AMERICAN COMIC BOOK CHRONICLES: THE 1980s

AmericanComicBookChronicles80s Writer: Keith Dallas
TwoMorrows Publishing

Μέσα από τις στήλες του Comicdom, έχετε διαβάσει αναρίθμητα reviews για comics, αλλά σπάνια έχουν γραφτεί reviews για εκδόσεις σχετικά με την ιστορία του Μέσου. Από τις πολλές εγκυκλοπαίδειες που κυκλοφορούν, η σειρά AMERICAN COMIC BOOK CHRONICLES μου τράβηξε αμέσως την προσοχή, όταν υπέπεσε στην αντίληψή μου, πέρσι, σε ένα PREVIEWS solicitation.

Προφανώς, όπως μαρτυρά ο τίτλος της σειράς, εξειδικεύεται στην εξιστόρηση σημαντικών γεγονότων της ιστορίας των αμερικάνικων comics, με τις εκδόσεις να χωρίζονται ανά δεκαετία. Μέχρι στιγμής έχουν βγει τόμοι για τα 50s, τα 60s και τα 80s.

Η δεκαετία του 1980 ήταν μια από τις καλύτερες στην Ιστορία των αμερικανικών comics, τόσο καλλιτεχνικά, αφού τότε εκδόθηκαν πολλές εξαιρετικές δουλειές, από τους mainstream αλλά και από ανεξάρτητους publishers, αλλά και εμπορικά, αφού οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν σε νέα επίπεδα και πολλοί νέοι εκδότες μπήκαν στην αγορά.

Ήταν η δεκαετία που καθιερώθηκε το Direct Market, o Jim Shooter ήταν το απόλυτο αφεντικό στη Marvel, η DC έκανε reboot με το CRISIS ON INFINITE EARTHS και μας έδωσε το DARK KNIGHT RETURNS, το WATCHMEN και το BATMAN: YEAR ONE. Ήταν επίσης η δεκαετία που καθιέρωσε την Dark Horse και σύστησε στο αναγνωστικό κοινό comics όπως το MAUS και το AMERICAN FLAGG, και δημιουργούς σαν τους αδερφούς Hernandez και τον Matt Wagner.

Η έκδοση αυτή παρέχει πολύ background story πίσω από τα τεκταινόμενα σε όλους τους εκδότες της εποχής, όπως επίσης και timeline με όλα τα σημαντικά γεγονότα της pop culture για κάθε έτος, παρέχοντας ένα πολύ καλό context για ό,τι συνέβαινε στην Αμερική εκείνη τη δεκαετία.

Πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη έκδοση και εξαιρετικό reference source, για μια δεκαετία, που, τουλάχιστον για τους παλαιότερους αναγνώστες, έχει ιδιαίτερη σημασία.