PREVIEWS PICKS (JULY 2013)

previewsjul13Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν ακόμη πάει διακοπές και η ώρα της άδειας μοιάζει μακριά. Ο Σεπτέμβριος, όμως, μοιάζει πιο κοντά, καθώς έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε τα comics που θα παραγγείλουμε για το φθινόπωρο. Με αυτό στο μυαλό τους, οι Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, Βασιλεία Βαξεβάνη, Κώστας Λαμπρόπουλος και Μυρτώ Τσελέντη σας παρουσιάζουν όσες κυκλοφορίες του PREVIEWS τράβηξαν το ενδιαφέρον τους.

Επειδή, λοιπόν, οι ζέστες σφίγγουν και τα περιοδικά (ακόμη και οι χοντροί κατάλογοι σαν το PREVIEWS) χρησιμεύουν περισσότερο για αέρα παρά για διάβασμα, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω προτάσεις και πιθανότατα θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τις παραγγελίες του Σεπτεμβρίου.

BLUE PAGES (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Πραγματικά δε θυμάμαι την τελευταία φορά που έγραψα για τις μπλε σελίδες του PREVIEWS (και πραγματικά δε με απασχολεί τόσο, ώστε να κάτσω να το ψάξω και να σας παρουσιάσω κάθε πτυχή αυτής της πονεμένης ιστορίας). Δε μπορώ να πω πως μου έλειψε, μιας και δεν κατάφερα ούτε καν να πιέσω τον εαυτό μου να ενθουσιαστεί με κάτι συγκεκριμένο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δε βρήκα προτάσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

MIGHTY AVENGERS #1 (Marvel, pgM 12, $3.99)
Nέα ongoing σειρά, η οποία χρησιμεύει ως tie-in στο event INFINITY. Οι εναπομείναντες Avengers, όσοι δηλαδή δεν κυνηγούν τον Thanos στις τέσσερις γωνιές του σύμπαντος (αλήθεια, χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση για το σύμπαν; Άλλο ένα πράγμα που δε θα καθίσω να ψάξω), υπερασπίζονται τη Γη. Οι Luke Cage, Superior Spider-Man, Spectrum, White Tiger και Power Man πρωταγωνιστούν, σε σενάριο Al Ewing (JUDGE DREDD) και artwork του Greg Land (UNCANNY X-MEN, FANTASTIC FOUR).

comics-x-men-infinity-the-huntINFINITY: THE HUNT #1 (of 4) (Marvel, pgM 16, $3.99)
Ένα ακόμη tie-in του INFINITY. Σε αυτό πρωταγωνιστούν οι Hank Pym, Wolverine και She-Hulk και οι μαθητές τους. Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση, είναι το όνομα του Matt Kindt (SUPERSPY) στα writing credits. O Kindt μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να κολυμπά σε superhero νερά, αλλά έχει πολύ ταλέντο – αν και αρνείται λίγο τελευταία να μας το δείξει στο μεγαλείο του. Όπως και να ‘χει, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα έχει ενδιαφέρον.

ΤΗΕ STAR WARS #1 (Dark Horse, pg. 30, $3.99)
Το συγκεκριμένο mini series των οχτώ τευχών καταφέρνει να ξεχωρίσει από οτιδήποτε άλλο έχει εμφανιστεί σε comics με το λογότυπο STAR WARS, καθώς, σύμφωνα με το solicitation, έχει βασιστεί στο αρχικό draft του screenplay του George Lucas για το A NEW HOPE. Κάτι τέτοιο, βέβαια, χτυπά ενθουσιώδη καμπανάκια στο κεφάλι του STAR WARS geek μέσα μου. Από την άλλη, στο άτομό μου (τουλάχιστον τις καθημερινές) επικρατεί συνήθως αυτός ο στωικός, σοφός τύπος που με ρωτά: “αν το πρώτο draft του screenplay ήταν καλό, δε θα το χρησιμοποιούσαν στην ταινία;”. Επομένως, νομίζω πως μόνο η περιέργεια μπορεί να ωθήσει κάποιον να το αποκτήσει. Ειδικά αν θέλει να δει πώς θα έμοιαζε ο Han Solo, αν όντως ο Lucas επέμενε στην ιδέα να είναι μια δίμετρη σαύρα.

