PREVIEWS PICKS (AUGUST 2013)

Previews_August_2013Μπορεί το θερμόμετρο να έχει χτυπήσει κόκκινο, μπορεί οι περισσότεροι από εμάς (αλλά μάλλον και από εσάς) να βρίσκονται ήδη σε διακοπές (έστω και νοερά), μπορεί η κίνηση στο site να έχει πέσει στα συνήθη χαμηλά επίπεδα του όγδοου μήνα του έτους και μπορεί κανείς άνθρωπος εκεί έξω να μην έχει στις πρώτες 758 προτεραιότητες του, τις επιλογές από τον κατάλογο παραγγελιών της Diamond, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, οι οποίοι, ωσάν πιστά σκυλιά, είναι ακόμα εδώ και δε δίστασαν να σπαταλήσουν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, ξεφυλλίζοντας το PREVIEWS και επιλέγοντας τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες που θα σκάσουν στα κομιξομάγαζα τον Οκτώβρη (που ελπίζουμε να είναι κάπως πιο δροσερός).

Δόξα και τιμή, λοιπόν, στους Δημήτρη Σακαρίδη, Άρη Κώτση και Κώστα Λαμπρόπουλο, που απέδειξαν, για μια ακόμη φορά, πως όσο υπάρχουν ευσυνείδητοι άνθρωποι, ο μέσος επισκέπτης του ελληνικού internet, ο οποίος ενδιαφέρεται πραγματικά για comics, δεν πρόκειται ποτέ να μείνει χωρίς προτάσεις αγορών.

(Στην πραγματικότητα, οι “τρεις άνθρωποι” είναι μάλλον τέσσερις, αφού στο Manga Section τις επιλογές τις έκανε η Μυρτώ Τσελέντη, αλλά δεν πήγαινε η καρδιά μου την αποκαλέσω “πιστό σκυλί”, μαζί τους άλλους τρεις μαντράχαλους…)

BLUE PAGES (Δημήτρης Σακαρίδης)

Υπάρχει μια λεπτή, διακριτική ειρωνεία στο πώς η συχνότητα των Μπλε Previews που γράφω αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των comics που αγοράζω από τις μεγάλες εταιρίες. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως μια από τις ατυχίες του να είσαι editor και να βγάζεις το πρόγραμμα ενός site σαν αυτό, είναι και το ότι συνήθως αναλαμβάνεις να γράψεις αυτά που δεν ψήνεται να κάνει κανείς άλλος. Τουλάχιστον, βγάζω πάρα πολλά λεφτά, έχω γίνει διάσημος και όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με comics στην Ελλάδα πίνουν νερό στο όνομα μου. Wait… What?

Anyway, λίγες επιλογές και (ελπίζω) λίγα λόγια. Είναι καλοκαίρι, κάνει ζέστη και υπολογίζω πως αυτό το κείμενο δεν θα το διαβάσουν ούτε 100 άνθρωποι. Του έχω ήδη αφιερώσει περισσότερο χρόνο και κόπο απ’ όσο του αξίζει…

CATACLYSM #0.1 (Marvel, pg. M31, $3.99)
Μίσο λεπτό, για να καταλάβω. Αντί για εξώφυλλο έχουμε μια all-black σελίδα που γράφει στη μέση “CATACLYSM” με κόκκινα γράμματα. Επίσης, αντί για solicitation text ή credits, έχουμε τη λέξη “CLASSIFIED!” (Το θαυμαστικό δεν είναι δική μου προσθήκη – έτσι αναγράφεται στο PREVIEWS.) Δηλαδή, οι μόνες πληροφορίες που έχουμε για αυτό το comic, βάσει των οποίων θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα το παραγγείλουμε, είναι ότι λέγεται CATACLYSM #0.1 και κοστίζει $3.99. Μα την παναγία, αν πουλήσει αυτή η μαλακία, θα χάσω κάθε ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας!

marvel_knights_spider-man_1MARVEL KNIGHTS: SPIDER-MAN #1 (Marvel, pg. M40, $3.99)
Γαμώτο! Αρχικά νόμιζα πως είναι ongoing και είχα έτοιμο το “ναι, γιατί αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι ένας ακόμη τίτλος Spider-Man”, αλλά μετά συνειδητοποίησα πως είναι limited 5 τευχών και μου χάλασε τα σχέδια. Anyway, το συγκεκριμένο είναι ένα ακόμη κεφάλαιο του μυθιστορήματος “O Matt Kindt Εξερευνά Το Mainstream”, το οποίο δεν ψήνομαι ιδιαίτερα να ξεφυλλίσσω. Θα περιμένω πρώτα να ακούσω καμιά γνώμη από τους πιο θαραλλέους…

MARVEL: NOW WHAT?! #1 (Marvel, pg. M41, $3.99)
Ομολογώ ότι το concept των χιουμοριστικών εκδοχών των χαρακτήρων του Marvel Universe μου φαίνεται ενδιαφέρον, αλλά σίγουρα θα βοηθούσε αν γνώριζα περισσότερους συγγραφείς από αυτούς που αναγράφονται στα credits. Scott Adsit; Wyatt Cenak; Gerry Duggan; Brian Pohsen; Ποιοί είναι όλοι αυτοί και γιατί έχουν τόσο ασυνήθιστα επώνυμα;;; Πάντως, έχει καλούς σχεδιαστές (Colleen Coover, Eric Canete, Steve Lieber, Scottie Young), οπότε μάλλον θα το τσιμπήσω.

