ONLINE COMICS: BAGMEN

bagmen2Writer/Artist: Amazing Améziane
http://www.delitoon.com/serie-bagmen

Το σημερινό ONLINE COMICS έρχεται φρέσκο από τον αγαπημένο γαλλικό χώρο της 9ης Τέχνης. Πρόκειται για μια νέα σειρά που έκανε το ντεμπούτο της τον Απρίλη του 2013 και έκλεισε την 1η της σεζόν στα 18 επεισόδια. Μου τράβηξε την προσοχή εξασφαλίζοντας μία από τις πρώτες θέσεις στην top-liste του γαλλικού site Delitoon και η συνέχεια δε με απογοήτευσε.

Σε ένα από τα βραδινά κέντρα του Las Vegas, η κόρη του αρχιμαφιόζου Victor Torrio απαγάγεται. Αρχικά, τα φαινόμενα δείχνουν πως οι απαγωγείς της προέρχονται από μια συμμορία Μεξικανών ναρκεμπόρων, στην οποία ο αδερφός της χρωστάει εκατομμύρια. Στη συνέχεια όμως, όταν ο Victor Torrio στέλνει τον bodyguard του, Bronson, να αναζητήσει την αγαπημένη του κόρη, ένα μπλεγμένο κουβάρι γεγονότων αρχίζει να ξετυλίγεται και τα αληθινά κίνητρα βγαίνουν στην επιφάνεια, μαζί με τους πραγματικούς υπαίτιους. Προδοσίες, βρώμικα συμφέροντα, κομμένα δάχτυλα και φόνοι, κάνουν όλα την εμφάνισή τους στο BAGMEN, στήνοντας μια γεμάτη ιστορία.

Όλο το comic λειτουργεί πηγαίνοντας μπρος-πίσω στον χρόνο, έχοντας ως αφετηρία την ώρα της απαγωγής. Και, ενώ ένα τέτοιο είδος αφήγησης θα μπορούσε πολύ εύκολα να μπερδεύει τον αναγνώστη, ο Ameziane το χειρίζεται έτσι, ώστε να αποκαλύπτει κομμάτι-κομμάτι τα σημεία που θα συνθέσουν εν τέλει την πραγματική ιστορία. Νομίζω πως πολλοί άλλοι συγγραφείς θα είχαν αποτύχει πλήρως να κάνουν κτήμα τους μια τέτοια τεχνική, διασπώντας την προσοχή του αναγνώστη, και τελικώς την αναγνωρίζω ως το πιο αξιοπρόσεκτο στοιχείο του BAGMEN.

bagmen1jpgΑν και το comic δε στερείται δράσης, τα περισσότερα panels αφιερώνονται σε διαλόγους. Κάποια στιγμή όμως, αυτό κουράζει. Πιθανώς, βέβαια, να φταίει ότι το BAGMEN είναι γραμμένο στα γαλλικά, οπότε και είναι απαραίτητη αρκετή συγκέντρωση γα να διαβαστεί, αλλά βασικά πιστεύω πως οι διάλογοι είναι αρκετά περισσότεροι από όσους πραγματικά χρειάζεται μία ιστορία του είδους της: με όπλα, μαφία και κυνηγητό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, προτιμώ τη λακωνικότητα. Ομολογώ, μάλιστα, πως πήδηξα αρκετούς διαλόγους που πίστευα ότι δεν οδηγούσαν κάπου και (δυστυχώς ή ευτυχώς) ήταν μόνο λίγες οι φορές που χρειάστηκε να γυρίσω πίσω για να επανορθώσω.

Το σχέδιο του Amaziane είναι καλό, κάπως πρόχειρο σε ορισμένα σημεία, αλλά χωρίς αυτό να ενοχλεί. Τα μουντά χρώματα δε βοηθάνε για μια πιο “ζωηρή” και επομένως πιο “εύκολη” ανάγνωση, αλλά χτίζουν μια ωραία ατμόσφαιρα παρακμής και, όταν χύνεται αίμα, το κόκκινο ξεχωρίζει εντυπωσιακά.

Αυτό ήταν, λοιπόν, για σήμερα το COMICS ONLINE. BAGMEN, ένα comic ιδιαίτερα καλοστημένο, για τα δεδομένα κυρίως του webcomic. Έλπίζω πως θα ακολουθήσει και 2η σεζόν, γιατί, αν και είναι λίγο δύσκολο στην ανάγνωση, του αξίζει μια ευκαιρία και μια καλή συνέχεια. Και για όσους από εσάς δε γνωρίζετε τη γαλλική, ε, καιρός δεν είναι να τη μάθετε;