SNAPSHOT REVIEWS 11-07-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

UNSOUNDED Vol. 1unsounded
Writer/Artist: Ashley Cope
Self-Published

Να με σκοτώσεις, δεν θυμάμαι γιατί το έκανα αυτό backup στο Kickstarter, δεδομένου, μάλιστα, ότι πρόκειται για webcomic, το οποίο μπορούσα κάλλιστα να το είχα διαβάσει και online πριν το πάρω… Δεν το μετάνιωσα, αλλά, ε, δεν ήταν και η καλύτερη αγορά όλων των εποχών.

Το UNSOUNDED είναι η χαριτωμένη, all-ages, περιπετειώδης ιστορία της κόρης ληστών, Sette, και του ζόμπι-που-δεν-τρώει-μυαλά συνοδού της, σε ένα μαγικοφανταστικό σύμπαν. Δυο ήταν τα προβλήματα που με εμπόδισαν από το να το θεωρήσω ένα καλό comic. Το πρώτο και βασικότερο ήταν ότι η πρωταγωνίστρια είναι η επιτομή του brat και ακόμη και στις πιο τρυφερές στιγμές της, δεν σώζει το πόσο, στην υπόλοιπη αφήγηση, κακομεταχειρίζεται το έρμο το ζόμπι της. Πραγματικά, η Sette είναι αμετάκλητα αντιπαθέστατη! Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημά μου ήταν ότι οι τα τρία πρώτα κεφάλαια, που παρουσιάζονται εδώ, δεν έχουν κάποιο resolution, οπότε με άφηνε, ως αναγνώστρια, κάπως παραπονεμένη.

Μπορείτε να το τσεκάρετε και εσείς εδώ, για να σχηματίσετε άποψη.

RELISH: MY LIFE IN THE KITCHENrelish
Writer/Artist: Lucy Knisley
First Second

Ας αρχίσω λέγοντας ότι αγαπώ ιδιαίτερα τα αυτοβιογραφικοειδή comics της Knisley. Έχει, για μένα, έναν απίστευτο τρόπο να μετατρέπει τις προσωπικές της ιστορίες, σε κάτι που αφορά ένα ευρύτερο κοινό.

Το RELISH, επιπλέον, έχει και το πλεονέκτημα, για μένα, του να αφορά στο φαγητό και τη σχέση που ανέπτυξε μαζί του η Knisley, κατά την παιδική και νεανική της ηλικία. Αν η σκέψη σας πήγε σε μουσακάδες της μαμάς, διαγράψτε την αμέσως: η μητέρα της είναι σεφ και ο πατέρας της φανατικός γκουρμέ.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο comic (με συνταγές, μάλιστα – δεν πρόλαβα να δοκιμάσω κάποια για να σας πω το αποτέλεσμα) για το πόσο υπέροχο μπορεί να είναι το φαγητό, τα δάκρυα στα μάτια που μπορεί να φέρει μια εξαιρετική γεύση, την ικανοποίηση που συμβαδίζει με την επιτυχία στο μαγείρεμα και τις μνήμες που συγκρατεί η γλώσσα. Απολαυστικότατο!

GET JIRO!GETJ_COVER
Writers: Anthony Bourdain, Joel Rose
Artists: Langdon Foss, Jose Villarrubia
DC Comics/Vertigo

Και μια που πιάσαμε τα περί φαγητού, άλλο ένα “νόστιμο” comic που διάβασα πρόσφατα. Τον Bourdain, ως σεφ, TV persona και συγγραφέα, τον πάω, οπότε ήμουν διατεθειμένη να τσεκάρω και το comic του.

Στο μέλλον, ο κόσμος των εστιατορίων έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα-παντοκρατορίες: τους organic, all locally grown, ψιλο-vegetarian και τους δεν-με-νοιάζει-από-που-έρχεται-και-πως-ανατρέφεται-αρκεί-να-είναι-κορυφαίας-ποιότητας με επιρροές από γαλλική κουζίνα. Και στη μέση, ο Jiro, σούσι σεφ στο δικό του μικρό μαγάζακι, όπου σκοτώνει όσους δεν ξέρουν να απολαμβάνουν ορθώς το ωμό ψάρι.