ALL NEW X-MEN SPECIAL #1 (Marvel, pg. M44, $4.99)
INDESTRUCTIBLE HULK SPECIAL #1 (Marvel, pg. M46, $4.99)
SUPERIOR SPIDER-MAN TEAM-UP SPECIAL #1 (Marvel, pg. M47, $4.99)
Ο μοναδικός λόγος που στρέφω την προσοχή μου σε αυτό το three-part crossover, είναι γιατί το ένα από τα τρία τεύχη (SUPERIOR SPIDER-MAN) το σχεδιάζει ο ανυπέρβλητος Μιχάλης Διαλυνάς, τον οποίο υπεραγαπούμε. Οπότε, μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα πως τουλάχιστον το ένα από τα τρία τεύχη θα είναι τουλάχιστον καλοσχεδιασμένο. Επίσης, τα τεύχη θα έχουν και variant εξώφυλλα από τον J. Scott Campbell, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν μια μεγάλη εικόνα. That’s also a plus, I guess…

shaolin_cowboy_1SHAOLIN COWBOY #1 (Dark Horse, pg. 36, $3.99)
Είχα αγοράσει (και απολαύσει) τα 7 τεύχη της πρώτης σειράς, που είχε κυκλοφορήσει από την Burlyman Entertainment πριν από κάμποσα χρόνια. Ομολογώ ότι η ιστορία δεν έλεγε και πολλά πράγματα (βασικά, ήταν για τρελούς!), αλλά το artwork του Geoff Darrow είναι τόσο εντυπωσιακό, που δεν έχει και μεγάλη σημασία τί ακριβώς συμβαίνει στο comic. Αναμένω περίπου τα ίδια και σε αυτή τη νέα σειρά, και πιστεύω πως δε θα μείνω δυσαρεστημένος.

THE BEST OF COMIX BOOK (Dark Horse, pg. 72, $35.00)
Πριν από εκατομμύρια χρόνια (για την ακριβεια, στα μέσα των 70s), η Marvel είχε κάνει μια απόπειρα ανοίγματος προς το χώρο των underground comics και συνεργάστηκε με τον μεγιστοτεράστιο Denis Kitchen (ο οποίος, με τη σειρά του, προσέλκυσει αρκετά από τα γνωστά ονόματα του χώρου) για να το πραγματοποιήσει. Φυσικά, επειδή πρόκειται για τη Marvel, η απόπειρα ήταν αυτό που λέμε “half-assed”, καθώς ήταν εμφανές πως έγινε με μισή καρδιά (τη μισή που ανήκε στη Marvel – ο Kitchen μια χαρά αφοσιωμένος ήταν!) και έμεινε στη μέση. Δεν είναι κακό και υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα εδώ μέσα, αλλά είναι βέβαιο πως μπορείτε να βρείτε πολύ καλύτερα δείγματα από τα πιο “true” underground comix εκείνης της εποχής.

FOREVER EVIL #2 (DC, pg. 82, $3.99)
FOREVER EVIL: ARGUS #1 (DC, pg. 84, $2.99)
FOREVER EVIL: ARKHAM WAR #1 (DC, pg. 85, $2.99)
FOREVER EVIL: ROGUES REBELLION #1 (DC, pg. 86, $2.99)
Επειδή υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο crossover της DC. Φαντάζομαι, βέβαια, πως αυτοί οι “κάποιοι” δεν περιμένουν από μένα να τους ενημερώσω, αλλά εγώ την υποχρέωση την έβγαλα…

justice_league_3000_1JUSTICE LEAGUE 3000 #1 (DC, pg. 92, $2.99)
Είναι δυνατόν να βγαίνει καινούργιο Justice League comic, σε σενάριο Keith Giffen/J.M. Dematteis και σχέδιο Kevin Maguire, και να με αφήνει παγερά αδιάφορο; Και όμως, είναι. Το καταραμένο το zeitgeist είναι πολύ σοβαρό πράγμα και η κάθε δημιουργία το πιάνει συνήθως μια φορά. Για το συγκεκριμένο creative team και τη συγκεκριμένη προσπάθεια, αυτή η φορά ήταν πριν από 25 χρόνια.

