BEST OF #37: John Wagner

O John Wagner βρίσκεται και προσφέρει στον χώρο των comics από τη δεκατία του 60. Έχει δημιουργήσει ή/και γράψει αναρίθμητους χαρακτήρες και ιστορίες. Με αφορμό την επικείμενη επίσκεψη του στη χώρα μας στα πλαίσια του Comicdom Con Athens 2013 προσπάθησα να συγκεντρώσω κάποιες από τις αγαπημένες μου δουλειές του μεγάλου δημιουργού. Σίγουρα λείπουν κάποιες που θεωρούνται κλασικές αλλά δεν γνωρίζω και τόσο καλά (ONE-EYED JACK, OUTCASTS, THE LAST AMERICAN) αλλά και κάποιες που είναι από τις πλέον αγαπημένες μου (ACE TRUCKING CO, DOOMLORD).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς του το έχει κάνει σα συγγραφικό δίδυμο με τον Alan Grant. Οταν κάποια στιγμή αποφάσισαν να χωρίσουν οι (δημιουργικοί) δρόμοι τους μοιράστηκαν τις δουλειές τους (ως προς το ποια θα συνεχίσει ο καθένας). Τις περισσότερες από αυτές είναι πλέον αδύνατο να τις χρεώσεις περισσότερο σε κάποιον από τους δύο δημιουργούς. Επίσης καλό είνα να αναφερθεί πως ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς του ο Wagner το έχει κάνει με διάφορα ψευδώνυμα, οπότε η αναζήτηση των έργων του έχει ένα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας

bobthegalacticbum_110. BOB THE GALACTIC BUM
Writer: John Wagner, Alan Grant
Artist: Carlos Ezquerra

Μια κωμωδία διαγαλαξιακών διαστάσεων. Ο Bob… ένας γυρολόγος του διαστήματος συναντά έναν πρίγκηπα που έχει χαθεί και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Το ότι θα συναντήσει τον Lobo στην προκειμένη στιγμή δεν το λες και ευχάριστη σύμπτωση.

Το χιούμορ του Wagner είναι ένα από τα πιο δυνατά του σημεία. Μαζί με τον Alan Grant γράφουν μια ξεκαρδιστική περιπέτεια που συγκαταλέγεται στις προσωπικά αγαπημένες μου. Ο πάντα εξαιρετικός Carlos Ezquerra δημιουργεί με άνεση υπέροχους κόσμους και δίνει τον ξεχωριστό του τόνο.

Ενδιαφέρον έχει πως τα δικαιώματα της συγκεκριμένης ιστορίας (που πρωτοεκδόθηκε από τη DC) τα έχουν οι δημιουργοί, όχι όμως (προφανώς) και του LOBO, τον οποίο και αντικαταστήσανε όταν η ιστορία έγινε reprint στο JUDGE DREDD MEGAZINE.

13thFloor_FRONT [800x600]9. TΗΕ THIRTEENTH FLOOR
Writer: Ian Holland (ψευδώνυμο των John Wagner, Alan Grant)
Artist: Jose Ortiz

Ο Max , ο μισότρελος υπολογιστής του πύργου Maxwell, προσέχει τους ενοίκους και έχει ένα δικό του “κρυφό” όροφο, τον 13ο. Στην περίπτωση που κάποιος “ενοχλήσει” τους ενοίκους του κτιρίου του ο Max θα τον μεταφέρει στο δέκατο τρίτο πάτωμα του και θα τον φέρει αντιμέτωπο με τους χειρότερους φόβους του.

Δημοσιεύτηκε στη βρεττανική ανθολογία τρόμου SCREAM και συνέχισε στο EAGLE. Σχεδιασμένο από τον σπουδαίο José Ortiz, αποτελεί μια σειρά που πρόσφερε τον τρόμο σε γενιές αναγνωστών.

Διαβάστε περισσότερα για το SCREAM

bogieman8.THE BOGIE MAN
Writers: John Wagner/ Alan Grant
Artist: Robin Smith

Ένας Σκωτσέζος ψυχασθενής που νομίζει ότι είναι ένα συνονθύλευμα χαρακτήρων ιδιωτικών ντετέκτιβ από αυτούς που έχει υποδυθεί ο Humphrey Bogart. Ο ίδιος καταφέρνει να χτίζει ιστορίες, τις οποίες ο ίδιος μόνο αντιλαμβάνεται και τις λύνει.

