GOROGOA

Creator: Jason Roberts
gorogoa.com

banner_medium

Πάνω από τις στέγες μιας όμορφης πόλης, που θα μπορούσε να είναι το Παρίσι, και ακούγοντας τις κόρνες και την κίνηση στους δρόμους, βλέπουμε ένα τεράστιο, περίεργο, πολύχρωμο πλάσμα να κινείται. Ένας άνδρας σκέφτεται ό,τι και εμείς: “Τι είναι αυτό και τι θέλει;”. Έτσι ξεκινά το GOROGOA. Έτσι ξεκινά και για εμάς ένα μικρό ταξίδι στον μαγικό κόσμο αυτού του παιχνιδιού. Και λέω μικρό, γιατί μπορείτε ακόμα να χαρείτε μόνο το demo αυτού του παιχνιδιού. Αν θέλετε τη συμβουλή μου, σταματήστε να διαβάζετε, μπείτε εδώ, κατεβάστε το, χαθείτε και ελάτε μετά να τα ξαναπούμε. Ακόμα εδώ είστε;

scr_grid1_400Όσοι ακολούθησαν την παραπάνω συμβουλή ξέρουν για τι πράγμα μιλάω. Όσοι ακόμα αναρωτιέστε “τι δουλειά έχει το review ενός παιχνιδιού στο comicdom.gr;”, αρκεί να πω ότι το GOROGOA είναι – στην ουσία του – ένα διαδραστικό comic. Έχει τέσσερα panels που χωρούν έναν ολόκληρο κόσμο. Μπορείς να κάνεις zoom in και zoom out, να μετακινήσεις τα panels, να βάλεις το ένα πάνω στο άλλο και να δεις πού θα σε βγάλουν, να τα βάλεις στη σωστή σειρά και να έχεις μιαν ολοκληρωμένη εικόνα. Όλα αλλάζουν, όλα κινούνται, όλα είναι πιθανά. Γιατί το GOROGOA είναι ένα παιχνίδι οπτικών γρίφων.

Πραγματικά, όσα και να πω για το παιχνίδι αυτό – έστω και στη μικρή γεύση που σου δίνει το demo – είναι λίγα. Οι γρίφοι είναι έξυπνοι και παίζουν με το μυαλό και το μάτι του παίκτη, ενώ το ίδιο το σχέδιο είναι απλά εξαιρετικό. Είναι, μα την αλήθεια, δύσκολο να περιγράψεις με λόγια την εμπειρία, την πολυπλοκότητα αλλά και την απλότητα του GOROGOA. Και για όσους απορείτε τι τάχα μπορεί να σημαίνει ο τίτλος, σας λέω ότι πρόκειται για μια πλαστή λέξη από το δημιουργό και σχεδιαστή του παιχνιδιού, Jason Roberts, και περιγράφει κάποια πλάσματα που έφτιαξε η φαντασία του όταν ήταν παιδί.

scr_grid2_400Με αφορμή τη λέξη “gorogoa” μπορώ να μιλήσω για ένα άλλο καταπληκτικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού: είναι παγκόσμιο. Και παρά το γενικό “πιστεύω”, δεν είναι πολλά τα πράγματα που έχουν τη στόφα του παγκόσμιου. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δε χρησιμοποιεί καθόλου το λόγο. Έχει να κάνει με το ότι ο τρόπος “επικοινωνίας” με τον παίκτη είναι η εικόνα, με τη παγκόσμια εμβέλειά της. Ο περίεργος κόσμος της φαντασίας του δημιουργού “ευρωπαΐζει” κομμάτι, αλλά αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την ικανότητα να απευθύνεται σε όλους. Αυτό νομίζω που με μάγεψε πιο πολύ από όλα είναι ότι το GOROGOA έχει κάτι από την ονειρική αίσθηση της ΑΛΙΚΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ. Να σημειώσω εδώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα από τα αγαπημένα μου και ποτέ δε χρησιμοποιώ το όνομά του επί ματαίω. Αυτό θα πρέπει να σας λέει κάτι.

Λυπάμαι, πραγματικά, που ακόμα δεν έχει βγει η πλήρης έκδοση του παιχνιδιού και ανυπομονώ να το δω να ξεδιπλώνεται σε όλο του το μεγαλείο. Μέχρι τότε, ο δημιουργός έχει αναρτήσει στο site μια σειρά με σπαζοκεφαλιές που θα απασχολήσουν το μυαλουδάκι μας μέχρι τα τέλη του 2013, οπότε και το GOROGOA θα βγει στον αέρα.