρωποι.

Έχουν εκδοθεί 24 τεύχη ως τώρα, που έχουν συλλεχθεί σε τέσσερις τόμους: Once Upon a Time… (1-6), Beautiful Beasts (7-12), 1140 Rue Royale (13-18) και Dancing with the Ghosts of Whales (19-24). Στο comixology μπορείτε να κατεβάσετε το πρώτο τεύχος δωρεάν εδώ, αν και συμβουλεύω να συνεχίσετε στα επόμενα μετά από αυτή την πρώτη γεύση.