EVERY GIRL IS THE END OF THE WORLD FOR ME

every girl isWriter/Artist: Jeffrey Brown
Top Shelf

Η αλήθεια είναι πως, όταν ανακάλυψα την ύπαρξη του εν λόγω comic artist, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν “Θεέ μου! Tο σχέδιο του είναι πολύ basic…. Μήπως είναι επίτηδες έτσι;” Θα μου πεις, ποιά είμαι εγώ που θα κρίνω;…

Eμ, ως γραφίστρια και φανατική graphic novel reader, όταν οι καλλιτέχνες που έχω συνηθίσει στην “σκηνή” είναι επιπέδου Craig Thompson, Hernandez Brothers, Charles Burns, Chris Ware, με σχεδιαστικό ύφος σήμα κατατεθέν και bold σαν το βάρος της Franklin Gothic… το φαινομενικά naive και doodly στιλ του Brown δε σου γεμίζει και πολύ το μάτι. Το μόνο ελαφρυντικό που είχε το συγκεκριμένο comic ήταν ο δελεαστικός τίτλος EVERY GIRL IS THE END OF THE WORLD FOR ME, που με προέτρεψε να το αγοράσω, μιας και αφενός κόστιζε μόνο 8 δολλάρια και αφετέρου μου θύμιζε κάτι από την αγαπημένη ταινία HIGH FIDELITY με τον John Cusack…

Ωστόσο, είπα να του δώσω μια ευκαιρία, να μην αφήσω την προκατάληψη της πρώτης εντύπωσης να θολώσει την κρίση μου και να επιβεβαιώσω το ρητό “don’t judge a book by its cover” – ελληνιστί “τα ράσα δεν κάνουν τον παπά”!

everygirl2
Έπειτα αναρωτήθηκα γιατί ένας μεγάλος και τρανός comic artist σαν τον Chris Ware να βοηθήσει έναν αφανή και newbie σαν τον Jeffrey Brown να κάνει το ντεμπούτο του με ένα κόμικ σαν το CLUMSY. Όλα αυτά με έκαναν να σκεφτώ ότι είμαι αρκετά προκατειλλημένη σχετικά με τις απόψεις μου ως προς τι θεωρώ καλό στον τομέα των comics και των graphic novels. Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο στη ζωγραφική και το καλό σχέδιο, ούτε ένα άρτιο σενάριο. Ιδανικά, θα έλεγα ότι η συνύπαρξη και των δύο είναι η συνταγή της επιτυχίας για ένα καλό comic. Στην προκειμένη περίπτωση, το σχέδιο είναι το μόνο μέσο για την έκφραση των αλλόκοτων καταστάσεων που διαδραματίζονται στην πλοκή και σχεδιαστικά λειτουργεί με αφαιρετικό τρόπο, μιας και το ουσιώδες δεν είναι οι λεπτομέρειες στη σχεδίαση, αλλά το γενικότερο feeling που αποπνέει το journal.

Aυτό που σε κερδίζει με το που ανοίγεις την πρώτη σελίδα είναι o αποκαλούμενος “οδηγός κοριτσιών”, ο οποίος μας εισάγει στα γυναικεία πρόσωπα που θα γνωρίσουμε με σειρά εμφάνισης στην ιστορία μας. Ο Brown σου δηbμιουργεί αυτόματα αυτή την αίσθηση οικειότητας μιας κατάστασης, στην οποία αναπόφευκτα όλοι έχουμε βρεθεί έστω και μια φορά: Το να νομίζουμε ότι βρήκαμε το ένα και μοναδικό άτoμο που θα σημάνει την αρχή και το τέλος της μέχρι τώρα ζωής μας…

Το γεγονός ότι το comic είναι σε μορφή ημερολογίου το κάνει ακόμα πιο προσωπικό σε σημείο να αναρωτιέσαι αν είσαι εσύ αυτός που το έγραψε. Επίσης, μας κάνει ένα σύντομο flashback στην τριλογία, ώστε να μπούμε στο πνεύμα και να γεμίσουμε τα κενά που πιθανόν θα προκύψουν στην εξέλιξη της ιστορίας. Εν συντομία, ο ήρωάς μας λαμβάνει ένα e-mail από έναν παλιόφιλο, σχετικά με το comic που έφτιαξε κάποτε για την πρώτη του αγάπη Allisyn, με την οποία έχασε την παρθενιά του και μετά από λίγο εκείνη επικοινωνεί μαζί του, γιατί πιστεύει ότι το comic αναφέρεται σε αυτήν.

Το EVERY GIRL IS THE END OF THE WORLD FOR ME περιγράφει την καθημερινότητα και τα γεγονότα που προκύπτουν μέσα σε τρεις εβδομάδες, από την επαφή του ήρωα με πέντε διαφορετικά κορίτσια: την πρώτη του κοπέλα Allisyn, με την οποία έχασε την παρθενιά του και του ράγισε την καρδιά – και η οποία μετά από μια σύμπτωση επανέρχεται στο προσκήνιο – ένα ξαφνικό αλλά ατυχές κόλλημα με μια άλλη κοπέλα, τo ρέμβασμα σχετικά με τον τρόπο που οι φίλοι πάνε κι έρχονται σε αυτή τη ζωή και την διαπίστωση ότι το τέλος δεν είναι πότε το τέλος, αλλά αρχή για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή.

Αν και ο Brown έγινε γνωστός για την THE GIRLFRIEND TRILOGY που απαρτίζεται από το CLUMSY (2002), UNLIKELY (2003), και AEIOU: ANY EASY INTIMACY (2004), είπα να ξεκινήσω με το EVERY GIRL IS THE END OF THE WORLD FOR ME για να αποφύγω το τριπάκι της τριλογίας. Αυτό που με έκανε να θέλω να ψάξω περισσότερο την δουλειά του Jeffrey Brown ήταν το γεγονός ότι όλα του τα έργα είναι βαθιά αυτοβιογραφικά και ειδικεύονται στην απεικόνιση και ερμηνεία καταστάσεων μέσα στις σχέσεις. Έχει ένα μοναδικό τρόπο να σε βάζει μέσα στην κατάσταση και να σε προβληματίζει για ένα τόσο “ρηχό” για πολλούς και αχανές θέμα όσο οι σχέσεις…

e

Οι αναλογίες στα σχέδιά του είναι λανθασμένες ή χωρίς ισορροπία και αντικατοπτρίζουν μια άβολη και αλλόκοτη οπτική των καταστάσεων που απεικονίζει στα comics του. Ο Jeffrey Brown είναι ίσως ένας από τους ρομαντικούς χρονογράφους μιας γλυκόπικρης εφηβείας με μια σαπουνοπερική διάθεση για αυτοκριτική και αυτοσαρκασμό για την καθημερινότητα μέσα στη σχέση και την τριβή. Για τους overanalyzers και τους λάτρεις της ψυχολογίας, θεωρώ ότι τα comics του Jeffrey Brown θα δώσουν μια ευχάριστη νότα στην μη καθιερωμένη θεματολογία που μερικοί έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε στον κόσμο των comics.

every_girl_is_the_end_of_10

Για μένα το EVERY GIRL IS THE END OF THE WORLD FOR ME αποτελεί ένα αδυσώπητο πορτρέτο της ανδρικής ανησυχίας που εκφράζεται οπτικά με σχέδια που παραείναι ακατέργαστα για να μην είναι αρκετά εκφραστικά! Ο επίλογός μου είναι ένας:

Κορίτσια, και τα αγόρια είναι ρομαντικά και έχουν αισθήματα! Τα έχετε παρεξηγήσει! Δώστε τους μια ευκαιρία!