ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #21: ΣΠΛΑΤΣ/SPLATS

530493_546387675392408_1885244435_nΤον προηγούμενο μήνα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα e-zine, το οποίο μπορεί να το έχετε πετύχει πολλοί απο εσάς. Ο τίτλος του είναι SPLATS 3001, μας έρχεται από την Πάτρα και υπεύθυνοι είναι οι (πατέρας και υιός) Αγγελόπουλοι. Σήμερα, λοιπόν, σκέφτηκα να πούμε λίγα λόγια για αυτό το e-zine, αλλά να δούμε κυρίως μία προγενέστερη έκδοση (ΣΠΛΑΤΣ), της οποίας το SPLATS 3001 είναι η συνέχεια. Για να συγκεντρώσω λίγες περισσότερες πληροφορίες για το ΣΠΛΑΤΣ, επικοινώνησα με πατέρα και υιό Αγγελόπουλο. Τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις μου θα τις διαβάσετε μετά το πολύ μικρό αφιέρωμα.

Αφού διαβάσετε το SPLATS 3001 στο πιο πάνω link, θα προχωρήσουμε λίγο πιο… πίσω, για να δούμε από πού “κρατάει”. Και λέω “από πού κρατάει”, γιατί αυτό το τεύχος δεν είναι η αρχή μιας σειράς, αλλά μία νέα αρχή μιας σειράς που είχε να βγάλει κάποιο τεύχος απο το 2004. Ένα fanzine που πρωτοκυκλοφόρησε το 2001 και μέσα σε τρία χρόνια έβγαλε αλλα έξι τεύχη. Μιλάω για το ΣΠΛΑΤΣ, το οποίο είναι ένας ακόμα τίτλος άξιος προσοχής, για δύο σημαντικούς λόγους. Πρώτον, γιατί είναι μία έκδοση που βγήκε από έναν καθηγητή σε συνεργασία με τους μαθητές του (και με κοινή αγάπη τα comics), και δεύτερον για τα διαφορετικά format που είχαν σχεδόν όλα τα τεύχη της σειράς.

64551_533143500050159_2095661820_nΚαι σε αυτό θα μείνουμε λίγο, γιατί είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν αυτή τη σειρά ιδιαίτερη. Τα πρώτα δύο τεύχη κυκλοφόρησαν στη μορφή εφημερίδας, κάπου στα 500 αντίτυπα, αλλά είχαν διαφορά στον αριθμό σελίδων (8 σελίδες το πρώτο τεύχος και 12 το δεύτερο). Στη συνέχεια βγήκε το τρίτο τεύχος, το οποίο δεν έχω και δε μπορώ να πω κάτι για αυτό με απόλυτη σιγουριά – μόνο ότι κυκλοφόρησε σε αριθμό που άγγιζε τα 1.500 κομματια. Λογικά, από scans που έχω δει από αυτό το τρίτο τεύχος, είχε τις διαστάσεις και τη μορφή του επόμενου, τέταρτου τεύχους (περιοδικό διαστάσεων 21χ29), το οποίο με τη σειρά του τύπωσε 1.500 αντίτυπα και σε μία επανέκδοση άλλα 2.000 αντίτυπα. Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως το τέταρτο τεύχος είχε το ίδιο ακριβώς εξώφυλλο με το πρώτο τεύχος/εφημερίδα (τον Superman δυσκοίλιο.. 😛 ). Ο λόγος είναι πως άρεσε υπερβολικά στο κοινό και ζητήθηκε από την ομάδα του ΣΠΛΑΤΣ να ξαναμπεί με χρώμα, έτσι όπως και έγινε. Το πέμπτο τεύχος παρέμεινε περιοδικό, αλλά μίκρυναν οι διαστάσεις του, ενώ αυξήθηκαν οι σελίδες. Αυτό το τεύχος κυκλοφόρησε σε αριθμό που έφτανε τα 3.000 αντίτυπα. Και έτσι, φτάνουμε στο έκτο και τελευταίο τεύχος εκείνης της πρώτης περιόδου, το οποίο υποβλήθηκε σε ακόμα μία αλλαγή και κυκλοφόρησε ως rom-zine. Σε αυτό για πρώτη φορά βλέπουμε κωδικό δίπλα από τον τίτλο (1002). Αυτό ειναι και το μόνο τεύχος που κυκλοφόρησεμε αντίτιμο!

536925_533891976641978_1662282239_nΌπως είδαμε, μέσα σε έξι τεύχη πήρε όποια μορφή μπορούσε να πάρει και μετά από τρία χρόνια κυκλοφορίας, το fanzine σταμάτησε. Μπορεί να περάσανε κοντά 10 χρόνια από το τελευταίο τεύχος (rom-zine), όμως το ΣΠΛΑΤΣ ξαναχτύπησε και, πιστό στις παραδόσεις του, δε θα μπορούσε να μη δοκιμάσει και άλλη μία μορφή έκδοσης. Έτσι έχουμε το SPLATS 3001, ένα e-zine που ήρθε στο προσκήνιο σχεδόν από το πουθενά. Το SPLATS είναι ανοικτό σε συνεργασίες, γι’ αυτό αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει, να μη διστάσει. Εμείς πλέον αναμένουμε να δούμε τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας, καθώς και το αν η όλη έκδοση συνεχίσει να βγαίνει σαν e-zine, ή (ξανα)μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο.. 🙂

Και μετά το συνοπτικό αυτό αφιέρωμα, ώρα να περάσουμε στις απαντήσεις που μας έδωσε ο Αντρέας Αγγελόπουλος στις ερωτήσεις που του θέσαμε. Εγώ κάπου εδώ σας χαιρετώ και τα ξαναλέμε μαζί σε δύο βδομάδες.