SUPERMAN/WONDER WOMAN #1 (DC, pg. 93, $3.99)
Δε νομίζω πως υπάρχουν αρκετές λέξεις για να περιγράψω πόσο χαζή ιδέα θεωρώ το συγκεκριμένο comic, καθώς και το plot point που βρίσκεται πίσω από αυτό. Συνεπώς, δεν θα προσπαθήσω καν…

DAMIAN: SON OF BATMAN #1 (DC, pg. 94, $3.99)
Δε νομίζω πως υπάρχουν αρκετές λέξεις για να περιγράψω πόσο χαζή ιδέα θεωρώ το συγκεκριμένο comic, καθώς και το plot point που βρίσκεται πίσω από αυτό. Συνεπώς, δεν θα προσπαθήσω καν… (Μάλλον πρέπει να πάψω να χρησιμοποιώ αυτό το “εύρημα”, αλλά πρέπει να ομολογήσετε ότι φταίνε και οι εταιρίες που με τροφοδοτούν με υλικό!)

sandman_overture_1THE SANDMAN: OVERTURE #1 (DC, pg. 142, $4.99)
Το SANDMAN του Neil Gaiman είναι ένα από τα 5-6 κορυφαία mainstream comics όλων των εποχών, οπότε η επιστροφή του, έστω και σε ένα limited series 6 τευχών, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό γεγονός. Είναι αφορμή για έντονους – έως και ακραίους – πανηγυρισμούς! Εύχομαι να πουλήσει τα κέρατά του και να είναι τουλάχιστον ισάξιο με τα χειρότερα τεύχη της original σειράς, ή ακόμη και τις πιο αδύναμες ιστορίες του ENDLESS NIGHTS. Και πάλι υπέροχο θα είναι! (Έχω ξαφνιαστεί εξίσου με εσάς, αλλά φαίνεται πως, τελικά, μπορώ μια στο τόσο να γράφω και ένα κανονικό, απολύτως ειλικρινές και καθόλου ειρωνικό, pick.)

TRIPLE HELIX #1 (IDW, pg. 164, $3.99)
Είναι το καινούργιο comic του John Byrne, οπότε θα το αγοράσουν όλοι όσοι πιστεύουν πως ο βετεράνος δημιουργός έχει ακόμη πολλά να προσφέρει (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) και δεν θα το αγοράσουν όλοι όσοι πιστεύουν πως στις καλύτερες δουλειές του Byrne συμπεριλαμβάνονται τα, σχεδόν ερασιτεχνικά από πλευράς σχεδίου, UNCANNY X-MEN που είχε κάνει πριν από 30+ χρόνια (μεταξύ των οποίων χιλιάδες fanboys).

pretty_deadly_1PRETTY DEADLY #1 (Image, pg. 188, $3.50)
Η αλήθεια είναι πως οι πιθανότητες να είναι καλός ένας καινούργιος τίτλος της Image (εννοώ πραγματικά καλός – όχι “πιασάρικο concept με εύπεπτη εκτέλεση”) είναι κάτω από 10%, αλλά το συγκεκριμένο μοιάζει αρκετά ελπιδοφόρο. Δεν έχω σε τρομερή εκτίμηση την Kelly Sue Deconnick (την οποία δεν αναφέρω ως “σύζυγο του Matt Fraction”, επειδή έχω σε ακόμη λιγότερη εκτίμηση τον Matt Fraction!), αλλά έχει γράψει ένα-δυο καλά πράγματα (δηλαδή ένα-δυο περισσότερα από το σύζυγό της) και επιπλέον, όπως φαίνεται από το preview, το artwork της Emma Rios είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.

VELVET #1 (Image, pg. 192, $3.50)
Οι περισσότεροι θα το αγοράσουν επειδή γουστάρουν τα crime/espionage comics του Ed Brubaker, ή/και το artwork του Steve Epting. Εγώ, πάλι, θα το αγοράσω επειδή κάποιοι τίτλοι της Image γίνονται hot και τα πρώτα τεύχη παίρνουν μεγάλη μεταπωλητική αξία. Τουλάχιστον είμαι ειλικρινής…

GREEN PAGES (Αριστείδης Κώτσης)

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα “αγωνιστικής απραξίας”, οι editors του Comicdom μου εμπιστεύτηκαν τις επιλογές των πράσινων σελίδων αυτού του μήνα. Νιώθω λίγο σαν ποδοσφαιριστής που επιστρέφει από τραυματισμό και και του δίνεται η ευκαιρία να προσφέρει σε κρίσιμο αγώνα…

AD.BplusFcover.72B PLUS F (Adhouse Books, pg. 241, $19.95)
Κάποτε, ότι κυκλοφορούσε από την Adhouse ήταν για εμένα “must buy”. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γενικά, πλέον. Ο δημιουργός του B PLUS F είναι ο Gregory Benton και αυτή εδώ η έκδοση βγαίνει σε συνεργασία με τις Éditions çà et là. Σας προτείνω να τσεκάρετε το site του δημιουργού, αλλά και τα free online comics του, στο site της Top Shelf. Μπορείτε ακόμα να ρίξετε και μια ματιά στο πολύ όμορφο preview του B+F στο site της Adhouse. Απλά, προσέξτε πως η τιμή του στο site της Adhouse είναι 5 δολάρια ακριβότερη από αυτή που φαίνεται στο PREVIEWS, κάτι που την κάνει (για τις 64 σελίδες του comic) ιδιαίτερα τσιμπημένη.