THE FIFTH BEATLE: THE BRIAN EPSTEIN STORY (Dark Horse, pg. 35, $19.99)
Για όσους δε γνωρίζουν, ο μουσικός Τύπος δε λογαριάζει μόνο τέσσερις, αλλά πέντε Beatles. Ο Brian Epstein, παραγωγός των θρυλικών Σκαθαριών θεωρείται το πέμπτο μέλος και το συγκεκριμένο graphic novel μας αφηγείται την ιστορία του, η οποία σημαδεύτηκε όχι μόνο από τις επιτυχίες του, αλλά και τον πρόωρο θάνατό του, στην ηλικία των 32 ετών. Ανάμεσα στους συντελεστές ξεχωρίζει και το όνομα του Kyle Baker (WHY I HATE SATURN, NAT TURNER).

bandetteBANDETTE VOLUME 1: PRESTO! (Dark Horse, pg. 60, $14.99)
Μια έφηβη διαρρήκτης και η συμμορία της ακροβατούν ανάμεσα στο να βοηθούν και να παραβιάζουν το νόμο, μέχρι που τα πράγματα σοβαρεύουν. Oι δημιουργοί του GINGERBREAD GIRL, Paul Tobin και Colleen Coover, εξέδωσαν τη συγκεκριμένη σειρά (η οποία προτάθηκε και για Eisner) ψηφιακά, μέσω του Monkeybrain και τώρα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε και στο παραδοσιακό format του trade.

FOREVER EVIL #1 (DC, pg. 73, $3.99)
Για να εξιλεωθώ από το γεγονός ότι γράφω μπλε σελίδες και οι τρεις από τις παραπάνω προτάσεις μου δεν ανήκουν σε κάποιο event, έρχομαι να επανορθώσω με αυτό. Πρόκειται για το πρώτο event της DC που απλώνεται σε ολόκληρο το νέο Universe της – στο κέντρο του προβολέα, όμως, δε βρίσκονται οι ήρωες, αλλά οι villains! Το συγκεκριμένο τεύχος είναι το εισαγωγικό στο event, με σενάριο του Geoff Johns (JUSTICE LEAGUE) και σχέδιο των David Finch (BATMAN: THE DARK KNIGHT) και Richard Friend. Για περισσότερα θα πρέπει να αναζητήσετε τα τεύχη των υπόλοιπων τίτλων της DC που συμμετέχουν στο event (και τα οποία είναι αρκετά).

FAIRESTFAIREST IN ALL THE LAND (Vertigo, pg. 131, $22.99)
Θυμάστε κάποτε έναν καιρό, που το μόνο original graphic novel με τίτλο FABLES ήταν το 1001 NIGHTS OF SNOWFALL; Τον καιρό εκείνο, οτιδήποτε (χμμμ, σχεδόν – ας μην ξεχνάμε το JACK OF FABLES) κυκλοφορούσε με τον τίτλο FABLES ήταν τουλάχιστον αριστούργημα. Από τότε, όμως, οι παράλληλες κυκλοφορίες αυξήθηκαν και, όπως είναι λογικό, δεν κατάφεραν όλες να έχουν την ίδια ποιότητα. Το FAIREST IN ALL THE LAND με κάνει να πιστεύω πως εκείνες οι ημέρες άφησαν κάτι πίσω και για εμάς, καθώς το format του και η γενική φιλοσοφία του θα θυμίζουν το 1001 NIGHTS. Αναλυτικότερα, θα αποτελείται από μικρές ιστορίες (τις οποίες μας διηγείται ο μαγικός καθρέφτης), γραμμένες από τον Bill Willingham και σχεδιασμένες από artists όπως οι Mark Buckingham, Chris Sprouse, Adam Hughes και Phil Noto.

