RESIDENT ALIEN VOL. 1: WELCOME TO EARTH!

Writer: Peter Hoganalien
Artist: Steve Parkhouse
Dark Horse Comics

SPOILER ALERT! Το παρόν άρθρο ενδέχεται να περιέχει spoilers για το comic. Αν σκοπεύετε να διαβάσετε το comic και δεν θέλετε να σας αποκαλυφθούν γεγονότα και καταστάσεις, συνεχίστε εδώ.

Το RESIDENT ALIEN είναι κλασική περίπτωση comic: “Χμμ, φαίνεται ενδιαφέρουσα ιδέα, να το τσεκάρω, ουπς έχει ήδη βγει και δεν το πρόλαβα στο PREVIEWS, καλά άσε θα το πάρω σε trade”. Βγήκε λοιπόν το trade (που ανατυπώνει τα τέσσερα τεύχη της σειράς, #0-3), οπότε μόλις το είδα στο κομιξάδικο (local comic book store που λεν’ και στο χωριό μου) το άρπαξα.

Η ιστορία αφορά ένα φιλήσυχο εξωγήινο, που προέρχεται από έναν πολύ προηγμένο πολιτισμό, και ο οποίος λόγω ενός ατυχήματος βρίσκεται παγιδευμένος στον πλανήτη μας. Περιμένοντας διάσωση από κάποια αποστολή, ζει απομονωμένος, υποδυόμενος το συνταξιούχο γιατρό Harry Vanderspeigle σε μια επαρχιακή κωμόπολη των ΗΠΑ. Αυτό είναι δύσκολο όταν είσαι μωβ και έχεις τα αυτιά του Mr. Spock, όχι όμως και ακατόρθωτο με τη χρήση των (a la Martian Manhunter) πνευματικών δυνάμεων που κατέχεις. Έτσι, σε όλο το comic εμφανίζεται με τα πραγματικά του χαρακτηριστικά, ενώ οι κάτοικοι τον βλέπουν σαν έναν φυσιολογικό άνθρωπο. Είναι προφανές ότι αυτή είναι και η ουσία του comic, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στον τίτλο.

resalien1p5Όταν, λοιπόν, ο κανονικός γιατρός βρίσκεται δολοφονημένος, οι αρχές της πόλης απευθύνονται στον ήρωά μας, τόσο για να κάνει μια πρόχειρη νεκροψία όσο και για να αναλάβει ως γιατρός μέχρι να βρεθεί κάποιος αντικαταστάτης. Ο “Dr. Harry” αποδέχεται διστακτικά την πρόσκληση και έτσι ξεκινάει ο διπλός του ρόλος. Από τη μία, έχουμε τη συμβίωσή του με τους ανθρώπους και, από την άλλη, την προσπάθειά του σαν ντετέκτιβ να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας. Βοηθός του σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η νεαρή νοσοκόμα Asta, η οποία είναι η μόνη κάτοικος της πόλης που αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με το Dr. Harry.

Στο πρώτο επίπεδο ο Hogan (2000 AD, TERRA OBSCURA) τα πάει περίφημα. Η αλληλεπίδραση εξωγήινου και ανθρώπων είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα όταν τη βλέπουμε από τα μάτια του εξωγήινου. Όσο προχωράει η ιστορία, τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον του Dr. Harry για τους ανθρώπους, τα συναισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους, ενώ σημαντικό μέρος της ιστορίας καταλαμβάνει και η πορεία της σχέσης του με την Asta. Στο δεύτερο επίπεδο, δηλαδή στο comic σαν αστυνομική ιστορία, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο καλά. Νομίζω πως έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο τεύχη, ώστε να “αναπνεύσει” η ιστορία και να μην κλείσει έτσι απότομα, αλλά να βάλει τον αναγνώστη στη διαδικασία να βρει τον ένοχο πριν τον ήρωα.

Στο σχέδιο ο βετεράνος Steve Parkhouse (2000 AD, DOCTOR WHO MAGAZINE) παίρνει σχεδόν άριστα, αφού καταφέρνει να παρουσιάσει μια ολόκληρη πόλη στην οποία κάθε κάτοικος είναι μοναδικός στο σουλούπι, το πρόσωπο και το ντύσιμο. Το δε στήσιμο των σελίδων είναι τόσο καλό, που γράφεις απ’ έξω με ένα μαρκαδόρο “storyboard” και το δίνεις για μεταφορά στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη.

Συμπερασματικά, το RESIDENT ALIEN είναι ένα comic που αξίζει την προσοχή σας και θα ήθελα να διαβάσω και άλλες ιστορίες με το δίδυμο Dr. Harry και Asta να λύνει μυστήρια, αλλά και περισσότερο back story για τους εξωγήινους και την αποστολή του Dr. Harry.

RESAL