LOOK STRAIGHT AHEAD (Alternative Comics, pg. 242, $19.95)
Η Alternative Comics φαίνεται να βρίσκεται σε καλή φάση μετά από αρκετά χρόνια. Δεν είναι μόνο το ότι κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της ομώνυμης ανθολογίας, αλλά και το ότι ανακοίνωσε μια σειρά από νέες εκδόσεις, με τις οποίες φωνάζει “παρόυσα” στις σελίδες του PREVIEWS. Μια από αυτές είναι αυτή η έκδοση. Το LOOK STRAIGHT AHEAD είναι ένα από τα τελευταία comics που κερδισαν το Xeric award και ασχολείται με έναν 17χρονο η λογική του οποίου ξαφνικά καταρέει. Νομίζω πως μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στο site της δημιουργού Elaine M. Will. Αξίζει να αναφέρω πως υπάρχει διαθέσιμο ξανά από την Alternative και το HICKEE ANTHOLOGY, στο οποίο συμμετείχε και ο Graham Annable (και μου αρέσει πάρα πολύ ο Graham Annable).

Old_City_Blues_v2OLD CITY BLUES VOL.2 (Archaia Entertainment, pg. 250, $12.95)
Αυτή είναι η (ιδιαίτερα δυναμική) ελληνική παρουσία του μήνα σε αυτό το PREVIEWS. Το πρώτο volume του OLD CITY BLUES άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και o Μυλωνογιάννης επιστρέφει με δεύτερο volume. Μπορούμε να αναμένουμε το εντυπωσιακό (με έντονες επιρροές από Shirow και Otomo) σχέδιο του δημιουργού, σε ένα βολικό manga format. Μη διστάσετε να επισκεφτείτε το site της σειράς, όπου θα βρείτε μπόλικο υλικό για ανάγνωση.

THE FOX #1 (Archie Comic Publications, pg. 256, $2.99)
Δεν το είχα πάρει χαμπάρι το Red Circle line της Archie. Βέβαια, το ότι η Archie ξαναζωντανεύει έναν superhero χαρακτήρα της από τα 40s δε με συγκινεί ιδιαίτερα. Ούτε και το γεγονός ότι οι δημιουργοί του χρησιμοποιούν το “Marvel Way of Making Comics”. Από την άλλη, το γεγονός ότι κομβική θέση στο εγχείρημα έχει ο Dean Haspiel (THE QUITTER, BILLY DOGMA) είναι άκρως ενθαρυντικό. Προσωπικά, δε θα μπορούσα να σκεφτώ κάποιον που να με “ψήσει” περισσότερο. Το γεγονός ότι συμμετέχει και ο Mark Waid, πάντως, δε μου λέει τίποτε. Μια που είμαστε στις σελίδες της Archie, ρίξτε μια ματιά και στο ARCHIE 1000-PAGE JAMBOREE, όπου μπορείτε να βρείτε 1000 σελίδες Archie comics με μόλις 15 δολάρια.

BLUE ANGEL (Arsenal Pulp Press, pg. 272, $19.95)
To BLUE IS THE WARMEST COLOR (LA VIE D’ADELE στα Γαλλικά) θριάμβευσε στις φετινές Κάννες και κίνησε το ενδιαφέρον πολλών. Το comic της Julie Maroh, μεταφορά του οποίου είναι η συγκεκριμένη ταινία, κυκλοφορεί και στα Αγγλικά, από την Arsenal Pulp Press. Ρίξτε μια ματιά στο preview που προσφέρει η εκδοτική, για να πάρετε μια ιδέα από το όμορφο σχέδιο και να αποκτήσετε άποψη για το αν είναι για εσάς. Να σημειώσω πως, αντίθετα με το solicitation στο PREVIEWS, στο site της εκδοτικής το comic έχει διατηρήσει τον αγγλικό τίτλο της ταινίας. Οπότε, μην απορήσετε αν δείτε να έρθει στα χέρια σας με διαφορετικό τίτλο.

