BEST OF: Superman Covers

Άμα πω ότι δεν το διασκέδασα, θα είναι μεγάλο ψέμα. Αλλά η αλήθεια είναι πως τα τεύχη με ιστορίες του Superman, που έχουν εκδοθεί έως τώρα, είναι ΠΟΛΛΑ και, δεδομένου ότι η πορεία του ξεκινάει από το 1938 (όχι, διάβασα το άρθρο του Γιώργου Ξύδη, απλά δεν μετάω τον Superman του 1933), το artwork αλλάζει συνεχώς τάσεις και στιλ. Έτσι, λοιπόν, ένα εξώφυλλο του 2006 θα είναι, κατά 99% των περιπτώσεων, πολύ πιο εντυπωσιακό από ένα του 1950. Και η επιλογή των 20 καλύτερων covers, δεν είναι απλή υπόθεση.

Επέλεξα, λοιπόν, υιοθετώντας κάθε φορά την αισθητική της εποχής. “Αυτό το cover θα μου κινούσε το ενδιαφέρον, αν το έβλεπα σε ένα περίπτερο το 1970;”, με ρωτούσα. Και κάπως έτσι, κατέληξα σε αυτή η λίστα. Enjoy!

20. SUPERMAN’S PAL JIMMY OLSEN #114 (Curt Swan, Σεπτέμβριος 1968)

JO114

Καταρχάς, συμπαθώ τον Jimmy Olsen. Επίσης, ξαφνιάζομαι ευχάριστα όταν ο Superman παίρνει τη μορφή villain. Τέλος, δείτε προσεκτικά τα μούτρα και τα ρούχα των “νέων φίλων” του Superman, και συγχωρήστε το ανύπαρκτο background.

19. ACTION COMICS #794 (John Paul Lee, Οκτώβριος 2002)

AC794

Πολύ ξεχωριστό cover, και λόγω θεματολογίας (πού είναι ο superhero που κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί του;), αλλά βασικά λόγω του ωραίου συνδυασμού κόκκινου-μαύρου. Ξεφεύγει εντελώς από την επικότητα και τη λάμψη που κυριαρχούν στα περισσότερα εξώφυλλα του Superman.

18. SUPERMAN: BIRTHRIGHT #10 (Leinil Francis Yu, Ιούλιος 2004)

BIRTH10

Είδα κάμποσα covers που ανακοίνωναν το θάνατο του Superman (αρκετά πιασάρικο, υποθέτω). Αυτή τη φορά, όμως, η πληροφορία δεν έρχεται από τίτλους εφημερίδων, ή από το όνομα που βρίσκεται πάνω σε μία ταφόπλακα. Αυτή τη φορά, ο νεκρός ήρωας κείτεται μπροστά μας, στεγνά και ξεκάθαρα. Δε νομίζω πως υπάρχει αναγνώστης που θα του αντιστεκόταν. Ήταν με διαφορά το πιο σκληρό εξώφυλλο που συνάντησα.

17. SUPERMAN’S GIRLFRIEND LOIS LANE #2 (Curt Swan, Μάιος-Ιούνιος 1958)

LL2

Απλά και μόνο για την ιστορία που διηγείται το cover. Ο Superman διαθέτει ένα δωμάτιο αφιερωμένο στη Lois Lane, η Lois το ανακαλύπτει, της φεύγουν οι αμφιβολίες για την αγάπη του, και εγώ θέλω να ανοίξω το τεύχος και να διαβάσω τη συνέχεια.

16. SUPERMAN (2011) #6 (George Perez, Απρίλιος 2012)

4S6

Ο Superman είναι κακός, ο κόσμος τον κοιτάει με φόβο, η Supergirl έχει πέσει θύμα του και κοιτά με μίσος εμάς που κρατάμε το τεύχος (ενώ το οδηγούμε προς το ταμείο, γιατί θέλουμε να μάθουμε πως γίνεται να μας πρόδωσε ο ήρωάς μας). Ωραίο artwork, ωραίο concept.

15. SUPERMAN #680 (Alex Ross, Νοέμβριος 2008)

CVR_Superman_680

Λατρεύω το artwork και γέλασα με την τόση επικότητα που αποπνέει ο Superdog. Εκτός αυτού, μετά από εκατοντάδες εξώφυλλα με πρωταγωνιστή τον Superman, ένας σκύλος κάνει μια αναπάντεχη και ευχάριστη διαφορά.

14. ADVENTURES OF SUPERMAN #558 (Tom Grummett, Ιούνιος 1998)

AS558

Για το artwork, εννοείται!

13. SUPERMAN: BIRTHRIGHT #11 (Leinil Francis Yu, Αύγουστος 2004)

BIRTH11

Για πρώτη φορά, ο Superman γονατίζει μπροστά από έναν villain. Απίθανο σχέδιο, ωραία χρώματα, δυνατή στιγμή… Σίγουρα θα αγόραζα το τεύχος.

12. BATMAN & SUPERMAN:WORLD’S FINEST #2 (Dave Taylor, Μάιος 1999)

ABEWORLD2

Σε μία μόνο εικόνα, μπορώ να διαβάσω τους χαρακτήρες των δύο ηρώων. Κάποιοι δεν καταφέρνουν να το κάνουν σε ολόκληρο comic, κάποιοι άλλοι το καταφέρνουν με ένα εξώφυλλο.

11. BATMAN & SUPERMAN:WORLD’S FINEST #4 (Dave Taylor, Ιούλιος 1999)

ABWORLD4

Μάλλον έχω αδυναμία στα covers της συγκεκριμένης σειράς. Μα φταίω εγώ; Προοπτική, concept, σχέδιο, ατμόσφαιρα… Τα χάζευα για ώρα!