(Μακάρι να είναι το ίδιο καλό. Μακάρι να είναι το ίδιο καλό. Μακάρι να είναι το ίδιο καλό).

JEFF SMITH’S BONE: THE GREAT COW RACE ARTIST’S EDITION HC (IDW, pg. 157)
Η IDW συνεχίζει την πολύ καλή σειρά της με Artist’s Edition κυκλοφορίες και σειρά έχει το THE GREAT COW RACE, του BONE του Jeff Smith. Η συγκεκριμένη έκδοση περιέχει κάθε panel του δεύτερου volume του BONE και είναι σε διαστάσεις 12×17 ίντσες, όσο δηλαδή και οι σελίδες του original artwork. Οι εκδόσεις αυτές της IDW έχουν ήδη κάνει εντύπωση για την ποιότητά τους. Έχουν, όμως, κάνει εντύπωση και με τις τιμές τους, οι οποίες μπορούν να μετριοπαθώς χαρακτηριστούν “τσιμπημένες”. Οπότε, το γεγονός ότι στο solicitation δεν αναγράφεται η τιμή, μόνο αποκαρδιωτικό μπορώ να το χαρακτηρίσω.

GREEN PAGES (Βασιλεία Βαξεβάνη)

Σας προειδοποιώ ότι πολλές από τις επιλογές μου το μήνα αυτό θα είναι αρκετά προσωπικές. Πάντα είναι, εδώ που τα λέμε, αλλά αυτή τη φορά είχα το μυαλό μου πιο πολύ στο “εγώ”, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα βρείτε πράγματα που θα σας αρέσουν. Βουτιά στο πράσινο, λοιπόν!

the gloomTHE GLOOM (Arcana Studio, pg. 236, $19.95)
Μετά από ένα άδοξο τέλος, η σειρά επιστρέφει και, όπως διατείνεται και το ίδιο το εξώφυλλο, “πάρτε το ακόμα και αν χρεαιστεί να πουλήσετε ένα νεφρό”. Δε θα γκρινιάξω για την πικρή αλήθεια που εμπεριέχει αυτό το αστείο, απλά θα σας πω ότι αξίζει μια βόλτα σε αυτή τη σειρά που αναβιώνει με τις ευλογίες του MTV!

UNEMPLOYMENT ADVENTURES OF AQUALUNG GN (Arcana Studio, pg 236, $14.95)
Ο Aqualung – άσχετο, αλλά κομματάρα – είναι ένας από τους 88. Όχι τους Crazy, αλλά κάτι άλλους που πολεμούν υπερφυσικά φαινόμενα. Η υπηρεσία του κλείνει – κρίση βλέπεις – και βρίσκεται άνεργος, με ένα δέντρο σε γλάστρα που περιέχει την ψυχή του αγαπημένου του φίλου, να πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα: την ανεργία, τις σχέσεις, τα ραντεβού.

SPERA VOL 3 HC (Archaia, pg 240, $24.95)
Η πανέμορφη, υπέροχη, εξαιρετική σειρά συνεχίζεται και στον τόμο αυτό το σχέδιο βγαίνει και από τα χεράκια του Μιχάλη Διαλυνά. Με λίγα λόγια, ένας συνδυασμός που σκοτώνει. Οι περιπέτειες των Pira και Lono συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Δεν το χάνω με τίποτα!

god is deadGOD IS DEAD (Avatar Press Inc, pg 255, $ 3.99)
“Gott ist tot” είπε ο Nietzsche, “Is God dead?” αναρωτιούνται οι Black Sabbath. Όχι απαντάει ο Hickman – ο οποίος έχει κάνει συμφωνία με το Διάβολο, δεν εξηγείται αυτή η αχαλίνωτη έμπνευση. Και, μάλιστα, δε ζει ο θεός, αλλά οι θεοί που έρχονται στη Γη και θέλουν να μοιράσουν τα τσανάκια τους.

