SPERA

Spera_00Writer: Josh Tierney
Artists: Hwei, Afu Chan, Jen Lee, Rachel E. Morris, Irina Levi, Timothy Weaver, Μιχάλης Διαλυνάς κ.ά
spera-comic.com

Σε ένα από τα διαμάντια που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο ανήκει και ο παρών τίτλος. Το SPERA, γραμμένο από τον ταλαντούχο Josh Tierney, ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού, του επικού και του μυστηρίου. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την ομάδα τεσσάρων συντρόφων να περιπλέκονται σε μια σειρά περιπετειών, ξετυλίγοντας το χαρακτήρα και τις προθέσεις τους.

Η ομάδα αποτελείται από δύο ασυνήθιστες πριγκίπισσες και τους ακόμα πιο ασυνήθιστους φίλους και sidekicks τους. Η Lono είναι μια γλυκιά και καλομαθημένη πριγκίπισσα, η οποία τρέφει απεριόριστη αγάπη για τα βιβλία και υπερλατρεύει τον πατέρα της. Είναι ένα ευγενικό και ντελικάτο πλάσμα, που αντιπαθεί τις (δια)μάχες και προσπαθεί να τις αποφεύγει.

b95d61e4b15db056e017a6b43f177115Από την άλλη πλευρά, η Pira, με το αγορίστικο παρουσιαστικό και τη δυναμική της προσωπικότητα, έχει μεγαλώσει με μια φιλοπόλεμη μητέρα-βασίλισσα, η οποία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολεμικών της ικανοτήτων, αλλά και στη ροπή της για φυγή από το μητρικό κάστρο προς την ελευθερία. Τα δύο κορίτσια συνδέονται με βαθιά αισθήματα φιλίας, προστατεύοντας η μία την άλλη με κάθε τρόπο. Η αιτία που συντέλεσε στην ανάπτυξη του τόσο ισχυρού δεσμού μεταξύ τους είναι οι εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες τους. Η Pira είναι άγρια και περιπετειώδης, ενώ η Lono ήσυχη και ντροπαλή, έξυπνη και ρομαντική. Έτσι η μια παρέχει συναισθηματική και η άλλη φυσική υποστήριξη στην άλλη.

Στη συνέχεια, συναντάμε τον Yonder, ένα πνεύμα-πολεμιστή της φωτιάς, το οποίο παίρνει ανθρώπινη μορφή όποτε χρειάζεται, ενώ συμβουλεύει και συντροφεύει τα κορίτσια, τα οποία βρίσκονται ακόμη στην εφηβική τους ηλικία. Ο τελευταίος της συντροφιάς είναι ο μυστηριώδης γάτος Ghobo, ο οποίος νιαουρίζει, γνέφει, επεμβαίνει την κατάλληλη στιγμή και κλέβει θησαυρούς.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Chan-Lrg συγκεκριμένης σειράς είναι ότι έχει σχεδιαστεί από περισσότερους από σαράντα καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο. Παρόλο που το στιλ αλλάζει σε κάθε κεφάλαιο, η σύνδεση δε θα μπορούσε να έχει γίνει με καλύτερο τρόπο. Οι ήρωες εύκολα αναγνωρίζονται καθώς ο ρυθμός αλλάζει συνεχώς, προσφέροντας μια τεράστια γκάμα τεχνοτροπιών, οι οποίες κυμαίνονται σε επαγγελματικά επίπεδα.

Ανάμεσα στους δημιουργούς συγκαταλέγονται και ο Μιχάλης Διαλυνάς, με το μοναδικό του στιλ, και ο Γιάννης Μιλονογιάννης με το προσωπικό του πενάκι. Ο δεύτερος, μάλιστα, έχει συνθέσει και ένα soundtrack πέντε κομματιών, σε ρυθμούς ambient, που διατίθεται ελεύθερα και συνοδεύει την εικόνα.

Το SPERA ξεκίνησε ως webcomic το Δεκέμβριο του 2011, ενώ τον Ιανουάριο του 2012 κυκλοφόρησε και σε έντυπη μορφή από την Archaia Entertainment. Οι τίτλοι συνεχίζονται μέχρι σήμερα και στις δύο μορφές, με την έντυπη να βρίσκεται στο δεύτερο volume. Η επιτυχία του βασίζεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τον κόσμο που πλαισιώνει τις ηρωίδες και στον οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες. Είναι ένας κόσμος γεμάτος χρώματα και αναπάντεχα πλάσματα, αθώο, διάχυτο ερωτισμό και μυστηριώδεις χαρακτήρες παραμυθιών και επικών μύθων. 31d179eceaa28c84dfe63ac2c44c6461Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο αναγνώστης καλείται να αντιληφθεί την ίδια ιστορία από διαφορετικές οπτικές γωνίες, μένοντας όμως πιστός στο ίδιο συναίσθημα.

Η ιστορία που εξελίσσεται αποτελεί μια ωδή στην ενότητα και την αλληλεγγύη. Τα δύο κορίτσια προέρχονται από αντιμαχόμενα βασίλεια, από τα οποία δραπετεύουν, προκειμένου να αποφύγουν τον πόλεμο και κάθε τους μέρα είναι ένα ακόμη ταξίδι.

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα comics που μπορεί να διαβάσει κανείς. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ενώ είναι προτεινόμενο φέτος για βραβείο Will Eisner, στην κατηγορία Best Publication for Teens. Ρίξτε του μια ματιά.