MONSTERS UNIVERSITY

monsters-university07 (1)Director: Dan Scanlon
Writers: Dan Scanlon, Daiel Gerson, Robert L. Baird
Starring: Billy Crystal, John Goodman, Steve Buscemi, Helen Mirren et al.
Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures

Πάντα υπάρχει ένας φόβος μέσα μου, όταν πάω να δω το sequel/prequel μιας ταινίας που αγαπάω. Φόβος ότι θα μου χαλάσει τη μαγεία, ότι θα με εκνευρίσει, ότι θα αποκαλύψει πράγματα που εγώ τα είχα ερμηνεύσει αλλιώς. Έτσι, ήμουν αρκετά διστακτική πριν πάω να δω το MONSTERS UNIVERSITY, prequel του αγαπημένου μου MONSTERS, INC. Αφού όμως διάβασα κριτικές, είδα trailer, και μάζεψα λίγο θάρρος, αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία.

Η ιστορία είναι η εξής: Ο Mike Wazowski είναι ένα μάλλον γλυκούλι τέρας, που ονειρεύεται από μικρό να γίνει ένας διάσημος φοβιστής,  ο εφιάλτης των μικρών παιδιών. Δυστυχώς, του λείπει το πηγαίο ταλέντο, γεγονός που φαίνεται ιδιαίτερα όταν μπαίνει στο Monsters University και βρίσκεται ανάμεσα σε τρομερούς μπαμπούλες που τον χλευάζουν συνεχώς. Προσπαθώντας να αποδείξει την αξία του, θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους “χαμένους” της σχολής, καθώς και με τον αντιπαθητικό και δημοφιλή Sullivan. Όλοι μαζί πρέπει να κερδίσουν τους αγώνες “φόβου” της σχολής, ώστε να επανακτήσουν τη αξιοπρέπειά τους.

Γενικά, το σενάριο ακολουθεί ένα ασφαλές μονοπάτι (όπως οι περισσότερες ταινίες της Pixar, αφότου αγοράστηκε από την Disney). Η πλοκή κυλάει μάλλον εύπεπτα, χωρίς πολλές απρόβλεπτες σκηνές, και δε ξεφεύγει από όσα περιμένει (και θέλει να δει) ο θεατής. Σε αυτό το σημείο, το prequel στερείται της πρωτοτυπίας που είχε η πρώτη ταινία, η οποία με είχε εκπλήξει, τόσο με τις πρωτότυπες σεναριακές ιδέες όσο και με το τέλος της, που αν και ήταν εν μέρει happy ending, με άφηνε πάντα με έναν κόμπο στην καρδιά.

monsters-university_originalΠαρ’ όλα αυτά, η ταινία απέχει πολύ από τη μετριότητα. Οι αναπάντεχες ατάκες που κάνουν όλο το σινεμά να τραντάζεται από τα γέλια είναι πολλές και το χιούμορ φροντίζει να απευθύνεται τόσο σε ενήλικο όσο και σε ανήλικο κοινό. Επιπλέον, οι character designers πραγματοποίησαν μία από τις πιο θαυμάσιες δουλειές που έχω δει. Έχοντας πάρει το κολάι από την πρώτη ταινία, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που τους έδινε το σενάριο και αποτύπωσαν κάθε είδος φοιτητή (ο σπασίκλας, ο αρχηγός, το γλυφτρόνι, ο τυπάς που κουβαλάει παντού κιθάρα, η παρέα των φρικιών κτλ.) με μορφή τέρατος. Όχι μόνο το αποτέλεσμα είναι ξεχωριστό και πλούσιο στο μάτι του θεατή, αλλά πολλές φορές τα τέρατα-φοιτητές προκαλούν γέλιο μόνο και μόνο με την παρουσία τους.

Τελικώς, το MONSTERS UNIVERSITY στάθηκε καλό, έως και άξιο prequel της πρώτης ταινίας. Ασφαλώς (όπως κάθε σχεδόν prequel), δεν παραμένει παρά ένα συνοδευτικό του αριστουργήματος που γνωρίσαμε το 2001 και σε καμία περίπτωση δεν το ξεπερνάει. Ίσως να φταίει κιόλας που συνήθως οι πιο δυνατές εντυπώσεις είναι οι πρώτες και οι εντυπώσεις μας από τον κόσμο τον οποίο μας γνώρισε το MONSTERS, INC δε γίνεται να επαναληφθούν. Σε περίπτωση πάντως που διστάζατε, με το φόβο μήπως πρόκειται για ένα ακόμη μετριότατο TOY STORY 2, νομίζω πως μπορείτε να πάτε άφοβα στο σινεμά και να πάρετε μαζί σας το παιδάκι/ανιψάκι/ξαδερφάκι/εμένα (θα το ξαναέβλεπα). Ίσως να μη σας περιμένει κάποια μοναδική εμπειρία, αλλά πιστεύω η ταινία προσφέρει πολύ γέλιο και αξίζει να είναι το πρώτο animation του καλοκαιριού.

ΥΓ: Πιστεύω πως το trailer παρουσιάζει μια ταινία λιγότερο καλή. Anyway, για να πάρετε μια γεύση:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xBzPioph8CI[/youtube]