Δεν μπορώ να πω, καλά πέρασα διαβάζοντάς το, αλλά η γεύση του ήταν κάπως αδιάφορη. Σε λίγο καιρό θα το έχω ξεχάσει και μάλλον δεν θα ξαναεπισκεφτώ το συγκεκριμένο εστιατόριο.

WIZZYWIGwizzywigcoverwspine_lg
Writer/Artist: Ed Piskor
Top Shelf

Με εμφανή έμπνευση από πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις, ο Ed Piskor (παλαιός συνεργάτης του Harvey Pekar) δημιούργησε τον Kevin “Boingthump” Phenicle, έναν χάκερ που γεννήθηκε στην Αμερική στα 70s. Μέσα από τα μάτια του καλύτερού του φίλου, παρουσιάζει την παιδική και εφηβική του ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, το κυνήγι του από το FBI και τη σύλληψή του.

Το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όχι τόσο για αυτή καθαυτή την υπόθεση, την οποία μόλις περιέγραψα, αλλά για τον τρόπο που απεικονίζει το ρόλο των Media σε αυτή την υπόθεση και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, είναι μια αρκετά συγκινητική ιστορία φιλίας. Αξίζει να του ρίξετε μια ματιά.

BRIDE_1A BRIDE’S STORY Vol.1-4
Wrtiter/Artist: Kaoru Mori
Yen Press

Μια ακόμα δημιουργός για την οποία τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση. Οφείλω, όμως, να παραδεχτώ ότι το αρχικό premise είναι λίγο… ιιιιχ.

Στην Μογγολία (ή κάπου εκεί γύρω, δεν διευκρινίζεται ακριβώς) του 19ου Αιώνα, η φυλή μιας νεαρής γυναίκας την παντρεύει, για πολιτικούς λόγους, με ένα 12χρονο αγοράκι μιας άλλης φυλής. Ναι, ούτε εγώ χάρηκα ιδιαίτερα, αλλά οφείλω να παραδεχτώ ότι, από άποψη ρεαλισμού, δεν είναι παράλογο, ούτε για τον τόπο ούτε για τον χρόνο. Η ηρωίδα μας, λοιπόν, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή, έχει αποφασίσει να περιμένει τον γαμπρό της να μεγαλώσει (φίου!) και αρχίζει να γνωρίζει τον κόσμο πέρα από τα όρια της δικής της παλαιάς οικογένεια, καθώς και άλλες γυναίκες, νύφες και μη.

Η ιστορία δεν είναι το δυνατό σημείο της Mori, εδώ. Η εξέλιξη της βασικής πλοκής προχωράει αρκετά αργά και έχουμε πολλά subplots να παρεμβάλλονται. Για το σχέδιο, όμως, δεν έχω αρκετές λέξεις για να το υμνήσω. Νομίζω ότι δύσκολα θα βρείτε κάποιον mangaka που να κατορθώνει να αποδώσει κίνηση και συναίσθημα καλύτερα από την Mori, εμφυσώντας σπάνια ένταση ζωής στο δημιούργημά της. Ταυτόχρονα, είναι εμφανής η εκτενής έρευνα που έχει κάνει, στην παρουσίαση των εθίμων, παραδόσεων και άλλων λαογραφικών στοιχείων, ιδίως στην απεικόνιση των υφασμάτων και των ενδυμασιών. Αν, λοιπόν, αποφασίσετε να το διαβάσετε, βάλτε στο πίσω μέρος του μυαλού σας την πλοκή και αφεθείτε σε ένα εξωτικό ταξίδι στο παρελθόν, που όμοιό του δύσκολα θα βρείτε στα comics.