dakotacoverweb

OTHER STORIES AND THE HORSE YOU RODE IN ON (Conundrum Press, pg. 292, $18.00)
Τρία είναι τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κρατήσετε από αυτή την παράγραφο. 1) Από την Conundrum Press (που κυκλοφορεί συνήθως comics Καναδών δημιουργών) έχω διαβάσει αρκετά πράγματα, χωρίς ποτέ να απογοητευτώ. 2) Τo Center of Cartoon Studies είναι πλέον ένα φυτώριο που μας έχει δώσει και θα συνεχίσει να μας δίνει πολλούς αξιόλογους νέους δημιουργούς, όπως ο Dakota McFadzean. 3) Κρίνοντας από τα πρόσφατα δείγματα δουλειάς στο site του δημιουργού (μην περιοριστείτε μόνο στα DAILIES, αν το επισκεφτείτε) νομίζω πως το OTHER STORIES AND THE HORSE YOU RODE IN ON έχει όλα τα εχέγγυα να είναι μια εξαιρετικά καλή πρόταση.

THE WOMAN REBEL: THE MARGARET SANGER STORY (Drawn & Quarterly, pg. 312, $21.95)
Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν άνθρωποι που γνώριζαν περισσότερα από ότι εγώ για τη ζωή και τη δράση της Margaret Sanger και που και μόνο το θέμα του comic τους έχει ψήσει, Προσωπικά, για να ψηθώ χρειάστηκε και το γεγονός ότι δημιουργός του comic είναι ο “μεγάλος” Peter Bagge. (Σημείωση: Με προβλημάτισε αρκετά το αν ο χαρακτηρισμός “μεγάλος” ταιριάζει στον Peter Bagge. Μήπως είναι νωρίς; Μήπως πρέπει να τον κρατήσω για ανθρώπους που έχουν δώσει περισσότερα; Χμμμ… νομίζω πως μια χαρά του ταιριάζει.) Έγχρωμο hardcover, με εισαγωγή από τον Tom Spurgeon, στο οποίο (ελπίζω και πιστεύω πως) ο Bagge θα δείξει τον καλύτερο του εαυτό.

FRAN (Fantagraphics, pg. 318, $19.99)
SOCK MONKEY TREASURΥ (Fantagraphics, pg. 319, $39.99)
Και τί δεν έχει αυτό το μήνα η Fantagraphics. Επανεκδοση POGO, έγχρωμο MICKEY MOUSE του Gottfredson, έγχρωμα κυριακάτικα PEANUTS, Χριστουγεννιάτικο Barks… Προσπαθώντας να επικεντρωθώ σε μια μόνο έκδοση, δεν μπόρεσα να καταλήξω ανάμεσα στο FRAN του Jim Woodring και την νέα συγκεντρωτική έκδοση του SOCK MONKEY του Tony Millionaire. Το ένα αποτελεί μια ακόμη ιστορία ενός ιδιοφυούς δημιουργού, και το άλλο, την επίτομη έκδοση μιας ντουζίνας comics ενός εξίσου χαρισματικού δημιουργού… Με κάτι τέτοια διλήμματα θα μπορούσα να περάσω ώρες αναποφάσιστος…

Battling_BoyBATTLING BOY (:01 First Second, pg. 320, $15.99 (SC), $24.99 (HC))
PAUL POPE: THE ROAD TO BATTLING BOY (Picturebox, pg. 342, $35.00)
Δε δηλώνω fan του Paul Pope. Ίσως δεν τον έχω πιάσει την κατάλληλη στιγμή. Δε μπορώ να παραβλέψω, όμως, πως είναι ιδιαίτερα καλός τεχνίτης και πως η πολυαναμενόμενη νέα του δουλειά είναι ιδιαίτερα σημαντικό εκδοτικό γεγονός. Επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακό (και ενδεικτικό του πόσο ευρύ είναι το φάσμα των ανθρώπων που τον εκτιμούν) είναι πως στο ίδιο PREVIEWS θα βρείτε από την Picturebox το oversized PAUL POPE: THE ROAD TO BATTLING BOY που δεν αποτελεί απλά το “making of” της έκδοσης της First Second, αλλά και ένα Artbook που συγκεντρώνει τις πιο πρόσφατες δουλειές του Pope.

NEIL THE HORSE: THE COMPLETE COMICS STORIES(Hermes Press, pg. 325, $49.95)
Όταν εδώ, στα headquarters του Comicdom.gr, ετοιμάζαμε το Top 100 των 80s, οι προτάσεις μεταξύ μας έπεφταν βροχή και τα αναγνωστικά κενά που διαπίστωνα πως είχα ήταν τεράστια. Κάπου τότε, ο Δημήτρης Σακαρίδης έριξε στο τραπέζι το NEIL THE HORSE, και ομολογώ πως με βρήκε ενταλώς αδιάβαστο, γιατί δεν είχα την παραμικρή ιδέα περί τίνος πρόκειται. Έκανα το mental note, όμως, και να που, ενάμιση χρόνο αργότερα, το βρίσκω μπροστά μου στις σελίδες του PREVIEWS. Την άποψη του Δημήτρη για καλά comics τη σέβομαι και την εκτιμώ όσο ελάχιστων, αλλά τα 50 δολάρια φαίνονται πολλά. Αξίζει να σημειωθεί πως τα original τευχάκια μπορεί να τα βρει κανείς πολύ πολύ φτηνότερα.

