SNAPSHOT REVIEWS 26-09-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

AtomCat-1ATOMCAT
Writer/Artist: Osamu Tezuka
Digital Manga Publishing

Είναι γνωστό πως είμαι μεγάλη Tezuka groupie. Έχω διαβάσει αρκετά απ’ όσα manga του έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια στα αγγλικά (και είναι πολλά!) και πάντα η γνώμη μου κυμμένεται από το “καλό” μέχρι το “αριστούργημα”. Το ATOMCAT βρίσκεται κάπου στην μέση αυτής της γκάμας. Είναι μια all ages ιστορία με κεντρικό ήρωα ένα αγοράκι και ένα γατάκι με τις δυνάμεις του Astro Boy, με κυρίως κωμικό προσανατολισμό και αναφορές στο bullying. Το στοιχείο που του κερδίζει άπειρους πόντους είναι το πόσο meta είναι, πολλές δεκαετίες πριν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό γίνει συστατικό του cool.

Ο Atomcat δε διαδραματίζεται στο σύμπαν του Astro Βoy, αλλά σε ένα σύμπαν όπου οι άνθρωποι διαβάζουν Astro Βoy και αυτό επηρεάζει την υπόθεση του συγκεκριμένου manga. Οπότε, για όποιον αναγνώστη γνωρίσει σχετικά καλά το έργο του Tezuka, το ATOMCAT προσφέρει άπειρες στιγμές που είναι πραγματικά διαμαντάκια, σε ένα διαρκές αστείο αναφορών και παραλληλισμών. Για τους υπόλοιπους, μπορεί να διαβάζεται ευχάριστα, αλλά δεν προσφέρει κάτι εξαιρετικό.

SUNNY VOL. 1 sunny
Writer/Artist: Taiyo Matsumoto
Viz Media

Κάθε νέο comic του Matsumoto που πιάνω στα χέρια μου υποφέρει από το ίδιο πράγμα: τη σύγκριση με το TEKKONKINKREET. Δεν είναι ότι το SUNNY δεν είναι καλό, αλλά όταν τα ακουμπάς δίπλα-δίπλα στη βιβλιοθήκη με ένα τεράστιο αριστούργημα, ε, δεν το βοηθάς. Το SUNNY είναι η ιστορία μιας ομάδας (ψιλο-παρατημένων από τους γονείς τους) παιδιών που μένουν όλα μαζί σε ένα ίδρυμα για άτομα που προέρχονται από προβληματικές οικογένειες. Το SUNNY του τίτλου αναφέρεται σε ένα εγκαταλελειμμένο Nissan Sunny, το οποίο αποτελεί χώρο παιχνιδιού, ονειροπολήσεων και εξομολογήσεων.

Βασίζεται κυρίως στα συναισθήματα και λιγότερο στην αφήγηση μιας στρωτής ιστορίας. Ο Matsumoto ενδιαφέρεται κυρίως για τι νιώθουν αυτά τα παιδιά μέσα σε μια όχι ιδιαίτερα συναρπαστική καθημερινότητα, χωρίς όμως ο αναγνώστης να μπορεί να συμμεριστεί απόλυτα αυτή του την προτίμηση. Ρεαλιστικό, λεπτεπίλεπτα μελαγχολικό, με μικρές δόσεις χιούμορ και γλύκας, είναι ένα αξιόλογο manga εσωτερικών χρόνων που δεν αγγίζει τις κορυφές του δημιουργού του, αλλά θα εκτιμηθεί από τους fans των εναλλακτικών manga. Αξίζει να αναφερθεί και η πολύ προσεγμένη έκδοση της Viz, με έγχρωμες σελίδες και σκληρό εξώφυλλο που όμως ανεβάζουν την τελική τιμή.

sagavol2SAGA TPB VOL. 2
Writer: Brian K. Vaughan
Artist: Fiona Staples
Image Comics

Αφού σχεδόν ολόκληρο το κομιξικό σύμπαν τραγουδάει ύμνους για το νέο πόνημα του Brian K. Vaughn, είπα να του ρίξω κι εγώ μια ματιά. Δεν είναι αριστούργημα, αλλά είναι πράγματι πολύ, πολύ καλό. Χρόνια είχα να διαβάσω κάτι τόσο ψυχαγωγικό (από την εποχή των πρώτων FABLES, βασικά), με ωραίους ρυθμούς, καλή μίξη δράματος, χιούμορ και δράσης, με ωραίους καλοδομημένους χαρακτήρες και σταθερή βελτίωση στο σχέδιο, το οποίο στην αρχή μου είχε φανεί κάπως… μεχ.