FAIRY TALE COMICS HC (First Second, pg 310, $19.99)
Αυτό θα το πάρω! Μια μέρα θα είναι στα χέρια μου, θα το διαβάζω και θα το ξαναδιαβάζω. Γνωστά και όχι παραμύθια, από καλλιτέχνες όπως ο David Mazzuchelli – που θα κάνει μια από τις λατρεμένες μου ιστορίες – αλλά και από τους αδερφούς Hernandez. Και όλα αυτά με την εγγύηση της First Second.

BOXERS / SAINTS (First Second, pg 310, $18.99)
Πρόκειται για δύο τόμους που συνδέονται, όχι μόνο γιατί τα εξώφυλλά τους φτιάχνουν μια μεγαλύτερη εικόνα, αλλά και γιατί οι ιστορίες φτιάχνουν μια μεγαλύτερη εικόνα. Στην Κίνα, οι αγρότες εξασκούνται στο kung fu για να διώξουν τους κατακτητές λευκούς και μαζί και τη νέα τους θρησκεία: το Χριστιανισμό. Ο Lao Bo είναι ένας από τους αυτούς. Η Vibiana, από την άλλη, βρίσκει το όνομα και τον ίδιο της τον εαυτό στο Χριστιανισμό.

ray and joeRAY AND JOE: THE STORY OF A MAN & HIS DEAD FRIEND & OTHER CLASSIC COMICS HC (Fantagraphics, pg 308, $29.99)
Δεν ξέρω το έργο του Charles Rodrigues, όπως φαντάζομαι και αρκετοί εκεί έξω. Αυτό ακριβώς το λάθος, αυτή την παράλειψη επιδιώκει να διορθώσει αυτή η συλλογή. Πολύ πριν το WEEKEND AT BERNIE’S, o Rodrigues από το εξώφυλλο βάζει έναν τύπο να σέρνει το νεκρό κολλητό – ο οποίος φορά rollerskates – σε ένα μπαρ.Ε; Ε;

AFTERLIFE WITH ARCHIE (Archie Comic Publications, pg 246, $ 2.99)
Για να το δέσω και με το προηγούμενο θέμα και γιατί πιστεύω ότι θα είναι μακράν η καλύτερη επιλογή του μήνα, σας φέρνω το AFTERLIFE WITH ARCHIE. Ξέρω, ξέρω ακούγεται σαν μια σαδιστική τιμωρία στην Κόλαση, γεννημένη από νοσηρή φαντασία όπου θα αναγκάζεστε στη μετά θάνατον ζωή να διαβάζετε ARCHIE. Ηρεμήστε! Απλά η Sabrina the Teenage Witch κάνει ένα μεγάλο σφάλμα – αλά Scarlet Witch “no more mutants” – και ο κόσμος φτάνει στο χείλος της καταστροφής, αρχής γενομένης από το Riverdale.

ETERNAL WARRIOR #1 (Valiant, pg 346, $ 3.99)
Με επιστροφή ξεκινήσαμε, με μια ακόμα μεγάλη επιστροφή θα κλείσουμε και θα κάνουμε έναν ωραίο κύκλο. Ο Greg Pak αναλαμβάνει να αναβιώσει τον ήρωα της Valiant. Ο Gilad Anni-Padda μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Δεν έχω διαβάσει ούτε τις παλιές και λίγα ξέρω για το παλικαράκι. Αλλά μπορεί να να αξίζει.

MANGA (Κώστας Λαμπρόπουλος)

Το manga section αυτού του μήνα είναι συνεταιρικό. Η Μυρτώ Τσελέντη ανέλαβε να επιλέξει τις νέες κυκλοφορίες του μήνα κι εγώ να τις στολίσω με το εξαιρετικό μου χιούμορ και την ποιητική μου γραφή και να σας τις παρουσιάσω.

