ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #24: Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ

Scan-1-001a

Μέχρι χθες το απόγευμα, σκεφτόμουν να γράψω ένα κείμενο για κάποιες από τις αυτοεκδόσεις που κυκλοφόρησαν στο CCA13 και μου άρεσαν. Το μόνο μου θέμα ήταν πως δεν τις είχα διαβάσει όλες και έτσι είπα να καθίσω να διαβάσω και τις τελευταίες, για να μην αδικήσω καμία. Όλα αυτά, όμως, μέχρι χθες το απόγευμα, όπως είπα και στην αρχή… Γιατί εκεί που είχα αράξει και ξεφύλλιζα τα τεύχη, χτύπησε η πόρτα και ανοίγοντας είδα τον αδερφό μου. με ένα πακέτο στα χέρια. Με το που το είδα, ήξερα τι είναι (μιας και το είχα παραγγείλει), αλλά δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω.

Ήταν το τρίτο κατά σειρά τεύχος του περιοδικού Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ που κυκλοφόρησε τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου και διανέμεται δωρεάν στην πόλη της Δράμας. Εκεί ήταν που άφησα ξανά τις αυτοεκδόσεις κάτω και είπα θα γράψω για την ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ. Όπως είναι φυσικό, δεν μπόρεσα να μαζέψω πολλές πληροφορίες μέσα σε μισή μέρα, αλλά “κουτσά στραβά” και με μεγάλη βοήθεια από έναν φίλο, κατάφερα να βρω μία άκρη για αυτήν την πολύ όμορφη και σπάνια έκδοση.

314205_573074239385151_1885399880_n

Σημείωμα εκδότη, από το τεύχος #0.

Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει τρία τεύχη. Το πρώτο τεύχος (#0) κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2012, το τεύχος #1 τον Ιανουάριο του 2013 και το πρόσφατο #2 βγήκε, όπως είπαμε και στην αρχή, πριν λίγες μέρες. Εκδότης και αρχισυντάκτης του δωρεάν περιοδικού είναι ο Χρήστος Δημητρίου, με συντακτική ομάδα τους: Κ. Συφιλτζόγλου, Θ. Πρασίδη, Δ. Πέτρου και Κρ. Μπύρου, ενώ υπάρχουν και πολλές συνεργασίες σε κάθε τεύχος. Το περιοδικό μοιράζεται δωρεάν μέσα από κληρώσεις, που γίνονται στα πάρτι που διοργανώνει η ομάδα σε χώρους-στέκια στη Δράμα, την πόλη που κατοικοεδρεύει Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ. Εκτός από τα τεύχη που δίνονται στις κληρώσεις, υπάρχουν και οι συλλεκτικές εκδόσεις, όπου κάποιος μπορεί να αποκτήσει το περιοδικό συνοδεία κάποιου έργου που ετοιμάζεται μαζί με την έκδοση του περιοδικού (στο τεύχος #0 και #1 ήταν δημιουργίες του Χ. Δημητρίου, ενώ στο #2 είναι μία μεταξοτυπία του A. Jodorowsky). Το κάθε τεύχος βγήκε μόνο σε 50 αντίτυπα, από τα οποία τα μισά σχεδόν μοιράστηκαν σε κληρώσεις και τα άλλα μισά διανεμήθηκαν στις συλλεκτικές εκδόσεις.

526709_672538012772106_549442952_n

Μεταξοτυπία του A. Jodorowsky.

Άμα γκουγκλάρετε τα ονόματα της συντακτικής ομάδας, θα δείτε πως άμεση σχέση με τα comics δεν έχει κανείς, εκτός φυσικά από τον Χ. Δημητρίου. Η υπόλοιπη ομάδα κινείται, πετυχημένα, σε άλλους καλλιτεχνικούς χώρους. Αυτό το λέω γιατί είναι ένας καλός τρόπος να καταλάβετε, με μία γρήγορη ματιά, τί παίζει με την ύλη του περιοδικού, αλλά και με την ποιότητα της όλης έκδοσης. Υπάρχουν, όμως, και τα δύο πρώτα τεύχη ανεβασμένα στο issuu (τεύχος #0 και τεύχος #1), για όποιον θέλει να τα διαβάσει, μιας και όπως έχετε καταλάβει είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν σε έντυπη μορφή. Το τεύχος #2 δεν έχει ανέβει ακόμα, αλλά με τη λογική της “Κουτσής Μαρίας” θα ανέβει μόλις εξαντληθεί και το τελευταίο τεύχος, άρα το νου σας (ρεμάλια).

541635_657513487607892_1693339473_n299063_628338023858772_984890180_n

Μία συλλεκτική έκδοση αυτού του τεύχους (#2) είναι κι αυτή που έχω στα χέρια μου. Ως έκδοση είναι από τα καλύτερα περιοδικά που έχω διαβάσει ως τώρα, όλα αυτά τα χρόνια. Καλό χαρτί, μεγάλες διαστάσεις, 64 έγχρωμες σελίδες (μαζί με τα εξώφυλλα), πολύ καλή ποιότητα εκτύπωσης και πολλές αξιόλογες συνεργασίες, με ονόματα εγχώρια, αλλά και του εξωτερικού. Μαζί με το περιοδικό, όμως, έφτασε στα χέρια μου και η μεταξοτυπία του A. Jodorowsky, η οποία τυπώθηκε σε 56 αριθμημένα κομμάτια (56 χρόνια στο σινεμά, 56 αριθμημένες μεταξοτυπίες…). Πολύ καλή και αυτή, από αισθητικής άποψης (γιατί, για να λέω και την πικρή αλήθεια, δεν σκαμπάζω από μεταξοτυπίες :P).

Scan-1a

Δεν έχω να πω τίποτα άλλο για την όλη έκδοση, μιας και την γνώρισα-διάβασα-επεξεργάστηκα μερικές μόνο ώρες. Ενθουσιάστηκα, όμως, τόσο πολύ από αυτό που είδα, που είπα ότι είναι κάτι για το οποίο θέλω να γράψω και ας μη ξέρω σχεδόν τίποτα. Απλά, μάλλον ήθελα να γνωρίσετε κι εσείς την ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ. Ίσως κάποια μέρα αποφασίσει να εκδοθεί σε περισσότερα αντίτυπα και να ταξιδέψει σε πιο πολλά μέρη και χέρια. Μακάρι, γιατί είναι μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια, από ανθρώπους με αγάπη και πάθος για αυτό που κάνουν και είναι επίσης κάτι που λείπει από την εγχώρια σκηνή των comics (και όχι μόνο).

Scan 2