ALTERNATIVE COMICS #4

alternativecomics_logoWriters: Theo Ellsworth, Craig Thompson, Sam Alden, James Kochalka, Sam Henderson, Noah Van Sciver, Grant Snider, Alex Schubert, Andy Ristaino, Allison Cole, David Lasky, Robin McConnell
Artists: Mike Bertino, Theo Ellsworth, Craig Thompson, Sam Alden, James Kochalka, Sam Henderson, Noah Van Sciver, Grant Snider, Alex Schubert, Andy Ristaino, Allison Cole, David Lasky
Alternative Comics

ALTERNATIVE COMICS είναι ο τίτλος της σειράς από μικρές ανθολογίες που (ξαναξεκινά να) εκδίδει η Alternative Comics και όπου συγκεντρώνονται οι καλύτερες στιγμές underground και alternative καλλιτεχνών. Αυτόν τον Ιούνη, εκδόθηκε το τέταρτο τεύχος της σειράς (με μια παύση οχτώ χρόνων μετά το #3), το υπέροχο εξώφυλλο του οποίου δε μου άφηνε περιθώρια παρά να το διαβάσω.

Η θεματολογία των comics δεν είναι συγκεκριμένη. Ο Andy Ristaino γράφει για μία μπύρα που προσπαθεί να αποπλανήσει ανώνυμους αλκοολικούς, ενώ ο Sam Alden εκμυστηρεύεται πόσο θα ήθελε να έχει και πάλι τα προβλήματα του 10χρονου εαυτού του. Πολλές ιστορίες έχουν σαρκαστική διάθεση απέναντι στους ίδιους τους κομίστες/σκιτσογράφους και γενικότερα απέναντι στον κόσμο της Τέχνης, οπότε θα μπορούσα εν μέρει να χαρακτηρίσω την ανθολογία “αυτοσαρκαστική”. Με comics άλλοτε σουρεαλιστικά και άλλοτε καταθλιπτικά, νομίζω πως η συλλογή καταφέρνει να αντιπροσωπεύσει την ατμόσφαιρα των alternative / underground comics.

ahyAbuse

Η ανθολογία (πλην μίας σελίδας), είναι σε ασπρόμαυρους τόνους και τα σχεδιαστικά στιλ ποικίλλουν. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι σαν ένας μεγάλος μπουφές, που κάποια πιάτα του θα αρέσουν στον αναγνώστη, ενώ άλλα πιθανώς θα τον αφήσουν αδιάφορο. Εκεί είναι όμως το ωραίο μιας συλλογής. Την αγοράζεις, γνωρίζοντας μια-δυο συμμετοχές της, και τελικά όλο και κάτι άλλο θα βρεις να σου αρέσει. Εγώ, για παράδειγμα, λάτρεψα τον Andy Ristaino (μα, μια μπύρα που προσπαθεί να παρασύρει τους αλκοολικούς;).

Επίσης, μέσα στην ανθολογία περιλαμβάνεται μία συνέντευξη του David Lasky, κατά την οποία διηγείται την πορεία του στον χώρο των comics. Την πρώτη φορά που την είδα την προσπέρασα, μιας και, όταν έχω μόλις διαβάσει comics, οποιοδήποτε κείμενο χωρίς εικόνες μου κακοφαίνεται. Αργότερα όμως επέστρεψα για να μην την αδικήσω και τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα. Μην την προσπεράσετε, λοιπόν.

a291d196f72acb1d3f91ea941b5Αν έχω ένα παράπονο, αυτό είναι ότι η ανθολογία είναι πάρα πολύ σύντομη (49 σελιδούλες). Δεν ήθελα να διαβάζω γρήγορα για να μην τελειώσει, και όμως ούτε που το κατάλαβα για πότε έφτασα στο τέλος. Και τώρα θα πρέπει να περιμένω μισό χρόνο (δύο τεύχη κάθε χρόνο ανακοίνωσε η εκδοτική). Και το GOT ξαναβγαίνει τον Απρίλιο. Και το A DAME TO KILL FOR τον Αύγουστο του 2014. Στην αναμονή θα τη φάω τη ζωή μου.

Να αγοράσετε λοιπόν την ανθολογία, για να καταλάβει η Alternative Comics ότι αρέσει στο κοινό, μήπως και βιαστεί λίγο να βγάλει το #5. Λάτρεις του alternative, μην το χάσετε. Αδαείς του alternative, καιρός να πάρετε μία ιδέα. Διασκεδαστικό, με ωραία αισθητική, καλή τιμή, μεγάλα ονόματα: τα έχει όλα.