CHAMPIONS OF THE WILD WEIRD WEST

CHAMPIONS OF THE WILD WEIRD WEST 397_preview_001
Writers: Erik Hendrix, Michael Nelsen
Artist: George Kambadais
Arcana Studio

To CHAMPIONS OF THE WILD WEIRD WEST είναι μια σειρά πέντε τευχών από την Arcana που πρόσφατα κυκλοφόρησε και σε TPB, συλλέγοντας όλα τα τεύχη και παρουσιάζοντας μας περιποιημένα μία αρκετά “περίεργη” ιστορία εμπνευσμένη από την Αμερικανική Δύση του 20ού αιώνα. Και την Ιαπωνική κουλτούρα… Και την Ινδιάνικη… Βασικά, έχει και zombies. Not weird enough, yet!?

Ναι λοιπόν, ο τίτλος, και ειδικά το “WILD WEIRD WEST” μέρος του, αντιπροσωπεύει αρκετά πετυχημένα την ιστορία, μιας και το παραπάνω western ξεφεύγει για τα καλά από καθετί κλασικό. Φυσικά, αυτό δεν είναι διόλου κακό, γιατί αυτή η ιδιαίτερη χημεία δίνει πραγματικά τον δικό της χαρακτήρα στον τίτλο. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Η ιστορία ακολουθά τα χνάρια ενός Ιάπωνα που ταξιδεύει μέχρι την Αμερική για να φέρει πίσω την αγαπητικιά του. Στο πλευρό του δε, έχει και άλλους προικισμένους ήρωες που θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τις ιδιομορφίες της Δύσης ή έστω αυτής της “περίεργης” Δύσης και να πετύχει το στόχο του.

Screen Shot 2013-03-23 at 3.14.51 AMΓια εμένα, το απόλυτα θετικό στοιχείο του CHAMPIONS OF THE WILD WEIRD WEST είναι η πρωτοτυπία του: πρωτότυπο story, πρωτότυποι χαρακτήρες, πρωτότυπο artwork! Είναι ένας τίτλος που έχει κάτι καινούργιο να πει. Και, κατά την άποψη μου, αυτό που “λέει” καλύτερα είναι το artwork. Θεωρώ την δουλειά του δικού μας Γιώργου Καμπαδάη πραγματικά αξιοσημείωτη και κυρίως… πανέμορφη! Τις σελίδες διακατέχει μια φρεσκάδα από τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ οι χαρακτήρες έχουν τρομερή εκφραστικότητα. Thumbs-up παίρνουν επίσης τα cultural references, που όπως ανέφερα και παραπάνω καθορίζουν τον τίτλο και μάλλον τον προσδιορίζουν ως… “ότι να’ ναι”! Με την καλή έννοια – ναι! Ετοιμαστείτε να δείτε samurai σε saloon, ινδιάνικα golems να τυφλώνονται από “άγιο φως” και έναν spiritual Zorro να σφάζει zombies.

Εκεί που δεν με κέρδισε, όμως, το CHAMPIONS OF THE WILD WEIRD WEST, είναι στο σενάριο. Ενώ έχει όλα αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία και περιμένεις πως θα ενταχθούν σε μία μαζεμένη και διασκεδαστική ιστορία, επικρατεί ένα σεναριακό χάος. Οι χαρακτήρες είναι πολλοί και πολλές φορές εμφανίζονται ή εξαφανίζονται χωρίς να καταλαβαίνεις τι γίνεται, αλλά και γιατί γίνεται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πιάνω τον εαυτό μου χαμένο πολλές φορές, γιατί το νόημα δεν είναι ξεκάθαρο. Επίσης, έχει πάρα πολύ κείμενο που, κατά την άποψη μου, βαραίνει την ιστορία σε βαθμό που δεν χρειάζεται. Είναι σαν να γίνεται μια προσπάθεια να εξηγηθούν τα πάντα σε μερικά μόνο panels.

Screen Shot 2013-03-23 at 2.52.10 AM

Εν κατακλείδι, το CHAMPIONS OF THE WILD WEIRD WEST είναι ένας ενδιαφέρων τίτλος, διασκεδαστικός ως προς το concept και με πανέμορφο artwork. Θεωρώ ότι στην προσπάθεια να χτιστεί η ιστορία του απέκτησε παραπάνω “θεμέλια” από όσα χρειάζονταν, χάνοντας έτσι από την ιστορία. Η άποψη μου, όμως, είναι πως το καλλιτεχνικό κομμάτι του κρατάει την ισορροπία και αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Και πιστεύω πως τελικά θα σας κερδίσει.