SPECTRAL ENGINE (McClelland & Stewart, pg. 329, $27.95)
Τον Ray Fawkes τον γνώρισα με το ONE SOUL, που κυκλοφόρησε από την Oni και βρέθηκε υποψήφιο τόσο για Eisner όσο και για Harvey award. Ξανάκουσα το όνομα του πρόσφατα, όταν ξεκίνησε να δουλεύει για την DC (CONSTANTINE, JUSTICE LEAGUE DARK). Εδώ αφηγείται μια ιστορία φαντασμάτων, με μυστήρια τρένα, πλοία που βυθίζονται και καταδικασμένες ψυχές. Δε μοιάζει κακό…

ASTERIX AND THE PICTS (Orion, pg. 341, $14.95)
Να που η νέα κυκλοφορία του ASTERIX, που είναι και η πρώτη στην οποία δε θα λάβει μέρος ο Uderzo, βρίσκεται στις σελίδες του PREVIEWS. Σίγουρα, όταν πρωτοάκουσα την είδηση της συνταξιοδότησης του Uderzo, ένιωσα “κάπως”, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως τα πρόσφατα πονήματά του είχαν… τον “αδιάβαστο”. Oι τελευταίες περιπέτειες του ASTERIX που βρίσκω πραγματικά αξιομνημόνευτες είχαν γραφτεί από τον μεγάλο Rene Goscinny, πριν έρθω στο μάταιο τούτο κόσμο. Οπότε, υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι οι Jean-Yves Ferri και Didier Conrad μπορεί να δώσουν μια νέα πνοή στο χαρακτήρα. Από τη μια, δε μπορεί να είναι χειρότερo από τον “Ουρανό που έπεσε στο κεφάλι μας”, αλλά από την άλλη δε νομίζω να συγκρίνεται λ.χ. με τον “Μαντη”. Από τη μια, λοιπόν, δεν έχω ιδιαίτερες ελπίδες, αλλά από την άλλη, προφανώς, θα το αγοράσω κάποια στιγμή.

CHARLIE’S WAR VOLUMBATTLEE 10 (Titan Books, pg. 348, $29.95)
GARTH ENNIS PRESENTS BATTLE CLASSICS (Titan Books, pg. 348, $29.95)
Υπήρχε μια εποχή που τα comics ήταν πολύ περισσότερο λαοφιλής διασκέδαση και που τα “αποδεκτά” είδη τους είχαν μια πολύ ευρύτερη γκάμα. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή η εποχή ήταν κάπου στη δεκαετιά του ’70, με το περιοδικό ΒATTLE PICTURE WEEKLY να κρατά ψηλά τη σημαία των πολεμικών comics. Το CHARLIE’S WAR θεωρείται το καλύτερο βρετανικό πολεμικό comic (με το DARKIE’S MOB του John Wagner να έρχεται δεύτερο) και με τον δέκατο τόμο, ολοκληρώνεται η επανέκδοση του από την Titan. Παράλληλα, κυκλοφορεί και μια συλλογή με επιλογές πολεμικών ιστοριών της ίδιας εποχής, από τον λάτρη του είδους, Garth Ennis. Δεν είναι εξίσου καλές, βέβαια, αλλά η αξία τους κάνει την περιγραφή του CHARLIE’S WAR ως “καλύτερου βρετανικού πολεμικού comic” να σημαίνει κάτι παραπάνω.

JOHNNY HIRO: THE SKILLS TO PAY THE BILLS (Tor Books, pg. 352, $16.99)
Κάπου στην αρχή των πράσινων σελίδων σας έλεγα πως, κάποτε, ότι και να κυκλοφορούσε η Adhouse ήταν “must buy”. Εκείνη την εποχή, είχε ξεκινήσει να εκδίδεται και το JOHNNY HIRO, σε τευχάκια, μετά έγινε graphic novel και τώρα έχουμε το δεύτερο volume της σειράς. Δε λέω, δεν είναι και αριστούργημα, αλλά το θυμάμαι αρκετά διασκεδαστικό και μου χτυπά μια ευαίσθητη χορδή.