Ένα θεότρελο concept που οδηγεί σε εξίσου εξωφρενικές ιστορίες που δεν στέριωσαν σε κάποιο εκδότη. Πέρασαν από την Tundra, την Atomeka Press, την Paradox της DC, την Fat Man Press, ενώ πιο πρόσφατα (2005) ξαναείδαμε ιστορία στο JUDGE DREDD MEGAZINE. Σίγουρα θα ήταν καλή περίπτωση να ξαναεκδοθεί μια collected edition. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι έχει γυριστεί και προβληθεί ένας πιλότος από το BBC, αλλά δεν τα πήγε πολύ καλά και δεν είχαμε τηλεοπτική συνέχεια.

AlBabyCover7. AL’S BABY
Writer: John Wagner, Alan Grant
Artist: Carlos Ezquerra

Στις κωμωδίες του ο John Wagner αγγίζει και συχνά ξεπερνά το γελοίο. Εδώ πρωταγωνιστής είναι ο Al Bestardi ένας μαφιόζος που εγγυμονεί. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι συνεχίζοντας η ιστορία συνεχίζει να γίνεται όλο και περισσότερο τρελή…

Μια γκανγκστερική κωμωδία που κάνει το JUNIOR που προβλήθηκε τρία αργότερα από την εμφάνιση του να μοιάζει αργή βασθυστόχαστη σινεφίλ. Το artwork από τον συνήθη ύποπτο Carlos Ezquerra ταιριάζει γάντι στο ύφος της ιστορίας. Το καλό είναι ότι τα τρία volumes της ιστορίας (που δημοσιεύτηκαν στο JUDGE DREDD MEGAZINE και το 2000AD) μπορείτε να τα βρείτε συγκεντρωμένα σε ένα χορταστικό trade.

darkies6. DARKIE’S MOB
Writer: John Wagner
Artist: Mike Western

Ο John Wagner έχει περάσει από κάθε είδους comic (comedy, horror, αγορίστικα, κοριτσίστικα) και προφανώς και από τα πολεμικά. Και το θέμα είναι ότι έχει κάνει σπουδαία δουλειά σε όποιο από αυτα και αν έχει περάσει. Έτσι δεν είναι τυχαίο που έχει κάνει ένα από τα καλύτερα βρετανικά πολεμικά comics (και θα ήταν μάλλον το καλύτερο αν δεν υπήρχε το συγκλονηστικό CHARLIE’S WAR του Pat Mills που δημοσιευόταν και αυτό στο BATTLE).

O Darkie ένας ακραίος τύπος που διοικεί μια ομάδα ετερόκλητων Βρεττανών στρατιωτών στη Burma. Σκληρή γλώσσα και βία και ωμή απεικόνιση της φρίκης του πολέμου σε αυτό το comic που πρωτοδημοσιεύτηκε από το 76-77. Και αυτό έχει επανεκδωθεί σχετικά πρόσφατα, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε και αυτή την σελίδα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από τη σειρά…

RoboHunterjpg5. ROBO-HUNTER
Writers: John Wagner/Alan Grant
Artist: Ian Gibson

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μια από τις κωμικές σειρές του John Wagner αυτή θα ήταν το ROBO-HUNTER. Όχι τόσο γιατί υπερέχει των υπολοίπων όσο για τον όγκο της και το εξαιρετικό επίπεδο που κράτησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

O Sam Slade είναι ένας κυνηγός robot που το έχουν σκάσει. Ένα μείγμα ιδιωτικού ντετέκτιβ και κυνηγού κεφαλών (δυο κατηγορίες γύρω από τις οποίες ο Wagner συνεχίζει να γυρνά) και εδώ ξεκίνησε μόνος του και συνέχισε αργότερα με τον Alan Grant, ενώ στο σχέδιο βρίσκεται ο εκπληκτικός Ian Gibson, ένας από τους καλύτερους και πιο ευφάνταστους σχεδιαστές science fiction comics. O μεγαλύτερος όγος των ιστοριών που έχουν εκδοθεί στο 2000AD βρίσκεται συγκεντρωμένος σε δύο χορταστικά volumes.