Πότε και πώς ξεκίνησε το ΣΠΛΑΤΣ?

Όλα ξεκίνησαν πριν από 13 χρόνια στο εργαστήρι ζωγραφικής του Αντρέα Αγγελόπουλου. Ξαφνικά έπεσε η ιδέα, αφού όλοι ασχολούμασταν και μας άρεσαν τα comics, να εκδόσουμε ένα και να έρθουμε σε επαφή και με άλλους σαν και εμάς. Η ηχητική εικόνα “σπλατς” έγινε ο τίτλος μας. Εγώ, ο Αντρέας Αγγελόπουλος, Ο Γιώργος Μαραζιώτης, ο Βασίλης ο Μπρούζος, ο Μιχάλης Ροδίτης και η Μαρία Κλουκίνα ήταν τα μέλη της ομάδας και του δημιουργικού του περιοδικού. Έτσι απλά ξεκίνησε και φτάσαμε στα έξι τεύχη. Στην αρχή βγάλαμε 500 κομμάτια και στο τέλος είχαμε φτάσει στα 2500. Και κλείσαμε. ΤΕΛΟΣ. Και σήμερα… ξαναρχίσαμε. Ηδη έχει κυκλοφορήσει το τεύχος του καινούργιου SPLATS με τον κωδικό 3001.

Οι συνεργάτες ήταν και είναι όλοι μαθητές σας?

Τότε ναι. Τώρα, στο καινούργιο SPLATS, η βασική ομάδα αποτελείται απο τον Αντρέα Αγγελόπουλο, τον Χρήστο Παπακώστα και τον Ευάγγελο Αγγελόπουλο. Είναι και μία ευκαιρία να ευχαριστήσουμε όσους μέχρι τώρα συνεργάστηκαν με ιστορίες και κείμενα.

SPLATS_9Γιατί το διαφορετικό format, από τεύχος σε τεύχος?

Έλα ντε! Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πώς ένα fanzine ακολουθεί ένα αυστηρό format, είτε στο περιεχόμενο είτε στο σχήμα του.

Πώς και μετά από τόσα χρόνια ξανακυκλοφορεί το ΣΠΛΑΤΣ?

Το fanzine ποτέ δεν πεθαίνει…. και ξανά προς την δόξα τραβά. Είναι μία αναγκη που πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή. Στο εργαστήρι υπάρχουν πολλά παιδιά που για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα των εξετάσεων αυτοψυχαναλύονται μέσα από το comic. Αυτοί πού θα βρουν έκφραση, αν όχι μέσα από τα fanzines, και ειδικά μεσα από το ΣΠΛΑΤΣ; Όποιος, λοιπόν, θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία, ας έρθει σε επαφή μαζί μας και εμείς αναλαμβάνουμε να τον εκδόσουμε… 😀

Υπήρχε και ένα blog που κρατούσατε, τί γίνεται με αυτό?

Ναι, το comixing.blogspot.com. Από αυτό ξεκίνησαν όλα (και το SPLATS 3001), καθώς βλέπαμε πόση απήχηση είχε στο νεανικό κοινό. Έφτασε στους πρώτους μήνες στα 40000 views. Τώρα, βέβαια, δεν ενημερώνεται πολύ συχνά, λόγω του περιοδικού, αλλά θα προσπαθήσω να το συνεχίσω.    

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια?

Το περιοδικό είναι ενταγμένο σε ένα γενικότερο πλάνο που βασικός κορμός του είναι ο Πουά σαλίγκαρος και η Ιοκάστη, μία εκδοτική ομάδα ανοιχτή σε συνεργασίες και φιλοξενίες που σκοπός της είναι η προώθηση του comic και της εικονογράφησης. Αυτή την εποχή, ετοιμάζονται κάποια projects που, όποιος θέλει να τα παρακολουθήσει, αρκεί να ακολουθήσει κάνοντας like στην παραπάνω σελιδα στο Facebook. Και, φυσικά, συνεχίζουμε με το επόμενο τεύχος του SPLATS, το οποίο θα κυκλοφορεί κάθε μήνα. Το τεύχος 3002 έρχεται στις 25 Απριλίου (και πιο κάτω μπορείτε να δείτε πρώτοι το εξώφυλλο με το οποίο θα κυκλοφορήσει). Ευχαριστούμε πολύ, ο Πουά σαλίγκαρος και η Ιοκάστη.

fylakas ton nomon

 mail επικοινωνίας: poua.saligaros@gmail.com