PASCIN (Uncivilized Books, pg. 352, $24.95)
Δε μου αρέσει να λέω ψέματα, οπότε δεν προκειται να σας πω πως είχα ιδέα ποιος είναι ο Pascin (Εβραίος μοντερνιστής ζωγράφος, λέει το solicitation). Από την άλλη, δημιουργός της βιογραφίας (γιατί για βιογραφία πρόκειται) είναι ο Joann Sfar, ο οποίος είναι ικανός για πολυ καλά πράγματα, ενώ η μετάφραση κυκλοφορεί από τις γοργά ανερχόμενη Uncivilized Books. Η μοναδική συμβουλή μου έχει να κάνει με το ότι, κατά καιρόυς, η Uncivilized κάνει στο site της κάποιες καλές προσφορές σε πακέτα από comics, οπότε καλό είναι να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά.

MANGA (Κώστας Λαμπρόπουλος)

Μετά την επιτυχία που είχε το πείραμα του περασμένου μήνα, είπαμε να το επαναλάβουμε. Κυρίως γιατί με έχει πιάσει μια βαρεμάρα και δεν έχω καθόλου όρεξη να ξεφυλλίσω το PREVIEWS. Όπου, λοιπόν, ο ένας βαριέται, έρχεται ο άλλος με όρεξη, και εσείς θα ενημερωθείτε και αυτό το μήνα για τις νέες κυκλοφορίες σε manga. Οι επιλογές έγιναν από την Μυρτώ Τσελέντη και η ασήμαντη δουλειά της μετατροπής τους σε κείμενο, από εμένα. Ω, για έξτρα fun, παραθέτω και τα σχόλια της Μυρτώς, όταν μου έστειλε τις επιλογές.

SM_BoxSAILOR MOON BOX SET #1 VOL. 1-6 SC (Kodansha, pg. 328, $65.94)
“Κλασσικό, σχετικά fair value for money, αλλά μπορείς να βρεις κάτι πιο σύγχρονο, που να είναι εεεε… well… πιο σύγχρονο.”

Πράγματι κλασσικό. Ποιός δε θυμάται το χαριτωμένο αυτό κοριτσάκι, που θα μας τιμωρούσε στο όνομα του Φεγγαριού. Ποιός δε θυμάται, επίσης, τις δυο ξαδέρφες, που αγαπούσαν πολύ η μία την άλλη. Υπερβολικά πολύ. Και τελικά δεν ήταν συγγενείς. Αλλά τότε δεν ήξερες για τη λογοκρισία που είχε φάει το anime (όπως και το DRAGONBALL) και όταν το έμαθες είπες: “Ε, πώς δεν το είχα καταλάβει, ρε συ!”. Η αλήθεια είναι ότι εάν ήθελες να έχεις τα manga στη συλλογή σου, ένα box set είναι πάντα όμορφο. Το value for money είναι όντως σχετικά fair, καθώς είμαι σίγουρος ότι μεμονωμένοι τόμοι μπορούν να βρεθούν σε χαμηλότερη τιμή, έστω και μεταχειρισμένοι. Δεν παύει, ωστόσο, να είναι μια καλή περίπτωση για εκείνο τον άδειο χώρο στη βιβλιοθήκη σου.

Picture_Box

GOLD POLLEN AND OTHER STORIES HC (Picturebox, pg. 342, $27.50)
“Σχετικά σημαντικός alternative δημιουργός, που ήταν από τα key figures του GARO. Σίγουρα όχι για όλα τα γούστα, απευθύνεται σε πολύ ελιτίστικο κοινό και ενδεχομένως το αισθητικό κομμάτι να λειτουργεί εναντίον της αφήγησης.”

WORLD MAP ROOM (Picturebox, pg. 342, $19.95)
“Πραγματικά αναρωτιέμαι αν τα manga που βγάζουν αυτοί αφορούν, ξέρω ‘γω, παραπάνω από 30 άτομα παγκοσμίως… Πάντως, και μόνο το πόσο πρωτότυπα και διαφορετικά είναι, εμένα με ψήνει…”

Τέτοιες κυκλοφορίες δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να πετύχεις στο PREVIEWS. Για όσους δεν ξέρουν τι είναι το GARO, πρόκειται για μια μηνιαία ανθολογία alternative και avant-garde manga που εκδιδόταν για σχεδόν 40 χρόνια.

A CENTAUR’S LIFE Vol. 1 (Seven Seas, pg. 345, $12.99)
“Να δω τί άλλο spin θα σκεφτούν, για μια ακόμα μαθήτρια που βασανίζεται στο σχολείο. Αυτή είναι κένταυρος, αλλά και όλοι οι συμμαθητές της είναι υπερφυσικά όντα. Τα λεφτά μου σε έρωτα με γοργόνο, or something.”

