ABE SAPIEN, DARK AND TERRIBLE #1

Writers: Mike Mignola, Scott AllieAbe-Sapien_Dark-and-Terrible_1
Artist: Sebastian Fiumara
Colorist: Dave Stewart
Lettering: Clem Robins
Dark Horse Comics

Χάρηκα ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα τον καινούριο τίτλο του Abe Sapien. Ναι, ναι, τον αγαπάω περισσότερο απ’ τον Hellboy κι οι συμπάθειες δεν κρύβονται! Πιασάρικος, ωραίος τίτλος που δείχνει ότι “ήρθε για να μείνει”, δίνοντάς μας την ευκαιρία να απολαύσουμε τις καινούριες περιπέτειες του Abe. To πρώτο storyline, εν ονόματι “Dark And Terrible”, αποτελείται από τρία τεύχη και κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες.

abes1p1bΟ ενθουσιασμός μου στερεώθηκε από το ξεφύλλισμα του τεύχους και το καταπληκτικό artwork. Ο Sebastian Fiumara, όπως παρατήρησα, έχει ένα μοναδικό τρόπο να δίνει ατμόσφαιρα στην ιστορία – μια ιδιαίτερη όμως ατμόσφαιρα. Έχει αρκετό “φως” αυτό το τεύχος, αλλά συνάμα και κάτι creepy. Θέλω να πω, πως σε πολλά σημεία δεν είναι τόσο οι σκοτεινές οι αντιθέσεις που δίνουν αυτό το creepy συναίσθημα, όπως στα comics του Mignola, αλλά οι φωτεινές! Επίσης, υπάρχει μια πολύ όμορφη χρωματική αρμονία στις σελίδες, κάνοντας τα ματιά μου να πεταρίσουν από χαρά κατά την ανάγνωση. Το σχέδιο έχει αρκετό “μολύβι”, είναι λεπτομερές και δένει αρκετά με την ιστορία, ενώ ο Abe φαίνεται πραγματικά… Dark And Terrible, επιβεβαιώνοντας και οπτικά τον τίτλο.

Η ιστορία ξεκινάει με μερικές σατανικές δοξασίες και συνεχίζει επικεντρώνοντας στο γεγονός ότι ο Abe Sapien λείπει για αρκετό καιρό από το Bureau. Από τη άλλη, μας παρουσιάζει την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αλλά και τι γίνεται με τον Abe. Ουσιαστικά τρία points of view – οιωνός για μια βαθιά ιστορία, εικάζω. Φαντάζομαι ότι θα δούμε το πώς ενώνονται τα προηγούμενα κι αυτό ήδη με κάνει να επιζητώ η συνέχεια. Για να σας δώσω όμως μία γεύση, θα σας πω πως τα “τερατάκια” που έχουν κάνει την εμφάνιση τους φαίνεται πως δεν είναι λίγα, ενώ ο Abe δείχνει αρκετά απομονωμένος και το γεγονός της πολύμηνης εξαφάνισης του δεν αρέσει ιδιαίτερα στο Bureau.

ABESDT-1-PG-18-SOLbΤο μόνο που με ξένισε ήταν ότι όλα αυτά ήταν κάπως “μπουκωτικά” για αρχή. Και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στα παραπάνω “γεγονότα” εντός της ιστορίας, αλλά στο γενικότερο υπόβαθρο της, το οποίο εισάγεται παράλληλα με αυτήν. Πληροφορίες που αποσυντονίζουν κάπως την ανάγνωση. Άποψη μου είναι πως ένα εισαγωγικό σημείωμα θα βοηθούσε στην τοποθέτηση του αναγνώστη καλύτερα μέσα στην ιστορία. Εξάλλου, εντός Μignolaverse πολλοί πάνε κι έρχονται και μια νέα σειρά που δίνει μια “βάση” στους αναγνώστες θα ήταν χρήσιμη. Απ’ την άλλη… έτσι η ιστορία ίσως έχανε λίγο από το “μυστήριο” της. Δεν ξέρω – εγώ πάντως έχω μία αρνητική αίσθηση από αυτό.

Μην παρεξηγήσετε όμως. Το πρώτο τεύχος του ABES SAPIEN δεν είναι καθόλου κακό, ίσα-ίσα! Είναι ένα αρκετά καλά δομημένο comic με πολύ όμορφο σχέδιο. Απλά είναι λίγο! Έτσι λίγα είναι κι αυτά που μπορούν να ειπωθούν μέσα από ένα τόσο εισαγωγικό τεύχος. Θέλουμε κι άλλο Abe και περιμένουμε να δούμε την ιστορία να ξετυλίγεται σε αυτές τις “Dark And Terrible” σελίδες. Το ξεκίνημα ήταν δυναμικό, κάνοντας με να εύχομαι σε όλους… καλή αναμονή!

abes1p5b