AGENTS OF S.H.I.EL.D. (Pilot Episode)

20130511061034!Agents_of_SHIELD_logoΣενάριο: Joss Whedon, Jed Whedon, Maurissa Tancharoen
Σκηνοθεσία: Joss Whedon
Πρωταγωνιστούν: Clark Gregg, Ming-Na Wen, Brett Dalton, Chloe Bennet, Iain De Caestecker, Elizabeth Henstridge
ABC

SPOILER ALERT! Το παρόν άρθρο ενδέχεται να περιέχει spoilers για τo πρώτο επεισόδιο της σειράς. Αν σκοπεύετε να το δείτε και δεν θέλετε να σας αποκαλυφθούν γεγονότα και καταστάσεις, συνεχίστε εδώ.

Welcome to level seven..

Η νέα σειρά με την υπογραφή του κ. Whedon ξεκίνησε. Πολλά είχαν ακουστεί, ακόμα περισσότερα είχαν γραφτεί. Προσωπικά, δεν είχα παρακολουθήσει το hype που είχε δημιουργηθεί, αφού παραδοσιακά λειτουργεί αρνητικά πάνω μου. Έχοντας δει κάποιες εικόνες, γνωρίζοντας κάποια πράγματα περί παραγωγής, σεναρίου και cast, και έχοντας δει και τα trailer, έκατσα και εγώ να δω το πρώτο – πολυαναμενόμενο (;) – επεισόδιο.

Η ιστορία φαίνεται να συνεχίζει από εκεί που τελείωσε το AVENGERS. Μετά τη “Μάχη της Νέας Υόρκης” (lame) η S.H.I.E.L.D. ανασυγκροτεί της δυνάμεις της και δημιουργεί μία task force, με σκοπό την αναζήτηση των ανθρώπων που φαίνεται να διαθέτουν “ιδιαίτερες ικανότητες” και φαινομενικά αυξάνονται. Ο Agent Coulson (Clark Gregg), μετά το θάνατό του στο AVENGERS, επανέρχεται, χωρίς να διευκρινίζεται πώς γίνεται αυτό – πέφτουν πάντως κάποια υπονοούμενα – και αρχίζει να στρατολογεί κόσμο. Ο “κόσμος” είναι ο γ@$%#& και δέρνω Agent Ward (Brett Dalton), ο οποίος είναι κάποιου είδους black ops specialist και η super hacker/groupie/whatever Skye (Chloe Bennet). Την “ομάδα” συμπληρώνουν δύο dork techies και μια Κινέζα που για κάποιο λόγο την ξέρουν όλοι.

SHIELD-cast

Η πρώτη αποστολή της ομάδας είναι να εντοπίσει έναν τύπο με υπερδυνάμεις (έχει πάρει, λέει, Extremis) και να τον προστατέψει από τον εαυτό του ή ενδεχομένως από κάποιους άλλους που επίσης τον αναζητούν. Ή κάτι τέτοιο…

Γενικά, το πρώτο επεισόδιο με μπέρδεψε. Γενικά έχει πολλά, μα πολλά references στις πρόσφατες ταινίες της Marvel (AVENGERS, IRON MAN SHIELD-Agent-Coulson-Clark-Gregg-wide-560x2823). Όχι πως αυτό είναι απαραίτητα κακό, αλλά με ενοχλεί λίγο όταν κάτι θεωρείται δεδομένο. Το story του πρώτου επεισοδίο,υ λοιπόν, έχει την τυπική δομή μιας Marvel ταινίας (μελό, ανθρώπινη πλευρά, ξύλο, εκρήξεις, εξυπνάδες). Απλά έχει μικρότερη διάρκεια. Και, αν πιστεύατε ότι μία Marvel ταινία με διάρκεια περί τις δύο ώρες έχει σεναριακά κενά, φανταστείτε τι γίνεται εδώ… Μιας και αρχίσαμε με τα πράγματα που με ενόχλησαν, θα ήταν κρίμα να παραλείψουμε το ότι ο πράκτορας Coulson έχει – ανεξήγητα – επιστρέψει ως το αρκουδάκι της αγάπης. Τη μία φορά που αγριεύει, κάνει σαν τον θείο μου τον Ευθύμη στα Πετράλωνα, που του σπάσανε τα κωλόπαιδα την τριανταφυλλιά με τη μπάλα. Στην καλύτερη. Το Whedon-ικό (ας μου επιτραπεί ο όρος) ποζεριλίκι επίσης δε λείπει και αυτό φαίνεται στους καταιγιστικούς διαλόγους και το μοντάζ-αστραπή. Ίσως με πήραν τα χρόνια, αλλά πραγματικά κάποιες στιγμές δυσκολεύτηκα να παρακολουθήσω το διάλογο. Α, και ποια “μυστική” οργάνωση έχει το logo της στις πόρτες ΟΛΩΝ των οχημάτων που χρησιμοποιεί;;;

CHLOE BENNETΑς περάσουμε τώρα και σε αυτά που μου άρεσαν στη σειρά. Το γεγονός ότι έχει να κάνει με – κατά κάποιον τρόπο – γνωστούς χαρακτήρες, αφαιρεί ένα μέρος της προσπάθειας που απαιτείται για να “ταυτιστείς¨με τους ήρωες και αυτό κάνει τη σειρά πιο άμεση στον θεατή. Δε θα χρειαστεί να περάσει μισή σεζόν για να να πάρουμε χαμπάρι περί τίνος πρόκειται. Τα production values είναι σε αρκετά καλά επίπεδα, όπως και – σε γενικές γραμμές – οι ερμηνείες. Σίγουρα αυτό που μου άρεσε περισσότερο σε αυτό το πρώτο επεισόδιο ήταν η Chloe Bennet, αλλά κάποιοι θα βιαστούν να με χαρακτηρίσουν σεξιστή.

Σαν πρώτο επεισόδιο μιας τόσο αναμενόμενης σειράς δε με έπεισε. Σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί ούτε το hype ούτε τα ονόματα που είναι από πίσω. Αυτό όμως δεν το κάνει το χειρότερο pilot επεισόδιο που έχει βγει ποτέ. Και ακριβώς επειδή για τη σειρά ευθύνεται ο Joss Whedon, ο άνθρωπος που κάποτε έφτιαξε αυτό, έχω ακόμα την ελπίδα ότι στην πορεία θα βελτιωθούν τα πράγματα.

Μερικές αντιδράσεις από την comic κοινότητα για το πρώτο επεισόδιο της σειράς μπορείτε να δείτε εδώ.

Υ.Γ.: Αυτό το κακό με τα trailer που τα δείχνουν ΟΛΑ πρέπει να σταματήσει. Spoilers μέχρι τέλους και χάνεις όλη την έκπληξη (βλέπε επιστροφή του Coulson, σύλληψη της Skye κλπ).

Υ.Υ.Γ.: Μεγάλη χαρά μου έδωσε η ολιγόλεπτη παρουσία του Ron Glass (ναι, αυτός από το FIREFLY)!