Μάλιστα. Ένα σχολείο με υπερφυσικά όντα και τους ανεκπλήρωτους έρωτες. Interspecies και ελαφρώς disturbing, κατά την άποψή μου, αλλά θα μου πεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να ντύνονται με γούνινες στολές και αυτό τους εκφράζει πραγματικά. Αδιάφορο, στην καλύτερη.

senrankagura_vol1SENRAN KAGURA: SKIRTING SHADOWS Vol. 1 (Seven Seas, pg. 346, $12.99)
“Η κυβέρνηση στην Ελλάδα τα ξύνει, αλλά στην Ιαπωνία φτιάχνει μυστική σχολή για νίντζα. Όχι, μισό, η σχολή είναι μόνο για κορίτσια…”

Ώπα. Πάμε άλλη μία. Η Ιαπωνική κυβέρνηση φτιάχνει μια μυστική σχολή, όπου εκπαιδεύει κοπέλες νίντζα; Στο εξώφυλλο φαίνονται ρώγες κάτω από την μπλούζα; Μία εκ των πρωταγωνιστριών περιγράφεται στο solicitation ως “perverted”; Εντάξει, οι πιθανότητες να είναι μεγάλη λούντζα είναι πολλές, αλλά τουλάχιστον τον πρώτο τόμο θα τον δοκιμάσω.

UZUMAKI 3-IN-1 DELUXE EDITION HC (Viz, pg. 362, $27.99)
“Από τα καλύτερα horror εκεί έξω, αν δεν ξέρει κάποιος τί εστί Junji Ito, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να τον ανακαλύψει.”

Δε νομίζω ότι έχω κάτι να συμπληρώσω στην παραπάνω πρόταση. Θεωρώ ότι οι fans του Ιαπωνικού horror που δεν γνωρίζουν ήδη τον κύριο Ito, δεν πρέπει να χάσουν τέτοια ευκαιρία. Το συγκεκριμένο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως δούρειος ίππος για τη μύηση κάποιου στον Ιαπωνικό τρόμο. Σε περίπτωση, δε, που χρειάζεσαι κι άλλο ψηστήρι προκειμένου να το παραγγείλεις, το UZUMAKI πραγματεύεται την ιστορία ενός χωριού, του οποίου οι κάτοικοι παθαίνουν εμμονές με τις σπείρες (εξού και το όνομα: uzumaki = σπείρα). Τα ωραία έρχονται όταν οι εμμονές αυτές αρχίζουν να παίρνουν και υλική υπόσταση.

summer_wars_01SUMMER WARS Part 1 (Vertical, pg. 367, $14.95)
“Γιατί το SECOND LIFE μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα… or something like that.”

Έφηβος, τόσο socially awkward, που πρακτικά ζει μόνο μέσω ενός online παιχνιδού. Θα ήθελα πολύ να ενδιαφερθώ για κάτι τέτοιο, καθώς είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται όλο και περισσότερο στις μέρες μας, αλλά για έναν περίεργο λόγο, αυτό το manga δεν μου το βγάζει. Ίσως εάν ήταν πιο… Δεν ξέρω…

ANOTHER SC (Yen Press, pg. 368, $29.99)
“Το anime έχει κάνει, γενικά, μεγάλη αίσθηση. Δεν ξέρω, ίσως να του δώσουμε μια ευκαιρία. Ή και όχι.”

Προσωπικά είμαι στο “όχι”. Πριν λίγο καιρό, είχα δει το anime και αν και μου άρεσε, λέω να προσπεράσω το manga. Είχα πει και τότε ότι η πλοκή είναι αργή και, ειλικρινά, όσο και αν η ατμόσφαιρα μπορεί να αποδίδεται καλύτερα στο manga, δεν είμαι σε διάθεση για αργά πράγματα αυτό τον καιρό. Όπως και να ‘χει, διαβάστε το review μου για το anime και αν σας φανεί ενδιαφέρον, ρίξτε του μια ματιά.

not_popularNO MATTER HOW YOU LOOK AT IT, IT’S YOU GUYS’ FAULT I’M NOT POPULAR! Vol. 1 (Yen Press, pg. 368, $11.99)
“Σοβαρά, δεν παίζει να υπάρχει αυτός ο τίτλος… Χε… Αν το ζητήσεις από κομιξάδικο, παίζει να έχει πολύ πλάκα.”

Διαβάζοντας τον τίτλο, στο μυαλό μου ήρθε μικρό κοριτσάκι που χτυπάει νευρικά το πόδι στο πάτωμα και αρνείται να παραδεχτεί ότι έχει κάνει λάθος. Δεν έπεσα και πολύ έξω, καθώς πρόκειται όντως για ένα κοριτσάκι, που είχε βάλει σκοπό να πάει στο Λύκειο ως η πιο δημοφιλής κοπέλα του σχολείου. Προετοιμάστηκε σκληρά, παίζοντας dating simulators, αλλά κάτι στο πανούργο αυτό σχέδιο πήγε στραβά. Κωμωδία προερχόμενη από τόνους social awkwardness. Δεν εντυπωσιάστηκα.