THE WARP: Όχι Οι Εκδικητές Που Νομίζεις (Welcome Τo Τhe Hellfire Club)!

STEEDANDMRSPEEL1968-GOLDKEYΤο 1961, ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές εκείνης της δεκαετίας: ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ (ΤHE AVENGERS), ένα κράμα περιπέτειας κατασκοπικού θρίλερ και κωμωδίας. Μεταδόθηκαν, μάλιστα,  και από την ελληνική τηλεόραση στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Γνώρισαν και μεγάλη επιτυχία ως comic strip, από το 1963 έως το 1972. Κάποια από αυτά  δημοσίευσε και η Gold Key το 1968, με τίτλο τα ονόματα των βασικών χαρακτήρων της σειράς (John Steed και Emma Peel), καθώς τα δικαιώματα για την ονομασία “The Avengers” είχε (ποιος άλλος;) η Marvel Comics, από την δική της ομάδα υπερηρώων.

Η δημοφιλής αυτή σειρά έκανε και ένα σχετικά καλό come back το 1976, σαν ΤΗΕ ΝEW AVENGERS, με κεντρικό πρόσωπο πάντα τον μυστικό πράκτορα John Steed, υποδυόμενο -όπως και τη δεκαετία του ’60 – από τον καλό ηθοποιό Patrick Macnee.

mrs peelΚαθοριστικό ρόλο, βέβαια, για το σημερινό θέμα έπαιξε το 21ο επεισόδιο της 4ης σεζόν που μεταδόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1966, με τίτλο “A Touch Of Brimstone”. Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσίαζε μια μοντέρνα εκδοχή των διαβόητων Hellfire Clubs του 18ου αιώνα. Σε μια έρευνα τους σε μια τέτοια λέσχη, η Emma Peel  (η συνάδελφος του John Steed που υποδύοταν η ηθοποιός Diana Rigg) ναρκώνεται και μεταμορφώνεται σε Queen of the Sin.

Το επεισόδιο κρίθηκε τολμηρό για την εποχή και απαγορεύτηκε η μετάδοση του στην αμερικανική τηλεόραση, ενώ έγιναν και μερικές αλλαγές για τη βρετανική.

Όταν, λοιπόν, κάποια στιγμή το 1979, ο Chris Claremont και το αγαπημένο παιδί της στήλης, John Byrne, έψαχναν τρόπους για να δώσουν ένα πιο σκοτεινό τόνο στο χαρακτήρα της Jean Grey, εμπνεύστηκαν από το συγκεκριμένο επεισόδιο. Έτσι, στο UNCANNY X-MEN #132 ( Απρίλιος blquee1980), όπως και η Emma Peel, η Jean υπνωτίζεται από τον Mastermind και μεταμορφώνεται σε Black Queen!

Ο ίδιος ο Byrne επισημαίνει στο forum του: ‘‘Είδα για πρώτη φορά τον Peter Wyngarde, στο επεισόδιο της σειράς AVENGERS “A Touch of Brimstone”, όπου ο Steed και η Emma αντιμετωπίζουν το Hellfire Club. Τον ξαναείδα κατόπιν στη βρετανική σειρά  DEPARTMENT S, από την οποία ξεπήδησε το ‘Jason King’ (το όνομα του ήρωα). Όταν ο  Claremont αποφάσισε  να δημιουργήσει το Hellfire Club για μια μεγάλη ιστορία στο  UNCANNY X-MEN (είχε μόλις δει το επεισόδιο των AVENGERS που αναφέραμε), θέλoντας να δημιουργήσει μια πιο σκοτεινή Jean Grey, του πρότεινα σαν ένα αστειάκι μεταξύ μας, ο Mastermind στη μεταμφίεση του να μοιάζει του Peter Wyngarde και, συνδυάζοντας το χαρακτήρα με τον πρωταγωνιστή, να λέγεται  Jason Wyngarde (o Chris δε φαίνεται να θυμάται αν αυτό είναι το πραγματικό όνομα του Mastermind ή μια επινόηση του. Στη διάρκεια της ιστορίας αναφέρονται και οι δύο εκδοχές)“.

mastermind-jason

Ο Jason Wyngarde του comic δίπλα στον Peter Wyngarde, στον ρόλο του Jason King (μη ξεχνάτε πως ο Wyngarde πρωταγωνιστούσε και στο “A Touch of Brimstone”).

Ο Byrne, αφού χρησιμοποίησε έναν αληθινό ηθοποιό για ένα μέλος του Hellfire Club αποφάσισε να κάνει το ίδιο και για τα υπόλοιπα μέλη. Και έτσι….

Donald Pierce = Ο Donald Sutherland (και το επίθετο Pierce, από το ρόλο του Sutherland σαν Hawkeye Pierce στο MASH).

Sutherland-Pierce

Ο Orson Welles = Harry Leland (Harry, από το ρόλο του Welles ως Harry Lime, στην ταινία THIRD MAN του 1949, και Leland από τον ρόλο του CITIZEN KANE του 1941)

welles-leland

Sebastian Shaw = Robert Shaw

Robert Shaw

Αυτά στο (όχι και τόσο) μακρινό 1980. Ακόμα όμως και σήμερα, το Hellfire Club και η Black Queen συνεχίζουν την περιπλάνησή τους στο χώρο των comics, χάρη στη σειρά STEED AND MRS PEEL (2012) της BOOM!

Και ας τελειώσουμε με ένα απόσπασμα από το επεισόδιο “A Touch Of Brimstone” και την Dianna Rigg στο ρόλο της Queen of Sin:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AxSpTKE5Jno[/youtube]