PEARLS BEFORE SWINE

Writer/Artist: Stephan Pastis

Ας πούμε πως αυτό το άρθρο είναι safe space. Βγάλτε τα παπούτσια σας και καθίστε στο χαλί των συναισθημάτων. Πείτε πως έχει και αναμμένα κεράκια κανέλας και πως σας κοιτάει τρυφερά μια κυρία που θυμίζει λίγο τη μαμά σας, όσο το φως τους χοροπηδάει ανάλαφρα στα κεντητά μαξιλάρια που είναι σκορπισμένα κάτω. Και τώρα που αισθάνεστε ασφαλείς, πάρτε βαθιά ανάσα και βγάλτε το από μέσα σας. “Μερικές μέρες, θέλω να παραιτηθώ από τη δουλειά μου”.

Pearls7

Να, δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Μπορεί να την αγαπάτε, να είναι δημιουργική, να έχετε τους καλύτερους συναδέλφους στον κόσμο που φέρνουν φρεσκοψημένα τυροπιτάκια στο γραφείο και που αλλάζουν το χαρτί στο φωτοτυπικό όταν τελειώνει. Αλλά υπάρχουν κι αυτές οι μέρες. Μέρες που σκέφτεσαι τι θα γινόταν αν είχες συνεχίσει το μπαλέτο που σου είχε πει η δασκάλα σου (την πλήρωνες, αλλά φαινόταν ειλικρινής) πως ήσουν φυσικό ταλέντο σε αυτό. Ή αν είχες ασχοληθεί περισσότερο με εκείνες τις ιστορίες που έχεις στο συρτάρι. ‘Η με το (βάλε το ανάλογο άθλημα εδώ). Όλοι έχουμε τέτοιες σκέψεις πού και πού και τις εξομολογούμαστε σε φίλους με μπύρες και παρηγοριόμαστε, γιατί κανείς δεν κάνει κάτι για αυτές. Είναι η φυσική πορεία των πραγμάτων και, εντάξει, το επείγον δεν αφήνει χρόνο για το σημαντικό.

Pearls0

Πού και πού, όμως, τυχαίνει κάποιος που παραιτείται από τη δουλειά του. Εντάξει, λέμε, και συνεχίζουμε τη ζωή μας σίγουροι πως θα γυρίσει κλαίγοντας στην ασφάλεια του ενήλικου κόσμου. Και δουλεύει σε αυτό που αγαπάει και τα καταφέρνει. Εντάξει, λέμε, του πήγε καλά, αλλά όχι και τόσο. Μετά τα πάει σοβαρά καλά κι όσο ανεβαίνει το δρόμο της φήμης και της δόξας και του χρήματος τόσο αγχωνόμαστε. Ήταν τόσο ταλαντούχος δηλαδή; Ποιο cheat χρησιμοποίησε τέλος πάντων; Πού είναι αυτό το κοκκαλάκι της νυχτερίδας να το βρούμε κι εμείς;

Κάπως έτσι ένιωσα, όταν πληροφορήθηκα τη συνέχεια της επιτυχίας του Stephan Pastis. Διάβαζα το PEARLS BEFORE SWINE αρκετά παλιά κι ήταν αρκετά του γούστου μου, ώστε να κερδίσει μία θέση στα αρχεία του υπολογιστή (στον ομώνυμο φάκελο που χάθηκε με κάποιο format). Είχα προλάβει στο μεγάλο μου κάψιμο και το εξής βίντεο που εξιστορεί το πώς μία ωραία μέρα άφησε τη δικηγορία κι άρχισε να κάνει comics. Τότε, θυμάμαι, τον καμάρωσα. Μεσολάβησαν πολλά και, αν και διάβαζα κανένα στριπάκι πού και πού, έχασα την επαφή μου. Αναρωτήθηκα πρόσφατα τι εξέλιξη να είχαν τα ζωάκια που πρωταγωνιστούσαν σε αυτά κι έτσι το έψαξα.

