ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #26: Η Εκδοτική Πορεία του Superman Στην Ελλάδα
Σήμερα θα κάνω ένα πράγμα που ποτέ δεν πίστευα πως θα έκανα. Θα γράψω για τον SUPERMAN. Μεγάλωσα με εντελώς διαφορετικά comics και ίσως είμαι ένας από τους “τρεις”, όπως έγραψε και ο Γιώργος χθες στο δικό του κείμενο, που δεν ξέρουν σχεδόν τίποτα για τον κύριο και ας έχω καμιά 100αριά παλιά τεύχη. Μόνο απ’ ότι είχα διαβάσει μικρός, άντε και από καμία ταινία (που δεν θυμάμαι να έχω δει ολόκληρη :P).
Συνεπώς, εγώ δεν θα σας διαφωτίσω για το τι εστί Superman, απλά θα γράψω για την εκδοτική του πορεία στην χώρα μας και θα σας ζητήσω να είστε επιεικείς, εάν κάνω κάποιο λάθος.
Ξεκινάμε με την πρώτη εμφάνιση του Superman στην Ελλάδα, η οποία γίνεται από τις εκδόσεις Ατλαντίς των αδελφών Πεχλιβανίδη, το 1961, στα ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΜΙΚΣ. Υπό τον γενικό αυτόν τίτλο, υπήρχαν τέσσερις σειρές που κυκλοφορούσαν: τα ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ, τα ΠΑΡΑΞΕΝΑ, τα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ και τέλος, τα ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΑ, τα οποία έβγαλαν 5 τεύχη με αυτόν τον τίτλο και μετά συνέχισαν με τον τίτλο ΔΥΝΑΜΙΚΑ. Όπως καταλάβατε, στην τελευταία αυτή σειρά (ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΑ/ΔΥΝΑΜΙΚΑ), είναι που πρωτοδημοσιεύεται ο Superman στην Ελλάδα.
Συνολικά, βγήκαν 136 τεύχη στη σειρά ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΜΙΚΣ, με το τελευταίο τεύχος να κυκλοφορεί το 1963, εκ των οποίων τα 35 ήταν της σειράς ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΑ/ΔΥΝΑΜΙΚΑ, με τελευταίο το τεύχος #135. Να αναφέρουμε, έτσι για την ιστορία, πως όλα τα τεύχη της υπερσειράς είχαν μπρος-πίσω εξώφυλλο και ήταν, ανά δισέλιδο, έγχρωμα και ασπρόμαυρα. Αρκετά χρόνια αργότερα, βγήκαν και δεμένα σε τόμους (σύνηθες φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα), αλλά αριθμό τόμων μη με ρωτάτε, γιατί μάλλον θα σας πω ψέματα.
Συνεχίζουμε με την δεύτερη σειρά στην οποία συναντούμε τον SUPERMAN στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά με το κανονικό του όνομα στο εξώφυλλο του περιοδικού. Είναι λίγο πριν τα 80s, από την Anglo-Hellenic Agency του Τάσου Ψαρόπουλου. Ημερομηνία που ξεκίνησε η σειρά δεν γνωρίζω, μιας και εγώ έχω από το τεύχος #21 και μετά, ούτε όμως αναφέρεται κάποια πληροφορία, όπου και αν έψαξα. Έχουμε, όμως, ημερομηνία τελευταίου τεύχους, η οποία είναι το Φεβρουάριο του 1983 και το τεύχος είναι το #104.
Εδώ τα πράγματα ψιλομπερδεύονται, όμως, γιατί ενώ σαν τελευταίο τεύχος έχουμε το #104, βγήκαν (διαπιστωμένα) δύο ακόμη τόμοι, με τεύχη τα οποία είχαν ήδη κυκλοφορήσει μέσα στη σειρά, αλλά με την αρίθμηση να συνεχίζεται κανονικά. Και εδώ έχουμε ακόμη ένα μπέρδεμα, καθώς ναι μεν είχαμε συνεχόμενη αρίθμηση, αλλά ο πρώτος τόμος είχε τον αρίθμο #104, δηλαδή τον ίδιο με το τελευταίο τεύχος! Άρα, έχουμε 104 τεύχη, συν δύο τόμους, σύνολο… 105. Αυτά είναι.. 😛
Κλείνοντας και με αυτή τη σειρά, να πούμε πως εκτός από SUPERMAN υπήρχαν και δευτερεύουσες ιστορίες, κυρίως από τη ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΑΥΜΑ (WONDER WOMAN), αλλά και από άλλους/ες ήρωες/ίδες, ενώ τα τεύχη ήταν όλα έγχρωμα.