BOXERS AND SAINTS (First Second, pg. 310, $18.99 & $ 15.99)
Πρόκειται για δύο ξεχωριστά graphic novels (και ως τέτοια θα πρέπει να τα παραγγείλετε) με δύο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα. Επειδή όμως είναι ένα συνολικό έργο, δεν έχει νόημα να τα δούμε ξεχωριστά. Η First Second, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι είναι το πιο φιλόδοξο έργο που έχει εκδώσει ποτέ. Στον πρώτο τόμο, παρακολουθούμε την ιστορία του Bao, ενός μικρού αγοριού του οποίου το χωριό λεηλατείται από Δυτικούς ιεραπόστολους. Ο Bao, μην αντέχοντας να βλέπει το χωριό του να υποφέρει, παίρνει μέρος σε μια αιματηρή επανάσταση, ελπίζοντας ότι θα διώξει τους εισβολείς. Στον δεύτερο τόμο, έχουμε την άλλη πλευρά, την ιστορία της Vibiana. Η Vibiana εκδιώχθηκε από το χωριό της και βρήκε καταφύγιο στους Χριστιανούς ιεραπόστολους. Καθώς η εξέγερση εναντίων των Δυτικών μεγαλώνει, η Vibiana θα κληθεί να επιλέξει πλευρές. Από την συγγραφέα του AVATAR: THE LAST AIRBENDER, Gene Luen Yang, μια ενδιαφέρουσα κυκλοφορία η οποία συνοδεύεται και από trailer παρακαλώ.

σ.σ.: Ναι, δεν είναι ιαπωνικό αλλά θα μπει στο manga section για τον ίδιο λόγο που μπαίνουν και τα OEL.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T9JLPevOw68[/youtube]

SHERLOCK BONES VOL.1 (Kodansha, pg. 317, $10.99)
Ο τίτλος φλερτάρει επικίνδυνα με gay porn (δε με πιστεύεις; Βάλε στο τέλος ένα Watson και φτιάξε fan fiction) και στο εξώφυλλο έχει ένα παιδάκι και το σκυλί του. Παιδί και σκυλί έχουν πίπες. Ευτυχώς που η Kodansha είναι οικογενειακό μαγαζί και θα περιοριστείτε στο fan fiction. Όταν το πρωτοείδα, σκέφτηκα ότι μπορεί να ενδιαφέρει τους fans του SHERLOCK ή του ELEMENTARY, αλλά διαβάζοντας λίγο καλύτερα την περιγραφή, είδα το εξής: o νεαρός που βλέπετε στο εξώφυλλο είναι ο Takeru και το σκυλάκι η μετενσάρκωση του γνωστού ντετέκτιβ! Γιεπ, o σκύλος κάνει κουμάντο εδώ πέρα.

dive in the vampire bundDIVE IN THE VAMPIRE BUND VOL. 1 (Seven Seas, pg. 333, $13.99)
Κάπου στα βάθη της μνήμης μου, βρίσκεται το DANCE IN THE VAMPIRE BUND, το οποίο κάποτε είχα διαβάσει. Θυμάμαι λοιπόν ότι επρόκειτο για μια ρομαντική ιστορία με βρικόλακες. Θυμάμαι επίσης ότι δεν μου είχε αρέσει ιδιαίτερα. Παρ’ όλα αυτά, ρομαντικά πράγματα με μυτερούς κυνόδοντες φαίνεται ότι ενδιαφέρουν περισσότερο κόσμο από όσο ήλπιζα. Το DIVE IN THE VAMPIRE BUND λοιπόν είναι ένα spin off του DANCE IN THE VAMPIRE BUND και εξελίσσεται στο πρώτο μισό της αρχικής ιστορίας. Η νέα κυκλοφορία είναι στην πραγματικότητα ο δεύτερος τόμος, αφού ο πρώτος κυκλοφόρησε μερικά χρόνια πριν, αλλά η Seven Seas αποφάσισε να βγάλει και μια νέα έκδοση του πρώτου.