Pearls1

Λοιπόν, ο Pastis  είχε αρκετές επιτυχίες από τότε. Το PEARLS BEFORE SWINE φιλοξενείται σε εκατοντάδες εφημερίδες, έχει γίνει Υoutube series και ο ίδιος ασχολείται πλέον και με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων που έχουν την τάση να μπαίνουν στα best sellers των NEW YORK TIMES. Με καθετί που διάβαζα πήγαινα από τη χαρά για την πρόοδο ενός παλιού γνωστού στην πράσινη ζήλια του ανικανοποίητου. Επέλεξα συνειδητά όμως να το πάρω σαν ευκαιρία για να κάνω το review του, για τρεις λόγους: Πρώτον, μου κρατούσε καλή παρέα με τον καφέ για πολύ καιρό. Δεύτερον, τα στριπάκια του συνεχίζουν να είναι καλά. Τρίτον, είναι το καλύτερο πράγμα που μπορώ να κάνω και ο Δαλάι Λάμα θα ήταν περήφανος.

Το PEARLS BEFORE SWINE χαρακτηρίζεται από απλό σχέδιο. Ο ίδιος ο Pastis έχει πει πως δεν είναι καλός σε αυτό και προτιμάει να μένει στις απλές, σαφείς γραμμές που μπορεί να τιθασεύσει. Κανένα πρόβλημα με αυτό, πολλά πετυχημένα strips είχαν απλό ή απλά κακό σχέδιο (χρειάζεται να φέρω παραδείγματα;). Η πραγματική χάρη του κρύβεται στους χαρακτήρες, στα θέματα που αγγίζονται, και στον απόλυτο κυνισμό με κάτι από cringe humour που κοσμεί τα panels του. Έχει χαρακτηριστεί ως το SOUTH PARK των strips. Βαριά σύγκριση, αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί.

Pearls8

Ακολουθούμε την παλιά, καλή, δοκιμασμένη συνταγή των απανταχού καθημερινών comic strips. Ζωάκια, ζωάκια παντού. Αγαθά γουρουνάκια που νομίζουν πως ο κόσμος είναι πλασμένος από μαλλί της γριάς και παιδικά όνειρα. Κυνικοί αρουραίοι που αντιπροσωπεύουν ό,τι πάει στραβά με τον καπιταλισμό και τον κόσμο γενικότερα. Ουδέτερα τοποθετημένες κατσίκες σε ρόλο Ελβετίας.  Μία ορδή πειναλέων κροκόδειλων με φτωχές ικανότητες γραμματικής, που όνειρό τους είναι να φάνε κρέας ζέβρας. Όλοι μαζί ασχολούνται με τα πάντα και με τίποτα. Θέματα απλά, σε σχέση με την πλοκή του comic, ή θέματα τρέχοντα, όπως η πολιτική. Στριπάκια για τις διαπροσωπικές σχέσεις, τον θάνατο, τον έρωτα, και τις υπαρξιακές ανησυχίες. Όλα χωράνε στο PEARLS BEFORE SWINE και όλα προσεγγίζονται ανορθόδοξα και αναπάντεχα.

Pearls11

Μερικά παραδείγματα των εκάστοτε μικρών ιστοριών που έτρεξαν στο σύμπαν του PEARLS BEFORE SWINE: Ο αγαθός Pig απογοητεύεται ερωτικά από ένα μπουκάλι σιρόπι. Ο διψασμένος για χρήμα Rat επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο του strip, αναγκάζοντας τον Pastis (που πολλές φορές σκιτσάρει τον εαυτό του) να παραιτηθεί. Το πετυχαίνει, μόλις επιστρατεύει τα μεγάλα όπλα, μία σειρά κλεμμένων punchlines από GARFIELD και CATHY, και για λίγο καιρό το strip τελεί υπό διάλυση, καθώς ο Rat προσπαθεί να ικανοποιήσει τη μεγαλομανία του. Αρκετές ιστορίες έχουν να κάνουν με τη σάτιρα άλλων comic strips, με αλλόκοτα guests και αστεία που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν οι άλλοι δημιουργοί γελάνε ή παίρνουν ήδη τηλέφωνα στους δικηγόρους τους.

Οι τρελοί κι αξιαγάπητοι χαρακτήρες του Pastis παρελαύνουν με επιτυχία τόσο στις οθόνες όσο και σε μικρά βιβλία με συλλογές, συνοδευόμενες από σχόλια του δημιουργού και εσωτερικές πληροφορίες διανθισμένες με αστειάκια. Ακόμη κι αν δε θέλετε κάτι τέτοιο, πάντως, η διαδικτυακή τους απόλαυση κάνει πολύ καλό, όταν είστε πεσμένοι και σκέφτεστε να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας. Ή που θα σας ανεβάσει τα κέφια, ή που θα σας δώσει την τελική ώθηση να ακολουθήσετε τα όνειρά σας.

Pearls10