Η τρίτη στη σειρά έκδοση του SUPERMAN εν ελλάδι, έρχεται από τις εκδόσεις Πέργαμος, τον Δεκέμβριο του 1995. Κυκλοφόρησαν 59 τεύχη, στην αρχή με τίτλο SUPERMAN – Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΤΣΑΛΙ και μετά έγινε και εδώ ένας χαμός. Κυκλοφόρησαν μέσα στη σειρά διάφορες ιστορίες του SUPERMAN (μέχρι και από GREEN LANTERN), μέχρι το τεύχος #43. Από το τεύχος #44 μέχρι και το τελευταίο τεύχος, κυκλοφόρησε η σειρά SUPERMAN ADVENTURES. Και εδώ δεν μπορώ να γράψω περισσότερα, γιατί παρ’ όλο που έχω σχεδόν όλα τα τεύχη (από δωρεά φίλου), μιας και δεν είμαι εξοικειωμένος με τους κόσμους, τους θανάτους, τις γυναίκες κ.λπ. του ήρωα, δεν μπορώ να σας διαφωτίσω περισσότερο. Απλά, να πούμε πως η όλη έκδοση είναι πολύ καλή, όλες οι σελίδες είναι έγχρωμες και σε καλό χαρτί, και πως και εδώ, μετά το τέλος της σειράς, κυκλοφόρησαν τρεις τόμοι, οι οποίοι συγκέντρωναν κάποιες ολοκληρωμένες ιστορίες της σειράς.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τις εκδόσεις της Πέργαμος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη ένα CD-Rom με animation, με τίτλο SUPERMAN – Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΣΥΝΝΕΦΑΝΘΡΩΠΟΣ (1996). Δεν το έχω δει ποτέ, αλλά μερικές πληροφορίες που βρήκα γι αυτό, λένε πως περιέχει κάποιες περιπέτειες με τον SUPERMAN οι οποίες δεν είναι μεταγλωτισμένες, αλλά έχουν μεταφραστεί τα κείμενα μέσα σε μπαλονάκια.
Με το τέλος των εκδόσεων της Πέργαμος (κάπου μεταξύ 2001-2002, καθώς τα τελευταία τεύχη έχουν τιμές σε ευρώ), πέρασαν κάποια χρόνια μέχρι να ξανακυκλοφορήσει κάποιος τίτλος με τον SUPERMAN. Μέχρι που μπήκε στο παιχνίδι η Anubis, η οποία τον πιάνει μονότερμα και από το 2006 μέχρι και σήμερα, είναι η εκδοτική που κυκλοφορεί διάφορους τίτλους με το γνωστό σε όλους μας υπερήρωα. Και εδώ είναι που θα το πάμε λίγο στο πιο περιληπτικό και θα κατηγοριοποιήσω τις εκδόσεις σε σειρές που έχει βγάλει η εκδοτική και σε albums/graphic novels.
Πρώτα, θα πούμε λίγα λόγια για τις σειρές που έχει βγάλει η Anubis, πηγαίνοντας πάντα με χρονολογικά σειρά. Το 2006 η εκδοτική κυκλοφορεί μέσα σε έναν μήνα (Ιούνιο) τα SUPERMAN – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: ΠΡΟΟΙΜΙΟ, τέσσερα τεύχη που έχουν να κάνουν με την ομώνυμη ταινία του Bryan Singer. Την ίδια χρονιά, ξεκινάει και τη σειρά SUPERMAN/BATMAN, που έβγαλε 33 τεύχη και αφού τελείωσε, έβγαλε 11 τόμους με τα τεύχη που είχαν εκδοθεί. Επίσης, το 2006, κυκλοφορεί ακόμη μία σειρά την οποία στη χώρα μας την πρωτογνωρίσαμε από τις εκδόσεις Πέργαμος. Μιλάμε για τα 6 τεύχη SUPERMAN ADVENTURES, τα οποία βγήκαν αργότερα και σε δύο τόμους.