History-of-violence-comics-cover4. A HISTORY OF VIOLENCE
Writer: John Wagner
Artist: Vince Locke

Ο Τοm είναι ο (εντυπωσιακά) ήσυχος ιδιοκτήτης ενός φιλικού cafe σε μια μικρή πόλη… Η ζωή του θα αλλάξει σαν δείξει απαράμιλλο θάρρος και εντυπωσιακές ικανότητες όταν το μαγαζί του βρεθεί στο στόχαστρο εγκληματιών. Είναι άραγε η δύσκολη στιγμή που τον μεταμόρφωσε ή μήπως ο Tom κρύβει καλά το παρελθόν του από τους συμπολίτες του και την οικογένεια του;

Το HISTORY OF VIOLENCE είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο comic όπου αποτυπώνονται καποιες από τις ανησυχίες του δημιουργού του και οδήγησε σε μια αρκετά καλή ταινία του David Cronenberg.

2950642-button+man3. BUTTON MAN
Writer: John Wagner
Artist: Arthur Ranson

O Harry Exton είναι πιόνι σε ένα θανάσιμο παιχνίδι που φέρνει αντιμέτωπους ανθρώπο με άνθρωπο για τη διασκέδαση των αφεντικών – “φωνών” τους. To BUTTON MAN είναι ένα εξαιρετικό action comic βγαλμένο από τις καλύτερες στιγμές των ταινιών δράσης των 70s και 80s.

Το BUTTON MAN είναι ένα comic που σε κρατά σε εγρήγορση από την αρχή μέχρι το τέλος του. Ο Wagner έχει βρει τον ιδανικό συνεργάτη για αυτό στο πρόσωπο του Arthur Ranson με το δυναμικό και ρεαλιστικό του σχέδιο. Το BUTTON MAN είναι η πρώτη creator-owned σειρά που δημοσιεύτηκε στο 2000AD, ενώ επ;iκειται και κινηματογραφική μεταφορά…

Διαβάστε περισσότερα για το BUTTON MAN.

strontiumjpg2. STRONTIUM DOG
Writer: John Wagner/ Alan Grant
Artist: Carlos Ezquerra

Μετά τους πολέμους που γίναν στα μισά του 22ου αιώνα, ένα μεγάλο κομμάτι του ανθρώπινου πληθυσμού έχει μεταλλαχθεί εξαιτίας της ραδιενέργειας. Οι μεταλλαγμένοι αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητη μειονότητα και πολλοί από αυτούς καταλήγουν να γίνονται κυνηγοί κεφαλών. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο Johnny Alpha.

O Johnny Alpha δημιουργήθηκε από τους δημιουργούς του Dredd για το βραχύβιο STARLORD. Γρήγορα όμως βρέθηκε στις σελίδες του 2000AD, όπου έγινε και ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες. Όταν οι Wagner και Grant χώρισαν ως συγγραφικό δίδυμο, τον τίτλο ανέλαβε ο Grant. Εν τούτοις, με τη νέα χιλιετία ο Wagner επέστρεψε στον χαρακτήρα και ανανέωσε τον μύθο του.

JudgeDredd1.pg1. JUDGE DREDD
Writer: John Wagner
Artist: Carlos Ezquerra

Όσο μεγάλο και αν είναι το εύρος της δουλειάς του Wagner, όσο ευρύ και αν είναι το έργο του , ο χαρακτηρισμός που πιθανότατα θα μείνει για πάντα δίπλα στο όνομα του είναι “δημιουργός του JUDGE DREDD”. Και δεν είναι μόνο ότι δημιούργησε το Dredd, αλλά και είναι εν πολλοίς υπεύθυνος για την εξέλιξη του ήρωα, αφού είναι αυτός ο άνθρωπος που γράφει τις ιστορίες κλειδιά για το χαρακτήρα.

To AMERICA πιθανότατα αποτελεί την κορυφή του έργου του Wagner στον κόσμο του Dredd. Δε μπορεί όμως κανείς να αφήσει έξω και άλλες εξαιρετικές ιστορίες, όπως τα διάφορα κλασικά mega-epics (BLOCK MANIA, THE DAY THE LAW DIED, JUDGE CHILD QUEST) αλλά και τα πιο πρόσφατα (όπως το MANDROID, το THE PIT, το CALL OF DUTY, DAY OF CHAOS), άλλα και έναν ολόκληρο κόσμο από εξαιρετικούς χαρακτήρες και μοναδικές ιστορίες (THE MIDNIGHT SURFER, YOUNG DEATH, SONG OF THE SURFER, RETURN OF THE TAXIDERMIST είναι οι πρώτες μου έρχονται στο μυαλό…  )