Οι διάλογοι για μένα είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικοί, αλλά μερικοί ίσως να τους βρουν παραπάνω “εξυπνακίστικους” από το αναγκαίο. Προφανώς και το προτείνω ανεπιφύλακτα, το μόνο πρόβλημά μου είναι ότι αργεί να βγει ο επόμενος τόμος.

THE CAVALIER MR. THOMPSONcavaliermrthompson
Writer/artist: Rich Tommaso
Recoil Graphic Novels

Κάθε φορά που ο Άρης Κώτσης γράφει PREVIEWS PICKS για τις πράσινες σελίδες, τρεις μήνες μετά, εγώ καταλήγω να έχω στην παραγγελία μου κάτι comics που ούτε τα έχω ξανακούσει ούτε πίστευα ποτέ ότι θα αγόραζα… Έχει δυνάμεις υπνωτισμού είμαι σίγουρη! Έτσι βρέθηκα, λοιπόν, να διαβάζω το THE CAVALIER MR. THOMPSON, το οποίο είχε προτείνει εδώ (και έχει σναπσοτάρει και ο ίδιος εδώ). Σερίφηδες, κλέφτες, παιχνίδια πόκερ, παράνομο αλκοόλ, πετρελαιοπηγές και καλωσήρθατε στο ξενοδοχείο “Cavalier”, στο Big Spring του Texas. Το ημερολόγιο υποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, αλλά η προσέγγιση απέχει αρκετά από τις συνήθεις απεικονίσεις της Άγριας Δύσης. Στα δωμάτια του ξενοδοχείου αυτού μένουν ως μόνιμοι ή ημι-μόνιμοι κάτοικοι διάφορες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και ο δημιουργός του comic αυτού μας δίνει μια σύντομη γεύση από την ζωή του καθενός τους. Πρωταγωνιστής είναι ο γιος του (μέθυσου) ξενοδόχου που παλεύει να τα φέρει βόλτα, να κερδίσει τον σεβασμό του υπόλοιπου προσωπικού και να προχωρήσει και στο σχολείο!

Βρήκα το THE CAVALIER MR. THOMPSON αρκετά συμπαθές, χωρίς να πετάω και το καπέλο μου στον αέρα από τον ενθουσιασμό. Το αντισυμβατικό για μια τέτοιου είδους ιστορία σχέδιο, (με έντονες επιρροές από Clowes και Ware) λειτούργησε ιδιαίτερα θετικά για μένα, όπως και η ιστορία που, ενώ χρησιμοποιεί κλισέ, απομακρύνεται από αυτά.

sakuranSAKURAN
Writer/Artist: Moyoco Anno
Vertical Inc.

Όπου βλέπω manga με UV στο εξώφυλλο συνήθως τρέχω πανικόβλητη προς την άλλη κατεύθυνση. Έτσι, έπιασα ιδιαίτερα διστακτικά το SAKURAN στα χέρια μου, αλλά με εξέπληξε ευχάριστα. Η υπόθεση αφορά στην άνοδο ενός κοριτσιού από μαθητευομένη geisha μέχρι oiran, την κορυφή του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Αν περιμένατε δάκρυ τύπου ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΓΚΕΪΣΑΣ, ατυχήσατε: το SAKURAN είναι ρεαλιστικό, με πολύ χιούμορ και αρκετά απενοχοποιημένο ως προς το θέμα του, οπότε είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό, αλλά και επιμορφωτικό, εάν σας ενδιαφέρει η Ιαπωνία και η κοινωνία της την εποχή του Εdo.