Την επόμενη χρονιά, η Anubis ξεκινά μία νέα σειρά με τον τίτλο SUPERMAN, η οποία ολοκληρώνεται σε 24 τεύχη και κλασικά και εδώ, μετά το τέλος της, κυκλοφορεί και αυτή σε 12 τόμους, με δύο τεύχη ο καθένας. Ένα χρόνο μετά, τέλη του 2008, η εκδοτική βγάζει ακόμη έναν τίτλο, το ALL STAR SUPERMAN, όπου μέσα σε δύο μήνες κυκλοφορεί 6 τεύχη της σειράς (από τα 12 τις αντίστοιχης ξένης), την οποία, όμως, σταματάει απότομα και στη συνέχεια κυκλοφορεί δύο τόμους, με τρία τεύχη ο καθένας. Περνάνε 5 χρόνια μέχρι η ANUBIS να κυκλοφορήσει μία νέα σειρά, και αυτό έγινε φέτος το Μάρτιο, με το πρώτο τεύχος του SUPERMAN: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΡΥΠΤΟΝ. Αυτή η σειρά είναι ακόμη στο πρώτο τεύχος, μιας και το δεύτερο το περιμένουμε μέσα στο μήνα που διανύουμε.
Και αυτές ήταν, με λίγα λόγια, οι σειρές με κεντρικό ήρωα τον SUPERMAN από την εκδοτική Anubis, έως τώρα.
Πάμε τώρα να δούμε τα albums/graphic novels που κυκλοφόρησε η ίδια εκδοτική, τα τελευταία 7 χρόνια περίπου. Ξεκινάμε με το SUPERMAN – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, που κυκλοφόρησε το 2006 και έχει να κάνει και αυτό με την την ταινία SUPERMAN RETURNS του Bryan Singer. Την ίδια χρονιά, κυκλοφορεί επίσης το δίτομο graphic novel SUPERMAN: BIRTHRIGHT, σε σενάριο του Mark Waid και σχέδιο του Leinil Francis Yu. Τρία χρόνια μετά, το 2009, κυκλοφορεί το SUPERMAN/BATMAN: SUPERGIRL, σε σενάριο του Jeph Loeb και σχέδιο του Michael Turner, το οποίο, αν κατάλαβα καλά, το έχουμε ξαναδεί στα πρώτα 6 τεύχη της σειράς SUPERMAN/BATMAN, από την ίδια εταιρία.
Τέλος της ίδιας χρονιάς, κυκλοφορεί και το SUPERMAN: WHATEVER HAPPENED TO THE MAN OF TOMORROW? – ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ;, σε σενάριο Alan Moore και σχέδιο Curt Swan. Μία μικρή παύση δύο ετών στα graphic novels, και το 2011 κυκλοφορεί το SUPERMAN: EARTH ONE – ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, σε σενάριο του J. Michael Straczynski και σχέδιο του Shane Davis, το οποίο είναι και το τελευταίο graphic novel του Superman που εξέδωσε η Anubis μέχρι σήμερα.
Και πάνω που νομίζατε πως τελειώσαμε, είπα να συμπληρώσω το κείμενο και με κανένα βιβλίο, μιας που βρήκα κάποια στην αποθήκη. Το 1978, από τις εκδόσεις Κάκτος, κυκλοφορεί το βιβλίο SUPERMAN, του Elliot S. Maggin, σε μετάφραση Γ. Ψυρράκη. Επίσης, άλλο ένα βιβλίο που βρήκα έχει τίτλο ΣΤΗ ΓΡΟΘΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ, του Α. Λάμπρου, που κυκλοφόρησε το 2003, από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.
Τέλος, έχουμε μία comic έκδοση για μικρά παιδιά (που θα μπορούσε άνετα να μπει και ανάμεσα στις κανονικές comic εκδόσεις), με τίτλο SUPERMAN – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε σενάριο και σχέδιο του Ralph Cosentino.
Αυτά τα λίγα επιπλέον βρήκα στη συλλογή μου, αλλά μπορεί να παίζουν και άλλα εκεί έξω, γι’ αυτό αν κάποιος έχει κάτι άλλο που δεν έχω αναφέρει, ας συμπληρώσει (για να αρχίσω και εγώ το ψάξιμο).
Πριν κλείσω, να ζητήσω να με συγχωρέσετε εάν έχω κάνει κάποιο λάθος, αλλά, από τη μία, είναι ένα θέμα πολύ εκτός από τα νερά μου, όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, και από την άλλη, μιλάμε για εκδόσεις (οι παλαιότερες ειδικά) στις οποίες γίνεται ένας μικρός χαμός. Επίσης, σκόπιμα δεν έχω αναφέρει κάποιες εκδόσεις όπου εμφανίζεται ο SUPERMAN (Justice League κ.λπ.), γιατί μάλλον το κείμενο δεν θα τελείωνε ποτέ. Θέλω, τέλος, να τονίσω πως σαν μπούσουλα είχα τα κιτάπια του Greekcomics, που για άλλη μία φορά πρέπει να αναφέρω ότι γίνεται εκεί μία πολύ σημαντική δουλειά από fans των Ελληνικών (κυρίως) comic εκδόσεων. 🙂