10. SUPERMAN/BATMAN #72 (Fabrizio Fiorentino, Ιούλιος 2010)

SB72

α) Συμμετέχει ο Batman. β) Είναι παρέα με τον Superman. γ) Η οπτική γωνία δε θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστή. δ) Χρώματα και ατμόσφαιρα, εννοείται (αν και ίσως το όλο background να μας θυμίζει περισσότερο το σύμπαν του Batman). ε) Το “WORSHIP” με κάνει να αναρωτιέμαι σχετικά με το story: οι ήρωες είναι όπως τους ξέρουμε, ή μήπως έχουν αρχίσει να γίνονται αντικείμενο (επικίνδυνης) λατρείας για τους πολίτες; Περιέργεια, αγωνία, και κάπως έτσι έχω φτάσει στο ταμείο με το τέυχος παραμάσχαλα.

9. ACTION COMICS #1 (Joe Shuster, Ιούνιος 1938)

AC1

Γιατί είναι το πρώτο, γιατί έχει ωραία κίνηση, δυναμισμό, και γιατί μου αρέσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ η έκφραση του κυριούλη κάτω αριστερά (και η γραβατούλα του).

8. ACTION COMICS #71 (Jack Burnley, Απρίλιος 1944)

AC71

Αρχικά με τράβηξαν τα χρώματα, μετά γέλασα με την ιστορία που αφηγείται το cover και τέλος, πρόσεξα τα ανάποδα “S” που γράφουν οι πιτσιρίκοι. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

7. ACTION COMICS #368 (Carmine Infantino, Οκτώβριος 1968)

AC368

Υπάρχει ποτέ το ενδεχόμενο να σταματήσουν όλες οι εγκληματικές ενέργειες στη Γη; Να μην υπάρχουν πια πόλεμοι και δολοφονίες, καταστροφές και εξωγήινες επιθέσεις; Κι αν συμβεί αυτό, ο Superman τί θα απογίνει; Ένα τεύχος που θα αγόραζα χάρη στο cover και μόνο. +1 για τα ωραία χρώματα και την ασυνήθιστη οπτική γωνία!

6. ACTION COMICS #775 (Stuart Immonen, Ιούλιος 1999)

AC775

Με τράβηξε η ασυνήθιστα γκρι και μελαγχολική ατμόσφαιρα. Ένα εξώφυλλο που δείχνει τη σχέση του Superman με την πόλη του. Μου φαίνεται πραγματικά πως εδώ, η πόλη παίρνει τη μορφή χαρακτήρα, και θαυμάζω όποιον καταφέρνει να της δώσει αυτή τη διάσταση.

5. ACTION COMICS #869 (Gary Frank, Νοέμβριος 2008)

AC869

Ίσως το πιο τρυφερό εξώφυλλο από όλα όσα είδα. Είναι όμορφο, γλυκό, και αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά του υπερανθρώπου. Μου αρέσει πολύ το χέρι του Clark, το οποίο μοιάζει να περιγράφει κάτι που πετάει.

4. ACTION COMICS (2011) #1 (Rags Morales, Νοέμβριος 2011)

AC(2)1

Μια κλασική στιγμή του Superman, ένα όχι και τόσο κλασικό cover. Τα ασπρόμαυρα εξώφυλλα που είδα δεν ήταν πάνω από 20 (μετά βίας πάνω από 10 πρέπει να ήταν, αλλά κρατάω μικρό καλάθι) και από αυτά, αυτό ήταν το μοναδικό που είχε τόσο δυναμισμό, τόσο ωραία κίνηση, τόσο καθαρή γραμμή… Θα ήταν τέλεια αφίσα!

3. SUPERMAN VS. THE AMAZING SPIDERMAN (Carmine Infantino/Ross Andru/Neal Adams, Ιανουάριος 1976)

1

Έχει ωραία κίνηση, περίεργη οπτική γωνία, δυναμισμό, και είναι το μόνο εξώφυλλο που συμμετέχει και ο Spider-Man. Αρκούν για εμένα. Με το που το είδα, αναρωτήθηκα αν υπάρχει κάποια ιστορία όπου ο Clark Kent γνωρίζει τον Peter Parker… Δεν γίνεται να λείπει μία τέτοια συνάντηση από το σύμπαν των comics, σωστά;

2. ADVENTURES OF SUPERMAN #646 (Karl Kerschl, Ιανουάριος 2006)

AS646

Πρέπει να είναι το πιο θλιβερό εξώφυλλο που είδα. Το μελαγχολικό χρώμα του ουρανού, η λεπτομέρεια του καπέλου που κρατάει ο Superman, ο “φίλος” του, που του χαμογελάει λιγάκι… Για μία ακόμη φορά, μια ολόκληρη ιστορία χωράει σε ένα cover.

1. SUPERMAN (1987) #100 (Dan Jurgens, Μάιος 1995)

2S100

Είναι μινιμαλιστικό, έξυπνο, και ξεχωρίζει ανάμεσα στα φλύαρα covers που μας έχει συνηθίσει η σειρά. Με κέρδισε επίσης η λεπτομέρεια της αντανάκλασης στους φακούς. Από όλα τα εξώφυλλα που είδα, αυτό ήταν που μου έμεινε περισσότερο. Είμαι επίσης σίγουρη, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει εξαιρετικά και χωρίς το επεξηγηματικό “THE DEATH OF CLARK KENT” δίπλα στην εικόνα. Ναι, είναι το cover που θα ήθελα να είχα σκεφτεί εγώ, και γι αυτό, είναι στην πρώτη θέση αυτού του BEST OF!