monster_musume_vol.1MONSTER MUSUME VOL.1 (Seven Seas, pg. 336, $12.99)
Η Μυρτώ Τσελέντη μου σημειώνει γι αυτό εδώ: “Ψιλοαδιάφορο, κάτι υπερφυσικό με κοριτσάκια”. Ε πες μου, μπορώ να μην το κοιτάξω; Το κοίταξα και μπορώ να βεβαιώσω ότι είναι ψιλοαδιάφορο και έχει και κοριτσάκια. Κοριτσάκια με μίνι φουστάκια για την ακρίβεια. Το λέει και στο solicitation. Στην ιστορία, ο κόσμος έμαθε ότι δεν είναι οι άνθρωποι το μόνο είδος που κατοικεί αυτόν τον πλανήτη, αλλά όλα τα τέρατα, τα οποία νόμιζε ότι ανήκουν σε μύθους, είναι πραγματικά. Με κοινή πρωτοβουλία, τα όχι ανθρώπινα αυτά όντα προσπαθούν να ενταχθούν στην ανθρώπινη κοινωνία και ο Kurusu είναι ο τυχερός που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση να φιλοξενήσει στο σπίτι του μια Λάμια. Μια λάμια που φοράει μίνι φουστάκι. Και έχει μεγάλο στήθος.

SICKNESS UNTO DEATH (Vertical, pg. 353, $12.95)sickness_Unto_death
Ένα manga βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Δανού φιλόσοφου Søren Kierkegaard. Το βιβλίο ασχολείται με τον χριστιανικό υπαρξισμό και όσο καλό κι αν ακούγεται, φοβάμαι πως η μεταφορά στο manga δε θα είναι τόσο ενδιαφέρουσα. Ο Futaba Kazuma σπουδάζει να γίνει κλινικός ψυχολόγος. Κάποια στιγμή γνωρίζει μια κοπέλα που υποφέρει από μια μυστήρια αρρώστια. Κάποιας μορφή κατάθλιψη που έχει και σωματικά συμπτώματα, όπως άσπρα μαλλιά, χαμηλή θερμοκρασία σώματος και ασταθή πίεση. Η αρρώστια αυτή θα την οδηγήσει δυστυχώς στο θάνατο και ο Kazuma πρέπει να βρει εάν υπάρχει θεραπεία. Όπως είπα, φοβάμαι ότι πρόκειται για μια μέτρια κυκλοφορία, αν και η Vertical μας έχει συνηθίσει σε ποιοτικές επιλογές. Αναζητώντας πληροφορίες για το SICKNESS UNTO DEATH, βρήκα ότι ο Πολωνός Tomasz Sikorski εμπνεύστηκε κι αυτός από το βιβλίο του Kierkegaard και έγραψε το ακόλουθο κομμάτι

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9o_F05IybfI[/youtube]

TROPIC OF THE SEA (Vertical, pg. 353 $14.95)
Η σημαντικότερη κυκλοφορία του μήνα. Όταν εμφανίζεται το όνομα του Satoshi Kon είναι η μόνη κυκλοφορία του μήνα! Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος για πολλά πασίγνωστα anime, όπως τα JOJO’S BIZARRE ADVENTURE, PAPRIKA και TOKYO GODFATHERS. Το TROPIC OF THE SEA είναι το πρώτο manga του Satoshi Kon που δημοσιεύεται στη Δύση και, όπως καταλαβαίνετε, είναι μεγάλο γεγονός. Στο TROPIC OF THE SEA παρακολουθούμε την ιστορία μιας πόλης που πολλές γενιές πριν είχε συνάψει μια συμφωνία με τα πλάσματα της θάλασσας. Τώρα, η συμφωνία αυτή απειλείται να χαλάσει, γιατί μια εταιρεία θέλει να χτίσει ένα πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο.